Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Sadik Mujkić Ljubljanski maraton

Petek, 12. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Obrazi ljubljanskega maratona (2.): Sadik Mujkić

Kar je nekoč sovražil, danes počne prostovoljno in z veseljem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Sadik Mujkić | Sadik Mujkić, nekdanji veslač, dobitnik dveh bronastih olimpijskih medalj v veslanju, se je pred osmimi leti zapisal teku in njegova zvestoba novemu hobiju traja še danes.  | Foto Alenka Teran Košir

Sadik Mujkić, nekdanji veslač, dobitnik dveh bronastih olimpijskih medalj v veslanju, se je pred osmimi leti zapisal teku in njegova zvestoba novemu hobiju traja še danes.

Foto: Alenka Teran Košir

V množici več kot 20 tisoč tekačev, ki se bodo zadnjo nedeljo v oktobru udeležili Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona, bo tudi Sadik Mujkić, nekdanji vrhunski športnik, ki se lahko pohvali z dvema bronastima olimpijskima medaljama v veslanju. V času športne kariere je tek dobesedno sovražil, danes kilometre na lasten pogon niza prostovoljno. Od kod preskok in kakšno razdaljo bo pretekel v Ljubljani?

Čeprav je Sadik Mujkić športno kariero sklenil že leta 2002 in kot trener mlajših selekcij na Bledu še vedno živi za veslanje, večino prostega časa namenja teku.

Sadik Mujkič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Od tekaškega antitalenta do navdušenca

Zanimivo je, da je tek vzljubil šele po koncu športne kariere. "Joj, teka nikoli nisem maral. Lahko rečem, da sem bil tekaški antitalent, ampak bolj zaradi pomanjkanja volje kot sposobnosti. Glavni trener mi je vedno očital, da se vlečem kot veha v ozadju (smeh, op. p.)! Danes je smešno, ampak je zelo resnično. Zdaj je situacija drugačna, 12 kilometrov, kolikor bi jih na primer na treningu moral preteči v času kariere, mi danes ne povzroča nikakršnih težav, medtem ko se mi je v mlajših letih to zdel res velik podvig. Dvanajst kilometrov teka je bil zame že pravi ultramaraton!" se ne preveč zglednega odnosa s tekom spominja dobitnik dveh olimpijskih kolajn, ki ju je osvojil za različni državi.

Prvo, takrat še pod zastavo Jugoslavije, je leta 1988 v Seulu priveslal v dvojcu z Bojanom Prešernom, drugo pa štiri leta pozneje v Barceloni, kjer je v družbi z Janijem Klemenčičem, Milanom Janšo in žal že pokojnim Sašo Mirjaničem nastopil v četvercu brez krmarja.

Ljubljanski maraton
Sportal Ljubljana se vse bolj uveljavlja med najboljšimi na svetu

Ko si namišljeni bolnik omisli hobi

Mujkić, ki je na začetku letošnjega leta dočakal Abrahama, se je s tekom po lastni volji začel ukvarjati šele pred osmimi leti. "V tistem obdobju se mi je zdelo, da sem bolan na vse možne načine, zato sem šel do zdravnice in zahteval pregled tako rekoč vseh organov (smeh, op. p.). No, na koncu sem ugotovil, da sem morda bolj namišljeni bolnik, kot pa da bi bil tudi v resnici bolan. Zdravnica, ki jo moram res pohvaliti, je predlagala, naj se lotim nekega hobija in izbral sem tek. Prvega tekaškega tekmovanja sem se udeležil leta 2009 na Bledu, kjer sem v okviru Blejskega maratona, ki ga je organiziral nekdanji veslač Jani Klemenčič, pretekel šest kilometrov," se spominja Mujkić.

Redno se udeležuje Nočne 10ke, rekreativne tekaške prireditve, ki tekače vodi okrog Blejskega jezera, na katerem je kot veslač preživel nešteto kilometrov. | Foto: Sportida Redno se udeležuje Nočne 10ke, rekreativne tekaške prireditve, ki tekače vodi okrog Blejskega jezera, na katerem je kot veslač preživel nešteto kilometrov. Foto: Sportida

Prvih tekmovalnih šest kilometrov na Bledu

"Takrat me še ni zgrabilo, zdelo se mi je neumno, da moram plačati startnino in si nadeti startno številko. Potreboval sem novih šest mesecev, da sem ugotovil, česa si želim. No, leta 2010 sem se resno začel ukvarjati s tekom in v tem sem se res našel. Danes nimam nobenih težav s tem, da je treba plačati za nastop na tekmi in da si je treba pripeti startno številko. Uživam, resno," zagotavlja nekdanji veslač, ki se redno udeležuje tudi Nočne 10ke, tekaške prireditve, ki v julijskem večeru poteka okrog obale Blejskega jezera, na katerem je v čolnu nanizal na tisoče kilometrov.

42 kilometrov bi odtekel samo v New Yorku

Maratonska razdalja za zdaj ostaja neuresničena želja. "Pred leti sem izjavil, da bom pretekel maraton v New Yorku. Na žreb sva se prijavila skupaj s kolegom, pa žal nobeden od naju ni bil izžreban. Škoda, morda kdaj drugič. Ne vem, zakaj, ampak takšno razdaljo bi rad pretekel samo v New Yorku, pa čeprav vem, da so stroški, ki so povezani s tem, res ogromni," se zaveda in dodaja: "Za zdaj se zaradi težav s koleni bolj osredotočam na 21 kilometrov in polmaratonsko razdaljo nameravam odteči tudi na ljubljanskem maratonu."

Mujkić je edini Slovenec, ki se lahko pohvali z olimpijsko medaljo za Slovenijo in Jugoslavijo. Leta 1988 je bil v Seulu v dvojcu tretji, tretji pa je bil tudi leta 1992 v Barceloni s četvercem brez krmarja. | Foto: Alenka Teran Košir Mujkić je edini Slovenec, ki se lahko pohvali z olimpijsko medaljo za Slovenijo in Jugoslavijo. Leta 1988 je bil v Seulu v dvojcu tretji, tretji pa je bil tudi leta 1992 v Barceloni s četvercem brez krmarja. Foto: Alenka Teran Košir

Čas je postal postranskega pomena

Najsrečnejši je, ko priteče skozi cilj. "Nekomu, ki še nikoli ni pretekel takšne razdalje, je težko razumeti, kako se človek počuti, ko priteče skozi cilj in kaj vse mu šviga skozi glavo med temi 21 kilometri. V cilju je sreča nepopisna, se pa običajno zraven ukvarjam s tem, kako bi lahko svoj nastop še izboljšal. Kljub vsemu nikoli ne grem prek sebe. To, da greš prek svojih meja in da te mora na koncu oskrbeti zdravstvena služba, se mi zdi neumno. Priznam, pred leti je tudi mene zanimal predvsem rezultat. Moj rekord v teku na 21 kilometrov je 1:23:00, a sem si želel še hitreje, vsaj do ene ure in 20 minut. Če me ne bi ustavile težave s kolenom, bi cilj najverjetneje tudi uresničil. Zdaj stavim predvsem na užitek, na srečo," je povedal Mujkić, ki na mesec preteče približno 100 kilometrov, precej več pa jih oddela še na kolesu. "Pazim, kaj počnem, in se hranim za čase, ko bom imel 80, 90 let. Ne bi šel rad pod nož."

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton na Siol.net in Planet TV

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton bo na sporedu zadnji oktobrski konec tedna. V soboto, 27. oktobra, bodo na sporedu otroški, šolski teki in Fun tek z dobrodelno noto, nedelja pa bo dan za tekače, ki se bodo preizkusili na trasah za 10, 21 in 42 kilometrov.

Maratonsko dogajanje bomo z zgodbami in različnimi informacijami podrobno spremljali tudi na našem portalu. Neposredni prenos nedeljskega programa boste lahko spremljali na Siol.net in Planet TV.

Preberite še:

tek
Sportal Ste se kdaj vprašali, kaj in koliko se obleči za tek?
Peter Kastelic
Sportal Kakšne bi morale biti priprave na največji tekaški dogodek v Sloveniji? #video
tek, šport, rekreacija
Sportal Je 42-kilometrska razdalja sploh zdrava?
Tek, ženska, rekreacija
Sportal Kaj je navadno največja težava pri rekreativnih tekačih?
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ali bodo tekači in navijači na ljubljanskem maratonu na boljšem, če ta postane zlat?
Maruša Mišmaš
Sportal Slovenska atletinja ima v rokavu novo taktiko
Ne spreglejte