Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 10. 2017,
10.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Roman Bezjak slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Matic Črnic NK Rijeka Matjaž Kek Srečko Katanec škotska nogometna reprezentanca Darmstadt

Torek, 10. 10. 2017, 10.50

6 let, 6 mesecev

Roman Bezjak

Najlepše reči se mu dogajajo, ko to najmanj pričakuje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Roman Bezjak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometni reprezentant Roman Bezjak je v nedeljo z dvema goloma (2:2) odpihnil škotske sanje o nastopu na svetovnem prvenstvu. Otočani kar niso mogli verjeti, da jim je vrata odmevnega uspeha zaprl napadalec, ki v tej sezoni v svojem klubu sploh ne igra. Trener Darmstadta mu je namignil, da si lahko poišče nov klub. To Korošca ni potrlo. Ostaja profesionalec in verjame, da bo s trudom prišel še zelo daleč.

V zadnjih dneh se je lahko smejalo Matjažu Keku. Čeprav njegova Rijeka počiva in ne igra, sta ga v dobro voljo spravila nekdanja varovanca, ki sta zablestela v reprezentančnih kvalifikacijah za SP 2018.

Najprej Bezjak, nato Kramarić, danes Gavranović?

Andrej Kramarić je z dvema zadetkoma poskrbel za zmago Hrvaške v Ukrajini. | Foto: Reuters Andrej Kramarić je z dvema zadetkoma poskrbel za zmago Hrvaške v Ukrajini. Foto: Reuters V nedeljo je Roman Bezjak, ki je spomladi pomagal Rečanom do zgodovinskega naslova hrvaškega prvaka, z dvema zadetkoma v slabo voljo spravil Škote, dan pozneje pa je njegov strelski dosežek ponovil Hrvat Andrej Kramarić in v Kijevu utišal 70 tisoč Ukrajincev.

Zagrebčan, ki je pod vodstvom Keka tako blestel na Reki, da mu je uspel rekordni prestop v zgodovini kluba (Leicester City je zanj odštel deset milijonov evrov), je nadaljeval izjemen niz nekdanjih napadalcev Rijeke.

Kakšna bi bila šele zgodba, če bi šel po njunih stopinjah še Švicar s hrvaškimi koreninami Mario Gavranović … Z dobrimi igrami na Reki se je vrnil v švicarsko izbrano vrsto, danes pa bo z njo v odločilnem spopadu za prvo mesto in udeležbo na SP 2018 gostoval pri evropski prvakinji Portugalski.

Vseeno mu je za žalostne škotske navijače

Proti Škotski je vstopil v igro v drugem polčasu in poskrbel za preobrat. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Proti Škotski je vstopil v igro v drugem polčasu in poskrbel za preobrat. Foto: Morgan Kristan / Sportida O reškem klubu je Bezjak po zadnji reprezentančni tekmi v Stožicah, ko je kot rezervist dosegel kar dva zadetka, povedal veliko lepega. Ko je vstopil v igro, je Slovenija proti Škotski zaostajala z 0:1, nato je poskrbel za preobrat (2:1), Otočani pa so do konca srečanja izenačili (2:2), a po remiju izpadli iz boja za dodatne kvalifikacije.

So se Korošcu kaj zasmilili žalostni obrazi okrog pet tisoč škotskih navijačev, ki so v Stožicah pričakovali podvig ljubljencev? Njegov priimek na Škotskem v zadnjih dneh zagotovo ni preveč priljubljen, saj jim je uničil sanje o prvem nastopu na svetovnem prvenstvu po sušnih 20 letih.

"Povsem vseeno mi je. Tudi mi smo bili zelo potrti, ko so nas premagali v Glasgowu. Takrat smo slišali marsikatero kritiko. Priznam, da smo bili res slabi. Zato smo bili proti Škotom doma zelo motivirani in nepopustljivi," je dejal dvakratni strelec, ki je po srečanju dobil veliko pohval selektorja Srečka Katanca.

Škotski navijači so po koncu dvoboja v Stožicah ostali brez glavne nagrade, nastopa v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018. | Foto: Vid Ponikvar Škotski navijači so po koncu dvoboja v Stožicah ostali brez glavne nagrade, nastopa v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018. Foto: Vid Ponikvar

Dejal je, da njegova zadetka spadata na področje znanstvene fantastike, trditev pa podkrepil s tem, da je Škotom pokvaril načrte igralec, ki v tej sezoni v svojem klubu sploh ne igra. To veliko pove o tem, s kakšnim izborom ima opravka vodja slovenskega strokovnega štaba.

Ponosen, da je toliko dal nase

Korošec v dresu Darmstadta še čaka na strelski prvenec. | Foto: Getty Images Korošec v dresu Darmstadta še čaka na strelski prvenec. Foto: Getty Images "Trener mi je namignil, da si lahko najdem drug klub. Pogovorila sva se in povedal mi je, da računa na visoke napadalce. S tem mi je dal vedeti, da nimam ravno najboljših možnosti. To sem sprejel. Ni me potrlo, na koncu sem bil zadovoljen, da vsaj vem, da ne računa name. Imel sem dovolj časa, da sem naredil nekaj zase in se dobro pripravil na to reprezentančno akcijo. Poplačal se mi je trud, ta dva zadetka sta velika spodbuda za naprej. V Darmstadtu z ekipo treniram normalno. Sem v normalnem ritmu. Če v zadnjem mesecu ne bi dal veliko nase, v Angliji ne bi zdržal niti 65 minut. Ponosen sem nase," je priznal, da brez dodatnega dela in truda, ki ga je v zadnjem mesecu vložil v treninge v Nemčiji, ne bi bil tako dobro pripravljen.

S tem bi izostala tudi zadetka, ki sta navdušila slovenske navijače v Stožicah in selektorju Katancu ob zadnji tekmi skoraj olepšala slovo z zmago.

Bo njegov klubski status po teh zadetkih kaj boljši? Bezjak ne izključuje te možnosti. Obnašal se bo kot profesionalec in še najprej na treningih dajal vse od sebe, o preostalem pa bo odločal trener, nekdanji nemški reprezentant Torsten Frings.

Prejšnjo sezono je začel v prvi nemški bundesligi, nato pa se kot posojeni napadalec Darmstadta odpravil na Reko. | Foto: Guliverimage/Getty Images Prejšnjo sezono je začel v prvi nemški bundesligi, nato pa se kot posojeni napadalec Darmstadta odpravil na Reko. Foto: Guliverimage/Getty Images  

"V nogometu se stvari hitro obračajo. V življenju nikoli ne veš. Morda pa bo trener začel računati name, bomo videli. To še zdaleč ne pomeni, da sem se predal. Takrat, ko to najmanj pričakuješ, se dogajajo najlepše stvari," je razmišljal 28-letni Bezjak pred vrnitvijo v Darmstadt, kjer bo skušal dokazati trenerju, da si zasluži priložnost v drugi nemški ligi. Če je ne bo dočakal, bi lahko v zimskem prestopnem roku zamenjal klubsko okolje.

Žal mu je, da s Kekovo Rijeko ni igral evropskih tekem

Rijeki je spomladi pomagal do zgodovinskega dosežka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rijeki je spomladi pomagal do zgodovinskega dosežka. Foto: Grega Valančič/Sportida Bi se lahko kot posojeni napadalec vrnil na Reko, kjer je bil v spomladanskem delu v redni tekmovalni formi in osvojil dvojno hrvaško krono?

"Ne vem. O tem, kar bo prinesla zima, ne razmišljam. Mogoče pa ostanem tu. Morda bom do konca kariere v Darmstadtu. Nikoli se ne ve, tega ne bi rad napovedoval. Je pa res, da pogrešam Rijeko. Na Reki mi je bilo v karieri najlepše glede nogometa, življenja. Vsega, ko sestaviš celoto. Žal mi je, da z njimi nisem nikdar odigral evropskih tekem. Verjamem, da je zdaj prisotno posebno vzdušje. Je pa tudi res, da je tisto, kar se je dogajalo spomladi v prvenstvu, težko preseči," se Bezjak rad spominja trenutkov, ko je osrečeval navijače Rijeke na Rujevici. Takrat ga je vodil Matjaž Kek, eden izmed kandidatov za novega selektorja slovenske izbrane vrste.

Vesel za vrnitev Gavranovića

Bezjak spremlja vse tekme Rijeke. "Ostal sem njihov navijač," z veseljem poudari. Danes bo tako spremljal tudi dvoboj med Portugalsko in Švico, za katero po novem igra tudi njegov nekdanji klubski soigralec Gavranović.

Z Mariem Gavranovićem sta stkala tesno prijateljstvo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Z Mariem Gavranovićem sta stkala tesno prijateljstvo. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Sva dobra kolega. V švicarsko reprezentanco bi se lahko vrnil že prej, a se je vmes poškodoval. Zelo sem bil vesel, ko sem slišal, da ga je selektor vpoklical. Mogoče bo pa igral na Portugalskem," mu je zaželel veliko sreče.

Enako želi rojaku Maticu Črnicu, ki v tej sezoni ne more biti zadovoljen z minutažo pri Rijeki. Dogajanje večinoma spremlja s klopi za rezervne igralce. "Veliko sva v stiku. Matic ve, da moraš pri Matjažu (Keku, op. a.) vložiti veliko truda, če želiš igrati. Moraš imeti močan značaj."

Največji greh je bil v Litvi

Najbolj obžaluje remi na začetku kvalifikacij za SP 2018 v Litvi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Najbolj obžaluje remi na začetku kvalifikacij za SP 2018 v Litvi. Foto: Guliverimage/Getty Images O značaju je govoril tudi, ko so besede nanesle na dvoboj s Škotsko. "V drugem polčasu je prišel do izraza značaj ekipe. Po 0:1 smo stopili skupaj. Verjamem, da bi tudi zmagali, če bi potrebovali tri točke. Zadnjih 15 minut smo igrali za občinstvo in selektorja, saj smo hoteli dati še tretji gol. Lahko bi odigrali pametneje, če bi nam tri točke pomenile kaj več," je pojasnil in priznal, da obžaluje številne prejete zadetke slovenske reprezentance v izdihljajih srečanja.

Tako je bilo na Slovaškem, Škotskem in v Angliji, zdaj so tovrsten šok doživeli še v Stožicah. "Vseeno mislim, da je bil naš največji greh remi na prvi tekmi v Litvi. Tisti dve točki bi nam veliko pomenili v boju za drugo mesto," je spomnil na dvoboj, ki je posredno vplival na končno četrto mesto.

Bezjak bo moral na svoje prvo veliko tekmovanje z reprezentanco še malce počakati. Z Ludogorcem je igral v ligi prvakov, z Rijeko je postal hrvaški prvak, zdaj čaka še na prvi zadetek v Nemčiji. Sodeč po nedeljskem srečanju še zdaleč ni izgubil občutka, kako se zatrese mreža ...

Ne spreglejte