Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 10. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Matjaž Kek NK Rijeka Liga Europa Austria Dunaj Matic Črnic Mario Gavranović

Petek, 20. 10. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Rijeke na Dunaju

Matjaž Kek postavil nov mejnik

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Matjaž Kek | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek na trenerskem položaju Rijeke rad piše zgodovino. Prvi je popeljal reški klub v skupinski del evropske lige, kar mu je uspelo že trikrat, osvojil je vse tri hrvaške lovorike (prvenstvo, pokal in superpokal), postal pa je tudi strateg z najdaljšim neprekinjenem obdobjem vodenja kluba v hrvaškem prvenstvu. V četrtek je postavil nov mejnik tokrat evropski.

Nogometaši Rijeke so v skupinskem delu evropske lige v klubski zgodovini osemkrat igrali v gosteh. Do četrtkovega dvoboja na Dunaju (1:3), ki je potekal na največjem avstrijskem športnem objektu, znamenitem štadionu Ernst Happel, sploh niso poznali zmage.

Izgubili so pri Vitorii Guimaraes (0:4), Lyonu (0:1), Standard Liegeu (0:2), Feyenoordu (0:2), Sevilli (0:1) in Milanu (2:3), remizirali pa pri seviljskem Betisu (0:0). V osmo so se želje reških nogometnih ljubiteljev končno uresničile. Hrvaški prvak je premagal dunajsko Austrio s 3:1, na dvoboju pa je z dvema zadetkoma izstopal švicarski reprezentant Mario Gavranović.

Ponovno prekrižal načrte avstrijskemu klubu

Nogometaši Rijeke so si na krilih Maria Gavranovića zagotovili prvo zmago na gostovanju v skupinskem delu evropske lige. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaši Rijeke so si na krilih Maria Gavranovića zagotovili prvo zmago na gostovanju v skupinskem delu evropske lige. Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Matjaž Kek si je lahko oddahnil. Po pestrem tednu, v katerem so ga pogosto omenjali kot enega najresnejših kandidatov za novega selektorja slovenske izbrane vrste, posledice pa je pustil tudi nepričakovan poraz v hrvaškem prvenstvu v Pulju, je z zmago na Dunaju ostal v igri za napredovanje v 1/16 finala lige Europa.

"Austria je vedno močna na tem štadionu (Ernst Happel oziroma Prater, op. a.), a smo bili boljši. Žal smo tekmecu prepustili iniciativo v drugem polčasu. To so pač težave, ki nastanejo v naši glavi. Glede na priložnosti in igro smo zasluženo premagali Austrio," je po sladki zmagi dejal Kek, ki je letos v Avstriji gostoval drugič in ponovno ostal neporažen.

V kvalifikacijah za ligo prvakov je poleti remiziral v Salzburgu (1:1), zdaj pa je spravil v slabo voljo še vijolice iz prestolnice. Matic Črnic je dvoboj spremljal na klopi za rezervne igralce.

Mariborčan je pozornost po sladki zmagi na Dunaju hitro preusmeril na nedeljski spopad z Osijekom. | Foto: Reuters Mariborčan je pozornost po sladki zmagi na Dunaju hitro preusmeril na nedeljski spopad z Osijekom. Foto: Reuters

V nedeljo čaka Kekovo Rijeko "mali" derbi hrvaškega prvenstva, srečanje z Osijekom, ki je v prejšnjem krogu v Zagrebu presenetil Dinamo (1:1). V velikem obračunu se bosta v soboto v Splitu udarila Hajduk in vodilni Dinamo.

"Tekmo na Dunaju je treba čim prej pozabiti in se pripraviti na nedeljski derbi na Reki," opozarja Kek, ki bi se lahko v primeru najugodnejšega scenarija – ob zmagah Hajduka in Rijeke – vodilnemu Dinamu približali na zgolj dve točki zaostanka.

Ne spreglejte