Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
25. 9. 2022,
17.13

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

Liga narodov Žan Karničnik Jaka Bijol Benjamin Verbič Erling Braut Haaland Norveška Benjamin Šeško Benjamin Šeško slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 25. 9. 2022, 17.13

1 leto, 6 mesecev

Slovenijo je obnorela šeškomanija #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Slovenija Norveška liga narodov Šeško | Benjamin Šeško se je proti Norveški razveselil najpomembnejšega zadetka v dresu slovenske reprezentance. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Benjamin Šeško se je proti Norveški razveselil najpomembnejšega zadetka v dresu slovenske reprezentance.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

''Beni Šeško, Beni Šeško,'' je iz mladih grl odmevalo na stadionu Stožice še dolgo po koncu srečanja med Slovenijo in Norveško (2:1), na katerem je Benjamin Šeško zasenčil slovitega stanovskega kolega Erlinga Brauta Haalanda in popeljal Kekovo četo do zgodovinske zmage v skupini B4 lige narodov. Komaj 19-letni napadalec Salzburga, ki napoveduje boljše čase slovenskega reprezentančnega nogometa, si je po sladki zmagi vzel čas za mlade navijače. Ni kaj, Slovenijo je obnorela šeškomanija.

Švedska Slovenija Benjamin Šeško
Sportal Evrogol Šeška, večer trpljenja, a obstanek Slovenije v ligi B

Športna Slovenija že dolgo občuduje mojstrstvo Luke Dončića, ki je bil pred leti oklican za čudežnega dečka slovenske košarke. Podobno, le v manjši dimenziji medijske podprtosti, se je govorilo za odbojkarja Roka Možiča. Nogometaši so na takšen trenutek, ko bi se lahko pohvalili s podobnim najstniškim fenomenom, čakali kar nekaj časa. Podobno velja tudi za množično podporo s tribun, ki so je bili košarkarji in odbojkarji deležni v neprimerljivo večjih količinah.

Fotogalerija s tekme med Slovenijo in Norveško, foto Vid Ponikvar in Matic Klanšek Velej/Sportida:

Fotogalerija
1 / 36

Nogometaši so se zavedali težavnosti obdobja, v katerem se nahaja slovenska članska reprezentanca. V obdobju, ko so zapravili kar nekaj zaporednih priložnosti za nastop na največjih tekmovanjih, obenem pa so tekme prenehale obiskovati organizirane slovenske navijaške skupine, ni bilo veliko razlogov za optimizem. Potem pa so spretno izkoristili moč magneta, ki ga izžareva Erling Braut Haaland, s pomočjo njega pa so bile (podoben fenomen je Ljubljana podoživljala že pred davnimi leti, ko je Jose Mourinho z zvezdniško zasedbo Chelseaja v prijateljskem srečanju z Olimpijo napolnil Stožice) tribune stoženskega objekta v soboto polne skoraj do zadnjega kotička. Slovenska nogometna reprezentanca je izkoristila trenutek in z dodatnim vetrom v hrbet – zlasti mlajši reprezentanti so drug za drugim priznavali, da pred tako številčno domačo publiko v Ljubljani še niso zaigrali – navdušila občinstvo.

Šeško: V ekipi smo se še bolj povezali

Slovenska reprezentanca že dolgo ni v Stožicah pred tako polnimi tribunami proslavljala tako sladke zmage. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenska reprezentanca že dolgo ni v Stožicah pred tako polnimi tribunami proslavljala tako sladke zmage. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Prednjačil je zlasti 19-letni dragulj slovenskega nogometa Benjamin Šeško, ki predstavlja svetlo prihodnost reprezentance. Če bo nadaljeval kariero v takšnem ritmu, se bo največjih zvezd dotaknil tudi v klubskem nogometu. Že tako bo prihodnje leto okrepil RB Leipzig, ki bo blagajno Salzburga napolnil s 24 milijoni evrov, za zdaj pa se dokazuje še v avstrijskem prvenstvu, a tudi elitni ligi prvakov, kjer njegove predstave spremlja celotna Evropa.

Vedno bolje mu gre tudi v državnem dresu. Za Slovenijo je odigral 14 tekem, v polno pa zadel že trikrat. Proti Malti, Srbiji in Norveški, ki bo še dolgo pomnila njegove čarobne trenutke, ko je najprej v 70. minuti imenitno pobegnil obrambi Norveške po levi strani, nato pa z dovršeno asistenco zaposlil partnerja v konici napada Andraža Šporarja. Le 11 minut pozneje pa je sledil zaključni šah-mat. Najprej je žogo prejel na prsih, nato pa si jo je s stegnom pripravil za strel z razdalje, ki je bil tako natančen, da je presenetil norveškega vratarja in poskrbel za navijaški delirij v Stožicah.

Jan Oblak je v soboto navduševal z obrambami, Benjamin Šeško pa z zadetkom in podajo. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak je v soboto navduševal z obrambami, Benjamin Šeško pa z zadetkom in podajo. Foto: Vid Ponikvar

''Odločila sta boj in želja. Ponovili smo tisto, kar smo naredili junija proti Srbom, ko smo se v drugem polčasu vrnili po zaostanku z 0:2. V ekipi smo se še bolj povezali, več časa preživimo skupaj in mislim, da to na koncu šteje. Znova smo pokazali, da dejansko zmoremo,'' je Šeško po najslajši zmagi, odkar nosi državni dres, ob izlivu skromnosti v pogovoru za Val 202 izpostavil celotno ekipo. Podobno je po tekmi povedal tudi selektor Matjaž Kek, ki ni hotel izpostaviti (le) Šeška, ampak celotno ekipo, zlasti kopico mladih reprezentantov, ki ob tako zvenečih dosežkih mladega napadalca ostajajo v v medijih manj izpostavljeni.

Slovenija Norveška liga narodov Matjaž Kek
Sportal Po zgodovinski zmagi noče zganjati evforije, niti izpostavljati Šeška

Po koncu dvoboja osrečil še mlade navijače

Za radijske kolege je opisal tudi misli, ki so ga spremljale v 81. minuti, ko je dvignil na noge slabih 15 tisoč navijačev in zatresel norveško mrežo. "V tistem trenutku sem razmišljal samo, da bom sprejel žogo in streljal v levi kot. Seveda nisem bil prepričan, da bo zletela v mrežo. Toda dobro sem zadel žogo in končala je v golu,"  je spregovoril o zadetku, po katerem so na Norveškem za grešnega kozla razglasili vratarja Orjana Nylanda.

O tem, kako močno odmeva šeškomanija v Sloveniji, zlasti pri mladih ljubiteljih nogometa, ki so imeli v soboto priložnost v Stožicah spremljati obračun med zdajšnjim in nekdanjim zvezdnikom Salzburga, Šeškom in Haalandom, so pričali tudi prizori po koncu srečanja. Mladi Posavec je srečo delil z marsikom, dragoceni čas pa je delil tudi z najmlajšimi, ki so ga po tekmi priklicali k sebi z navdušenim skandiranjem ''Beni Šeško, Beni Šeško''. Benjamin, najmlajši debitant in strelec v zgodovini slovenske reprezentance, se je rade volje odzval, nato pa skočil v objem mladih oboževalcev, ki so izkoristili trenutek za številne spominske fotografije.

Podobno je bilo tudi v garaži, ob službenem izhodu igralcev z ljubljanskega stadiona, ko so Šeška pred slovenskim avtobusom ustavili in obkrožili navdušeni otroci. Nasmejani Beni jim je ustregel. Drugače pa se je odzval norveški superzvezdnik Erling Haaland. Drugi najdražji nogometaš na svetu, ki je tudi v Ljubljani nadaljeval izjemen strelski niz in se med strelce vpisal še na sedmi zaporedni tekmi (bodisi za klub oziroma reprezentanco), je razočarano odkorakal na norveški avtobus. Brez pozdrava, čeprav so otroci navdušeno vzklikali njegov priimek. Na voljo ni bil tudi za medije.

Najboljši strelec lige narodov je izkusil prvi poraz v tekmovanju, v torek pa ga čaka odločilen spopad za glavno nagrado. Če bo v Oslu ostal nepremagan proti Srbiji, bo osvojil prvo mesto in napredoval v elitno A-skupino lige narodov. Šeško lahko o tem za zdaj le sanja, bo pa s Slovenijo zasledoval tudi zelo ambiciozen cilj.

Čeprav je Slovenija v skupini z državami, ki se na jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) nahajajo bistveno višje od Kekove čete, je krog pred koncem na tretjem mestu. Ta zagotavlja obstanek. Če si ga bo Šeško, veliki junak sobotne zmage nad Norvežani, želel izboriti, bo moral v torek na gostovanju v Solni ostati neporažen proti Švedski. Še kako pomembna tekma za prihodnost slovenskega nogometa se bo začela ob 20.45.

Kaj so o izjemni predstavi povedali njegovi soigralci?

Jaka Bijol se je v soboto kosal z enim izmed vročih napadalcev na svetu, Erlingom Haalandom. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Bijol se je v soboto kosal z enim izmed vročih napadalcev na svetu, Erlingom Haalandom. Foto: Vid Ponikvar Benjamin Verbič: ''Beni nam je rekel, da je bolje, da ga ne primerjamo s Haalandom. 'Mali' je super. Upam, da bo ostal na pravi poti. Lahko se razvije v vrhunskega igralca. Z njim smo že zdaj dobili vrhunskega igralca. Čeprav je tako mlad, že igra na najvišji ravni. To je zelo velika okrepitev za slovensko reprezentanco.''

Jaka Bijol: ''V slačilnici sem mu povedal, da si je zaslužil ta gol. In res si ga je. Vrhunsko tekmo je odigral že brez gola. Zadržal je veliko žog, oddelal odlično obrambo. Nogomet ti potem to vrne z golom. To resnično mislim. Vesel sem zanj, da se malce sprosti, da dobi še malce dodatne samozavesti in da gremo skupaj naprej. Res je dober napadalec, to vidimo vsi. Zelo je nadarjen. Upam, da bo njegova kariera rasla. Je pa treba delati na treningih in zabijati.''

Slovenija se je z zmago nad Norveško prebila na lestvici skupine B4 na tretje mesto. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenija se je z zmago nad Norveško prebila na lestvici skupine B4 na tretje mesto. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Žan Karničnik: ''Fant govori zase na igrišču. Vsa čast, da lahko pri toliko letih igra na tako visoki ravni. Čestitke! Vedeli smo, da sta on in Šporar hitrejša in boljša v skoku od norveške zadnje linije. Tako smo se tudi odzvali, vršili pritisk na njihovo zadnjo linijo. Tako je tudi padel prvi gol, ko smo poslali dolgo žogo za njihovo zadnjo linijo, Šeško pa je s svojo hitrostjo prebil obrambo in idealno podal Šporarju.''

Slovenija Norveška liga narodov Šeško
Sportal Slovenija pred obstankom: velika zmaga in debakl Švedske
Slovenija Norveška liga narodov Benjamin Šeško
Sportal Zvezda je rojena! Sanjska predstava slovenskega dragulja Šeška.
Benjamin Šeško
Sportal Noro, slovenski dragulj čez noč pridobil 10 milijonov evrov!
 
Ne spreglejte