Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

1

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Radenko Mijatović Dinamo Zagreb NK Osijek Damir Mišković NK Rijeka Matjaž Kek

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 10.40

6 let, 6 mesecev

Odziv predsednika Rijeke

Kek ponudil odstop, predsednik Rijeke se je odločil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

1

Matjaž Kek | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski nogometni trener Matjaž Kek je po nedeljskem porazu Rijeke proti Osijeku (1:2), že drugem zaporednem v hrvaškem prvenstvu, s katerim je zaostanek za vodilnim zagrebškim Dinamom narasel na šest točk, ponudil odstop. Predsednik reškega kluba Damir Mišković ga pričakovano ni sprejel, ampak sporočil, da še naprej verjame delu Mariborčana.

Nekdanji slovenski selektor je bil po domačem porazu Rijeke proti Osijeku (1:2) zelo razočaran. Čeprav so si njegovi izbranci v deževnem vremenu priigrali več priložnosti, v žepu pa imeli tudi vodstvo z 1:0, so na koncu ostali praznih rok.

Trener Matjaž Kek je odgovornost za drugi zaporedni poraz v hrvaškem prvenstvu prevzel nase in sedmi sili namignil, da je njegova usoda v rokah klubskega vodstva.

Predsednik ne bo delal drame

Rijeka v tej sezoni brani naslov hrvaškega prvaka, a si je za zagrebškim Dinamom po 12 nastopih že priigrala šest točk zaostanka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rijeka v tej sezoni brani naslov hrvaškega prvaka, a si je za zagrebškim Dinamom po 12 nastopih že priigrala šest točk zaostanka. Foto: Grega Valančič/Sportida Na odgovor predsednika Damirja Miškovića, ki s slovenskim strategom tesno sodeluje že skoraj pet let in mu je vselej zaupal, ni bilo treba dolgo čakati. Reški časnik Novi list je tako povzel razmišljanje prvega moža hrvaškega nogometnega prvaka, ki želi na vročem stolčku Rijeke na vsak način zadržati Keka.

"Rijeka igra dobro. Tako je bilo tudi proti Osijeku, ko nas je na žalost zapustila sreča. Ko bomo še dalj časa delali v pozitivnem vzdušju, bo vse prišlo na svoje mesto. Zaradi enega ali dveh porazov - Osijek je na Rujevici dvakrat ustrelil proti našim vratom in odnesel vse tri točke - ne bomo delali drame. Imeli smo priložnosti, a jih nismo izkoristili. Igralcem nimam česa zameriti. Dali so vse od sebe, trener Kek je naredil svoj posel, sestavil kakovostno začetno postavo in vlekel dobre poteze. A žoga žal ni hotela v gol … Takšen je pač nogomet," je dejal 52-letni hrvaški podjetnež, ki ga je posel najbolj povezal s črno celino, državo Nigerijo.

Še naprej zaupa trenerju in igralcem

Mariborčan vodi Rijeko že skoraj pet let. Prevzel jo je 27. februarja 2013.
 | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčan vodi Rijeko že skoraj pet let. Prevzel jo je 27. februarja 2013. Foto: Grega Valančič/Sportida Predsednik Rijeke v preteklosti, ko je Kek postavljal klubske mejnike, osvojil vse izmed mogočih domačih lovorik (prvenstvo, pokal in superpokal) in se trikrat prebil v skupinski del evropske lige, ni dvomil o strokovnosti njegovega dela. Vedno mu je stal ob strani in ga branil pred morebitnimi kritikami. Teh ni bilo veliko, saj je slovenski trener na delu v prestolnici Kvarnerja večinoma nizal pozitivne rezultate in razvajal reške navijače.

Redki so bili trenutki, podobni tistim v nedeljo, ko je izgubil drugič zapored v hrvaškem prvenstvu. Treba je tudi dodati, da je med porazoma v Pulju (0:1) in na Reki (1:2) poskrbel za zgodovinski dosežek, saj je z Rijeko prvič zmagal v gosteh v skupinskem delu lige Europa in na Dunaju premagal Austrio (3:1).

Tako se je predsednik Rijeke Damir Mišković veselil prvega večjega Kekovega podviga, uvrstitve v skupinski del lige Europa leta 2013. | Foto: Sportida Tako se je predsednik Rijeke Damir Mišković veselil prvega večjega Kekovega podviga, uvrstitve v skupinski del lige Europa leta 2013. Foto: Sportida

"Brez kakršnekoli fige v žepu še naprej zaupam trenerju in igralcem. To niso floskule, po katerih bi sledili morebitni rezi. Verjamem Keku, aktualni igralci nam bodo ponudili še veliko zadovoljstva," je prepričan predsednik, ki verjame v svetlo prihodnost kluba, na trenerskem položaju pa še naprej vidi 56-letnega Keka. Štajerec je rekorder po neprekinjenem vodenju hrvaškega nogometnega prvoligaša v prvenstvu. Če bo na klopi Rijeke vzdržal do spomladi, bo dopolnil petletno obdobje, kar bi bil nov podvig v njegovi trenerski karieri.

Še v igri za novega slovenskega selektorja?

Predsednik NZS Radenko Mijatović bo kmalu razkril, kdo je glavni kandidat za novega selektorja slovenske izbrane vrste. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Predsednik NZS Radenko Mijatović bo kmalu razkril, kdo je glavni kandidat za novega selektorja slovenske izbrane vrste. Foto: Žiga Zupan/Sportida Del hrvaške javnosti je zadnje besede Keka, ki je potožil, da je razočaran zaradi vse pogostejših porazov, povezal z morebitno željo po vrnitvi na položaj slovenskega selektorja. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, ki bi lahko o tem kaj več na uradni novinarski konferenci povedal še ta teden, ga uvršča med kandidate za naslednika Srečka Katanca.

Kek ne skriva, da ga tako častno in odgovorno delo zanima, po drugi strani pa bi se težko poslovil od reške družine, s katero je v zadnjih letih izkusil toliko lepega. Najtežje slovo bi bilo prav od predsednika Miškovića, ki mu namenja ogromno podporo. Tako veliko, da se njegov stolček ne bi usodno zatresel niti v primeru tretjega zaporednega poraza v domačem prvenstvu.

Kek bo trener tudi v primeru poraza proti Dinamu

Takšno je življenje trenerja. Pred petimi meseci je na Rujevici proslavljal zgodovinski naslov hrvaškega prvaka, v nedeljo pa po bolečem porazu z Osijekom ponudil odstop. | Foto: Grega Valančič/Sportida Takšno je življenje trenerja. Pred petimi meseci je na Rujevici proslavljal zgodovinski naslov hrvaškega prvaka, v nedeljo pa po bolečem porazu z Osijekom ponudil odstop. Foto: Grega Valančič/Sportida Prihodnjo soboto namreč Rijeko čaka zelo pomemben dvoboj. Gostovala bo pri vodilnem Dinamu, na zagrebškem Maksimirju pa praviloma ne dosega najboljših rezultatov. Če bi izgubila proti modrim, bi se zaostanek povišal na devet točk, s tem pa bi se možnosti Rijeke, da bi ubranila zgodovinski naslov, bistveno zmanjšale.

"Daleč je še zadnji krog. Če ne bomo premagali Dinama, ne bo nobenih odpuščanj. Imamo odlične igralce, fantastičnega trenerja in sijajno okolje. Verjamem, da je napočil pravi trenutek, da na naša vrata potrka še sreča," je optimist Mišković. Kekov odstop tako ni sprejet. Vodstvo Rijeke še naprej trdno podpira projekt, ki ga na Reki vodi najbolj priljubljen slovenski trener na Hrvaškem.

Nekateri so v njegovem ponujenem odstopu prepoznali le namero, da preveri, ali mu vodstvo z navijači sploh še stoji ob strani. Predsednik je hitro vrgel karte na mizo in ponovil tisto, kar je v zadnjih letih že večkrat poudaril. Da Kek, ki je bil včasih celo kandidat za novega hrvaškega selektorja, ne odhaja nikamor.

Ne spreglejte