Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
20. 9. 2022,
22.05

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

4

Natisni članek

Red Bull Salzburg slovenska nogometna reprezentanca Transfermarkt Benjamin Šeško Benjamin Šeško slovenski nogometaši na delu v tujini

Torek, 20. 9. 2022, 22.05

1 leto, 7 mesecev

Tržna vrednost Benjamina Šeška

Noro, slovenski dragulj čez noč pridobil 10 milijonov evrov!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

4

Benjamin Šeško | Benjamin Šeško se bo prihodnje leto pridružil Leipzigu, nato pa ga bo pogodba na rdeče bike v Nemčiji vezala vse do leta 2028. Do takrat, ko bo imel 25 let. | Foto Guliverimage

Benjamin Šeško se bo prihodnje leto pridružil Leipzigu, nato pa ga bo pogodba na rdeče bike v Nemčiji vezala vse do leta 2028. Do takrat, ko bo imel 25 let.

Foto: Guliverimage

Slovenski nogomet je lahko zelo ponosen na Benjamina Šeška. Pri 19 letih je poskrbel že za številne mejnike. Postal je najmlajši debitant in strelec v zgodovini slovenske članske izbrane vrste, prihodnje leto pa se mu nasmiha rekordni slovenski prestop. O tem, kako 19-letnega Posavca cenijo v Evropi, priča tudi njegova tržna vrednost. Na Transfermarktu so jo v torek podvojili, po novem znaša 20 milijonov evrov, kar uvršča napadalca Salzburga med najdražje najstnike na svetu!

Erling Haaland
Sportal Pozabite na Ronalda in Messija, slovenski rekord ruši 22-letni Viking!

Nedavno se je Benjamin Šeško zaobljubil, da bo po koncu sezone 2022/23 nadaljeval kariero v Nemčiji. Navdušil ga je projekt RB Leipziga, ki bo zanj plačal 24 milijonov evrov. Če se do takrat ne bo kam preselil Jan Oblak, že dolga leta najdražji slovenski nogometaš, bo mladi napadalec iz Radeč podrl slovenski rekord. Podpisal se bo pod najdražji slovenski nogometni prestop vseh časov in s prestola zrinil zdajšnjega rekorderja Kevina Kampla. Usoda je hotela, da tudi bodočega klubskega soigralca.

V Avstriji osvaja naslove, v ligi prvakov neporažen

Rdeči biki iz Salzburga so prejšnji teden v Londonu remizirali s Chelseajem (1:1). | Foto: Reuters Rdeči biki iz Salzburga so prejšnji teden v Londonu remizirali s Chelseajem (1:1). Foto: Reuters Čeprav Šeško, ki mu napovedujejo bleščečo prihodnost, ne igra v eni izmed petih najmočnejših lig na svetu (angleška, francoska, italijanska, nemška oziroma španska), še vedno pa je najstnik, strmo narašča njegova tržna vrednost. Pomeni ogromen potencial. Zanj so se zanimali številni znani klubi.

Poleti si je še kako naredil uslugo, ko se je na prijateljski, a zelo odmevni tekmi izkazal proti Liverpoolu, mu tudi zatresel mrežo, v polno pa zadel tudi proti Ajaxu. Ko je prejšnji teden gostoval v Londonu proti Chelseaju, je enkrat nevarno ogrozil vrata Španca Kepe Arrizabalage, znova opozoril nase in dokazal, zakaj se je zanj poleti zanimalo toliko angleških velikanov.

Vseeno se je odločil za RB Leipzig. Za ''sosedsko'' druščino rdečih bikov, ki pa ponuja nogometne razvade na bistveno višjem razredu. Ponuja igranje v nemški bundesligi, kjer se bo mladi Slovenec iz tedna v teden kosal z boljšimi klubi, kot se zdaj v Avstriji. Tu je najboljši, serijsko osvaja naslove, z redkimi izjemami pa niti nima težjega dela.

Najvišje tržne vrednosti slovenskih nogometašev vseh časov:

Nogometaš Klub, država Vrednost* Kdaj? Danes*
Jan Oblak Atletico Madrid, Špa 100 junij 2019 45
Samir Handanović Inter Milano, Ita 24 avgust 2013 2
Josip Iličić Atalanta Bergamo, Ita 22 marec 2020 1
Kevin Kampl RB Leipzig, Nem 22 marec 2019 6
Benjamin Šeško Red Bull Salzburg, Avt 20 september 2022 20
Jasmin Kurtić Atalanta Bergamo, Ita 7 junij 2016 2
Tim Matavž PSV Eindhoven, Niz 7 september 2011 0,5
Benjamin Verbič Dinamo Kijev, Ukr 7 september 2020 4,5
Milivoje Novaković Köln, Nem 6,5 junij 2009 /
Miha Zajc Empoli, Ita 6 oktober 2018 6

* Tržna vrednost je izražena v milijonih evrov.

Tudi v ligi prvakov mu ne gre slabo. Ostal je neporažen tako proti Milanu in Chelseaju, a še vedno čaka na strelski prvenec. Za še boljši občutek bi lahko poskrbel z uspešnim nadaljevanjem sezone v dresu slovenske reprezentance.

Zmanjšal zaostanek za Oblakom

Benjamin Šeško za kapetanom slovenske reprezentance Janom Oblakom, kar zadeva tržno vrednost, zaostaja "le" še 25 milijonov evrov. Dvajset let bo dopolnil konec maja 2023. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Benjamin Šeško za kapetanom slovenske reprezentance Janom Oblakom, kar zadeva tržno vrednost, zaostaja "le" še 25 milijonov evrov. Dvajset let bo dopolnil konec maja 2023. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prvič bo na delu v soboto, kjer se bo pomeril proti slovitemu ''predhodniku'' Erlingu Brautu Haalandu, nekdanjemu rdečemu biku v Salzburgu. Zaradi tega in še nekaterih podobnosti mora v Avstriji poslušati kopico primerjav z Norvežanom, sam pa poudarja, kako sta vendarle različna napadalca. Da sta razvila nekatere druge lastnosti. O tem priča tudi tržna vrednost, Haaland je še kot najstnik prestopil v Nemčijo k Borussii Dortmundu, nato pa se je njegova tržna vrednost s 45 povzpela na 60 milijonov evrov.

Šeško je za zdaj, ko je Transfermarkt osvežil vrednosti nogometašev, ki nastopajo v avstrijskem prvenstvu, vreden tretjino omenjene vsote. Če je bil še v začetku tedna vreden 10 milijonov evrov, se je zdaj njegova tržna vrednost podvojila. S tem je poskrbel za peto največjo slovensko vrednost vseh časov, v tem trenutku je drugi najdražji slovenski legionar, zmanjšal pa je tudi zaostanek za Oblakom. In to za veliko, saj zdaj za njim zaostaja le še 25 milijonov evrov. Tržna vrednost kapetana slovenske reprezentance kopni.

Jan Oblak in Benjamin Šeško sta v tem trenutku najdražja "ambasadorja" slovenskega nogometa v Evropi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Oblak in Benjamin Šeško sta v tem trenutku najdražja "ambasadorja" slovenskega nogometa v Evropi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred tremi leti je bil s 100 milijoni evrov najdražji vratar na svetu in tudi prvi kandidat, ki bi lahko ob prestopu presegel magično mejo trimestne številke v milijonih evrov za vratarja, a je nato ostal zvest Atleticu, pri katerem brani vse od leta 2014. Zdaj je star že 29 let, v prejšnji sezoni pa je prejemal bistveno več zadetkov kot sezone poprej, tako da je njegova vrednost doživela strm upad.

Če odmisliš lige petice, ga ni dražjega od Slovenca!

Pedri velja za pravcato bogastvo Barcelone. | Foto: Reuters Pedri velja za pravcato bogastvo Barcelone. Foto: Reuters Kaj pa Šeško? Na večni slovenski lestvici je na petem mestu, kot 19-letnik pa je na aktualni lestvici najdražjih nogometnih najstnikov v Evropi skočil na 13. mesto. Najvišjo vrednost imata med najstniki njegova sovrstnika, 19-letni Španec Pedri in 19-letni Anglež Jude Bellingham (oba 80 milijonov evrov), sledita Nemca Florian Wirtz (70) in Jamal Musiala (65), nato pa sta na vrsti Španca Gavi in Ansu Fati, mlada upa Barcelone, oba vredna 60 milijonov evrov. Vsi omenjeni mladi zvezdniki igrajo v ligi petice.

Najdražji najstnik v Evropi, ki ne igra v eni izmed petih najmočnejših lig, je prav Slovenec Benjamin Šeško! Naslednji, ki spada v omenjeno skupino igralcev, je 16-letni Brazilec Endrick pri Palmeirasu (15 milijonov evrov), z enako tržno vrednostjo pa se lahko po oceni Transfermarkta pohvali še 19-letni Rus Arsen Zakharjan (Dinamo Moskva). Še eno izmed priznanj torej za Šeška, nekdanjega napadalca Radeč, trboveljskega Rudarja, Krškega, Domžal in Lieferinga, ki zelo rad postavlja mejnike. Postal je najmlajši debitant v zgodovini slovenske reprezentance, za katero je zaigral en dan po 18. rojstnem dnevu. Kmalu za tem je postal še najmlajši strelec.

Na zadnji tekmi slovenske reprezentance, ko je v Stožicah gostovala Srbija, se je vpisal med strelce. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na zadnji tekmi slovenske reprezentance, ko je v Stožicah gostovala Srbija, se je vpisal med strelce. Foto: Grega Valančič/Sportida

Za zdaj je dosegel dva zadetka. Lani proti Malti, letos pa proti Srbiji. Bo v soboto napočil čas še za tretji zadetek, prvi gol proti Norveški? Je v dobri klubski formi. V nedeljo je v derbiju proti dunajskemu Rapidu njegovo mrežo zatresel po vsega 17 sekundah in se veselil najhitrejšega zadetka v karieri. To je bil njegov četrti zadetek v avstrijski bundesligi, enega je dodal še v pokalu. Za piko na i je sledilo povišanje tržne vrednosti. Po novem je vreden kar 20 milijonov evrov. Toliko, kot ni bil kot najstnik vreden še noben slovenski nogometaš!

Kaj sploh je Transfermarkt?

denar evro | Foto: To je nemška spletna stran, ustanovljena leta 2000, ki ocenjuje približke tržne vrednosti med nogometaši na podlagi njihovih iger, prestopov, pojavnosti v medijih in na družabnih omrežjih, pa tudi starosti in še marsičesa.

Gre le za približek tržne vrednosti, ki pa je po mnenju Evropskega centra za gospodarsko uspešnost najboljša ocena tržne vrednosti v nogometnem svetu, v katerem je statistika specifična v primerjavi z nekaterimi drugimi športi in je zato tržna vrednost toliko težje določljiva.

Transfermarkt, ki izhaja v več jezikih, velja za eno od najbolj obiskanih nogometnih strani na svetu. Tržne vrednosti igralcev ocenjuje od leta 2002.

Ne spreglejte