Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Natisni članek

Goran Cvijanović Filip Valenčič Andraž Šporar Rajko Rotman Roman Bezjak Kevin Kampl Josip Iličić Luka Elsner Matjaž Kek Slaviša Stojanović Jan Oblak Jan Oblak legionarji Dalibor Stevanović Dejan Djermanović Tim Matavž Benjamin Verbič Valter Birsa

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 19.00

6 let, 5 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Oblak spet navdušil svet, Kek po novem porazu ponudil odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometni legionarji konec tedna branijo barve svojih klubov in se potegujejo za prvenstvene točke. Kako jim gre? Matjaž Kek je doživel drugi zaporedni prvenstveni poraz na Hrvaškem in po njem upravi kluba ponudil odstop. Jan Oblak je spet blestel v Španiji. Benjamin Verbič je na Danskem dosegel dva gola. Tim Matavž je po več kot mesecu dni zadel na Nizozemskem.

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Matjaž Kek: Po tem, ko je v prejšnjem krogu nepričakovano in predvsem nesrečno izgubil v gosteh pri Istri z dnu lestvice, vmes v Evropi navdušil z zmago nad Austrio na Dunaju v ligi Europa, je v nedeljo doživel novo prvenstveno zaušnico. Spet ga je doletel nesrečen poraz. Tokrat je v 13. krogu hrvaške prve lige, v kateri z Rijeko brani naslov, gostil Osijek in na Rujevici izgubil z 1:2.

Čeprav je bil veliko boljši od nasprotnika (streli proti vratom 16:8, streli v okvir 8:4), in je od 55. minute vodil z 1:0, so potem Osiječani dosegli dva gola in zmagali. Kek tako ni izkoristil remija na sobotnem derbiju med Hajdukom in Dinamom, ki se je končal z remijem 2:2. Če bi zmagal, bi zaostanek za vodilnim Dinamom zmanjšal na tri točke, tako pa ga je povišal na šest točk. Za nameček sta nevarno blizu Hajduk in Osijek na tretjem oziroma četrtem mestu. Imata samo točko manj.

To je bil že četrti Kekov prvenstveni poraz v tej sezoni, štiri je doživel tudi v Evropi, zaradi česar je slovenski trener, ki se je znašel med kandidati za izpraznjeno klop slovenske nogometne reprezentance, po tekmi z Osijekom nekoliko nepričakovano ponudil odstop.

"To je preveč porazov za Rijeko. Moram se pogovoriti z odgovornimi. Ne bom bežal od svoje odgovornosti. Kmalu boste izvedeli razplet pogovorov," je Mariborčan nekoliko zagonetno govoril na novinarski konferenci po nedeljski tekmi in z odgovorom na vprašanje, ali to pomeni, da upravi kluba ponuja svoj odstop, razblinil dvome o tem.

"Da, rekel sem, da prevzemam odgovornost po tako velikem številu porazov," je dejal Kek, za katerega je pred dnevi predsednik Rijeke Damir Mišković, da sedi trdno v njenem trenerskem sedlu. 

Slaviša Stojanović: Za njim ni najboljši teden. V nedeljo je pred domačimi navijači v latvijskem prvenstvu z 0:1 izgubil proti Rigasu FS. V sredo je imel lepo priložnost za novo lovoriko na tujem, potem ko je s Crveno zvezdo postal srbski prvak. Z Rigo je v sredo zaigral v finalu latvijskega pokala, a žal proti Liepaji v finalu v Rigi izgubil z 0:2.

Luka Elsner: Pafos je zmagal tretjič zapored v ciprskem prvenstvu. V soboto se je pred domačimi gledalci znesel nad moštvom Nea Salamis. Zmagal je kar s 4:0, kar je z naskokom najvišja zmaga Pafosa v tej sezoni. Nekdanji trener Domžal in Olimpije je z novim uspehom zadržal uvrstitev tik pod vrhom lestvice. V prvi ciprski ligi je neporažen že šest tekem zapored.

Jan Oblak je v Vigu med vratnicama madridskega Atletica zbral kar sedem obramb. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak je v Vigu med vratnicama madridskega Atletica zbral kar sedem obramb. Foto: Guliverimage/Getty Images

Slovenski reprezentanti v tujini:

Vratarji:

Jan Oblak: Atletico je v nedeljo v 9. krogu španskega prvenstva v gosteh pri Celti v Vigu zmagal z 1:0 in ostal pri vrhu lestvice. V veliki meri prav zaradi izjemnega slovenskega vratarja, ki je spet blestel. Atletico je bil precej manj nevaren od Celte (4 streli proti golu, le 2 v okvir vrat), a vseeno zmagal, medtem ko je Celta v vrata Škofjeločana usmerila kar 7 strelov (17 proti okvirju vrat), a ni zadela niti enkrat.

Slovenski vratar, ki se je znašel med kandidati za dobitnika zlate žoge, je namreč vse ustavil in spet opozoril nase. Po tekmi na spletu ne manjka takšnih in drugačnih hvalospevov na njegov račun. Kako dober je (bil), potrjuje tudi podatek, da je njegov odstotek obranjenih strelov (87,1 odstotka) najboljši med vsemi vratarji v najboljših petih evropskih ligah, ki so nastopili vsaj trikrat.

Vid Belec: Novinec v prvi italijanski ligi Benevento je tudi po devetih prvenstvenih krogih še kar brez točk. V nedeljo je doma izgubil  Fiorentino z 0:3. V zadnjem času je slovenski reprezentant izgubil status prvega vratarja. Tokrat je sedel na klopi.

Jan Koprivec: Pafos je v soboto v prvi ciprski ligi doma s 4:0 premagal moštvo Nea Salamis. Primorec je branil vso tekmo.

Miha Mevlja je Zenitu v ruski premier ligi pomagal do remija pri udeležencu lige prvakov CSKA. | Foto: Reuters Miha Mevlja je Zenitu v ruski premier ligi pomagal do remija pri udeležencu lige prvakov CSKA. Foto: Reuters

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v prvi italijanski ligi v nedeljo doma v mestnem derbiju premagal Hellas Verono s 3:2. Kapetan Slovenije tudi tokrat ni dobil priložnosti za igro. Sedel je na klopi.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution je v zadnjem krogu rednega dela lige MLS v gosteh premagal Montreal Impact s 3:2. Nekdanji branilec Olimpije je dvoboj spremljal na klopi za rezervne igralce. Prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS, je lahko s prvo sezono v ZDA zelo zadovoljen. S strani navijačev svojega kluba je bil namreč izbran za najboljšega posameznika sezone.

Bojan Jokić: Z Ufo je v ruski premier ligi v soboto gostoval pri SKA iz Kabrovskega in osvojil točko (2:2). Odigral je vso tekmo, v drugem polčasu pa prejel rumeni karton.

Miha Mevlja: Z vodilnim Zenitom v nedeljo gostoval pri udeležencu lige prvakov moskovskemu CSKA in remiziral brez zadetkov. Slovenski reprezentant je igral od prve do zadnje minute in prejel rumeni karton.

Aljaž Struna: S Palermom je v soboto v drugi italijanski ligi gostil Novaro in ostal brez točk (0:2). Odigral je vso tekmo in v drugem polčasu (55. minuti) prejel rumeni karton. Palermo je tako v 10. krogu serie B doživel prvi poraz v tej sezoni. Ima tri zmage, šest remijev in poraz, kar na lestvici zadošča za osmo mesto.

Miral Samardžić: Z Anžijem Mahačkalo je v nedeljo v ruski premier ligi doma s 3:2 premagal Arsenal Tulo. Igral je vso tekmo, v 7. minuti dosegel zadetek za vodstvo z 1:0, v nadaljevanju pa še prejel rumen karton.

Nejc Skubic: S Konyasporom je v prvi turški ligi v nedeljo z 1:2 izgubil v gosteh pri Kayserisporju. Igral je vso tekmo.

Benjaminu Verbiču gre v tej sezoni v dresu Köbenhavna odlično. | Foto: Getty Images Benjaminu Verbiču gre v tej sezoni v dresu Köbenhavna odlično. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v nedeljo v prvi italijanski ligi v mestnem derbiju premagal Hellas Verono s 3:2. Primorec je igral vso tekmo in se izkazal s podajo za prvi gol svoje ekipe.

Rene Krhin: Za Nantes je še drugič zapored, odkar je poleti prišel iz Španije, igral od prve minute. V soboto je s soigralci v prvi francoski ligi premagal Guingamp z 2:1. Trener Claudio Ranieri ga je pustil v igri do zadnjega sodnikovega piska, Štajerec pa je soigralcem pomagal do nadaljevanja izvrstnih predstav in visokega tretjega mesta v prvenstvu.

Jasmin Kurtić: Še tretjič je pri Atalanti tekmo začel na klopi. Tokrat je moštvo iz Bergama z 1:0 doma premaglo Bologno. Na igrišče je prišel v 66. minuti. Le pet minut pozneje je Atalanta dosegla edini gol na tekmi.

Jan Repas: S Caenom je v prvi francoski ligi v soboto izgubil na gostovanju pri prvaku Monacu (0:2). Ponovno je odigral vso tekmo.

Rajko Rotman: Z Götzepejem je v petek v prvi turški ligi čaka doma remiziral z Alanyasporom (3:3). Igral je vso tekmo.

Benjamin Verbič: Po dveh zaporednih porazih je danski prvak zadnjih dveh sezon Köbenhavn tokrat navdušil in v nedeljo doma s 4:0 odpravil Aarhus. V veliki meri po zaslugi slovenskega reprezentanta, ki je dosegel dva gola. Najprej je v 44. minuti zadel za 2:0, potem je v 65. minuti povišal vodstvo domačina na 3:0. Zanimivo, pred tem je pri izidu 0:0 v 29. minuti zapravil enajstmetrovko. Nekdanji član Celja je v prvih 13 prvenstvenih krogih sezone dosegel že sedem golov.

Tim Matavž je s šestim prvenstvenim golom Vitesseju pomagal do nove zmage. | Foto: Getty Images Tim Matavž je s šestim prvenstvenim golom Vitesseju pomagal do nove zmage. Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: Za nemškega drugoligaša Darmstadt v prvenstvu v tej sezoni sploh še ni igral. Še več, niti enkrat ga ni bilo na klopi. Trenerja Torstena Fringsa ni prepričal niti z dvema goloma, ki ju je v dresu Slovenije pospravil v mrežo Škotov. Strateg mu je v pogovoru pojasnil, da si lahko v zimskem prestopnem roku najde novi klub, saj bi sam rad v klubu vodil napadalce nekoliko drugačnega tipa. Korošec pričakovano ni dočakal priložnosti niti v petek, ko je Darmstadt gostoval pri Fortuni Düsseldorf in ostal praznih rok (0:1).

Josip Iličić: V četrtek je blestel pri zmagi Atalante v ligi Europa s 3:1 nad Apollonom Limasolom. Zabil je gol in prispeval dve podaji. V nedeljo je Atalanti pomagal do zmage z 1:0 nad Bologno v italijanskem prvenstvu. Igral je vso tekmo in prejel rumen karton.

Tim Matavž: Po tem, ko je četrtkovo tekmo lige Europa izpustil zaradi tega, ker je še tretjič postal očka, je nov razlog za veselje dobil še v nedeljo. V prvi nizozemski ligi je z Vitessejem zmagal s 4:0 v gosteh pri Heereenvenu, prav on pa je v 72. minuti postavil končni izid. Zadel je prvič po več kot enem mesecu, po sijajnem začetku sezone se je Primorcu namreč malo ustavilo, in je zdaj že pri šestih prvenstvenih golih v tej sezoni. Na lestvici najboljših strelcev je na visokem drugem mestu. Igral je od prve do zadnje minute.

Andraž Šporar: Besede mladega Ljubljančana, da želi zaradi slabe minutaže v zimskem prestopnem roku zamenjati klubsko okolje, so naletele na hitri odziv trenerja Arminie. Nemški drugoligaš iz Bielefelda je v soboto gostoval pri Holstein Kielu in ostal brez točk (1:2), slovenski reprezentant pa sploh ni kandidiral za tekmo. V prejšnjem krogu je prvič zaigral od prve minute, tokrat pa ostal na stranskem tiru. Če strateg Jeff Saibene do konca jesenskega dela ne bo spreminjal odločitve, bo Šporar, ki igra v Nemčiji kot posojen napadalec Basla, še naprej nezadovoljen zaradi pomanjkanja tekmovalne forme.

Gol Tima Matavža:

Zadetek Filipa Valenčiča (pri 4:24):

Zadetek Gorana Cvijanovića (pri 1:07):

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Huddersfield Town : Manchester United 2:1 Zaradi poškodbe ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga St. Polten : LASK 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Ried 1:1 Odigral je 90 minut.
Robert Berić (Anderlecht) Belgija, 1. liga Anderlecht : Genk 0:1 Ni igral. Bil je na klopi.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Eupen : Mechelen 4:1 Ni kandidiral za tekmo.
Nicolas Rajser (Oostende) Belgija, 1. liga St. Truiden : Oostende 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Lokomotiv Plovdiv : Černomore 0:3 V igro je vstopil v 62. minuti.
Ivica Guberac (Borac Banja Luka) BiH, 1. liga Čelik Zenica : Borac Banja Luka 1:0 Igral je vso tekmo in v 90. minuti prejel rumeni karton.
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga Vitez : Mladost Doboj 2:2 Igral je vso tekmo.
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos : Nea Salamis 3:0 Igral je vso tekmo.
Mitja Lotrič (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos : Nea Salamis 3:0 V igro je vstopil v 79. minuti.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Pafos : Nea Salamis 3:0 Igral je vso tekmo.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Teplice : Karvina 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Vysočina Jihlava : Bohemians 2:4 Odigral je vso tekmo.
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Silkeborg : Sonderjyske 1:0 Odigral je vso tekmo.
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga Inter Turku : HJK Helsinki 1:3 Odigral je vso tekmo in v 44. minuti povišal vodstvo na 3:0. V tej sezoni je dosegel 15 zadetkov in je drugi strelec finskega prvenstva.
Denis Petrić (Guingamp) Francija, 1. liga Nantes : Guingamp 2:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Nancy : Clermont 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Auxerre : Quevilly Rouen 2:1 Odigral je 67 minut.
Matic Kotnik (Panionios) Grčija, 1. liga Asteras Tripolis : Panionios 0:1 Branil je vso tekmo in prejel rumen karton.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Rijeka : Osijek 1:2 Igral je od 77. minute.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Hajduk Split : Dinamo Zagreb 2:2 Odigral je vso tekmo, v 93. minuti je prejel rumeni karton, ko je sodnik zaradi njegovega prekrška pokazal na belo točko.
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Napoli : Inter 0:0 Branil je vso tekmo in se izkazal s številnimi vrhunskimi posredovanji. Izbran je bil za igralca tekme.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Sampdoria : Crotone 5:0 Ni kandidiral za tekmo.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Empoli 1:0 Odigral je vso tekmo.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Pro Vercelli : Carpi 0:0 Odigral je 76 minut.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Salernitana : Frosinone 1:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Empoli 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Empoli 1:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Venezia : Empoli 1:0 V igro je vstopil v 78. minuti.
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Brez tekme.  
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Urawa Reds : Gamba Osaka 3:3 Igral je od 65. minute.
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Tobol : Okzhetpes 4:1 Igral je do 79. minute.
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Ferencvaroš : Ujpest 1:0 Igral je vso tekmo.
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga RB Leipzig : Stuttgart 1:0 V igro je vstopil v 63. minuti.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Köln : Werder 0:0 Igral je vso tekmo.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Dynamo Dresden 2:1 Igral je od 92. minute.
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Union Berlin : Greuther Fürth 3:1 Ni kandidiral za tekmo.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Twente : Roda 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Groningen : Willem II 0:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Dalibor Volaš (Sparta Rotterdam) Nizozemska, 1. liga Excelsior : Sparta Rotterdam 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Twente : Roda 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga Jong PSV : RKC Waalwijk 3:2 Ni kandidiral za tekmo.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Stabaek : Tromso 1:2 Ni igral. Sedel je na klopi.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Gornik Zabrze : Korona Kielce 3:3 Ni igral, ostal je na klopi.
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Gornik Zabrze : Korona Kielce 3:3 Vstopil je v igro v 33. minuti in v 73. minuti znižal na 2:3. To je bil njegov drugi zadetek v tej sezoni.
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Sandecja Nowy Sacz : Cracovia Krakov 1:1 Igral je 37 minut.
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Wisla Plock : Slask Vroclav 4:1 Ni kandiidiral za tekmo.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Zaglebie Lubin : Piast Gliwice 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Arka Gdynia : Jagiellonia Bialystok 4:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Zaglebie Lubin : Piast Gliwice 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga Stal Mielec : Chrobry Glogow 3:0 V 62. minuti je dosegel zadetek za končni rezultat 3:0. To je njegov tretji zadetek v tej sezoni.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Ural : Akhmat Grozni 2:0 Igral je vso tekmo in prejel rumen karton.
Matija Boben (Rostov) Rusija, 1. liga Tosno : Rostov 1:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Tosno : Rostov 1:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Orenburg : Avangard Kursk 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Oviedo : Cordoba 2:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Sion : Lugano 2:2 Igral je v prvem polčasu.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 1. liga Zürich : Grasshopper 0:4 Ni kandidiral za tekmo.
Nejc Mevlja (Schauffhausen) Švica, 2. liga Chiasso : Schauffhausen 2:1 Igral je vso tekmo.
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Servette : Rapperswil-Jona 2:1 V 19. minuti je dosegel atraktiven zadetek za 1:0 s strelom s 25 metrov. To je njegov prvi zadetek v dresu švicarskega drugoligaša. Odigral je vso tekmo.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Antalyaspor : Kasimpasa 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Andraž Struna (New York City) ZDA, 1. liga New York City : Columbus Crew 2:2 Ni igral, ostal je na klopi. Zaigral bo v končnici lige MLS, saj je njegov klub po rednem delu na vzhodu osvojil drugo mesto.
Ne spreglejte