SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
2,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V pričakovanju rekorda ali pa kar dveh

Na Ljubljano ju bo spominjala vsaj za 30 tisoč evrov težja denarnica

2,02

termometer

Ljubljanski maraton
Zadnji oktobrski konec tedna bo v Ljubljani že 23. tekaško obarvan. Foto: Sportida

Čez natanko teden dni se bo v Ljubljani začelo dogajanje, povezano s Volkswagen 23. Ljubljanskim maratonom. Takrat bo namreč na Gospodarskem razstavišču, kjer bo tudi prevzem štartnih številk, zaživel sejem Tečem, dva dni pozneje, v soboto, 27. oktobra, pa se bo začelo vrteti tekaško kolesje, v katerem se bo v dveh dneh preizkusilo najmanj 26.646 tekačev.

Na sobotne teke, ki so namenjeni najmlajšim, je prijavljenih več kot devet tisoč tekačev, nedeljski program pa je pritegnil (prijave so že končane) 17.506 zainteresiranih tekačev (na koncu je vedno med 1000 in 1.500 tekači osipa).

Največ jih bo teklo na 21-kilometrski razdalji (4.851 moških in 3.273 žensk), najmanj pa se jih bo pričakovano lotilo 42-kilometrske razdalje, na kateri naj bi po željah in pričakovanjih organizatorja padla kar dva rekorda.

Etiopijec Limenih Getachew je s časom 2;08:19 rekorder ljubljanske trase. Etiopijec Limenih Getachew je s časom 2;08:19 rekorder ljubljanske trase. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Organizatorji pričakujejo rekord(a)

Na seznamu povabljenih tekačev sta namreč Sisay Lemma Kasaye, kenijski maratonec s prijavljenim rezultatom 2;04:08 - to je letošnji šesti dosežek med maratonci, tekač pa ga je dosegel v začetku letošnjega leta na maratonu v Dubaju -, in Visiline Jepkesho, kenijska tekačica s prijavljenim časom 2;21:37.

Ljubljanski maraton Foto: Sportida

Če bi se maratonca približala svojima najboljšima letošnjima rezultatoma, bi oba postavila nov rekord ljubljanske trase. Ta trenutno znaša 2;08:19 (Etiopijec Limenih Getachew) v moški konkurenci in 2;25:24 (Kenijka Caroline Cheptonui Kilel) v ženski konkurenci.

Gabrijel Ambrožič, ki skrbi za elitne tekače na ljubljanskem maratonu, je prepričan, da bo, glede na povabljene tekače, letos padel vsaj en rekord, če ne kar dva. Gabrijel Ambrožič, ki skrbi za elitne tekače na ljubljanskem maratonu, je prepričan, da bo, glede na povabljene tekače, letos padel vsaj en rekord, če ne kar dva. Foto: STA

Izbor tekačev je bil zaradi želje po pridobitvi zlatega znaka Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki je dokaz kakovosti maratona, letos drugačen, je povedal Gabrijel Ambrožič, ki je pri ljubljanskem maratonu skupaj s Petrom Podgornikom odgovoren za elitne tekače.

"V Slovenijo smo namreč morali pripeljati vsaj 12 vrhunskih atletov s posebnega seznama, t. i. zlatih atletov, ki se lahko pohvalijo z vrhunskim rezultatom. Letos nedvomno pričakujem rekord," je napovedal.

Najmanj 30 tisočakov za zmago

Nagradni sklad v moški in ženski konkurenci je izenačen. Zmagovalec bo dobil 30 tisoč evrov, če bo postavil rekord, bo vsota še večja, če bo tekel nad pričakovanim izidom, bo deležen še bonusa (in obratno, malusa, če bo njegova predstava slabša od pričakovane).

Rok Puhar bo v Ljubljani lovil že svojo četrto zmago na ljubljanskem polmaratonu. Rok Puhar bo v Ljubljani lovil že svojo četrto zmago na ljubljanskem polmaratonu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Povabili so tudi slovenske maratonce (za zmagovalca je rezerviranih samo 1.500 evrov), a zaradi zdesetkanih maratonskih vrst niso bili preveč uspešni. Svoj nastop je pred kratkim zaradi poškodbe odpovedal tudi olimpijec Primož Kobe. Trenutno najboljši slovenski maratonec in trikratni zmagovalec ljubljanskega polmaratona Rok Puhar je napovedal nastop na polmaratonu, ki letos šteje za državni naslov.

"Ljubljanc" je v trendu

Po besedah Andreja Razdriha, dolgoletnega predsednika organizacijskega odbora ljubljanskega maratona, v Ljubljani sledijo trendom, ki jih je opaziti v izvedbi maratonskih tekmovanj: skrb za varnost udeležencev, medicinska oskrba (na vsaki okrepčevalni postaji bo najmanj en defibrilator), spoštovanje zaveze brez odpadkov (zero waste – tudi novinarska gradiva so bila na voljo le na enem listu papirja oz. v e-verziji) in izvedba otroških tekov.

"Po zaslugi Gojka Zalokarja (direktorja ljubljanskega maratona in prvega moža uradnega časomerilca Timinga Ljubljana, op. a.) so otroški teki že dolga leta del našega maratona," je poudaril Razdrih, eden od očetov te največje tekaške prireditve pri nas.

Ljubljanski maraton TK Foto: STA

23. Ljubljanski maraton se začenja s tekaškim sejmom

Dogajanje v okviru 23. Ljubljanskega maratona se bo začelo čez natanko teden dni, ko bo na Gospodarskem razstavišču sejem Tečem, kjer bo tudi prevzem štartnih številk z integriranim čipom in majic, v soboto bodo na sporedu otroški (na Lumpi tek se je mogoče prijaviti do 21. 10.) in šolski teki (do 6. razreda ne bo uradnega merjenja časa, od 6. razreda in za srednješolce pa bo tekmovanje štelo kot državno prvenstvo v cestnih tekih) ter ob 17. uri še Fun tek (prijave so mogoče do 27. 10.) z dobrodelno noto. Udeleženci bodo namreč sami izbrali društvo, ki mu bodo namenili donacijo.

Ljubljana se po novem lahko pohvali s certifikatom Global Active City, ki ga podeljuje Mednarodna organizacija na področju športa za vse (TAFISA), ki je tudi članica Mednarodnega olimpijskega komiteja. Projekt, v katerega je Ljubljana vstopila kot sedmo pilotno mesto, se je začel pred dvema letoma in pol, sledi pa ideji, da lahko mesta skozi šport pripomorejo k boljši kakovosti življenja meščanov. Certifikat je predstavil podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek. Ljubljana se po novem lahko pohvali s certifikatom Global Active City, ki ga podeljuje Mednarodna organizacija na področju športa za vse (TAFISA), ki je tudi članica Mednarodnega olimpijskega komiteja. Projekt, v katerega je Ljubljana vstopila kot sedmo pilotno mesto, se je začel pred dvema letoma in pol, sledi pa ideji, da lahko mesta skozi šport pripomorejo k boljši kakovosti življenja meščanov. Certifikat je predstavil podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek. Foto: STA

Neposredni prenos nedeljskega programa (28. 10.), ki se bo začel s teki na 10 kilometrov (8.30) ter nadaljeval s tekoma na 21 in 42 kilometrov (10.30), boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na www.siol.net (od 8.00 do 16.30) in Planet TV.

Preberite še:

Ljubljanski maraton 2017 Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu tek, hrana Sportal Verjeli ali ne, tudi čokolino je lahko dober pred tekom New York maraton Sportal To je prvi Slovenec s posebnimi potrebami, ki bo pretekel maraton, o katerem sanjajo mnogi Tek Sportal Kako se boste najhitreje regenerirali po ljubljanskem maratonu? trening tek narava Sportal Štiri novosti za lažje premagovanje kilometrov maraton krči Sportal Za mnoge je videti smešno, a je izjemno boleče #video Ljubljanski maraton Sportal Kako zanesljive so dolgoročne vremenske napovedi? Tek, ženska, rekreacija Sportal Kako hitro začeti tek in kakšen naj bo vaš tempo?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin