Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
15.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Torek, 16. 10. 2018, 15.48

5 let, 6 mesecev

Je že mogoče napovedati vreme na Ljubljanskem maratonu?

Kako zanesljive so dolgoročne vremenske napovedi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Ljubljanski maraton | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Marsikateri tekač, ki se bo zadnji konec tedna v oktobru udeležil Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona, išče informacije o tem, v kakšnem vremenu se bo spopadel s kilometri na trasi. So vremenske napovedi v tem trenutku že verodostojne?

Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu

Preverili smo več portalov z vremenskimi napovedmi in naleteli na precej mešane rezultate. Če je še včeraj kazalo na hudo vremensko motnjo, ki naj bi Ljubljano dosegla prav med tekmovanjem, je danes napoved povsem drugačna.

AccuWeather napoveduje, da se nam 28. oktobra obeta pretežno jasno vreme s temperaturami okrog 12 stopinj Celzija, weather.com je za ves maratonsko obarvan konec tedna napovedal dež, spletna stran Il meteo pa obljublja vse: od dežja, oblačnosti do odmerkov sončnega vremena s temperaturami od pet do 10 stopinj Celzija med 7. in 13. uro.

"Ni še čas za napoved vremena ob koncu meseca," pravi Brane Gregorčič. | Foto: Bor Slana "Ni še čas za napoved vremena ob koncu meseca," pravi Brane Gregorčič. Foto: Bor Slana Se lahko 12 dni pred maratonom zanesemo na vremensko napoved?

Koliko so ti podatki zanesljivi? Do maratona nas namreč loči še 12 dni.

"Trenutno je vremensko dogajanje nad Evropo takšno, da je na dolgoročno zelo nepredvidljivo, zato je za napovedi bistveno prezgodaj," pravi vremenoslovec pri Agenciji za okolje RS Brane Gregorčič.

"Za zdaj kaže le, da se bo prihodnji teden ohladilo in da se bodo temperature zjutraj ponekod spustile tudi pod ledišče. Kakšen pa bo tip vremena v drugi polovici prihodnjega tedna, je zelo nehvaležno napovedati. Zelo verjetni bodo občasni prehodi front, ni pa mogoče napovedati, kateri dan bodo in kateri dan jih ne bo. Za bolj natančno napoved za dan izvedbe ljubljanskega maratona bo pravi čas šele nekaj dni pred izvedbo tekmovanja. Morda prihodnji torek," svetuje Gregorčič.  

Je mogoče, da bi na dan maratona snežilo, tako kot je leta 2012, nas je še zanimalo? "Nič ne bom rekel, izračuni so še zelo različni," je bil previden.

Leta 2012 so udeleženci maratona tekli med snežinkami. | Foto: Vid Ponikvar Leta 2012 so udeleženci maratona tekli med snežinkami. Foto: Vid Ponikvar

Koliko so dolgoročne vremenske napovedi sploh realne in verodostojne, nas je še zanimalo. Ali lahko verjamemo prognozam, ki vreme napovedujejo za 14 dni ali mesec dni vnaprej, kaj šele napovedim, ki napovedujejo vreme v prihodnjem letnem času? "Nikakor," je jasen Gregorčič, "napoved je realna največ teden dni vnaprej, vse, kar je več od tega, pa je zelo negotovo. Kar nekaj," dodaja sogovornik.

Kot kažejo podatki v spodnji infografiki, je bilo vreme na ljubljanskem maratonu na večini izvedb tekačem precej naklonjeno. Na kar 16 od 22 izvedb maratona je tekače razvajalo pretežno jasno vreme, le petkrat je bilo oblačno, samo enkrat, leta 2012 je snežilo, in pošteno zdesetkalo udeležbo na maratonu.

 

Tudi temperature so bile za tek precej ugodne. Meritve, ki so jih na dan nedeljskega programa maratona izvajali ob 7. in 15. uri, kažejo, da je bilo najhladneje leta 2003, ko so ob 7. uri zjutraj namerili skoraj tri stopinje pod lediščem, medtem ko je bilo v jutranjih urah najtopleje leta 2005, na 10. Ljubljanskem maratonu, kjer so zjutraj namerili kar 14 stopinj Celzija. Najtopleje pa je bilo tudi ob 14. uri tistega dne, saj se je živo srebro povzpelo skoraj do 19 stopinj Celzija.

tek
Sportal Ste se kdaj vprašali, kaj in koliko se obleči za tek?
Sadik Mujkić
Sportal Kar je nekoč sovražil, danes počne prostovoljno in z veseljem

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton na Siol.net in Planet TV

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton bo na sporedu zadnji oktobrski konec tedna. V soboto, 27. oktobra, bodo na sporedu otroški, šolski teki in Fun tek z dobrodelno noto, nedelja pa bo dan za tekače, ki se bodo preizkusili na trasah za 10, 21 in 42 kilometrov.

Maratonsko dogajanje bomo z zgodbami in podrobnejšimi informacijami podrobno spremljali tudi na našem portalu. Neposredni prenos nedeljskega programa boste lahko spremljali na Siol.net in Planet TV.

Ne spreglejte