Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2024,
15.15

Osveženo pred

2 uri, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Natisni članek

nasvet za izlet v hribe PZS pohodništvo gore hribi Naj planinska koča

Sobota, 12. 10. 2024, 15.15

2 uri, 38 minut

Pregled odprtosti najbolj priljubljenih planinskih koč

Visokogorske koče so zaprle vrata, številne nižjeležeče koče še vabijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Vodnikov dom Velo Polje Triglavski narodni park | Vodnikov dom je zaprt, a Velo polje običajno ta čas vabi z zlatimi macesni. | Foto Matej Podgoršek

Vodnikov dom je zaprt, a Velo polje običajno ta čas vabi z zlatimi macesni.

Foto: Matej Podgoršek

Na Planinski zvezi Slovenije pohodnike svarijo, da je v slovenskih gorah marsikje nad 2.200 metri sneg in opominjajo, da so se s prvim oktobrskim koncem tedna visokogorske koče v veliki večini zaprle, sredogorske in in nižjeležeče pa so prešle na zimski delovni čas. Pripravili so naslednji seznam najbolj obiskanih.

Tosc Triglavski narodni park
Sportal Vprašali se boste, zakaj ni Tosc bolj obiskan #video

Julijske Alpe

V visokogorju Julijskih Alp do junija 2025 lahko prenočite zgolj v zimskih sobah Vodnikovega doma, Staničevega doma, Zasavske koče na Prehodavcih, pri Krnskih jezerih, na Planini pri Jezeru, na Krnu in na Kriških podih. Odprti so tudi vsi bivaki – izjema je le Bivak pod Luknjo – tega in zimsko sobo v Vratih odklenejo, ko zaprejo Aljažev dom v Vratih. Nekaj pogojnega udobja najdemo zgolj na Kredarici, kjer nas lahko zasilno oskrbita dežurna vremenoslovca (postelja in odeje v neogrevani sobi).

iz Savice do Ledvice zlati macesni
Sportal Od Savice do Ledvice med zlate macesne #foto #video

Dom na Komni je odprt vse leto (zadnja leta sicer za krajši čas zaprejo novembra), saj je priljubljena destinacija tudi v zimskem času. | Foto: Matej Podgoršek Dom na Komni je odprt vse leto (zadnja leta sicer za krajši čas zaprejo novembra), saj je priljubljena destinacija tudi v zimskem času. Foto: Matej Podgoršek

Na zgornji meji sredogorja nas vsak dan še vedno pričakajo oskrbniki doma na Komni (zadnja leta zapirajo samo novembra), koče na Uskovnici, planinskega doma v Tamarju in Erjavčeve koče na Vršiču. V oktobru bo vsak dan odprta še koča na Vojah. Večina preostalih koč, predvsem je govora o sredogorskih, je prešlo na zimski delovni čas. Na planini za Liscem pod Črno prstjo oskrbnik Franci Beguš kuha in streže od četrtka do nedelje (o vremenskih razmerah ažurno sporoča prek družabnih omrežij), ob petkih pa svoja vrata odprejo pod Vršičem (Mihov dom, Koča na Gozdu), v Krnici in na Lipanci (Blejska koča). Ob koncih tedna smo na topel čaj vabljeni na Vogar in Ratitovec, v primeru lepega vremena pa do konca oktobra tudi še na Črno prst nad Baško grapo, na planino Razor nad Tolminom ter do 10. novembra v Lepeno.

Koča na Ratitovcu vabi tudi v zimski sezoni. | Foto: Matej Podgoršek Koča na Ratitovcu vabi tudi v zimski sezoni. Foto: Matej Podgoršek

Ratitovec
Sportal Novoletni pohod na Ratitovec na najboljši flancat #video

Karavanke

Koča na Kofcah | Foto: Matej Podgoršek Koča na Kofcah Foto: Matej Podgoršek Dom Pristava, Valvasorjev dom, Andrejev dom na Slemenu, koča na Ljubelju ter Poštarski dom pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno pribežališče žejnim in lačnim planincem. Tako je tudi na Golici, a le še do konca oktobra. Priljubljene postojanke na Robleku, Kofcah, Uršlji gori, Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na Peci oskrbniki odklenejo ob (lepih) koncih tedna in praznikih.

Kofce Košuta Velike Kladivo
Sportal Pohod na Kofce in po grebenu Košute do Velikega Kladiva #video

Kamniško-Savinjske Alpe

Koča na Loki pod Raduho | Foto: Matej Podgoršek Koča na Loki pod Raduho Foto: Matej Podgoršek Nad Kamniško Bistrico in Savinjo vsak dan kurijo v pečeh Domžalskega in Črnuškega doma na Veliki planini ter na Golteh. Od srede do nedelje nas bodo veseli na Kriški gori, od četrtkovega dopoldneva na Dobrči, pod Storžičem in na Smrekovcu pa od petkovega opoldneva. Ob sobotah, nedeljah in praznikih bo toplo v jedilnicah doma Čemšenik, koče na Kamniškem sedlu (le v primeru lepega vremena), v Loki pod Raduho, Menini planini in pod Hudičevim borštom (v primeru ugodnih plazovnih razmer). Do konca oktobra ob koncih tedna obratujeta še koči na Klemenči jami in na Grohotu pod Raduho. Zatočišče najdete tudi v zimskih sobah Češke koče in koč na Kokrskem in Kamniškem sedlu ter v bivakih pod Grintovcem in Skuto. Zimska soba na Ledinah je zaradi obnove koče tudi letošnjo zimo zaprta!

Raduha
Sportal Raduha, najboljši razglednik v Zgornji Savinjski dolini #video

Pohorje in predalpski svet

Koča na Žavcarjevem vrhu je letos postala naj planinska koča 2024. | Foto: Gaja Hanuna Koča na Žavcarjevem vrhu je letos postala naj planinska koča 2024. Foto: Gaja Hanuna

Na Pohorju, v predalpskem svetu in preostalih delih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, predvsem v nižjeležečih kočah v bližini večjih naselij pa iz kuhinj diši prav vsak dan. Za naj planinsko kočo leta 2024, kočo pod Žavcarjevih vrhom, se je visoka sezona pravzaprav zdaj šele začela. Odprta je ob koncih tedna in praznuje 70-letnico.

koča na Žavcarjevem vrhu
Sportal Naj planinska koča, koča na Žavcarjevem vrhu, vabi s sedemmetrsko torto #video
Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč na spletni strani pzs.si/koce. Priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obiskom z večjo skupino najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot. Marsikatera koča je lahko v slabem vremenu zaprta, še posebej, če slabo vreme, globok sneg ali razglašena velika nevarnost snežnih plazov onemogočajo normalen in varen dostop do koče.
Uršlja gora
Sportal Strm vzpon po železarski poti na Uršljo goro #video
Dolga Njiva Plešivec Košuta
Sportal Na idilično planino Dolga njiva in še naprej, na samoten razglednik #video
planina Zajamniki
Sportal Iz doline na idilične Zajamnike. In sestop skozi Voje. #video
Orožnova koča
Sportal Oskrbnik Orožnove koče ima za vas poseben popust #video
Javorov vrh
Sportal Pohod do naj planinskih koč, na Jakobu in v Hudičevem borštu #video
Snežnik
Sportal Snežnik – pohod po gozdnih prostranstvih, kjer je doma medved #video
Porezen
Sportal Porezen, najlepši razglednik v Cerkljanskem hribovju s posebnim pogledom na Julijce
Peca
Sportal Pohod na Peco, najvišji vrh v deželi kralja Matjaža in Tine Maze #video
Ne spreglejte