Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
19. 5. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka Dinamo Zagreb Hrvaška Roman Bezjak Matic Črnic Zdravko Mamić

Petek, 19. 5. 2017, 10.59

6 let, 6 mesecev

Evforija na Reki

Navijači Kekove Rijeke razgrabili vstopnice za dvoboj stoletja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18
Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na Reki je evforično kot že dolgo ne. Izbranci Matjaža Keka si lahko v nedeljo z domačo zmago nad Cibalio, ki vodilnemu klubu ne bi smela predstavljati težjega zalogaja, že zagotovijo naslov državnega prvaka, prvi v klubski zgodovini. ''Rečani si ga zaslužijo,'' priznava Zdravko Mamić, alfa in omega zagrebškega Dinama.

Prestolnica Kvarnerja odšteva dneve in ure do začetka nedeljskega srečanja med Rijeko in Cibalio, ki bi lahko prinesel največji uspeh v 71-letni zgodovini kluba.

Če bo Kekova četa, za katero nastopata tudi slovenska reprezentanta Roman Bezjak (igra redno) in Matic Črnic (namenjena mu je vloga rezervista), premagala Vinkovčane, ki so v tej sezoni v 34 nastopih zbrali le 20 točk, bo mesto Reka eksplodiralo od navdušenja. Reški klub bo postal hrvaški prvak, Matjaž Kek pa se bo vpisal med nesmrtne kot prvi strateg, ki je Rečane popeljal do najljubše lovorike.

Prvaki morda še pred začetkom srečanja

Rujevica bo v nedeljo polna do zadnjega mesta. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rujevica bo v nedeljo polna do zadnjega mesta. Foto: Grega Valančič/Sportida Rijeki lahko naslov prvaka prepreči le še čudež. Pred zadnjima dvema krogoma ima pred Dinamom, 11-kratnim zaporednim hrvaškim prvakom, velikih pet točk prednosti. Morda bodo Kekovi izbranci tudi uradno prvaki še pred začetkom nedeljskega dvoboja, ki se bo začel ob 19. uri, saj se bosta dve uri pred tem v derbiju kroga pomerila Osijek in Dinamo.

Če Zagrebčani ne bi zmagali v Slavoniji, bi se Rečani pohvalili z neulovljivo prednostjo še pred začetkom razprodane tekme na Rujevici! Navijači Rijeke pričakujejo, da bodo modri iz Zagreba vendarle osvojili Osijek in vrgli rokavico Kekovi četi. Nato pa bo vse odvisno od Rijeke, ki ji gre v tej sezoni kot po maslu, saj osvaja točke tako pogosto kot še nikdar poprej.

Spomin na bolečo izkušnjo iz leta 1999

Zanimanje za nedeljsko srečanje je izjemno, privržencem Rijeke pa je najbolj žal, da na Reki ni štadiona z večjo kapaciteto, ki bi lahko proti Cibalii pozdravil ključni dogodek na poti do osvojitve naslova. Na razprodani Rujevici, vstopnice so v četrtek popoldan pošle v pičlih 45 minutah, navijači pa so na njih čakali tudi do šest ur, se bo stiskalo nekaj več kot šest tisoč gledalcev. Pričakujejo veliko slavje, ki bi se lahko po tekmi preselilo v središče Rijeke. Na ulice, kjer vlada ogromna evforija.

Kako je Rijeka leta 1999 ostala brez naslova?

Nazadnje je bilo tako čustveno leta 1999, ko so imeli Rečani veliko priložnost, da z domačo zmago nad Osijekom v zadnjem krogu na Kantridi postanejo hrvaški prvaki. Ni jim uspelo, tudi po zaslugi spornih sodniških odločitev. Več kot 25 tisoč navijačev, ki so na Kantridi priredili nepozabno vzdušje, je nekdanji štadion Rijeke zapuščalo v solzah.

Mnogi so pomislili, da ne bodo več dočakali priložnosti, v kateri bi se lahko Rijeka v družbi Dinama oziroma Hajduka dokopala državnega naslova. Sploh v obdobju na začetku tisočletja, ko se je reški klub nekajkrat znašel v krčevitem boju za obstanek v prvi ligi.

Zaživel projekt močnejše Rijeke

Nogometaše Rijeke od hrvaškega naslova deli le še nekaj milimetrov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaše Rijeke od hrvaškega naslova deli le še nekaj milimetrov. Foto: Grega Valančič/Sportida Na srečo navijačev so bili strahovi o tem, da Rijeka ne bo nikoli več trkala na vrata prvega mesta, nepotrebni. Ko je pred dobrimi štirimi leti vodenje kluba prevzel nekdanji slovenski selektor, vodstvo kluba pa s pomočjo italijanskega mogotca Gabrieleja Volpija in predsednika Damirja Miškovića naredilo konec obdobju neprestanih rdečih številk v klubski blagajni, je zaživel projekt močnejše Rijeke in postopno rastel do današnjega vrhunca.

Kek je že osvojil pokalni in superpokalni naslov, bil trikrat zapored hrvaški podprvak, z Rijeko pa dvakrat zaigral v skupinskem delu evropske lige. Zdaj se mu nasmiha še glavna nagrada.

Mamić navdušen nad vodstvom Rijeke

Zdravko Mamić je ponosen, ker je pred petimi leti pomagal Rijeki, da se postavi na noge. | Foto: Vid Ponikvar Zdravko Mamić je ponosen, ker je pred petimi leti pomagal Rijeki, da se postavi na noge. Foto: Vid Ponikvar Rijeka je v tej sezoni tako dominantna v hrvaškem prvenstvu, da so na njen naslov prišle tudi čestitke Zdravka Mamića. Kontroverzni nogometni funkcionar, tesno povezan z delovanjem zagrebškega Dinama in številnimi zvezdniškimi prestopi najboljših igralcev (Luka Modrić, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Marko Pjaca, Šime Vrsaljko, Dejan Lovren, Milan Badelj, Vedran Ćorluka …), je v pogovoru za srbsko televizijsko postajo Arenasport strnil občutke ob spoznanju, da se zagrebški Dinamo poslavlja od hrvaškega prestola.

Lestvica dva kroga pred koncem:

1. Rijeka 85 točk, 2. Dinamo 80, 3. Hajduk 63, 4. Osijek 63, 5. Lokomotiva 40, 6. Slaven 38, 7. Istra 33, 8. Inter 28, 9. Cibalia 20, 10. Split 18

''Lahko rečem, da zaradi tega nisem srečen, a lahko tudi dodam, da nisem nesrečen. Čutim ponos, saj smo tudi mi zaslužni za uspeh Rijeke. Ko so pred petimi leti uradno izpadli iz prve lige, sem jim pomagal z igralci, logistiko in nasveti. Napočil je trenutek, ko je učenec prekosil učitelja. Zato sem kot učitelj ponosen. Navdušen sem nad ljudmi, ki vodijo Rijeko. Kek in ostali delajo fantastično. Zaslužijo si naslov prvaka. Končno smo dobili konkurenco na Hrvaškem, kar je dobro za razvoj našega nogometa,'' je pojasnil Mamić, ki se v zadnjih tednih zagovarja na sodišču v Osijeku, kjer poteka sojenje zaradi finančnih malverzacij, suma pranja denarja in utaje davkov v Dinamu.

Učenec nadigral učitelja

Spomnil je na obdobje, ko se je Rijeka spopadala z veliko krizo. Leta 2012 bi morala zaradi slabih rezultatov izpasti v drugo ligo, a jo je rešil takratni drugoligaški prvak NK Dugopolje, ki se je odpovedal igranju med elito.

Mariborčan je pred nedeljsko tekmo previden. Izbrance opozarja, da se ne smejo prepustiti evforiji, ampak razmišljati le o tem, kako premagati Cibalio. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčan je pred nedeljsko tekmo previden. Izbrance opozarja, da se ne smejo prepustiti evforiji, ampak razmišljati le o tem, kako premagati Cibalio. Foto: Grega Valančič/Sportida

Leto dni pozneje je v Kvarner prišel Kek in s seboj prinesel čarobno paličico, zagrebški Dinamo pa je Rijeki odstopil kar nekaj odmevnih igralcev (Andrej Kramarić, Ivan Krstanović, Ivan Tomečak, Mate Maleš, Nikola Pokrivač ...).

Nekaj let pozneje se je razmerje med kluboma spremenilo. Zdaj je napočil trenutek, ko bo učenec nadigral učitelja. Če bo v nedeljo na Reki padla Cibalia ...

Ne spreglejte