Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2024,
22.14

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

Natisni članek

NŠ Mura FC Koper NK Rogaška NK Radomlje NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij 1. SNL Prva liga Telemach

Nedelja, 21. 4. 2024, 22.14

1 teden, 5 dni

1. SNL, 32. krog

Vodilni Celjani izgubili, Maribor do zanesljive zmage, brez zmagovalca v Kopru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22
NK Maribor : NK Rogaška | Mariborčani so s 3:0 premagali Rogaško. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Mariborčani so s 3:0 premagali Rogaško.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Na drugi nedeljski tekmi 32. kroga je vodilna ekipa slovenskega nogometnega prvenstva Celje z 2:3 izgubila proti Domžalami, a je kljub temu štiri kroge pred koncem na dobri poti do naslova. Pred drugo Olimpijo, ki je v soboto visoko odpravila Aluminij, ima devet točk prednosti. Maribor je na nedeljski tekmi v praznem Ljudskem vrtu s 3:0 premagal Rogaško in si zagotovil vsaj tretje mesto in s tem Evropo. Za Olimpijo zaostaja štiri točke. V boju za četrto mesto sta se Koper in Bravo razšla brez golov. Pestro je v boju za obstanek, kjer sta v najslabšem položaju Radomlje in Aluminij. Mlinarji ostajajo zadnji, saj jih je na prvi tekmi kroga z 2:1 premagala Mura.

Olimpija Maribor
Sportal Sodniška poezija mladeniča iz Loga pri Brezovici

1. SNL, 32. krog:

Nedelja, 21. april:

Nogometaši Maribora so pred tribunami praznega Ljudskega vrta – so se pa navijači vijolic znova zbrali na južni ploščadi – s 3:0 premagali Rogaško in si zagotovili vsaj tretje mesto v slovenskem prvenstvu, v igri pa je tudi drugo, saj za Olimpijo zaostajajo zgolj štiri točke.

Rogaška je sicer v Mariboru predvsem v prvem polčasu imela nekaj priložnosti, še najlepšo Oliver Kregar, ki je z lepim strelom stresel okvir vrat, a večino časa so bile niti igre v rokah domačih. Pri teh je bil zelo razpoložen Hilal Soudani, ki je že v šesti minuti s strelom z roba kazenskega prostora zaposlil vratarja Ajdina Mulalića, v 38. minuti pa je njegov strel po podajah Josipa Iličića in Jana Repasa za malo zgrešil cilj. Tudi v sodnikovem dodatku je Iličić lepo zaposlil Alžirca, a je Mulalić odlično zaustavil njegov poskus, tako da sta moštvi na odmor odšli z 0:0. 

Gledalcev na stadionu ni smelo biti, so se pa Mariborčani takole poveselili z navijači. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Gledalcev na stadionu ni smelo biti, so se pa Mariborčani takole poveselili z navijači. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Drugi polčas pa se je začel po željah vijolic. V 49. minuti je v kazenski prostor stekel Repas, podal do Arnela Jakupovića, ta pa je v gneči pred golom spretno zadel za vodstvo. Najboljši strelec slovenskega prvenstva je vknjižil 16. letošnji zadetek, sicer pa skupno 50. Pritisk Maribora se je stopnjeval, le nekaj trenutkov zatem je do priložnosti za zvišanje prišel kapetan Martin Milec, a gola ni bilo. Je pa Mulalić klonil drugič v 70. minuti, ko je najprej preprečil avtogol Toure Diabyja, do odbitka so prišli domači, Soudani je s peto podal do Jana Repasa, ta pa z bližine zadel za 2:0. Deset minut pozneje so po prekršku nad Soudanijem v kazenskem strelu Mariborčani prišli do 11-metrovke, uspešno jo je izvedel Iličić in postavil končnih 3:0.

Tekma preobratov v Celju Domžalčanom

V Celju, kjer so domači pričakovali, da bodo proti Domžalam storili predzadnji korak k dokončni osvojitvi naslova, je prišlo do presenečenja. Gosti so domov nepričakovano odnesli vse tri točke, do tega pa je prišlo zaradi treh razlogov. Zaradi neučinkovitosti domačih igralcev (obramb vratarja Lovra Štubljarja), napak v obrambnih vrstah, oboje se jim na zadnjih domačih tekmah kar ponavlja, in izredno razpoloženega igralca tekmecev Jošta Piška, ki je dvakrat osmešil celjsko obrambo in postal junak srečanja.

Jošt Pišek je dvakrat zatresel mrežo Celja. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Jošt Pišek je dvakrat zatresel mrežo Celja. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Presenečenje je še večje, ker se vse do zaključka prvega polčasa o čem takem ni niti slutilo. Celjani so bili boljši tekmec, obrambi gostov sta težave povzročala predvsem Jamajčan Roldo Aarons in Aljoša Matko. Aarons je sprožil prvi strel v okvir vrat gostov, a je žoga pristala v naročju vratarja Štubljarja, nato pa je štiri minute pozneje po najbrž slučajni podaji Matka zadel vratnico. V 20. minuti pa sta omenjena igralca speljala akcijo, po kateri so domači povedli. Jamajčan je po protinapadu pobegnil po desni strani, poslal žogo pred vrata, kjer se je drugi najboljši strelec lige odlično znašel. Samo tri minute pozneje sta bila Aarons in Matko protagonista nove nevarnosti, Matko je sam pritekel pred Štubljarja, že poslal žogo prek njega, vendar je zletela mimo gola. Domžalčani so v prvem polčasu nekajkrat zagrozili le s streli Piška od daleč, v sodnikovem dodatku pa so si vendarle priigrali tudi pravo priložnost, po kotu, ki ga je izvedel Pišek, je Tilen Klemenčič s strelom z glavo zadel vratnico.

Če je bilo to opozorilo celjski obrambi, ga očitno ni jemala resno. Že v prvem nevarnejšem napadu jo je Pišek osmešil, sprehodil se je med branilci, nato pa z roba kazenskega prostora natančno streljal za izenačenje. A to še ni bilo vse, kar se tiče napak domače obrambe. V 64. minuti je veliko storil vratar Matjaž Rozman, ki je po predložku z desne strani izpustil žogo, kar je izkoristil Filip Stuparević in svoji ekipi priboril vodstvo.

Takoj zatem se je fantastična priložnost za izenačenje ponudila Jegorju Prucevu, ki je bil povsem sam pred vrati, toda zelo slabo streljal, Štubljar je njegov poskus ubranil z nogo. Gostujoči vratar pa je bil v 70. minuti vendarle nemočen, potem ko je Matko z desne strani podal žogo na drugo vratnico, kjer jo je dočakal Luka Bobičanec, ki take priložnosti redko zamuja. Sledil je še poskus Bobičanca, pa strel Žana Karničnika, velika priložnost Sundaya Adetunjija, toda Celjani gola niso dosegli, so ga pa zato gosti. Spet je vse sam postoril Pišek, ki je tekel in preigraval od svojega do tekmečevega kazenskega prostora, bil prehiter za celjske branilce, za zaključek pa je žogo mimo Rozmana poslal v mrežo.

Obračun za četrto mesto na Bonifiki

Medsebojni dvoboj v zadnjem času ne ravno razpoloženih ekip se je še tretjič v sezoni končal z delitvijo točk. Peti Koper tako ostaja točko za Bravom, ki je pri 44 točkah in na četrtem mestu, a na zadnjih šestih prvenstvenih tekmah ni okusil slasti zmage.

Koprčani so dvoboj odprli bolje in v četrti minuti izzvali dobro posredovanje gostujočega vratarja Matije Orbanića. Strel od daleč je sprožil Fran Tomek. Veliko lepih priložnosti sicer nato ni bilo, nogometaši so se v izenačenem in čvrstem obračunu odločali za strele od daleč. Tako je bilo tudi v 24. minuti, ko je po izgubljeni žogi Matej Poplatnik meril preveč po sredini za domačega vratarja Jana Koprivca.

Tomek je nato še drugič ogrel dlani Orbanića, ko je prav tako sprožil v daleč. V 36. minuti je najprej pred koprskimi vrati po kotu z glavo streljal Nemanja Jakšić, a je bil Koprivec na mestu, Rene Hrvatin pa je v isti minuti na drugi strani slabo sprožil nekoliko z desne v kazenskem prostoru. V 43. minuti je po lepi akciji z glavo streljal Jakoslav Stanković, a njegov udarec ni ogrozil Koprivca.

Bravo in Koper sta remizirala z 0:0. | Foto: Grega Valančič/Sportida Bravo in Koper sta remizirala z 0:0. Foto: Grega Valančič/Sportida

V drugem polčasu je v 50. minuti vodstvo gostov s sijajnim posredovanjem preprečil Koprivec. Ta je ustavil nevaren poskus Martina Pečarja z roba kazenskega prostora. Pečar se je nato v 62. minuti precej slabše odzval pred vrati Koprivca, ki je žogo brez večjih težav ukrotil. Na drugi strani se je Orbanić v 65. minuti preveč poigraval, Wisdom Sule mu je žogo odvzel, a dobro pokriti domačini nikakor niso prišli do strela na prazen gol.

Pravega ritma v nadaljevanju ob številnih prekinitvah ni bilo več, nekaj nenevarnih strelov pa so sprožili predvsem gosti prek Pečarja v 77. in Stankovića v 89. minuti. Tik pred iztekom 90 minut je na drugi strani nevarno po kotu z glavo poskusil Sule, a se je obramba Brava izkazala s pravočasnim posredovanjem.

Ob koncu je Bravo skorajda vzel tri točke z Bonifike. Stanković je v sodnikovem dodatku poskusil še enkrat, a iz ugodnega položaja streljal preveč po sredini za Koprivca, Gašper Trdin je za las zgrešil z glavo po podaji iz kota, strel Lana Hribarja pa so požrtvovalno blokirali koprski branilci.

Drugič v sezoni Olimpija Aluminiju zabila pet golov

Olimpija je v soboto visoko odpravila Aluminij. Pri branilcih naslova sta tekmo izpustila Admir Bristrić in Justas Lasickas, ki bo zaradi prekrška nad Svenom Šoštaričem Karićem po odločitvi disciplinskega sodnika NZS manjkal na treh tekmah. V uvodnih 15 minutah so bili zmaji v krču, po prvem golu pa so se le sprostili. V 19. minuti je globinsko podajo v kazenski prostor poslal Agustin Doffo, Ivan Durdov je bil sicer na meji prepovedanega položaja, a je VAR potrdil, da je bilo vse v redu. Streljal je po diagonali v nasprotni vratarjev kot in zadel za 1:0. Pet minut pozneje je okvir vrat s skoraj 30 metrov stresel Marcel Ratnik, odbitek pa je neuspešno poskušal s škarjicami v gol spraviti Durdov. Kidričani so imeli nekaj priložnosti, a je ob polčasu ostalo 1:0.

Timi Max Elšnik in soigralci so celjsko slavje vsaj prestavili. | Foto: www.alesfevzer.com Timi Max Elšnik in soigralci so celjsko slavje vsaj prestavili. Foto: www.alesfevzer.com

Lan Jovanović je poskušal žogo potegniti iz mreže. | Foto: www.alesfevzer.com Lan Jovanović je poskušal žogo potegniti iz mreže. Foto: www.alesfevzer.com Še en strel z velike razdalje je na začetku drugega polčasa vendarle vodil k podvojitvi prednosti domačih. Peter Agba je udaril z več kot 20 metrov in spet se je stresel okvir vrat. A se je žoga odbila v hrbet vratarju Lanu Jovanoviću, od tega pa v mrežo. Sicer je mladi vratar skočil, segel za žogo in jo izvlekel iz gola, a je ta vendarle s celotnim obsegom prečkala golovo črto. Kot že nekajkrat to sezono je Kidričanom v zaključku padla zbranost in Olimpija je z drugim golom Durdova prišla do neulovljive prednosti 3:0. In se pri tem ni ustavila, zadela sta še Marko Brest, nekdanji član Aluminija, in Pedro Lucas. Odločitev o prvaku je prestavljena vsaj še za en krog. Zoran Zeljković je tako pol ure pred koncem zamenjal in nekaj počitka namenil trem ključnim igralcem Raulu Floruczu, Timiju Maxu Elšniku in Davidu Sualehu. Že v Kidričevem je Olimpija to sezono enkrat zabila pet golov.

Mlinarji ostajajo zadnji, Mura na varnem

Na prvi tekmi kroga so Muraši gostovali in zmagali v Domžalah pri zadnjih Radomljah. | Foto: www.alesfevzer.com Na prvi tekmi kroga so Muraši gostovali in zmagali v Domžalah pri zadnjih Radomljah. Foto: www.alesfevzer.com

Darjan Slavic je v Radomlje prišel iz Mure. | Foto: www.alesfevzer.com Darjan Slavic je v Radomlje prišel iz Mure. Foto: www.alesfevzer.com Dvaintrideseti krog se je začel v Domžalah. Zadnjeuvrščene Radomlje so zlata vredne točke v boju za obstanek lovile proti Muri. Neuspešno. Gostitelje je pred kratkim prevzel Darjan Slavic, ki odlično pozna Muro, kjer je delal pred tem. Črno-beli se že zdijo varni za obstanek v ligi in se z vsaj enim očesom gotovo ozirajo proti četrtku, ko jih čaka "dvoboj leta", polfinalni pokalni spopad z Rogaško. Mura je dobila dobro novico že pred tekmo z Radomljami, v prvi postavi jo je prvič po težki poškodbi iz sredine lanskega leta začel Kai Cipot.

Mura je zmagala z 2:1. | Foto: www.alesfevzer.com Mura je zmagala z 2:1. Foto: www.alesfevzer.com Muraši so izkoristili že prvo priložnost na tekmi. V sedmi minuti si je Ognjen Gnjatić privoščil napako, žogo mu je odvzel Ben Cottrell, ta pa je prišla do osamljenega Amadeja Maroše, ki je iz roba kazenskega prostora s pomočjo vratnice zadel za vodstvo. V 38. minuti so Radomljani izid poravnali. Poskus Madžida Šošića iz prostega strela na robu kazenskega prostora je Klemen Mihelak odbil v prečko, tudi poskus Mosesa Barnabasa je končal v prečki, žogo pa je v gol v tretje le spravil Uroš Korun. V drugem polčasu je odločila izvrstna menjava trenerja gostov Antona Žlogarja. V igro je poslal Roberta Čakša, ki je v svoji prvi akciji žogo prejel v prazen prostor, jo poslal mimo Gabra Dobrovoljca, nato pa iz oči v oči ugnal Emila Velića za novo prednost in tudi zmago Mure.

1. SNL, 32. krog:

Sobota, 20. april:

Nedelja, 21. april:

Lestvica:

Najboljši strelci:

16  Arnel Jakupović (Maribor)
15  Aljoša Matko (Celje)
13 – El Arabi Hilal Soudani (Maribor)
10 – Rui Pedro (Olimpija), Matej Poplatnik (Bravo)
9 – Raul Alexander Florucz (Olimpija), Timothe Nkada (Koper), Madžid Šošić (Radomlje), Josip Iličić (Maribor), Jošt Pišek (Domžale)
8 – Mario Krstovski (Domžale), Amadej Maroša (Mura)
7 – Timi Max Elšnik (Olimpija), Nejc Gradišar (Rogaška), Patrik Mijić (Rogaška), Nemanja Motika (Olimpija), Dardan Shabanhaxhaj (Mura),  Jan Repas (Maribor)
– Gregor Bajde (Celje), Edmilson (Celje), Tin Matić (Aluminij), Bede Amarachi Osuji (Koper), Danijel Šturm (Domžale), Brest (Olimpija)

Olimpija Maribor
Sportal Kazni za Maribor, Muro in Bravo
NK Maribor Jan Repas
Sportal Maribor osvojil Stožice, Domžale ujele Muro
Josip Iličić
Sportal Josip Iličić iz srca: Spet uživam na igrišču
Rok Kronaveter
Sportal Besede Roka Kronavetra, ki ne bodo všeč Olimpiji
Ne spreglejte