Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2022,
20.01

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

8

Natisni članek

incident rasizem Madžarska Anglija liga narodov

Sobota, 4. 6. 2022, 20.01

1 leto, 10 mesecev

Pred tekmo Madžarska : Anglija

Nov črn madež madžarskih navijačev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

8

Madžarska : Anglija | Madžarska je z 1:0 ugnala Anglijo. | Foto Reuters

Madžarska je z 1:0 ugnala Anglijo.

Foto: Reuters

Kljub temu da sta Uefa in Fifa zaradi ponavljajočih se rasističnih vložkov za pet tekem prepovedali navzočnost gledalcev na tekmah na Madžarskem, pa se je na tekmi z Anglijo, ki jo je Madžarska kar nekoliko presenetljivo dobila z 1:0, zbralo več kot 30 tisoč gledalcev. Ti so na srečanju z Anglijo v ligi narodov poskrbeli za nov buren odziv, saj so izžvižgali igralce Anglije, ko so ti pred tekmo pokleknili v boju proti rasizmu.

Slovenija : Švedska, slovenska nogometna reprezentanca
Sportal V Italiji neodločeno, porazi številnih favoritov, praznih rok tudi Slovenci

Madžarski navijači so na prvi tekmi v skupini A lige narodov poskrbeli za nov črn madež. Kljub temu da so bili gostitelji zaradi rasističnih zlorab s tribun prisiljeni igrati za zaprtimi vrati, pa se je na tekmi v Budimpešti zbralo več kot 30 tisoč ljudi. Uefina prepoved, ki se ji je pridružila tudi Fifa, namreč ne velja za otroke, mlajše od 14 let. Obenem je lahko za vsakih deset otrok prisoten en odrasel in na ta način so Madžari dodobra napolnili Puskas Areno v Budimpešti, ki sicer sprejme okoli 67 tisoč gledalcev.

In če med državnimi himnami navijači domače reprezentance niso povzročali pretiranih težav, pa je bilo drugače, ko so angleški nogometaši, kot je zdaj že tradicionalno, v znaku proti rasizmu pokleknili pred prvim sodnikovim žvižgom. To je močno zmotilo madžarske navijače, med katerimi je bilo največ otrok, ki so gesto Angležev pospremili z močnim neodobravanjem in žvižgi. A to verjetno tokrat za Madžare ne bo predstavljalo novih težav, saj njihovo obnašanje ni bilo v nasprotju s pravili Uefe.

Na tribunah so prednjačili otroci, ki so imeli prost vstop. | Foto: Reuters Na tribunah so prednjačili otroci, ki so imeli prost vstop. Foto: Reuters

Angleški nogometaši so bili sicer žrtev rasističnih opazk že na zadnjem gostovanju na Madžarskem, ko so septembra zmagali s 4:0. Takrat so navijači domače ekipe "opičje glasove" namenili Judu Bellinghamu in Raheemu Sterlingu. Madžarski navijači so si nekaj izpadov dovolili tudi na lanskem evropskem prvenstvu. Tako je pred tekmo med Madžarsko in Francijo povorka navijačev na poti na Puskas Areno nosila transparent s simbolom prekrižane figure klečečega človeka. Ob tem so bili tudi francoski igralci v Budimpešti tarča neprimernih klicev dela občinstva. Temnopolti napadalec Francije Kylian Mbappe naj bi tako bil tarča opičjih zvokov ob dotiku žoge. Navijači naj bi takrat prav tako verbalno napadli napadalca Francije Karima Benzemaja, ki je alžirskega rodu.

Madžarska je sicer danes zmagala z 1:0, potem ko je v 64. minuti z bele pike zadel član Leipziga Dominik Szoboszlai.

Preberite še:

slovenska nogometna reprezentanca, Matjaž Kek
Sportal Slovence pričakala huda vročina, Kek ne želi ostati pri ničli
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek izpostavil resno težavo
Slovenija : Švedska, slovenska nogometna reprezentanca, Dejan Kuluševski
Sportal Nič novega, Skandinavci ostajajo nočna mora Slovencev

 

Ne spreglejte