Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
11. 10. 2024,
14.59

Osveženo pred

4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Natisni članek

Karavanke Plešivec Uršlja gora nasvet za izlet v hribe hribi gore pohodništvo Naj planinska koča

Petek, 11. 10. 2024, 14.59

4 minute

Nasvet za izlet v hribe (69.) Uršlja gora

Strm vzpon po železarski poti na Uršljo goro #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Uršlja gora | Tik pod vrhom Uršlje gore je planinski dom, ki je ob koncih tedna odprt tudi v zimskem času. | Foto Matej Podgoršek

Tik pod vrhom Uršlje gore je planinski dom, ki je ob koncih tedna odprt tudi v zimskem času.

Foto: Matej Podgoršek

Pred tednom dni smo vas v petkovi rubriki Nasvet za izlet v hribe povabili na Plešivec nasproti grebena Košute, tokrat pa vas na goro, ki ji tudi rečejo Plešivec, saj je njen vrh tik nad gozdno mejo neporaščen, plešast. Precej bolje jo poznamo kot Uršljo goro (1.699 metrov), najbolj obiskano goro na slovenskem Koroškem. Dom na vrhu je odprt, prihodnji konec tedna pripravljajo vsakoletni pohod Sto Uršk na Uršljo goro.

Dolga Njiva Plešivec Košuta
Sportal Na idilično planino Dolga njiva in še naprej, na samoten razglednik #video

Cerkev Svete Uršule na Uršlji gori | Foto: Matej Podgoršek Cerkev Svete Uršule na Uršlji gori Foto: Matej Podgoršek Kordeževa glava, najvišji vrh Pece, je z 2.125 metri najvišja gora na Koroškem. Eden od simbolov te slovenske pokrajine. Še precej bolj pa je med koroškimi planinci in izletniki priljubljena dobrih 400 metrov nižja Uršlja gora (1.699 metrov). Na tem razglednem vrhu med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem stoji več kot 400 let stara cerkev Svete Uršule, ki je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. Po tej so goro tudi poimenovali. Na Uršlji gori je tudi televizijski oddajnik, pa spomenik koroškim borcem, ki so padli v prvi svetovni vojni. In seveda planinski dom (1.680 metrov), ki je ob koncih tedna odprt tudi oktobra in vse do pomladi (od maja do konca septembra pa vse dni v tednu). Naslednjo nedeljo, 20. oktobra, dan preden goduje Uršula, Planinsko društvo Velenje organizira zdaj že tradicionalen pohod Sto Uršk na Uršljo goro. Vsaka Urška, Uršula, Urša bo prejela majico.

Poglejte, kako je videti železarska pot na Uršljo goro:

Ivarčko jezero in pogled navzgor proti oddajniku na Plešivcu | Foto: Matej Podgoršek Ivarčko jezero in pogled navzgor proti oddajniku na Plešivcu Foto: Matej Podgoršek Markiranih pešpoti oziroma izhodišč za turo na Uršljo goro je več. Če si želimo pohod nekoliko skrajšati, se lahko po gozdni cesti zapeljemo do Poštarskega doma pod Plešivcem (dve uri in pol), od koče na Naravskih ledinah (ura in pol) ali do zapornice pod Malih vrhom (50 minut). A mi vam kot običajno raje predlagamo pot iz doline, da se izognemo vožnji po makadamu in težavam pri parkiranju in da nenazadnje z več višinskimi metri naredimo nekaj za svoje telo. Tako smo izbrali izhodišče pri Ivarčkem jezeru (633 metrov) z veliko parkirnimi mesti, do kamor so letos cesto na novo asfaltirali, torej iz vasi Kotlje, ki se nahajajo med Ravnami in Slovenj Gradcem.

Na začetku pešpot preči dva hudournika, ki sta lani v ujmah tu nosila precej materiala. | Foto: Matej Podgoršek Na začetku pešpot preči dva hudournika, ki sta lani v ujmah tu nosila precej materiala. Foto: Matej Podgoršek

Pot je lepo označena in se kmalu postavi pokonci. | Foto: Matej Podgoršek Pot je lepo označena in se kmalu postavi pokonci. Foto: Matej Podgoršek Od jezera se vidi oddajnik na Uršlji gori in že tu nam postane jasno, da bo to vzpon z veliko začetnico. Čaka nas 1.060 višinskih metrov, in to v vsega petih kilometrih. Po oznaki na prvi tabli bomo potrebovali dve uri in 45 minut. Markirana pot se začne pri krožišču pred Ivarčkim jezerom, kjer nas tabla usmeri na gozdno cesto. Povzpeli se bomo po tako imenovani železarski poti. Po nekaj minutah nas markacije usmerijo na pešpot. Potočka, ki ju prečimo, sta med lanskimi ujmami tu postala prava hudournika, a je pot zdaj normalno prehodna. Nekaj višje se vrnemo na makadamsko cesto, pod zadnjo kmetijo. In po cesti naredimo ovinek mimo kmetije. 

Zgornja tretjina vzpona poteka po SPP, pešpoti številka 1. | Foto: Matej Podgoršek Zgornja tretjina vzpona poteka po SPP, pešpoti številka 1. Foto: Matej Podgoršek Na vrhu travnika se vrnemo v gozd in pešpot se kaj hitro pošteno postavi pokonci. Čeprav se ne vzpenjamo v kamnito visokogorje, pa je prava hribovska kondicija za to turo vsekakor potrebna. "Zaj*** je, če je pa ženska," mi je malo za šalo malo zares dejal planinec, ko sva se srečala na najstrmejšem delu vzpona in oba pošteno lovila sapo. Se pa lahko približno na pol poti, ko prečkamo gozdno cesto, spočijemo na klopci ob pešpoti. Ne pozabite, tudi zdaj, ko ni več tako vroče, na takem vzponu v nahrbtniku ne sme manjkati nekaj litrov vode.

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Siol.net spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi kaj zase. Mateja lahko spremljate tudi na Instagramu 
Instagram.com/matejtravels, še več videov pa na njegovem kanalu na YouTube.
Raduha
Sportal Raduha, najboljši razglednik v Zgornji Savinjski dolini #video

Na dveh tretjinah vzpona strmina popusti, z leve se priključi pot od Poštarskega doma pod Plešivcem, od tu zdaj hodimo po Slovenski planinski poti, po pešpoti številka 1. Višje se za krajši čas vrnemo na makadamsko cesto, na serpentini v levo pa se desno v gozd odcepi bližnjica po pešpoti. Ko vendarle pridemo iz strnjenega gozda, se nam pokažeta cerkev Svete Uršule in oddajnik. Do vrha imamo še deset minut. Če ste hitri, ste lahko na vrhu že v dveh urah. 

Ko pridemo iz strnjenega gozda, se nam odpre pogled proti vrhu s cerkvijo in oddajnikom. | Foto: Matej Podgoršek Ko pridemo iz strnjenega gozda, se nam odpre pogled proti vrhu s cerkvijo in oddajnikom. Foto: Matej Podgoršek

Uršlja gora (1.699 metrov)

Izhodišče:
 Ivarčko jezero (633 metrov)
Višinska razlika: 1.060 metrov 
Zahtevnost: tehnično nezahtevna, a strma markirana pot 

Na vrhu je križ. | Foto: Matej Podgoršek Na vrhu je križ. Foto: Matej Podgoršek Za cerkvijo je planinski dom, ki ima v notranjosti sto sedežev in več kot sto tudi zunaj. Od tu se nam odpre pogled v smeri juga na Mislinjsko, Šaleško in Spodnjo Savinjsko dolino. Do vrha, kjer je večji križ, pa se je treba še sprehoditi po uravnanem vršnem grebenu mimo oddajnika. Proti levi, torej proti zahodu, uzremo Raduho, Olševo, Savinjske Alpe, Peco … S samega vrha, od križa, pa sta v smeri severa pod nami Mežiška dolina in naše izhodišče Ivarčko jezero.

Pogled proti zahodu, proti Raduhi in Savinjskim Alpam | Foto: Matej Podgoršek Pogled proti zahodu, proti Raduhi in Savinjskim Alpam Foto: Matej Podgoršek

Sestopimo po poti pristopa. 

Poiščite še več nasvetov za izlet v hribe:

Češka koča na Spodnjih Ravneh - Naj visokogorska planinska koča 2024
Sportal Z idiličnega Jezerskega pohod na 124 let staro Češko kočo #video
koča na Žavcarjevem vrhu
Sportal Naj planinska koča, koča na Žavcarjevem vrhu, vabi s sedemmetrsko torto #video
Kompotela Vrh Korena
Sportal Kompotela in Vrh Korena na razgledni turi okrog Krvavca #video
planina Zajamniki
Sportal Iz doline na idilične Zajamnike. In sestop skozi Voje. #video
Ojstrc Hochobir
Sportal Krožna tura na Ojstrc (Hochobir), razglednik v zamejski Sloveniji #video
Virnikov Grintovec
Sportal Virnikov Grintovec, vzpon na izjemen razglednik, kjer rastejo gobe #video
Orožnova koča
Sportal Oskrbnik Orožnove koče ima za vas poseben popust #video
Kofce Košuta Velike Kladivo
Sportal Pohod na Kofce in po grebenu Košute do Velikega Kladiva #video
Javorov vrh
Sportal Pohod do naj planinskih koč, na Jakobu in v Hudičevem borštu #video
Dleskoškova planota
Sportal Velika Zelenica, manj obljuden razglednik nad Robanovim kotom #video
Olševa
Sportal Odmaknjena Olševa s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe, ki vzame dah
Peca
Sportal Pohod na Peco, najvišji vrh v deželi kralja Matjaža in Tine Maze #video
Ne spreglejte