Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 8. 2024,
22.07

Osveženo pred

1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,54
večni derbi NK Nafta Lendava NK Radomlje NK Primorje NK Olimpija NK Olimpija NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2024, 22.07

1 minuta

1. SNL, 6. krog

Katastrofa Celjanov, drama na večnem derbiju brez zmagovalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,54
NK Maribor : NK Olimpija 1. SNL | Olimpija in Maribor sta se razšla z remijem. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Olimpija in Maribor sta se razšla z remijem.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Današnji dan je prinesel največji klubski spopad, kar ga ponuja Slovenija. Maribor in Olimpija sta se v večnem derbiju razšla z remijem 1:1, to sta bili njuni generalki pred evropskima tekmama sezone, ki sledita v četrtek. Tekma je bila sicer zaradi incidenta z navijači v prvem polčasu za približno 20 minut prekinjena. Celje je v drugi nedeljski tekmi s kar 0:3 klonilo proti Primorju, ki je zmagalo še tretjič zapored. Šesti krog 1. SNL bo trajal vse do ponedeljka, ko se bosta v Stožicah pomerila Bravo in Nafta. Začel se je v soboto z zmago Mure nad mlinarji, nadaljeval pa v Domžalah, kjer je Koper poglobil krizo gostiteljev in z zmago s 3:0 skočil na prvo mesto.

Rijeka Olimpija
Sportal Olimpija po podvigu na Hrvaškem: Navijači, hvala vam!
NK Maribor : NK Olimpija 1. SNL Viole
Sportal Po dramatičnem večnem derbiju trenerja poudarila enako stvar

1. SNL, 6. krog:

Nedelja, 25. avgust:

Katastrofa zdesetkanih Celjanov na generalki za tekmo leta

Čeprav Celjani v uvodu sezone kažejo vse prej kot prepričljive predstave, pa je bržčas le malokdo računal na to, da lahko ajdovski novinec v ligi odnese poln izkupiček iz mesta branilcev naslova prvaka. Toda če izbrancem Alberta Riere še naprej ne gre nič po željah, je drugače v taboru rdeče-črnih, ki so po uvodnih treh porazih zdaj nanizali tri zmage zapovrstjo. Današnjo so dosegli po izjemno učinkovitem prvem polčasu, v katerem so trikrat premagali domačega vratarja.

Albert Riera je s svojimi varovanci doživel visok poraz. | Foto: www.alesfevzer.com Albert Riera je s svojimi varovanci doživel visok poraz. Foto: www.alesfevzer.com

Gostje so povedli v 14. minuti, ko je po kotu z leve strani zadel Žan Bešir. Po golu je Celje, ki ga v četrtek čaka odločilna tekma za preboj v skupinski del konferenčne lige, zaigralo odločneje, imelo v 21. minuti tudi priložnost, ko je moral posredovati Gašper Tratnik, vendar so Primorci ves čas dajali vedeti, da bodo nevarni v protinapadih. Enega od teh so unovčili v 36. minuti za vodstvo z 2:0. Matic Zavnik je podal za hrbet domače obrambe, tam pa je sam proti Lovru Štubljarju stekel Semir Smajlagić in zanesljivo zadel. V 41. minuti je bilo že 3:0 za Ajdovce, ki so po napaki Slavka Bralića spet številčno stekli v protinapad, ki ga je s strelom s 15 metrov učinkovito zaključil Mark Gulič

Zmaga bi lahko bila še višja, saj so Ajdovci v 71. minuti nato izpeljali še enega številnih protinapadov, po njem pa so zaradi igranja z roko po streli Ishaka Rafiuja dobili enajstmetrovko. To je izvedel Zavnik, a se je izkazal Štubljar, ki je takoj nato ukrotil še en Zavnikov poskus.

Mladi nogometaš Clement Lhernault je novi član Celja. Kot so sporočili iz celjskega kluba, je francoski vezist, ki je bil nazadnje član armenskega Ararata, s klubom podpisal pogodbo do 30. junija 2027.
Rijeka Olimpija
Sportal Olimpija presenetila Rijeko, Maribor in Celje izgubila

Incident, prekinitev, zapravljena enajstmetrovka, na koncu pa delitev točk

Maribor in Olimpija sta se srečala v prvem večnem derbiju sezone, oba sta bila deloma z mislimi tudi že na četrtkovih evropskih tekmah, ko bosta oba lovila skupinski del konferenčne lige. Po razburljivem prvem polčasu je drugi ponudil mirnejše nadaljevanje, tako da sta se tekmeca razšla brez zmagovalca. Olimpija je nadaljevala niz neporaženosti v tej sezoni, ta znaša 11 tekem, hkrati pa prekinila niz treh porazov na zadnjih treh večnih derbijih. Skupno na teh od sezone 2009/10 vodi Maribor s 24 zmagami, 14 jih ima ljubljanska ekipa, 23 obračunov se je končalo z remijem.

Že uvodne minute so postregle z izjemno zanimivim dogajanjem v Ljudskem vrtu. Najprej so v peti minuti zapretili Mariborčani, ko je predložek v kazenski prostor Olimpije poslal Arnel Jakupović, pa je Maks Barišić žogo z glavo za las zgrešil. Na drugi strani se je nato hitro zatem izkazal vratar Ažbe Jug, ki je iz neposredne bližine ubranil poskus Thalissona. Na začetku 15. minute pa je Lan Vidmar v kazenskem prostoru Maribora posredoval nad Thalissonom, glavni sodnik srečanja David Šmajc pa se je po posredovanju iz Var sobe in ogledu posnetka precej strogo odločil za najstrožjo kazen. Odgovornost je v 17. minuti želel prevzeti Raul Florucz, a ta ni dobil priložnosti, saj so gledalci na zelenico Ljudskega vrta v znak protesta proti sodniški odločitvi zmetali nekaj predmetov, eden izmed teh pa je v mednožje zadel tudi Florucza. Šmajc je zato tekmo prekinil in igralce poslal v garderobo.

Raul Florucz je želel v 17. minuti izvesti enajstmetrovko, a ga je zadel predmet iz tribun, zato je sodnik prekinil tekmo. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Raul Florucz je želel v 17. minuti izvesti enajstmetrovko, a ga je zadel predmet iz tribun, zato je sodnik prekinil tekmo. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Po približno 20 minutah sta se ekipi vrnili na zelenico, Florucz se je še enkrat postavil na belo piko, strel poslal na levo stran, a je Jug prebral njegovo namero in strel ubranil. V 23. minuti pa je za Maribor najprej sledil nov šok, saj je Šmajc po posredovanju Svena Šoštariča Karića nad Floruczem na robu kazenskega prostora pokazal na najstrožjo kazen, a nato po posredovanju iz Var sobe pokazal "le" na prosti strel.

Josip Iličić je prispeval levji delež pri zadetku Maribora. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Josip Iličić je prispeval levji delež pri zadetku Maribora. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Vroče dogajanje pa se je nato le še stopnjevalo in vrhunec doživelo v 26. minuti, ko je Žiga Repas zadel za vodstvo Maribora z 1:0 po odloženi žogi Josipa Iličića. A veselje domače ekipe ni trajalo dolgo, po odbiti žogi se je v kazenskem prostoru v 35. minuti odlično znašel Justas Lasickas, ki je izenačil na 1:1.

Uvod drugega dela je terensko pripadel Mariboru, Pijus Širvys pa je v 55. minuti sprožil prvi nevarnejši strel v tem delu igre. Malce zatem je na drugi strani neuspešno poskusil Lasickas, v 60. minuti pa je Ivan Durdov s preslabotnim strelom zapravil novo lepo priložnost zeleno-belih. Maribor je nato pritiskal, Etienne Beugre je bil eden tistih, ki so zgrešili v kazenskem prostoru, v 84. in 85. minuti pa je imel Diogo Pinto priložnosti za ljubljansko vodstvo, predvsem druga je bila izjemna, saj mu je Jug podal žogo, Pintu pa mu ga v dvoboju ena na ena ni uspelo ugnati. V 95. minuti je na drugi strani streljal Marko Božić, Matevž Vidovšek pa je dobro posredoval.

Mura po prvencu Hrvata za nekaj ur skočila na vrh

Prvoligaška karavana se je v 6. krogu najprej ustavila v Prekmurju. Mura je po odličnem začetku, treh zaporednih zmagah, nanizala dva poraza, navijači pa so začeli dvomiti v sposobnosti nogometašev. Zato je bila domača tekma proti mlinarjem še kako pomembna za črno-bele, da bi si z zmago povrnili samozavest. Dolgo časa je kazalo, da jim ne bo uspelo. Radomljami, ki jih vodi nekdanji član črno-belih Darjan Slavic, so se dobro upirali. V Fazaneriji je že dišalo po tekmi brez zadetkov, nato pa se je gostom v 85. minuti pripetila napaka. 

Dario Vizinger je v sezoni 2019/20 navduševal v dresu Celja in mu pomagal do državnega naslova, zdaj je dosegel strelski prvenec za Muro. | Foto: Vid Ponikvar Dario Vizinger je v sezoni 2019/20 navduševal v dresu Celja in mu pomagal do državnega naslova, zdaj je dosegel strelski prvenec za Muro. Foto: Vid Ponikvar

Rok Štorman je v svojem kazenskem prostoru igral z roko, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel Dario Vizinger. Nekdanji napadalec Celja, s katerim je leta 2020 postal tudi državni prvak, je tako dosegel strelski prvenec v dresu Mure. Premagal je mladega vratarja Radomljanov, 18-letnega Jakoba Kobala, ki je v prejšnjem krogu ubranil 11-metrovko najboljšemu strelcu tekmovanja Arnelu Jakupoviću. Varovanci Antona Žlogarja, ki se želijo v tej sezoni potegovati za Evropo in ohraniti položaj pri vrhu, so se s tesno zmago začasno povzpeli na prvo mesto! Vodilnega položaja niso občudovali kaj dolgo, že nekaj ur pozneje so padli na drugo mesto, na vrh pa se je povzpel Koper.

Dejan Lazarević
Sportal Domžale po Harisu Vučkiću pripeljale še Dejana Lazarevića

Koper poglobil krizo Domžal in skočil na prvo mesto

Kaj se dogaja z Domžalami? Dvakratni slovenski prvaki so še edini brez zmage v tej sezoni. Obtičali so na zadnjem mestu razpredelnice, pod vodstvom novega trenerja Erika Merdanovića jim igra nikakor ne steče. Klub, ki je v preteklosti največja orožja iskal v lastnem podmladku, se je v zadnjem obdobju odločil za nekoliko drugačen pristop. Z vrnitvijo izkušenih otrok kluba, nekdanjih reprezentantov Harisa Vučkića in Dejana Lazarevića, želi mladi ekipi zagotoviti primerna mentorja, ki bi v najtežjih trenutkih prevzela odgovornost in breme na svoja pleča. Za zdaj ne pomaga tudi to. V soboto so Domžale doživele nov udarec. Koprčani so se izkazali za premočnega tekmeca. Primorci so zmagali s 3:0, dvakrat je z bele točke zadel v polno Petar Petriško in se s štirimi zadetki povzpel na drugo mesto na lestvici najboljših strelcev, na seznam strelcev pa se je vpisal tudi Maj Mittendorfer.

Koprčani bodo po zmagi v Domžalah najmanj do nedelje na vodilnem položaju 1. SNL. | Foto: www.alesfevzer.com Koprčani bodo po zmagi v Domžalah najmanj do nedelje na vodilnem položaju 1. SNL. Foto: www.alesfevzer.com

Koprčani so drago plačali zmago v Domžalah. Že v prvem polčasu so imeli smolo s poškodbami, iz igre sta predčasno morala Enej Marsetič in Wisdom Sule. Slednjemu se obeta prestop iz Kopra, polčas pa je končal v solzah. Pri gostiteljih je v 56. minuti prejel rdeči karton Morre Makadji, kar bo Domžalčanom v nadaljevanju sezone, v katero bodo vstopili z zadnjega mesta, še otežilo delo. Izbranci Oliverja Bogatinova so znova zadržali mrežo nedotaknjeno. V tej sezoni navdušujejo z zelo trdno obrambo. Mreža Koprčanov se je zatresla vsega dvakrat, s takšnim podvigom se lahko v 1. SNL pohvali le še Olimpija.

Ante Šimundža
Sportal Ante Šimundža: Ni prijetno, tega si ne smem več dovoliti

Bravo ima najboljši napad v Sloveniji

Šiškarji se ne šalijo. Če Olimpija v nedeljo ne bi osvojila Ljudskega vrta, bi se mlademu ljubljanskemu klubu, ki še vedno trenira v Šiški, saj na stadionu ŽAK še niso stekla začetna gradbena dela v sklopu pompozne prenove, uradne domače tekme pa igra v Stožicah, ponudila možnost za skok na vrh.

Bravo in Nafta se bosta za prvoligaške točke udarila sploh prvič. Nazadnje sta se merila v drugi ligi (2018/19) 6. aprila 2019, ko so Ljubljančani zmagali z 2:1, zmagoviti zadetek pa je v 74. minuti dosegel Mustafa Nukić. | Foto: Vid Ponikvar Bravo in Nafta se bosta za prvoligaške točke udarila sploh prvič. Nazadnje sta se merila v drugi ligi (2018/19) 6. aprila 2019, ko so Ljubljančani zmagali z 2:1, zmagoviti zadetek pa je v 74. minuti dosegel Mustafa Nukić. Foto: Vid Ponikvar

Izbranci Aleša Arnola bodo gostili Nafto, ki je nanizala tri poraze brez doseženega zadetka. Proti Kopru in Primorju je izgubila z 0:3, v tej sezoni pa je že gostovala tudi v Stožicah in ostala praznih rok proti favorizirani Olimpiji (0:2). Lendavčani tako pogrešajo zadetke, Bravo pa jih je na drugi strani, čeprav v tej statistični rubriki v prejšnjih sezonah ni pretirano izstopal, dosegel že deset. Povprečno tako na tekmo zatrese mrežo Nafte kar dvakrat. Zadnji dvoboj šestega kroga se bo začel v ponedeljek ob 17.30.

finale pokala ND Gorica Luka Marjanac
Sportal Gorica ostaja na vrhu, Grosupeljčani slavili proti Rudarju

1. SNL, 6. krog:

Sobota, 24. avgust:

Nedelja, 25. avgust:

Ponedeljek, 26. avgust:

Lestvica:

Najboljši strelci:

5 - Jakupović (Maribor)
4 - Petriško (Koper)
3 - Gulič (Primorje)
2 - Curcio (Koper), Durdov (Olimpija), Ivanšek (Bravo), Klausz (Nafta), Kučys (Celje), Malenšek (Radomlje), Maroša (Mura), Pečar (Bravo), Smajlagić (Primorje), Stanković (Bravo)

Žiga Kous
Sportal Kapetan Žiga Kous zelenico zamenjal za Murino pisarno: Sem še zelen #video
Olimpija Celje
Sportal Čudovita reklama za nogomet. Rieri uspelo, kar ni še nobenemu!
Ne spreglejte