Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 11. 2021,
22.40

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

9

Natisni članek

Švedska Španija Srbija Portugalska Rusija Hrvaška Matjaž Kek kvalifikacije za SP 2022 slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 16. 11. 2021, 22.40

2 leti, 5 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022, 10. KROG

Slovo Slovenije z zmago, zadnja neposredna vozovnica za Katar Nizozemski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

9

Nizozemska | Nizozemska je doma igrala pred praznimi tribunami in si priigrala 11. uvrstitev na mundial. | Foto Reuters

Nizozemska je doma igrala pred praznimi tribunami in si priigrala 11. uvrstitev na mundial.

Foto: Reuters

Kot zadnji so si neposredno vozovnico za svetovno prvenstvo 2022 zagotovili Nizozemci, potem ko so z 2:0 premagali Norveško. Italijani so v ponedeljek zvečer s Severno Irsko igrali 0:0 in tako se je iz skupine C neposredno v Katar uvrstila Švica, ki je s 4:0 premagala Bolgarijo. Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacij z 2:1 premagala Ciper. Hrvaška je za uvrstitev v Katar premagala Rusijo. Tam bo nastopila tudi Srbija, ki je poskrbela za senzacijo nedeljskega večera in po veliki drami z zadetkom v 90. minuti šokirala Portugalsko.

Leonardo Bonucci
Sportal Italijani zaskrbljeni: Kakšna nočna mora

Slovenija : Ciper, Stožice, kvalifikacije za SP | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Težave Matjaža Keka s poškodbami so se pred zadnjo tekmo kvalifikacij nadaljevale. Po ogrevanju je ostal še brez Andraža Šporarja in Mihe Mevlje, priložnost v začetni enajsterici sta tako dobila Žan Celar, ki se je izkazal, in Jure Balkovec. Slovenci so v prvi polovici uvodnega polčasa prevladovali.

Celar se je v 25. minuti celo razveselil prvenca v slovenskem dresu, a je sodnik po ogledu videoposnetka gol zaradi prepovedanega položaja razveljavil. Polčas se je končal z začetnih 0:0, so pa Slovenci v začetku drugega hitro povedli, še na drugi zaporedni tekmi se je pod gol podpisal povratnik Miha Zajc. V 84. minuti je na 2:0 s prvencem zvišal Adam Gnezda Čerin, ki mu je lepo asistiral Celar. Ko je že kazalo, da bi se obračun lahko končal z 2:0, je v 89. minuti Andronikos Kakoulis z evrogolom matiral Jana Oblaka in postavil končnih 2:1.

Slovenija : Ciper, Stožice, kvalifikacije za SP
Sportal Matjaž Kek opozarja na veliko težavo
Slovenija Ciper
Sportal Jan Oblak verjame v lepši slovenski jutri

Slovenci so kvalifikacije, zadnjo tekmo so igrali natanko 20 let po nepozabni uvrstitvi na SP 2002, končali na četrtem mestu, tretjih Slovakov, ki so s 6:0 odpravili Malto, jim ni uspelo prehiteti.

Fotogalerija s tekme (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 50

Kudrjašov z avtogolom popeljal Hrvate na SP

Hrvati so po avtogolu Rusov skočili na prvo mesto in v Katar. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Hrvati so po avtogolu Rusov skočili na prvo mesto in v Katar. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V slovenski skupini H se je v zadnjem krogu odločalo o marsičem. Rusija in Hrvaška sta se v velikem derbiju v Splitu pomerili za prvo mesto, ki prinaša neposredno uvrstitev na SP 2022 v Katar (drugouvrščeno ekipo čakajo marca 2022 dodatne kvalifikacije). Rusom je za zmago v skupini zadoščal remi, Hrvati so pred 30 tisoč gledalci na Poljudu potrebovali zmago.

Izjemno napadalno so se lotili "zbornaje komande", ki se je večino časa branila, uspešno pa jo je pri želenem rezultatu dolgo držal razpoloženi vratar Matvej Safonov. Ta je do 81. minute ohranjal mrežo nedotaknjeno, nato pa ga je premagal kar rojak Fedor Kudrjašov. Rezultat se po avtogolu Rusije ni več spremenil in kockasti so se lahko začeli veseliti prvega mesta in uvrstitve na mundial. 

Hrvaška Rusija
Sportal Objokanemu Daliću uspelo, kar pred njim s Hrvati ni še nikomur

Srbi šokirali Portugalce in se uvrstili na SP 2022

Veselje Aleksandra Mitrovića, strelskega rekorderja Srbije, po zadetku v 90. minuti. | Foto: Reuters Veselje Aleksandra Mitrovića, strelskega rekorderja Srbije, po zadetku v 90. minuti. Foto: Reuters Na Portugalskem se je Cristiano Ronaldo, svetovni rekorder po številu zadetkov v dresu izbrane vrste (dosegel je že 115 golov), z ekipo pomeril s Srbi, za uvrstitev v Katar je potreboval le točko, a ostal praznih rok. Srbi so pripravili senzacijo, v Lizboni zmagali z 2:1 in se uvrstili na SP. Portugalci gredo v dodatne kvalifikacije.

Renato Sanches je že v drugi minuti po hudi napaki in nepazljivosti Nemanje Gudelja poskrbel za navdušenje portugalskih navijačev, nato pa so se stvari za domače zapletle. Srbi so bili boljši tekmec, Dušan Vlahović je zatresel vratnico, v 33. minuti pa je Dušan Tadić s pomočjo slabega posredovanja vratarja Ruija Patricia poskrbel za izenačenje. Zvezdnik Ajaxa je v zadnji minuti prispeval še asistenco, odlično našel rezervista Aleksandra Mitrovića, ki je odločil zmagovalca in popeljal Srbijo na SP 2022 v Katar.

Aleksandar Mitrović
Sportal Srbi jokali in peli od sreče, Ronaldo kar ne more pozabiti na Beograd #video
Novak Đoković
Sportal Đoković ponorel od sreče, vpil je tudi skozi okno #video

V Sevilli so Španci na stadionu Cartuja gostili Švedsko, za uvrstitev v Katar so potrebovali le točko, vseeno pa osvojili tri z zmago z 1:0. Za edni gol na tekmi je v 86. minuti poskrbel Alvaro Morata, Zlatan Ibrahimović je igral do 73. minute tekme.

V Katar neposredno Švica in ne Italija, lahko delo za Angleže

Mancini ni našel rešitve za Severno Irsko. | Foto: Reuters Mancini ni našel rešitve za Severno Irsko. Foto: Reuters Aktualni evropski prvaki Italijani morajo v dodatne kvalifikacije. V skupini C jim je prvo mesto speljala Švica. Italijani so gostovali v Belfastu in v prvem polčasu niso bili posebej nevarni. In lahko bi bili kaznovani že na samem začetku drugega polčasa, ko jih je po strelu Georga Sevilla rešil vratar Gianluigi Donnarumma. A našim zahodnih sosedov je zares začela voda teči v grlo sredi drugega polčasa, ko so njihovi neposredni tekmeci za prvo mesto v skupini C Švicarji dvakrat zabili Bolgarom. Italijani bi morali zmagati, pa so bili pravzaprav tudi v zaključku tekme nevarnejši Severni Irci, v 76. minuti po lepem prodoru denimo Conor Washington.

Nekaj minut zatem pa je po izvrstni timski akciji sledil še nevaren strel Stuarta Dallasa. V 90. minuti je šel Donnarumma iz vrat, a je po strelu Washingtona z golove črte žogo izbil kapetan Italije Leonardo Bonucci. Na koncu remi Italije brez golov, medtem ko so Švicarji Bolgare premagali s 4:0.

Lažje delo so imeli Angleži, ki bi brez prvega mesta v skupini I ostali le v primeru poraza proti San Marinu. Ta pa ni bil prav verjeten. In Angleži so status favorita hitro potrdili. Nalogo so opravili že v prvem polčasu, ki so ga dobili s 6:0. Harry Kane je v razmaku 15-ih minut zabil kar štiri gole (dva sicer z bele točke). Končni izid pa neverjetnih 10:0.

Harry Kane je dal štiri od desetih golov Anglija. | Foto: Reuters Harry Kane je dal štiri od desetih golov Anglija. Foto: Reuters

Veselje za Nizozemsko, Turčija v dodatne kvalifikacije

Turčija gre v dodatne kvalifikacije. | Foto: Reuters Turčija gre v dodatne kvalifikacije. Foto: Reuters Nizozemska pred praznimi tribunami stadiona v Rotterdamu ni navdušila. Obljubili so, da bodo igrali na zmago, a tega večji del tekme ni bilo videti. Za prvo mesto v skupini G jim je namreč zadoščal že remi. Še najbolj aktiven v napadu je bil Arnaut Danjuma, ki pa je denimo v 66. minuti po lepem predložku slabo streljal. Medtem je po zaostanku z 0:1 Turčija v Podgorici prišla do preobrata in vodstva z 2.1. Remi Nizozemske in zmaga Turčije bi pomenila, da bi bili reprezentanci poravnani na vrhu skupine, a bi šla v Katar Nizozemska zaradi boljšega izkupička na medsebojnih tekmah.

No, v zadnjih desetih minutah so oranžni le stopili na plin in dvakrat zadeli. V 84. izvrstna podaja Danjume, povsem neoviran pa je norveško mrežo zatresel Steven Bergwijn, nato pa še po nesebični timski akciji v 90. minuti gol Memphisa Depaya. In Nizozemci so si priigrali enajsto uvrstitev na mundial. 

Neposredno v Katar le zmagovalec skupine

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe spomladi 2022 čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin iz lige narodov, ki se ne bosta neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije. To bosta Avstrija oziroma slabša iz skupine E (Wales oziroma Češka). 

Kdo se je že uvrstil v Katar?

Danska, Nemčija, Francija, Belgija, Hrvaška, Srbija, Španija, Švica, Anglija, Nizozemska.

Kvalifikacije za SP 2022, 10. krog:

Skupina H:
Nedelja, 14. november:
Slovenija
: Ciper 2:1 (0:0)
Zajc 48., Gnezda Čerin 84.; Kakoulis 89.
Poročilo s tekme.

Hrvaška : Rusija 1:0 (0:0) 
Kudrjašov 81./ag
Malta : Slovaška 0:6 (0:3)
Rušnak 6., 16., Duda 8., 69, 80., De Marco 72.; R.K.: Camenzuli 47./Malta, Teuma 51./Malta

Lestvica:
1. Hrvaška* 10 tekem - 23 točk (gol razlika 21:4)
2. Rusija  10 - 22 točk (19:6)
3. Slovaška 10 - 14 (17:10)
4. Slovenija 10 - 14 (13:12)
5. Ciper 10 - 5 (4:21)
6. Malta 10 - 5 (9:30)

Skupina A:
Nedelja, 14. november:

Portugalska : Srbija 1:2 (1:1)
Sanches 2.; Tadić 33., Mitrović 90.

Luksemburg : Irska 0:3 (0:0)
Duffy 67., Ogbene 75., Robinson 88.

Lestvica:
1. Srbija* 8 - 20
2. Portugalska 8 - 17
3. Irska 8 - 9
4. Luksemburg 8 - 9
5. Azerbajdžan 8 - 1

Skupina B:
Nedelja, 14. november:

Španija : Švedska 1:0 (0:0)
Morata 86.

Grčija : Kosovo 1:1 (1:0)
Masouras 44.; Rahmani 76. 

Lestvica:
1. Španija* 8 - 19
2. Švedska 8 - 15
3. Grčija 8 - 11
4. Gruzija 8 - 7
5. Kosovo 8 - 5

Skupina C:
Ponedeljek, 15. november:

Severna Irska : Italija 0:0

Švica : Bolgarija 4:0 (0:0)
Okafor 48., Vargas 57., Itten 72., Mbabu 92.

Lestvica:
1. Švica* 8 - 18
2. Italija 8 - 16
3. Severna Irska 8 - 9
4. Bolgarija 9 - 8
5. Litva 8 - 3

Skupina D:
Torek, 16. november:

Bosna in Hercegovina : Ukrajina 0:2 (0:0)
Zinčenko 59., Dovbik 79.

Finska : Francija 0:2 (0:0)
Benzema 66., Mbappe 76.

Lestvica:
1. Francija* 8 - 18
2. Ukrajina 8 - 12 
3. Finska 8 - 11
4. BiH 8 - 7
5. Kazahstan 7 - 3

Skupina E:
Torek, 16. november:

Češka : Estonija 2:0 (0:0)
Brabec 59., Sykora 85.

Wales : Belgija 1:1 (1:1)
Moore 32.; Bruyne 12.

Lestvica: 
1. Belgija* 8 - 20
2. Wales 8 - 15
3. Češka 8 - 13 
4. Estonija 8 - 4
5. Belorusija 8 - 3

Skupina F:
Ponedeljek, 15. november:

Avstrija : Moldavija 4:1 (2:0)
Arnautović 4., 55./11-m, Trimmel 22., Peretz 74., Ljubičić 83.; Nicolaescu 60.

Izrael : Ferski otoki 3:2 (1:0)
Dabbour 30./11-m, Weissman 58.; Vatnhamar 62., Olsen 72.

Škotska : Danska 2:0 (1:0)
Souttar 35., Adams 86.

Lestvica:
1. Danska* 10 - 27
2. Škotska 10 - 23
3. Izrael 10 - 16
4. Avstrija 10 - 16
5. Ferski otoki 10 - 4
6. Moldavija 10 - 1

Skupina G:
Torek, 16. november:

Nizozemska : Norveška 2:0 (0:0)
Bergwijn 84., Depay 90.

Črna gora : Turčija 1:2 (1:1)
Bečiraj 4.; Akturkoglu 22., Kokcu 60.

Gibraltar : Latvija 1:3 (1:1)
Walker 7.; Gutkovskis 25., Uldrikis 55., Krollis 75.

Lestvica:
1. Nizozemska* 10 - 23 
2. Turčija 10 - 21 
3. Norveška 10 - 18 
4. Črna gora 10 - 12
5. Latvija 10 - 9
6. Gibraltar 10 - 0

Skupina I:
Ponedeljek, 15. november:

Albanija : Andora 1:0 (0:0)
Čekiči 73./11-m

Poljska : Madžarska 1:2 (0:1)
Swiderski 61.; Schafer 37., Gazdag 80.

San Marino : Anglija 0:10 (0:6)
Maguire 6., Fabbri 15./ag, Kane 27./11-m, 32., 39./11-m, 42., Smith-Rowe 57., Mings 69., Abraham 78., Saka 79.

Lestvica:
1. Anglija* 10 - 26
2. Poljska 10 - 20
3. Albanija 10 - 18
4. Madžarska 10 - 17
5. Andora 10 - 6
6. San Marino 10 - 0

Skupina J:
Nedelja, 14. november:

Armenija : Nemčija 1:4 (0:2)
Mkhitaryan 59./11-m; Havertz 15., Gundogan 45.+4, 50., Hofmann 64.

Liechtenstein : Romunija 0:2 (0:1)
Man 8., Bancu 87.

Severna Makedonija : Islandija 3:1 (1:0)
Alioski 7., Elmas 65., 87.; Thorsteinsson 54.; R.K.: Johanneson 79./Islandija

Lestvica:
1. Nemčija* 10 - 27
2. Severna Makedonija 10 - 18
3. Romunija 10 - 17
4. Armenija 10 - 12
5. Islandija 10 - 9
6. Liechtenstein 10 - 1 

*uvrščeni na SP

Ne spreglejte