Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2022,
22.48

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

7

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov

Sobota, 4. 6. 2022, 22.48

1 leto, 10 mesecev

Liga narodov 2022/23 (1. krog)

V Italiji neodločeno, porazi številnih favoritov, praznih rok tudi Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

7

Slovenija : Švedska, slovenska nogometna reprezentanca | Švedi so zmagali z 2:0. | Foto Grega Valančič/Sportida

Švedi so zmagali z 2:0.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi lige narodov v ligi B v Ljubljani izgubila proti Švedski z 0:2 (0:1). Izbrance Matjaža Keka naslednja preizkušnja čaka v nedeljo v Beogradu proti Srbiji, ki je na drugem obračunu v skupini B4 z 0:1 klonila pred Norveško. V skupini A lige 1 je za največje presenečenje poskrbela Avstrija, ki je v petek s 3:0 premagala Hrvaško. Francozi so z 1:2 morali priznati premoč Danski, danes pa je Anglija z 0:1 klonila proti Madžarski. Italija in Nemčija sta se v Bologni razšli z remijem (1:1).

Slovenija : Švedska, slovenska nogometna reprezentanca, Dejan Kuluševski
Sportal Nič novega, Skandinavci ostajajo nočna mora Slovencev
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek izpostavil resno težavo

Liga narodov, 1. krog:

Liga B:
Skupina 4:
Četrtek, 2. junij:
Slovenija : Švedska 0:2 (0:1) 
Forsberg 39./11-m, Kuluševski 88.

Srbija : Norveška 0:1 (0:1)
Haaland 26.

Slovenska nogometna reprezentanca je morala v Stožicah na prvi tekmi tretje izvedbe lige narodov z 0:2 priznati premoč Švedski. Slovenska vrsta je v svojem premiernem nastopu v ligi B (pred tem je dvakrat igrala v ligi C) gostila najvišje uvrščeno ekipo v skupini B4. Na dozdajšnjih dveh medsebojnih (prijateljskih) tekmah je enkrat izgubila in enkrat igrala neodločeno, tokrat pa kljub na trenutke obetavni predstavi znova doživela poraz. Švedska, ki je igrala brez Zlatana Ibrahimovića, kapetana Victorja Lindelöfa in Albina Ekdala, je v Ljubljani prvič zapretila že v enajsti minuti, potem ko je z desne strani natančen predložek v kazenski prostor poslal Dejan Kuluševski, s strelom z glavo je poskusil Alexander Isak, Jana Oblaka pa je rešila vratnica. Žoga se je nato odbila nazaj proti slovenskemu vratarju, ta pa jo je poslal na igrišče.

V 31. minuti so prvo večjo priložnost dočakali tudi Slovenci. V protinapad je zdrvel Petar Stojanović, ki je nato lepo zaposlil Andraža Šporarja, ta se je znašel skoraj ena na ena z vratarjem Robinom Olsenom, a streljal preveč po sredini in švedski vratar ni imel težkega dela.

A kmalu zatem je sledilo veselje Švedov. V kazenskem prostoru Slovenije je Jaka Bijol nekoliko nepravilno oviral Viktorja Claessona, ki je padel, sodnik pa je takoj pokazal na strel z enajstih metrov. Pomagali niso niti protesti Slovencev, zaradi ostrega jezika je Stojanović porumenel, sodnik pa je po pregledu z VAR potrdil, da je bil storjen prekršek za najstrožjo kazen. Odgovornost je v 39. minuti prevzel nogometaš Leipziga Emil Forsberg. Žogo je poslal v desni kot in premagal Oblaka, ki se je vrgel v levo.

Slovenci so v drugem polčasu poskušali ogroziti vrata nasprotnikov, a so Švedi odbili vsak nasprotnikov poskus. V 88. minuti pa so Skandinavci udarili še drugič. Po desni je v kazenski prostor Slovenije prodrl Dejan Kuluševski, Miha Blažič je bil prepočasen, nato pa je švedski nogometaš z močnim strelom pod prečko premagal Oblaka in dokončno odločil srečanje v Stožicah. 

Slovenija : Švedska, foto: Grega Valančič, Matic Klanšek Velej/Sportida:

Fotogalerija
1 / 51

Slovenija prvič v drugem kakovostnem razredu

Ligaški del lige narodov, v katerem nastopa vseh 55 članic evropske nogometne družine, poteka med junijem in septembra. O prvaku se bo odločalo junija 2023, o reprezentancah, ki bodo po dodatnih kvalifikacijah padle v nižji kakovostni razred, pa marca 2024. Liga narodov prinaša pomembno vlogo tudi v boju za nastop na Euru 2024, saj bi reprezentancam v primeru slabših rezultatov v kvalifikacijah ob dobrih predstavah v ligi narodov ponudila možnost popravnega izpita, udeležbe v dodatnih kvalifikacijah za EP.

Slovenija prvič tekmuje v drugem kakovostnem razredu. Leta 2018 je bila najslabša v skupini lige C, a je zaradi spremembe tekmovalnega ustroja zadržala članstvo med "tretjekategorniki". Dve leti pozneje, takrat jo je že vodil Matjaž Kek, je navdušila v skupini z Grčijo, Kosovom in Moldavijo. Osvojila je prvo mesto in napredovala v ligo B.

Kekovi izbranci se bodo po porazu s Švedsko v poldrugem tednu mudili še pri Srbiji in Norveški ter 12. junija vroči ciklus sklenili z domačo tekmo proti srbski reprezentanci, ki bo letos kot edina udeleženka skupine B4 lige narodov nastopila tudi na svetovnem prvenstvu v Katarju.

Visok poraz Hrvatov, z ničlo tudi Francozi

V uvodnem krogu ni manjkalo zelo odmevnih spopadov. Petkova srečanja lige narodov so v elitni ligi A postregla s presenečenji. V skupini A je Hrvaška doma izgubila z Avstrijo kar z 0:3 (0:1), Francija pa z Danci z 1:2 (0:1).  V Osijeku so tekmo odločili Marko Arnautović (41.), Michael Gregoritsch (54.) in Marcel Sabitzer (57.) ter poskrbeli za senzacijo in sploh prvo avstrijsko zmago nad Hrvati, po petih porazih vse od leta 1991. Vse skupaj je tudi slaba popotnica za ponedeljkovo tekmo v Splitu, ko bodo v Dalmaciji gostovali svetovni prvaki Francozi.

Avstrijci so s 3:0 odpihnili Hrvate. | Foto: Reuters Avstrijci so s 3:0 odpihnili Hrvate. Foto: Reuters

Vsekakor pa ne gre spregledati, da je Hrvaška nastopila močno oslabljena, saj so manjkali Ivan Perišić, Petar Musa, Joško Gvardiol in Marka Livaje, Luka Modrić pa je vstopil šele v 60. minuti. Predvsem brez Perišiča in Modriča pa "vatreni" niso prišli do svoje igre in doživeli enega najhujših porazov na domačem terenu. Razlika bi bila lahko še višja, a so naši severni sosedje, ki so nastopili brez prvega zvezdnika Davida Alabe, s klopi pa jih je prvič vodil donedavni trener Manchester Uniteda Ralf Rangnick, zapravili še nekaj priložnosti.

Serijo sedmih zaporednih zmag pa so prekinili Francozi, ki so kljub odsotnosti selektorja Didiera Dechamsa zaradi očetove smrti po golu Karima Benzemaja v 51. minuti na stadionu Stade de France sicer dosegli vodilni gol in poskrbeli za navdušenje med 80.000 navijači. Za preobrat pa je poskrbel Andreas Cornelius, ki je v igro vstopil v 59. minuti in zabil v 68. in 88. minuti.

Poraz Angležev, remi v Bologni

Še za eno presenečenje so v soboto poskrbeli Madžari, ki so z 1:0 ugnali Angleže. Na Puskas Areni v madžarski prestolnici je bil mož odločitve pred 30.000 gledalci Dominik Szoboszlai. Soigralec nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pri Leipzigu je edini gol dosegel v 66. minuti, ko je z 11-metrovke ukanil angleškega vratarja Jordana Pickforda.

Italijani in Nemci so se razšli z remijem. | Foto: Reuters Italijani in Nemci so se razšli z remijem. Foto: Reuters

Na drugi tekmi v tej skupini so po polomu v kvalifikacijskem ciklusu za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju "prevetreni" Italijani igrali neodločeno z Nemci, ki so v Bologno prišli z vsemi najboljšimi igralci. Azzurre je pred 25.000 gledalci v vodstvo popeljal Lorenzo Pellegrini v 70. minuti, le tri minute kasneje je izenačil Joshua Kimmich in tako preprečil prvi poraz 57-letnega selektorja Hansija Flicka na klopi elfa.

Madžarska : Anglija
Sportal Nov črn madež madžarskih navijačev #video

Španija in Portugalska sta se razšli z remijem. | Foto: Reuters Španija in Portugalska sta se razšli z remijem. Foto: Reuters Brez zmagovalca na derbiju Španije in Portugalske

V četrtek je Norveška v gosteh proti Srbiji slavila z 1:0 in se pridružila Švedom na vrhu skupine B4 nogometne lige narodov. Edini zadetek je v Beogradu dosegel zvezdniški napadale Erling Haaland v 26. minuti. 

V ospredju je bil še sosedski obračun med Španijo in Portugalsko, ki se je končal z remijem 1:1. Špance je v vodstvo v 25. minuti popeljal Alvaro Morata, na drugi strani pa je v 82. minuti izenačil Ricardo Horta.

Liga narodov, 1. krog:

Liga A:
Skupina 1:

Petek, 3. junij:
Francija : Danska 1:2 (0:0)
Benzema 51.; Cornelius 68., 88.

Hrvaška : Avstrija 0:3 (0:1)
Arnautović 41., Gregortitsch 54., Sabitzer 57.

Skupina 2:
Četrtek, 2. junij:
Češka : Švica 2:1 (1:1)
Kuchta 11., Sow 58./ag; Okafor 44.

Španija : Portugalska 1:1 (1:0)
Morata 25.; Horta 82.

Skupina 3:
Sobota, 4. junij:
Madžarska : Anglija 1:0 (0:0)
Szoboszlai 64./11-m

Italija : Nemčija 1:1 (0:0)
Pellegrini 70.; Kimmich 73.

Skupina 4:
Sreda, 1. junij:
Poljska : Wales 2:1 (0:0)
Kaminski 72., Swiderski 85.; Williams 52.

Petek, 3. junij:
Belgija : Nizozemska 1:4 (0:1)
Batshuayi 90.+3; Bergwijn 40., Depay 51., 66., Dumfries 61.

Liga B:
Skupina 1:

Sobota, 4. junij:
Armenija : Irska 1:0 (0:0)
Spertsyan 74.

Skupina 2:
Četrtek, 2. junij:
Izrael : Islandija 2:2 (1:1)
Abada 25., Weissman 84.; Helgason 42., Sigurdsson 53.

Skupina 3:
Sobota, 4. junij:
Finska : Bosna in Hercegovina 1:1 (1:0)
Pukki 45.+1/11-m; Prevljak 90.+3

Črna gora : Romunija 2:0 (0:0)
Mugosa 66., Vukčević 87.

Liga C:
Skupina 1:

Sobota, 4. junij:
Litva : Luksemburg 0:2 (0:1)
Sinani 44., 78.

Turčija : Ferski otoki 4:0 (1:0)
Under 37., Dervisoglu 47., Dursun 82., Demiral 85.

Skupina 2:
Četrtek, 2. junij:
Ciper : Kosovo 0:2 (0:0)
Berisha 65., Zhegrova 78.

Severna Irska : Grčija 0:1 (0:1)
Bakasetas 39.

Skupina 3:
Petek, 3. junij:
Kazahstan : Azerbajdžan 2:0 (0:0)
Aymbetov 50., 60.

Belorusija : Slovaška 0:1 (0:0)
Suslov 61. 

Skupina 4:
Četrtek, 2. junij:
Gruzija : Gibraltar 4:0 (2:0)
Kvaratskhelia 12., Kashia 33., Mikautadze 87., Vako 88.

Bolgarija : Severna Makedonija 1:1 (1:0)
Despodov 13.; Ristovski 50.

Liga D:
Skupina 1:

Petek, 3. junij:
Latvija : Andora 3:0 (1:0)
Uldrikis 9., 77., Ikaunieks 85.

Liechtenstein : Moldavija 0:2 (0:1)
Nicolaescu 5., Bolohan 94.

Skupina 2:
Četrtek, 2. junij:
Estonija : San Marino 2:0 (2:0)
Kirss 24., Tamm 32.

Ne spreglejte