Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
11. 5. 2017,
20.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Diego Simeone UEFA liga prvakov Real Madrid Gabi Fernando Torres Jan Oblak Jan Oblak Vicente Calderon špansko prvenstvo Atletico Madrid

Četrtek, 11. 5. 2017, 20.00

12 mesecev

Evropsko slovo štadiona Vicente Calderon

Jan Oblak odhaja na drugo stran mesta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Wanda Metropolitano | Foto Twitter

Foto: Twitter

V sredo so špansko prestolnico preplavila čustva. Štadion Vicente Calderon, ki ga številne generacije navijačev Atletica doživljajo kot drugi dom, je gostil zadnji veliki derbi. Atletico se je od lige prvakov poslovil s pirovo zmago nad Realom (2:1), bučno občinstvo pa je kljub izpadu iz lige prvakov norelo, pelo in izžarevalo ponos.

Evropsko slovo od štadiona Vicente Calderon je bilo žalostno. Rdeče-beli so izpadli iz lige prvakov, tik pred koncem srečanja pa je začelo močno deževati, tako da je večina izmed 50 tisoč gledalcev, ki so spremljali dvoboj na tribunah brez strehe, odšla domov mokra. To pa še ne pomeni, da je bila razočarana. Prej nasprotno.

Bučni in premočeni navijači Atletica po tekmi z Realom:

V zadnjih minutah, ko je zvezdnike madridskih klubov presenetila nevihta in je začelo deževati kot iz škafa, si je občinstvo na tribunah dalo duška, kot da bi Atletico pravkar postal evropski prvak. Tako čustveno je bilo po zadnji evropski tekmi na Calderonu!

Štadion? Ne, park in nebotičnika!

Na štadionu, kjer so navijači proslavljali in nazdravljali številnim uspehom. Če se ozremo le na to tisočletje, tudi tako velikim lovorikam, kot so evropska liga, špansko prvenstvo, pokal … Rdeče-belim se je izmuznila le liga prvakov. Največjo lovoriko, kar jo pozna klubski nogomet, so v velikem finalu naskakovali trikrat, a vedno ostali praznih rok. Vselej po dramatičnem razpletu, ko so doživljali šoke prav v zadnjih sekundah.

Vicente Calderon bo gostil le še tri nogometne dogodke, nato pa bodo rdeče-beli stoli romali v zgodovino. | Foto: Reuters Vicente Calderon bo gostil le še tri nogometne dogodke, nato pa bodo rdeče-beli stoli romali v zgodovino. Foto: Reuters

Nov šok bo sledil kaj kmalu, saj bodo v prihodnji sezoni na mestu v Arganzueli, madridskem predelu blizu središča mesta, zaman iskali štadion. Kmalu bo zravnan s tlemi, na njegovem mestu pa se bo razprostiral park. V njem po vsej verjetnosti ne bo manjkalo rdečih in belih cvetlic, saj bo nosil ime po madridskem nogometnem klubu. V bližini bosta zrasla tudi dva poslovna nebotičnika.

Še tri tekme, nato pa ...

Kultni štadion Atletica, ki leži ob reki Manzaneres, bo tako kmalu ostal le še spomin. V prihodnjih tednih bo gostil le še tri nogometne tekme. Najprej dvoboj španskega prvenstva med Atleticom in Athleticom iz Bilbaa, nato bo na njem 27. maja odigran finale španskega pokalnega tekmovanja med Barcelono in Alavesom, končno slovo pa bo na človekoljubnem spektaklu med legendami Atletica in Simeonejevo četo. Takrat se bo od Vicente Calderona uradno poslovil tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak.

Zanimivosti:

Štadion je znan po tem, da pod eno izmed tribun poteka dvopasovna hitra mestna cesta.

Zgodovinski prerez dogajanja na štadionu Vicente Calderon:



Štadion Vicente Calderon so začeli graditi leta 1961. Sredstva za gradnjo so si zagotovili s hipotekami članov kluba in navijačev. Pet let pozneje je bil slovesno odprt. Do leta 1972 je nosil ime Metropolitano, zato so starejši navijači kluba z navdušenjem pozdravili idejo, da bo uradni naziv novega štadiona Wanda Metropolitano.

Gostil je tudi tri tekme svetovnega prvenstva leta 1982 v Španiji. Zadnja je bila tekma med Francijo in Severno Irsko (4:1), Michel Platini pa je postal zadnji kapetan, ki je na Calderonu proslavljal zmago na tako velikem tekmovanju.

Vicente Calderon je gostil tudi veliko glasbenih spektaklov. Na njem je poslušalce zabavala tudi irska glasbena skupina U2. | Foto: Reuters Vicente Calderon je gostil tudi veliko glasbenih spektaklov. Na njem je poslušalce zabavala tudi irska glasbena skupina U2. Foto: Reuters
Na Calderonu je Maribor odigral prvo evropsko gostovanje v klubski zgodovini. Leta 1992 je v pokalu pokalnih zmagovalcev izgubil z 1:6. Dva tedna pred tem je ostal praznih rok v Ljudskem vrtu (0:3).

Številni navijači bodo tako pogrešali štadion Vicente Calderon, da so bili pripravljeni ustaviti gradnjo novega objekta. | Foto: Reuters Številni navijači bodo tako pogrešali štadion Vicente Calderon, da so bili pripravljeni ustaviti gradnjo novega objekta. Foto: Reuters

Ni bilo malo navijačev rdeče-belih, ki so težko sprejeli odločitev vodstva, to je prihodnost kluba gradilo tudi na temeljih selitve na večji in donosnejši objekt. Vicente Calderon je čez noč postal premajhen in premalo udoben za zahteve, ki jih prenaša sodoben nogomet, pretkan svet mnogoterih poslov, v katerih se ne obračajo le milijoni, ampak kar milijarde.

Večja skupina nezadovoljnih privržencev se je težko sprijaznila s selitvijo. Izvedli so veliko protestnih akcij, a brez uspeha. Njihov trud ni bil uslišan. Načrti klubskega vodstva se niso spreminjali.

Prihaja obdobje Wande Metropolitana

Karavana, v kateri je pomembna vloga namenjena slovenskemu vratarju Oblaku, se po koncu sezone preselila na večji objekt Wanda Metropolitano. To je v bistvu olimpijski štadion La Peineta, kjer so v preteklosti prirejali zlasti atletske dogodke, a še ni popolnoma prenovljen. Na njem še brnijo gradbeni stroji, dela pa naj bi se končala do začetka nove sezone, v kateri želi Atletico nadaljevati strategijo visokih ciljev in dosežkov, tako v Španiji kot tudi v Evropi.

V novem domu Atletica bo navijače poskušalo razvajati dobrih 67 tisoč sedežev. Prav vsi bodo pod streho, tako da ne bo več nezadovoljnih obrazov, kot jih je bilo na Calderonu, ko se je z nogometaši poigrala narava. Vodstvo Atletica obljublja prekrasen štadion, za oblizniti prste, navijači pa se bodo morali navaditi na novo lokacijo. Pot jih ne bo več vodila v središče mesta, ampak v njegov severovzhodni del. Gostujočim navijačem bo nova lokacija olajšala potovalne muke, saj leži Metropolitano v neposredni bližini letališča.

Torres bo doživel šok

''Moje življenje in moji spomini na Atletico so povezani s Calderonom. Najlepše dneve, ko sem bil navijač, pa tudi pozneje, ko sem bil igralec, sem preživel na tem štadionu,. Ko bom v prihodnje prihajal sem, a ne bo več štadiona, bo zelo boleče,'' je priznal Fernando Torres, ljubljenec navijačev Atletica.

Radovednost navijačev Atletica, ki jih v španski prestolnici ni malo, je neizmerna. Klub, ki se mu nasmiha tretje mesto v španskem prvenstvu, je že prodal več sezonskih vstopnic kot kdaj prej. Objekt je dobil ime po kitajskem pokrovitelju Dalian Wanda Group, petinskem lastniku kluba. Deležen bo vseh petih zvezdic Evropske nogometne zveze (Uefa).

Ne skriva želje, da bi gostil finale lige prvakov leta 2019. Podal bo kandidaturo in upal na najboljše. Z novim štadionom želi lažje držati finančni korak s pregovorno preskrbljenim in bogatim Realom. Atleticu naj bi omogočil lepšo prihodnost, v kateri bo uresničeval sanje in morda dočakal dan, ko bo stopil na evropski prestol.

''Čustva se bodo preselila na nov štadion. Ljudje, ki so bili tukaj, bodo jutri na Metropolitanu. Tam bodo prisotni enaka strast, navdušenje, želja … O tem sploh ne dvomim, o tem sem prepričan. Calderon je bil naš dom, prihodnji bo Metropolitano,'' je po sredini tekmi poudaril trener Atletica Diego Simeone, ki je na Calderonu doživljal aplavz kot igralec in strateg rdeče-belih. Vodi jih že pet let in pol. Njegov izbranec je tudi slovenski reprezentant.

Kako zveni pesem, ki so jo navijači Atletica posvetili Janu Oblaku?

Navijači Atletica, ki so hitro vzljubili slovenskega vratarja Oblaka, so mu prvič posvetili pesem prav na Calderonu. S tribun odmeva "Obi, Oblak, cada dia te quiero mas ..." ("Obi, Oblak, vsak dan te imamo bolj radi ..."). Kmalu bo oda nekdanjemu vratarju Olimpije in Benfice odmevala na drugem delu Madridu.

Atletico igra na Vicente Calderonu od leta 1966. V tem obdobju je postalo ime štadiona znano po vsem svetu. Vsak ljubitelj nogometa, ki vsaj malce podrobneje spremlja dogajanje v največjih prvenstvih, se ga je hitro privadil. Po kom pa je sploh poimenovan štadion, ki bo kmalu romal v zgodovino?

Lani je praznoval štadion Vicente Calderon 50. rojstni dan:



Španec Vicente Calderon je bil znamenit in zelo uspešen predsednik Los Colchoneros. V nogometni svet je vstopil kot sposoben poslovnež. Na predsedniški stolček Aletica se je podal leta 1964. Takrat je že dočakal abrahama, madridskemu klubu, ki se je moral spopasti z nehvaležno usodo, saj je bil v večni senci mestnega soseda Reala, pa je pomagal, da se je postavil na noge. S klubom je dosegal odlične poslovne rezultate. Izvlekel ga je iz finančne krize. Zavzel se je za gradnjo novega štadiona, tega so pozneje poimenovali v njegovo čast. Prepričan je bil, da si zasluži Atletico dom, na katerem se bodo predstavniki rdeče-bele družine počutili bolje in še bolj povezano.

Kot predsednik se je podpisal pod odlične tekmovalne rezultate. Z Atleticom je proslavljal štiri naslove španskega prvaka, leta 1974 je nesrečno izgubil finale pokala državnih prvakov proti Bayernu, pozneje pa delno omilil bolečino z naslovom medcelinskega prvaka. Leta 1980 se je odločil, da je napočil čas za nove življenjske izzive. Zapustil je klub. Njegovi nasledniki niso bili kos nalogi. Niso znali stopili v njegove čevlje.
Sledil je organizacijski kaos. Dve leti stresa in neprepričljivega dela, ki ju je spremljal v vlogi zunanjega opazovalca, sta ga prepričali, da se je vrnil v Madrid. To je storil leta 1982. Z Atleticom je osvojil še španski pokal (1985), leta 1987 pa se je njegovo srce ustavilo. Umrl je za posledicami srčne kapi. To je bil velik udarec za klub.

Jan Oblak je na osmih domačih izločilnih tekmah Atletica prejel le en zadetek. V sredo mu ga je dosegel Isco. | Foto: Reuters Jan Oblak je na osmih domačih izločilnih tekmah Atletica prejel le en zadetek. V sredo mu ga je dosegel Isco. Foto: Reuters

Navijači Atletica so v sredo vzeli evropsko slovo od štadiona, ki bo kmalu izginil z obličja planeta, zelo resno. Nekaj tisoč privržencev se je po tekmi z Realom odločilo, da se po tekmi vrne domov s spominkom. Izbrali so si stol. Želja je bila množična, idejni vodja je hitro dobil veliko oponaševalcev, tako da je na tribunah po odhodu objestnih navijačev, ki so jih do omenjenih dejanj vodila močna čustva, zazijala velika praznina.

Ponosni, da niso takšni kot oni

''Ponosni smo, da nismo takšni kot vi,'' so navijači Atletica pred tekmo z Realom odgovorili navijačem belih baletnikov. Po tribunah so s koreografijo upodobili odgovor na vprašanje, ki jih je dočakalo na osovraženem Santiago Bernabeuu v Madridu.

''Povejte nam, kako se počutite,'' so si privrženci Reala privoščili provokacijo in navijače Atletica, ki ni bil še nikoli evropski prvak, spraševali po občutkih po finalnih dvobojih lige prvakov v Lizboni (2014) in Milanu (2016).

Tako so navijači Atletica odgovorili na provokacijo privržencev mestnega tekmeca Reala. | Foto: Reuters Tako so navijači Atletica odgovorili na provokacijo privržencev mestnega tekmeca Reala. Foto: Reuters

Da se v sredo na Vicente Calderonu ne bo igrala navadna tekma, je bilo jasno že dan prej. Navijači so v torek obiskali nogometaše in jih pred hotelom pozdravili s pesmijo in pirotehniko. Kapetan Gabi Fernandez jim je v solzah obljubil, da bodo dali vse od sebe. Obljubo je tudi izpolnil. Tako kot njegovi soigralci.

Atletico je vodil z 2:0 po 16 minutah, v nadaljevanju pa ni mogel več slediti takšnemu ritmu. Izpadel je s ponosno držo in dokazom, da je proti evropskemu prvaku dal vse od sebe. Morda bo Realu vrnil milo za drago na novem štadionu …

Ne spreglejte