Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 9. 2022,
22.42

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

17

Natisni članek

Andraž Šporar Benjamin Šeško Benjamin Šeško Erling Braut Haaland Matjaž Kek Liga narodov slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 24. 9. 2022, 22.42

1 leto, 6 mesecev

Liga narodov 2022/23 (5. krog)

Slovenija pred obstankom: velika zmaga in debakl Švedske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

17

Slovenija Norveška liga narodov Šeško | Benjamin Šeško je podal za prvi gol, nato še sam zabil za zmago z 2:1. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Benjamin Šeško je podal za prvi gol, nato še sam zabil za zmago z 2:1.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska reprezentanca je v razprodanih Stožicah na predzadnji tekmi v letošnji ligi narodov z 2:1 premagala Norveško in tako ohranila upanje na obstanek v drugi kakovostni skupini (ligi B). Najprej so sicer podarili gol Erlingu Haalandu, nato pa sta Andraž Šporar in Benjamin Šeško zadela za veliki preobrat. V drugi tekmi skupine B4 je Srbija s 4:1 nadigrala Švedsko, ki je tako zdaj dve točki za Slovenijo. V petek so Italijani v ponovitvi finala zadnjega evropskega prvenstva z 1:0 premagali Angleže, ki se selijo med drugoligaše, Madžari pa so v boju za prvo mesto v skupini A3 z 1:0 premagali Nemce in jim zadali sploh prvi poraz v letošnji ligi.

Slovenija Norveška liga narodov Šeško
Sportal Slovenijo je obnorela šeškomanija #video
Slovenija Norveška liga narodov Matjaž Kek
Sportal Po zgodovinski zmagi noče zganjati evforije, niti izpostavljati Šeška
Slovenija Norveška liga narodov Benjamin Šeško
Sportal Zvezda je rojena! Sanjska predstava slovenskega dragulja Šeška.

Liga narodov, 5. krog:

Liga B:
Skupina 4:
Sobota, 24. september:
Slovenija : Norveška 2:1
Šporar 69., Šeško 81.; Haaland 47.
Poročilo s tekme.

Srbija : Švedska 4:1 (2:1)
Mitrović 18., 45+1, 50., Lukić 70.; Claesson 15.

Lestvica:
1. Srbija 5 tekem - 10 točk
2. Norveška 5 - 10
3. Slovenija 5 - 5
4. Švedska 5 - 3

Pogumen začetek Slovenije v razprodanih Stožicah. Že v drugi minuti strel Benjamina Verbiča, a je bil Orjan Nyland na pravem mestu. V četrti minuti pa še nevaren predložek pred vratarja Norveške. Nekaj minut zatem pa žoga v slovenski mreži, a gol ni veljal, saj je ob predložku Leo Ostigard nad Miho Blažičem storil prekršek. Norveška je prevzela pobudo in imela do polovice prvega polčasa žogo v svoji posesti že 66 odstotkov igralnega časa. Takrat je Slovenijo prvič rešil Jan Oblak, ko je ubranil strel Ostigarda iz neposredne bližine! Najbolj vročega nogometaša na svetu ta hip Erlinga Haalanda smo prvič videli šele v 36. minuti, ko je dobil globinsko podajo. Sprožil je pravo bombo, a zadel le zunanji del mreže. Ostigard je bil tisti, ki je bil nevarnejši. Po prostem strelu je z glavo znova streljal tik pred iztekom prvega polčasa. A je bil znova na pravem mestu Oblak.

Galerija s tekme v Stožicah (foto: Vid Ponikvar in Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 36

Haaland, ki zabije gol skoraj na vsaki tekmi, ga Sloveniji ni dal tri polčase, nato pa v drugi minuti nadaljevanja tekme huda napaka Žana Karničnika. Slabo je v svojem kazenskem prostoru izbil žogo. Ta se je od trupa Mohameda Elyounoussija odbila na nogo Haalandu, ki je bil sam pred Oblakom in ni mu ga bilo težko premagati. A Slovenija se ni predala. V 64. minuti je Petar Stojanović v kazenskem prostoru padel prek norveškega vratarja. Zahtevali so 11-metrovko, niso je dobili, le Stojanović in Andraž Šporar rumeni karton. Slednji tako na torkovi tekmi s Švedsko ne bo smel igrati.

Pozneje je enaka usoda doletela še Jasmina Kurtića. Se je pa Šporar oddolžil z golom. Po podaji Šeška v petmetrski prostor je v 69. minuti za 1:1 matiral Nylanda. Deset minut pozneje pa dokončen preobrat. Šeško je na "levi" nogi ujel Nylanda in ga premagal s strelom po tleh s kakšnih 30 metrov. V zadnjih minutah so zdržali norveški pritisk in z 2:1 prišli do prve zmage v letošnji ligi narodov. Haaland in Šeško sta si po zadnjem sodnikovem žvižgu izmenjala dresa, oba sta pot med nogometne zvezde začela v Salzburgu.

Orjan Nyland
Sportal Norvežani po mojstrovini Šeška zasuli s kritikami svojega vratarja

Pred zadnjo tekmo s Švedsko je Slovenija tretja. To mesto ji zagotavlja obstanek v ligi B. Ima dve točki prednosti pred Švedsko, ki je s kar 1:4 izgubila v Beogradu. Hat-trick je za Srbijo dosegel Aleksandar Mitrović. Sloveniji torej v torek zadostuje že točka.

Spodrsljaj Španije

Hud spodrsljaj pred domačimi gledalci v Zaragozi si je v boju za mesto na zaključnem turnirju najboljše četverice lige narodov privoščila Španija. Izgubila je proti Švici 1:2, kar pomeni, da bo morala za osvojitev prvega mesta v zadnjem krogu v torek v gosteh premagati Portugalsko. Slednja je na Češkem zanesljivo prišla do treh točk. Dvakrat je mrežo zatresel Diogo Dalot, po enkrat pa Bruno Fernandes in Diogo Jota.

Angleži izpadli iz elite

Italijani so z 1:0 premagali Angleže in jih poslali v drugo ligo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Italijani so z 1:0 premagali Angleže in jih poslali v drugo ligo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Milanu so v poslastici petkovega večera med Italijo in Anglijo azzurri v ponovitvi zadnjega finala evropskega prvenstva z golom Giacoma Raspadorija v 68. minuti premagali tekmeca in tri leve poslali med drugoligaše. Angleži namreč na zadnjem mestu nimajo več možnosti za obstanek.

Za prvo mesto v skupini sta se v Leipzigu merili Madžarska in Nemčija, ki do večerne tekme v tej ligi narodov pod vodstvom Hansa-Dieterja Flicka še ni izgubila, a to so v petek spremenili slovenski vzhodni sosedi. Adam Szalai je v 17. minuti dosegel edini zadetek na obračunu, na katerem je nekdanji strateg Bayerna na 14. nastopu z elfom doživel prvi poraz.

Madžari so vodilni, druga je Italija, s katero se bodo v torek udarili za prvo mesto.

Hrvati z zmago na vrh, veselje Francozov v Parizu

Hrvati so z 2:1 ugnali Dansko. | Foto: Reuters Hrvati so z 2:1 ugnali Dansko. Foto: Reuters Četrtek v ligi narodov je prinesel deset tekem. V Zagrebu je Hrvaška z 2:1 premagala Dansko. Dvoboj je potekal na stadionu Maksimir, ki že dalj časa ne more biti v ponos hrvaškemu nogometu. Je v slabem stanju, vzhodna tribuna je že dlje časa zaprta, saj zaradi poškodb, nastalih po potresu (2020), ne zadovoljuje več osnovnih pogojev varnosti, občinstvo prav tako nima strehe nad glavo.

Hrvaška zveza se je vseeno odločila, da bo Zagreb prizorišče dvoboja z Dansko, svetovni podprvaki pa so po novi zmagi prevzeli vodstvo v skupini in so na pragu osvojitve prvega mesta v skupini, ki vodi na zaključni turnir najboljše četverice. Na razprodanem Maksimirju, kjer je bilo okoli 24 tisoč navijačev, je domače navijače v 49. minuti v vodstvo popeljal Borna Sosa. Na drugi strani je v 77. minuti odgovoril Christian Eriksen, a je le dve minuti zatem Hrvate znova v vodstvo popeljal nogometaš Rennesa Lovro Majer in postavil končni izid tekme.

Zlatko Dalić je Hrvate popeljal do nove zmage. | Foto: Reuters Zlatko Dalić je Hrvate popeljal do nove zmage. Foto: Reuters O neustreznosti osrednjega nogometnega objekta v Zagrebu je pred kratkim spregovoril tudi Aleksander Čeferin. Prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je vodil zasedanje izvršnega odbora na Hvaru, je bil v pogovoru s hrvaškimi novinarji neposreden: "Stadion Maksimir je sramoten, zlasti zdaj, ko je zaprta vzhodna tribuna. Čudež je, da lahko Dinamo na takšnem stadionu dosega tako dobre rezultate. Vsem nogometnim zvezam namenjamo denar za infrastrukturo. V Sloveniji je npr. 80 odstotkov sredstev za stadione namenila prav Uefa. Imamo sredstva, a morajo svoje prispevati tudi vlada, zveza in lokalne skupnosti," je poudaril Čeferin, ki je na zagrebškem stadionu v začetku meseca spremljal dvoboj lige prvakov med Dinamom in Chelseajem (1:0).

Giroud še bližje rekordu Henryja  Strelca v Parizu Olivier Giroud in Kylian Mbappe. | Foto: Reuters Strelca v Parizu Olivier Giroud in Kylian Mbappe. Foto: Reuters

V skupini A1 je bilo zanimivo tudi v Parizu, kjer je Francija z 2:0 ugnala Avstrijo in v svojem petem nastopu vknjižila prvo zmago. Z današnjo zmago so na lestvici prehiteli slovenske severne sosede. Selektor Didier Deschamps zaradi poškodb ni mogel računati kar na devet izbrancev (med njimi so tudi Karim Benzema, N'Golo Kante, Hugo Lloris in Paul Pogba), a je imel na razpolago vseeno dovolj dolgo klop, da galski petelini niso imeli pretiranih težav. Med strelce sta se vpisala Kylian Mbappe in izkušeni napadalec Olivier Giroud (49 zadetkov), ki bo kmalu dopolnil 36 let, z novim zadetkom pa se je na večni lestvici najboljših strelcev še bolj približal rekorderju Thierryju Henryju (51).

Pred zadnjim krogom ima Hrvaška deset točk, Danska devet, Francija pet, Avstrija pa štiri. 

V skupini A4 sta do novih zmag prišli Nizozemska in Belgija, ki se bosta tako v zadnjem krogu udarili za prvo mesto v skupini. Tulipani so z 2:0 zmagali na gostovanju na Poljskem, rdeči vragi pa so v Bruslju z 2:1 ugnali nepredvidljivi Wales, ki je še naprej brez zmage. Nizozemska ima zdaj 13 točk, Belgija deset.

Liga narodov, 5. krog:

Liga A:
Skupina 1:

Četrtek, 22. september:
Hrvaška : Danska 2:1 (0:0)
Sosa 49., Majer 79.; Eriksen 77.

Francija : Avstrija 2:0 (0:0)
Mbappe 56., Giroud 65.

Lestvica:
1. Hrvaška  5 tekem - 10 točk
2. Danska  5 - 9 
3. Francija 5 - 5
4. Avstrija 5 - 4

Skupina 2:
Sobota, 24. september:
Španija : Švica 1:2 (0:1)
Alba 55.; Akanji 21., Embolo 58.

Češka : Portugalska 0:4 (0:2)
Dalot 33., 53., Fernandes 45+2, Diogo Jota 82.

Lestvica:
1. Portugalska 5 - 10
2. Španija 5 - 8
3. Švica 5 - 6
4. Češka 5 - 4

Skupina 3:
Petek, 23. september:
Nemčija : Madžarska 0:1 (0:1)
Szalai 17.

Italija : Anglija 1:0 (0:0)
Raspadori 68.

Lestvica:
1. Madžarska 5 - 10
2. Italija 5 - 8
3. Nemčija 5 - 6
4. Anglija 5 - 2

Skupina 4:
Četrtek, 22. september:
Belgija : Wales 2:1 (2:0)
De Bruyne 11., Batshuayi 38.; Moore 50.

Poljska : Nizozemska 0:2 (0:1)
Gakpo 14., Bergwijn 60.

Lestvica:
1. Nizozemska 5 - 13
2. Belgija 5 - 10
3. Poljska 5 - 4
4. Wales 5 - 1

Liga B:
Skupina 1:

Sobota, 24. september:
Armenija : Ukrajina 0:5 (0:1)
Tymchyk 22., Zubkov 57., Dovbyk 69., 84., Ignatenko 81.

Škotska : Irska 2:1 (0:1)
Handry 50., Christie 81.; Egan 18.

Lestvica:
1. Škotska 5 - 12
2. Ukrajina 5 - 10
3. Irska 5 - 4
4. Armenija 5 - 3

Skupina 2:
Sobota, 24. september:
Izrael : Albanija 2:1 (0:0)
Weissman 46., Baribo 93.; Uzuni 88.

Lestvica:
1. Izrael 4 - 8
2. Islandija 3 - 3
3. Albanija 3 - 1
4. Rusija /

Skupina 3:
Petek, 23. september:
Bosna in Hercegovina : Črna gora 1:0 (1:0)
Demirović 45.+1

Finska : Romunija 1:1 (1:0)
Pukki 12.; Tanase 52.

Lestvica:
1. BiH 5 - 11
2. Črna gora  5 - 7
3. Finska  5 - 5
4. Romunija 5 - 4

Liga C:
Skupina 1:

Četrtek, 22. september:
Litva : Ferski otoki 1:1 (1:1)
Slivka 44.; Andreasen 22.

Turčija : Luksemburg 3:3 (2:2)
Under 16./11-m, Chanot 39./ag, Yuksek 87.; Martins 8., Sinani 37., Rodrigues 69.

Lestvica:
1. Turčija 5 - 13
2. Luksemburg 5 - 8
3. Ferski otoki 5 - 5
4. Litva 5 - 1

Skupina 2:
Sobota, 24. september:
Severna Irska : Kosovo 2:1 (0:0)
Whyte 82., Magennis 93.; Muriqi 58.

Ciper : Grčija 1:0 (1:0)
Tzionis 18.

Lestvica:
1. Grčija 5 - 12
2. Kosovo 5 - 6
3. Severna Irska 5 - 5
4. Ciper 5 - 5

Skupina 3:
Četrtek, 22. september:
Kazahstan : Belorusija 2:1 (1:1)
Gabyshev 29., Zaynutdinov 79.; Savitskiy 45.+3  R.K.: Tabybergen 90.+4/Kazahstan

Slovaška : Azerbajdžan 1:2 (0:1)
Jirka 90.+3/11-m; Dadashov 44., Haghverdi 90.+5

Lestvica:
1. Kazahstan 5 - 13
2. Azerbajdžan 5 - 7
3. Slovaška 5 - 6
4. Belorusija 5 - 2

Skupina 4:
Petek, 23. september:
Gruzija : Severna Makedonija 2:0 (1:0)
Miovski 35./ag., Kvaratskhelia 64.

Bolgarija : Gibraltar 5:1 (2:1)

Lestvica:
1. Gruzija 5 - 13
2. Severna Makedonija 5 - 7
3. Bolgarija 5 - 6
4. Gibraltar 5 - 1

Liga D:
Skupina 1:

Četrtek, 22. september:
Latvija : Moldavija 1:2 (0:2)
Ikaunieks 55.; Revenco 26., Nicolaescu 45.

Liechtenstein : Andora 0:2 (0:1)
Rosas 4., Cervos 81.

Lestvica:
1. Latvija 5 - 12
2. Moldavija 5 - 10
3. Andora 5 - 7
4. Liechtenstein 5 - 0

Skupina 2:
Petek, 23. september:
Estonija : Malta 2:1 (1:0)
Sappinen 45.+6/11m, Anier 86.; Teuma 51.; R.K.: Borg 45.+4/Malta

Lestvica:
1. Estonija 3 - 9
2. Malta 4 - 6
3. San Marino 3 - 0

Ne spreglejte