Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
3. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Radenko Mijatović Matic Črnic Damir Mišković Rujevica Liga Europa Austria Dunaj NK Rijeka Matjaž Kek

Petek, 3. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Najvišji domači poraz Kekove Rijeke

Kek se je posul s pepelom in opravičil navijačem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Rijeka Austria Dunaj Matjaž Kek | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nepričakovano visoki poraz Rijeke na domači Rujevici proti dunajski Austrii (1:4) je poglobil krizo, v kateri je že dalj časa hrvaški prvak. Trener Matjaž Kek po že četrtem porazu v zadnjih petih srečanjih prevzema odgovornost za nastalo stanje. Ne razmišlja o odstopu, ampak trmasto sporoča navijačem, da se lahko sezona še reši.

V teh dneh ni lahko biti v koži trenerja Matjaža Keka. Zaradi nepozabnih podvigov ga imajo navijači Rijeke v srcih na posebnem mestu. Je najbolj priljubljeni Slovenec na Hrvaškem, a po zadnjih neuspehih ne more biti preveč sproščen, saj so pred njim najtežji izzivi, odkar sedi na vročem reškem stolčku.

Rezultatska kriza je dosegla vrhunec, v zadnjem obdobju je porazov bistveno več od zmag, tako da se je na Rujevici prižgal alarm.

Račun brez krčmarja in najvišji poraz v Kekovem obdobju

Od dvoboja z Austrio je pričakoval veliko, nato pa prejel bolečo zaušnico. | Foto: Reuters Od dvoboja z Austrio je pričakoval veliko, nato pa prejel bolečo zaušnico. Foto: Reuters Po sanjski sezoni 2016/17, ki jo je Kek velemojstrsko začinil z zgodovinsko dvojno hrvaško krono, je poletni prestopni rok prevetril igralski kader. Začelo se je obdobje nihanja, tako v hrvaškem prvenstvu kot tudi v Evropi. Zmaga na Dunaju (3:1) v tretjem krogu skupinskega dela evropske lige je za kratek čas poskrbela za zadovoljstvo na Reki.

Dvoboj na Rujevici z Austrio so vsi pričakovali s posebnim optimizmom, saj bi lahko zmaga njihove ljubljence vrnila v boj za napredovanje, z uspešnim evropskim izkupičkom pa bi lažje pozabili na sveže rane iz prvenstva, kjer je vodilni zagrebški Dinamo pobegnil za devet točk.

Četrtkov večer je na Rujevici obetal veliko, na koncu pa se je izkazalo, da je bil to račun brez krčmarja. Vijolice iz avstrijske prestolnice so bile boljše. Zmagale so s 4:1 in poskrbele za najvišji domači poraz Keka, odkar vodi Rijeko. Bolj ali manj je postalo jasno, da lahko Rečani le sanjajo o napredovanju v 1/16 finala evropske lige. Mariborčan je po dvoboju športno čestital Dunajčanom, nato pa se posvetil težavam svojega kluba.

Rijeka v tej sezoni brani naslov hrvaškega prvaka in pokalnega zmagovalca. V Evropi jo lahko v 1/16 finala evropske lige popelje le še čudež. | Foto: Reuters Rijeka v tej sezoni brani naslov hrvaškega prvaka in pokalnega zmagovalca. V Evropi jo lahko v 1/16 finala evropske lige popelje le še čudež. Foto: Reuters

"Če ne bi imeli v vratih vratarja Prskala, bi lahko doživeli še večji brodolom. Žal mi je zlasti navijačev. Bili smo deležni podpore, ki smo jo potrebovali in si jo želeli, a smo bili na igrišču preslabi," je povedal slovenski trener po bolečem porazu (1:4), ki ga ni pričakoval prav nihče v taboru hrvaškega prvaka.

Deset porazov za veliko krizo

Mariborčan je v tej sezoni, ki traja okrog štiri mesece, izkusil grenkobo že desetih porazov. | Foto: Reuters Mariborčan je v tej sezoni, ki traja okrog štiri mesece, izkusil grenkobo že desetih porazov. Foto: Reuters Velika kriza Rijeke se je še poglobila. Kek je potožil, da tako veliko porazov vpliva na pomanjkanje samozavesti igralcev. To dokazujejo tudi številke.

V prejšnji sezoni je bil neporažen kar deset mesecev, v tej pa je doživel že deset porazov! Na zadnjih petih nastopih je izgubil kar štirikrat, in to je bilo še pred kratkim nekaj nepredstavljivega. Pa čeprav vodi Rijeko že štiri leta in pol!

"Smo v veliki krizi. Veliko se bomo morali pogovarjati in narediti veliko kakovostnih analiz, da bi lahko popravili stvari. Rijeka je navsezadnje hrvaški prvak in ni dobro, da se država na takšen način predstavlja v Evropi," je 56-letni Mariborčan po tekmi povedal v mikrofon hrvaške nacionalne televizije.

Učinek Kekove Rijeke v tej sezoni:

  Tekme Zmage Remiji Porazi Razlika v golih
Evropa 10 3 2 5 16:15
Hrvaško prvenstvo 14 8 1 5 30:14
Skupaj 24 11 3 10 46:29

Izbral je napačne igralce

Ko je moral zaradi nespametnega rdečega kartona pri zaostanku z 1:2 iz igre Josip Mišić, je bilo za Rijeko konec sanj o preobratu. | Foto: Reuters Ko je moral zaradi nespametnega rdečega kartona pri zaostanku z 1:2 iz igre Josip Mišić, je bilo za Rijeko konec sanj o preobratu. Foto: Reuters Sreča v nesreči je, da si tekme v zgoščenem ritmu sledijo skoraj ena za drugo. V nedeljo Rijeko čaka nov izziv, gostovanje pri zagrebški Lokomotivi. Kek v tem vidi priložnost, da se klub z zmagami počasi vrne na stare tirnice, s katerimi je dosegal večje uspehe. Skupaj z navijači se sprašuje, kam je odšla prepoznavna igra kluba, odgovornost za visok poraz pa je pripisal sebi.

"Izbral sem napačne igralce," se je posul s pepelom in dodal: "Nočem izpostavljati posameznikov, to ne bi bilo pošteno od mene. Vsi na čelu z menoj smo bili slabi. Navijačem dolgujemo veliko opravičilo," mu je najbolj žal privržencev, ki so stiskali pesti za nogometaše Rijeke tudi po visokem zaostanku, v slačilnico pa so jih po koncu tekme pospremili s skandiranjem Šampioni, šampioni.

Kakšna bo trenerska usoda Matjaža Keka?

  • Rijeko bo vrnil na zmagovito pot in jo še dolgo vodil
    24,79 %
    30 glasov
  • Z Rijeko bo kmalu prekinil sodelovanje in postal slovenski selektor
    30,58 %
    37 glasov
  • Skušal bo odpraviti krizo, a mu ne bo šlo vse po načrtih
    44,63 %
    54 glasov
Oddanih 121 glasov

Med kandidate za tekmo ni uvrstil rojaka Matica Črnica. Štajerec, ki ni zadovoljen s klubskim statusom na Reki, saj v tej sezoni pod vodstvom Keka ne prejema veliko priložnosti za nastop, je tako izpustil še eno pomembno tekmo.

Kek ne razmišlja o odstopu

Nogometaši Austrie so se maščevali Rijeki za poraz na Dunaju. | Foto: Reuters Nogometaši Austrie so se maščevali Rijeki za poraz na Dunaju. Foto: Reuters Kriza Rijeke se vleče. Ko je nedavno v prvenstvu izgubila doma proti Osijeku, je Kek ponudil odstop, o katerem pa predsednik Damir Mišković ni želel niti slišati. Po visokem porazu proti dunajski Austrii Kek ni omenjal odstopa. Če bi ga, bi lahko s tem olajšal delo Nogometni zvezi Slovenije (NZS) pri izboru novega selektorja članske zbrane vrste.

Zgodba o klubskem statusu Keka je namreč zanimiva iz različnih kotov. Predsednik NZS Radenko Mijatović ga je uvrstil na seznam najresnejših kandidatov za naslednika Srečka Katanca.

Kek o tem, da bi zapustil reško ladjo, ne razmišlja. "Kot trener sem seveda odgovoren za ekipo. Zdaj jo bom skušal dvigniti iz krize. Sezona je še dolga. Igralce je treba najprej pomiriti. Imamo potrebno kakovost," trmasto sporoča Mariborčan in ostaja prepričan, da bi lahko Rijeka v nadaljevanju sezone zaigrala bistveno bolje.

Kek se v nedeljo z ranjeno Rijeko odpravlja na gostovanje k klubu, kjer je v prejšnji sezoni prekinil mogočen niz nepremagljivosti. | Foto: Sportida Kek se v nedeljo z ranjeno Rijeko odpravlja na gostovanje k klubu, kjer je v prejšnji sezoni prekinil mogočen niz nepremagljivosti. Foto: Sportida

O tem bo veliko povedala že naslednja tekma. Rijeka bo v nedeljo gostovala pri zagrebški Lokomotivi, ki je v zelo dobrih odnosih z vodilnim Dinamom. Kekovo oslabljeno četo, saj zaradi poškodb ne bo mogel računati na najmočnejšo postavo, čaka vse prej kot preprosta tekma. Proti Lokomotivi je ne nazadnje doživela prvi poraz v prejšnji sezoni.

Tako visoko Rijeka ni izgubila že sedem let

Rijeka je pod vodstvom Keka na domači tekmi prvič izgubila z 1:4. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Rijeka je pod vodstvom Keka na domači tekmi prvič izgubila z 1:4. Foto: Urban Urbanc/Sportida To je bil Kekov najvišji poraz na domači tekmi, odkar je trener Rijeke. S tremi goli razlike je izgubil tudi 16. julija 2015 na evropski kvalifikacijski tekmi proti Aberdeenu. Takrat so Škoti presenetili hrvaškega predstavnika na 3:0, dvoboj je bil odigran še na Kantridi. V prvenstvu je Kek 20. aprila 2013 izgubil z 1:3.

Tako visokega poraza, kot ga je izkusila v četrtek, Rijeka pred domačimi gledalci ni utrpela že sedem let. Nazadnje je bilo tako, še malce huje, 23. oktobra 2010, ko so Rečani v hrvaškem prvenstvu na Kantridi izgubili proti Osijeku z 1:5. Takrat je Rijeko vodil Nenad Gračan, v kadru pa ni bilo prav nobenega igralca, na katerega zdaj računa Kek. Pri gostih je, zanimivo, barve slavonskega kluba branil nogometaš iz BiH Zoran Kvržić, ki se je nato preselil na Reko.

Ne spreglejte