Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
22.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

5

Natisni članek

legionarji Matjaž Kek Jan Oblak Jan Oblak Boštjan Cesar Miha Mevlja Valter Birsa Josip Iličić Kevin Kampl Jasmin Kurtić Miha Zajc Roman Bezjak Robert Berić

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 22.50

6 let, 7 mesecev

SLOVENSKI NOGOMETAŠI NA DELU V TUJINI

Keku je uspelo, eksplozija čustev na Reki! #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

5

Rijeka Prvak | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kaj se s Slovenci, ki si kruh služijo v tujem nogometu, dogaja v teh dneh? V središču pozornosti je seveda trener Matjaž Kek, ki je z Rijeko po prepričljivi zmagi nad Cibalio (4:0) osvojil naslov hrvaškega prvaka in poskrbel za največji uspeh v 71-letni zgodovini kluba. Carpi, pri katerem igrajo trije slovenski legionarji, je v dodatnih kvalifikacijah za preboj v serie A preskočil prvo oviro.

Matjaž Kek se je v nedeljo, 21. maja 2017 zapisal v zgodovino. Rijeka je brez večjih težav premagala Cibalio (4:0) in si pred zadnjim krogom zagotovila zgodovinski naslov hrvaškega prvaka, prvega v zgodovini reškega nogometnega kluba, ki je bil ustanovljen pred 71 leti.

Roman Bezjak je odigral vso tekmo in se vpisal med strelce, Matic Črnic pa je zaman čakal na priložnost na klopi za rezervne igralce.

Rečani so vstopili v srečanje zelo motivirano, nekdanji švicarski reprezentant Mario Gavranović pa je z dvema zadetkoma v uvodnih 15 minutah poskrbel za popolno evforijo. 

Piko na i odličnemu prvemu polčasu proti Cibalii je postavil Bezjak. Slovenski reprezentančni napadalec je z 11. zadetkom v tej sezoni povišal vodstvo Rijeke na 3:0! 

Tudi v drugem polčasu se je zatresla mreža Cibalie, tako da je Rijeka povečala naskok na 4:0 in si zagotovila težko pričakovani naslov. Ko je sodnik odpiskal konec, se je na zelenico podalo na tisoče navijačev, ki so želeli čestitati Kekovim izbrancem. Proslavljanje podviga vseh podvigov se je začelo, noč na Reki je bila zelo dolga in vesela! 

Rijeka je prekinila 11-letno nadvladje zagrebškega Dinama, ki se mora v tej sezoni zadovoljiti z drugim mestom. Modri iz Zagreba so z nedeljsko popoldansko zmago v Osijeku (1:0) resda znižali prednost za Rečani na dve točki zaostanka, a je nato Kekova zasedba odgovorila z visoko zmago nad Cibalio, po kateri je postalo tudi matematično jasno, da se hrvaški naslov seli na Reko.

Pri Hrvaški nogometni zvezi (HNS) so Rečanom ponudili, da bi v nedeljo na Rujevico prinesli pokal za naslov prvaka in ga nogometašem Rijeke podeliji že po tekmi s Cibalio. Toda pri Rijeki so takšen scenarij zavrnili in si zaželeli, da velik pokal prejmejo v zadnjem krogu, ko bo Rijeka gostovala pri Dinamu v Zagrebu, kar je marsikdo razumel kot provokacijo.

Rujevica, ki sprejme nekaj več kot šest tisoč gledalcev, je bila na zgodovinskem srečanju seveda razprodana. Navijači so vstopnice razgrabili v 45 minutah.



Jan Oblak se je v nedeljo poslovil od kultnega štadiona Vicente Calderon. To je bila zadnja tekma španskega prvenstva, ki jo je gostil kultni objekt v Madridu. | Foto: Twitter - Voranc Jan Oblak se je v nedeljo poslovil od kultnega štadiona Vicente Calderon. To je bila zadnja tekma španskega prvenstva, ki jo je gostil kultni objekt v Madridu. Foto: Twitter - Voranc

- Slovenski reprezentanti:

Vratarji:

Jan Oblak: Atletico Madrid je naporno sezono končal v nedeljo z zmago nad Athleticom (3:1). V zadnjem krogu španskega prvenstva je premagal ekipo iz Bilbaa in potrdil končno tretje mesto, s katerim si je neposredno zagotovil ligo prvakov tudi v prihodnji sezoni. Škofjeločan je branil vso tekmo in poskrbel, da bo po koncu sezone nagrajen z nagrado Zamora, ki jo prejmejo vratarji španskih prvoligaških klubov z najmanjšim številom prejetih zadetkov.

Čeprav tekma ni imela rezultatskega pomena, je bilo v Madridu svečano. To je bila zadnja prvenstvena tekma na kultnem štadionu Vicente Calderon, ki ga bodo kmalu zrušili. Na njem je Atletico igral kar 50 let, zdaj pa se seli na objekt Wanda Metropolitano.

Vid Belec: Carpi, ki je v rednem delu sezone italijanske druge lige zasedel sedmo mesto, je odlično začel dodatne kvalifikacije za preboj v prvo ligo. V četrtfinalu je v ponedeljek v gosteh premagal in izločil Cittadello z 2:1. Štajerec je branil vso tekmo. V polfinalu se bo dvakrat pomeril s Frosinonejem, za katerega igra Luka Krajnc.

Jan Koprivec: Anorthosis Famagusta, ki je sezono končal na šestem mestu ciprske prve lige, je v soboto v zadnjem prvenstvenem krogu doma izgubila proti AEK Larnaki (0:1). Primorec je branil vso tekmo.

Bojan Jokić je prispeval podajo za odločilni zadetek na srečanju med Ufo in Uralom. | Foto: Getty Images Bojan Jokić je prispeval podajo za odločilni zadetek na srečanju med Ufo in Uralom. Foto: Getty Images

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v soboto v predzadnjem krogu prve italijanske lige doma gostil Romo in izgubil s 3:5. Kapetan Slovenije je bil na igrišču od prve do zadnje minute.

Luka Krajnc: Frosinone, ki je bil v rednem delu druge italijanske lige drugi, je dočakal nasprotnika v polfinalu dodatnih kvalifikacij. Prva tekma bo na sporedu v petek, povratna pa prihodnji ponedeljek.

Bojan Jokić: Ufa je v zadnjem krogu prve ruske lige v nedeljo pred domačimi gledalci premagala Ural z 1:0. Zmagoviti zadetek je v 38. minuti dosegel Nigerijec z romunskim potnim listom Kehinde Fatai, podajo pa je prispeval izkušeni slovenski branilec. Odigral je vso tekmo, tako kot pri gostih njegov rojak Gregor Balažic. 

Boban Jović: Bursaspor je v soboto prvi turški ligi gostoval pri Antalyasporu in izgubil z 1:2. Celjana ni bilo niti na klopi gostov.

Miha Mevlja: Rostov je v zadnjem krogu ruske lige v nedeljo izgubil pri Orenburgu (0:2). Primorec je odigral vso tekmo, njegov klub pa je sezono končal na šestem mestu.

Miral Samardžić: Akhisar Belediye Genclik Ve Spor je v prvi turški ligi v ponedeljek zlahka doma odpravil Alanyaspor (3:0). Jeseničan ni kandidiral za nastop.

Aljaž Struna: Carpi, ki je v rednem delu sezone italijanske druge lige zasedel sedmo mesto, je v četrtfinalu dodatnih kvalifikacij za preboj v prvo ligo navdušil. V četrtfinalu je v ponedeljek v gosteh premagal in izločil Cittadello (2:1), Pirančan pa je na desnem bočnem mestu v obrambi odigral vso tekmo. V polfinalu se bo dvakrat pomeril s Krajnčevim Frosinonejem.

Andraž Struna: Hearts je v elitni škotski ligi v nedeljo izgubil na gostovanju pri prvaku Celticu (0:2), ki si je že pred časom zagotovil naslov. Pirančan ni kandidiral za srečanje na Celtic Parku.

Veselje Josipa Iličića ob zadetku v Neaplju. | Foto: Getty Images Veselje Josipa Iličića ob zadetku v Neaplju. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v predzadnjem krogu italijanskega prvenstva v pravcati poslastici v soboto gostil Romo in izgubil s 3:5. Primorec, ki je igral vso tekmo, je prispeval podajo za vodstvo Verončanov v 37. minuti z 2:1. Izkušeni slovenski krilni napadalec je tako le še izboljšal zelo dobro statistiko, ki jo ima v tej sezoni. Zdaj je pri sedmih golih in devetih podajah.

Matic Črnic: Rijeka je v nedeljo na razprodani Rujevici odpravila Cibalio s 4:0 in osvojila naslov hrvaškega prvaka. Nekdanji član Domžal in Maribora je dvoboj, ki se je končal z ogromnim slavjem navijačev, spremljal na klopi za rezervne igralce.

Josip Iličić: Pri visokem sobotnem porazu Fiorentine v gosteh pri Napoliju z 1:4 je dosegel edini gol za Firenčane, ko je v 60. minuti zadel za znižanje zaostanka na 1:3. To je bil njegov peti prvenstveni gol sezone. Igral je vso tekmo.


Takole je v polno meril Josip Iličić:


3-1 Josip Ilicic Goal 20.05.2017 HD by mamiewaymire


Kevin Kampl: Bayer Leverkusen je v soboto v zadnjem krogu prve nemške lige zmagal v Berlinu pri Herthi s 6:2. Slovenski vezist na tej tekmi ni sodeloval, saj je sezono predčasno končal zaradi težav s stopalom. Bayer je v državnem prvenstvu v tej sezoni kljub visoki zmagi v zadnjem krogu močno razočaral. Končal je na 12. mestu.

Jasmin Kurtić: Atalanta, ki se je izkazala in se po dolgem času uvrstila v Evropo, je v predzadnjem krogu prve italijanske lige znova navdušila in pri Empoliju, ki se bori za obstanek, osvojila vse tri točke. Zmagala je z 1:0, slovenski zvezni igralec pa je odigral vso tekmo.

Rene Krhin: Granada, ki je možnosti za obstanek v prvi španski ligi izgubila že pred časom, je v petek zvečer v zadnjem krogu sezone doma gostila Espanyol in izgubila z 1:2. Na 38 tekmah v prvenstvu je zbrala vsega 20 točk in končala na zadnjem mestu. Mariborčan je spet igral od prve in zadnje minute, zanimivo pa bo videti, kje bo igral v prihodnji sezoni. Čeprav ima z Granado pogodbo do leta 2019, bo najverjetneje odšel drugam.

Nik Omladič: Eintracht Braunschweig, ki si je že zagotovil tretje mesto in dodatne kvalifikacije za uvrstitev med elito, je v nedeljo v zadnjem krogu druge nemške lige brez pomoči slovenskega reprezentanta doma premagal Karlsruher z 2:1. Omladič ni kandidiral za srečanje. Ni še končal sezone, saj je Eintracht osvojil tretje mesto, tako da se bo v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev bundeslige pomeril z Wolfsburgom, ki je v tej sezoni nemškega prvenstva razočaral s 16. mestom.

Benjamin Verbič: Köbenhavn si je naslov prvaka na Danskem priboril že pred časom. V nedeljo je ostal praznih rok pri Lyngbyju (1:3), Vojničan pa je odigral 82 minut.

Miha Zajc: V prejšnjem krogu je prvič po kar treh mesecih dobil priložnost za igro in takoj navdušil. Takoj po prihodu na igrišče je najprej zabil gol in potem prispeval še podajo. Kljub temu teden dni pozneje, ko se je Empoli pomeril doma proti Atalanti in izgubil (0:1), spet ni dočakal priložnosti za nastop. Ostal je na klopi, Empoli pa se je znašel v težavah, saj ima pred zadnjim krogom pred 18. Crotonejem le točko prednosti.


 

Veselje Romana Bezjaka, strelca na srečanju, ki je Rijeki prinesel naslov hrvaškega prvaka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veselje Romana Bezjaka, strelca na srečanju, ki je Rijeki prinesel naslov hrvaškega prvaka. Foto: Grega Valančič/Sportida

Napadalca:

Robert Berić: Saint Etienne je v zadnjem krogu francoske prve lige v soboto gostoval pri Nancyju in izgubil z 1:3. Sezono je po treh zaporednih porazih končal na osmem mestu. Krčan je igral vso tekmo, a se mu ni uspelo vpisati med strelce.

Roman Bezjak: Rijeka je v nedeljo premagala Cibalio s 4:0 in osvojila hrvaško prvenstvo. Korošec je odigral vso tekmo. Ob koncu prvega dela je povišal prednost Rečanov na 3:0. To je bil že njegov 11. zadetek v tej sezoni, čeprav je dobršen del jesenskega dela preživel v Nemčiji.

Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga, končnica za preboj v premier league Ta konec tedna nima tekme.  
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Konec sezone.  
Haris Vučkić (Newcastle United) Anglija, 2. liga Konec sezone  
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Wolfsberger : Austria Dunaj 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga LASK Linz : Floridsdorfer 2:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi. LASK si je zagotovil napredovanje v prvo ligo.
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Horn 3:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi. Je pri 24 prvenstvenih golih v tej sezoni in ima krog pred koncem štiri gole prednosti pred najbližjim zasledovalcem na vrhu lestvice strelcev druge avstrijske lige.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Konec sezone.  
Nicolas Rajsel (Union St. Gilloise) Belgija, 2. liga Konec sezone  
Dino Martinović (Lokomotiva Plovdiv) Bolgarija, skupina za prvaka Lokomotiva Plovdiv : Černomore 2:1 V 68. minuti se je vpisal med strelce. To je bil njegov tretji zadetek v tej sezoni.
Marko Jakolić (Montana) Bolgarija, skupina za obstanek Konec sezone.  
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, skupina za obstanek Karmiotissa : Aris 5:1 Ni igral.
Erik Janža (Viktoria Plzen) Češka, 1. liga Zbrojovka Brno : Viktoria Plzen 0:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Gregor Sikošek (Brondby) Danska, 1. liga Sonderjyske : Brondby 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Filip Valenčič (PS Kemi) Finska, 1. liga PS Kemi : HJK 0:1 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Angers : Montpellier 2:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Osijek : Dinamo Zagreb 0:1 Odigral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Lokomotiva Zagreb : Slaven Belupo 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Pescara : Palermo 2:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Samir Handanović (Inter Milan) Italija, 1. liga Lazio : Inter 1:3 Branil je vso tekmo.
Jan Mlakar (Fiorentina) Italija, 1. liga Napoli : Fiorentina 4:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Juventus : Crotone 3:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Cittadella : Carpi 1:2 Odigral je 89 minut.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Omiya Ardija : Cerezo Osaka 0:3 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Urawa Reds  : Shimizu S-Pulse 3:3 Igral je od 80. minute.
Rene Mihelič (Riga) Latvija, 1. liga Ventspils : Riga 0:0 Odigral je vso tekmo.
Timotej Dodlek (Utenis) Litva, 1. liga Jonava - Utenis, torek 17.00  
Rok Štraus (Utenis) Litva, 1. liga Jonava - Utenis, torek 17.00  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Konec sezone.  
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga Konec sezone.  
Nejc Potokar (Milsami Orhei) Moldavija, 1. liga Milsami Orhei : Zaria 2:0  
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Köln : Mainz 2:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Kaiserslautern : Nürnberg 1:0 Odigral je 55 minut in prejel rumeni karton.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Kaiserslautern : Nürnberg 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Osnabrück : Paderborn 0:0 Igral je od 66. minute. Paderborn je izpadel v četrto ligo. Če bi zmagal, bi obstal. Zanimivo, Paderborn je v zadnjih treh sezonah trikrat izpadel. Še pred tremi leti je bil namreč prvoligaš.
Martin Milec (Roda) Nizozemska, dodatne kvalifikacije za obstanek v 1. ligi Roda : Helmond Sport 1:1 Odigral je vso tekmo.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Konec sezone.  
Slobodan Vuk (Tromso) Norveška, 1. liga Tromso : Stromsgodset 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, skupina za obstanek Piast Gliwice : Gornik Leczna 2:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, skupina za obstanek Piast Gliwice : Gornik Leczna 2:1 Igral je vso tekmo.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 2. liga Znicz Pruszkow : Gornik Zabrze 1:2 Ni igral.
Dejan Djermanović (Miedž Legnica) Poljska, 2. liga Miedž Legnica : Tychy 71 3:2 Igral je od 89. minute.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Chojniczanka Chojnice : Bytovia Bytow 1:1 Ni igral.
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Stomil Olsztyn : Olimpia Grudziadz 1:3 Ni igral.
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Sporting Lizbona : Chaves 4:1 Ni kandidiral za tekmo.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Ufa : Ural 1:0 Odigral je vso tekmo.
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 1. liga Orenburg : Rostov 2:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Aljaž Krefl (Spartak Subotica) Srbija, skupina za obstanek Spartak Subotica : Bačka Palanka 2:1 Odigral je vso tekmo.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lugano : Vaduz 2:1 Igral je devet minut.
Andraž Šporar (Basel) Švica, 1. liga Young Boys : Basel 2:1 V igro je vstopil v 62. minuti.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Zürich : Will 0:2 Igral je od 62. minute.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Winterthur : Schaffhausen 1:3 Odigral je vso tekmo.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1. liga Rizespor : Gaziantepspor 2:0 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Antalyaspor : Bursaspor 2:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Konyaspor : Karabükspor 3:0 Odigral je vso tekmo.
Rajko Rotman (Kayserispor) Turčija, 1. liga Kayserispor : Adanaspor 1:1 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Nejc Skubic (Konyaspor) Turčija, 1. liga Konyaspor : Karabükspor 3:0 Odigral je vso tekmo in v 23. minuti prispeval podajo za prvi gol.
Etien Velikonja (Genclerbirligi) Turčija, 1. liga Genclerbirligi : Fenerbahče 1:2 Ni igral. Sedel je na klopi.
Dejan Kelhar (Sivasspor) Turčija, 2. liga Sivasspor : Yeni Malatyaspor 4:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, skupina za obstanek Zirka : Volin Luck 2:0 Igral je od 34. minute in prejel rumeni karton.
Antonio Delamea Mlinar (New England Revolution) ZDA, 1. liga New England Revolution : Columbus Crew 2:1 Igral je vso tekmo.
Ne spreglejte