Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
10.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Natisni članek

tek Ljubljanski maraton advertorial Dukat

Sreda, 17. 10. 2018, 10.36

2 meseca, 1 teden

Štiri novosti za lažje premagovanje kilometrov

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne
trening tek narava

Zadosten vnos beljakovin je ključen pogoj za ohranjanje in povečevanje mišične mase, ampak to ne pomeni, da je treba kot Rocky spiti šest surovih jajc naenkrat.

Gibanje nam pomaga do boljšega počutja, žarečega videza in splošne telesne kondicije. Čeprav bi morali biti ponosni nase vsakokrat, ko opravimo trening, pa v tistem trenutku, ko zaključimo vadbo, našega dela še ni konec. Pravi trening se mora končati z nadomeščanjem izgubljene energije.

Učinek vadbe bo večji, regeneracija pa lažja, če bomo po treningu zaužili določeno količino beljakovin, ki so gradbeni material mišic. Skeletne oziroma progaste mišice premikajo naše telo, a za to potrebujejo gorivo.

Koliko gradbenega materiala za mišice?

vadba trening šport | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Minimalni dnevni odmerek beljakovin je od 0,65 do 0,92 grama na kilogram telesne teže, medtem ko jih morajo aktivne osebe zaužiti še več. Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da je dovolj, če za najboljši učinek po telesni vadbi zaužijemo 20 gramov beljakovin. S to količina lahko učinkovito pospešimo sintezo mišičnih beljakovin in tako spodbujamo regeneracijo in rast mišic po telesnem naporu. Z vnosom beljakovin ne smemo pretiravati, telo namreč naenkrat lahko absorbira do 50 gramov beljakovin.

Zadostno količino beljakovin lahko dobimo v mlečnih izdelkih, ki jih zaužijemo samostojno ali kot dodatek k smutijem in kosmičem. Po telesnem naporu sta dovolj dva jogurta ali pol litra posnetega mleka.

Če pa nam po treningu ni odveč kuhati, si privoščimo piščančji zrezek ali lososov file na žaru.

Časovno okno

fitnes prijateljice vadba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za svoje mišice bomo naredili največ, če bomo za vnos beljakovin poskrbeli takoj po vadbi. Pol ure po vadbi namreč telo zaposli encime za sintezo glikogena, trigliceridov in beljakovin. Okno priložnosti, da nadomestimo izgubljeno energijo, pa ni odprto le ta kratek čas, saj mišice ostanejo odzivne še najmanj 24 ur po telesni aktivnosti.

Vnos primerne količine beljakovin pa bo pozitivno vplival na regeneracijo mišic le pod pogojem, da je naš jedilnik tudi sicer uravnotežen in raznolik.

Ne smemo pozabiti na tekočino – med športno aktivnostjo spijmo deciliter vode vsakih deset minut. Po treningu pa so prav mlečni napitki še posebej praktični, saj vsebujejo mlečne beljakovine, ki po sestavi zelo ustrezajo našim mišicam. Tako bomo dokaj hitro lahko začeli nadomeščati izgubljene zaloge glikogena, ki so se med treningom izpraznile.

S pravilno regeneracijo do boljšega počutja

beljakovine vadba regeneracija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od pravilne regeneracije sta odvisna tudi naš napredek in boljše splošno počutje – manj bomo utrujeni, pa tudi mišice nas po treningu ne bodo tako bolele.

Izdelki, na katere prisegajo zavzeti rekreativci

Dukat fit | Foto:

Izdelki Dukat fit, ki jih rekreativci že dobro poznajo, predstavljajo štiri novosti na slovenskem trgu: beljakovinski napitek z okusom kave, tekoči jogurt tropik ingver in sadna jogurta v lončku z okusom gozdnih sadežev ter breskve in marakuje.

Dukat fit Kava | Foto: Beljakovinski mlečni napitek z okusom kave: 500 mililitrov, 30 gramov mlečnih beljakovin, 0,5 odstotka mlečne maščobe.

Napitek z razkošnim okusom kave je bogat z beljakovinami,  delež mlečne maščobe znaša 0,5 odstotka. V primerjavi s standardnim mlečnim napitkom ima tudi manj sladkorja.

Zaradi visokih hranilnih vrednosti je ta beljakovinski napitek idealna izbira za vse, ki prisegajo na raznoliko in uravnoteženo prehrano z visokim beljakovinskim vnosom. Napitek je primeren za vse starostne skupine in za različno aktivne osebe.

Ker vsebuje 130 miligramov kofeina, ima vlogo tudi pri zagotavljanju večje telesne vzdržljivosti in energije rekreativcev in športnikov.

Dukat Fit sadni jogurt v lončku:

Dukat fit sadna jogurta | Foto: 180 mililitrov, 11 gramov mlečnih beljakovin, 0,2 odstotka mlečne maščobe. Ne vsebuje laktoze. Na voljo sta okusa gozdni sadeži ter breskev in marakuja.

Beljakovinski jogurt Dukat Fit z okusom gozdnih sadežev je obogaten s polnovrednimi beljakovinami, ima majhen delež mlečnih maščob ter v primerjavi z drugimi sadnimi jogurti zmanjšan delež sladkorja. Ko potrebujemo osvežitev, bo to idealen vmesni obrok, s katerim zaužijemo 11 gramov mlečnih beljakovin

Dukat fit ingver | Foto: Dukat fit beljakovinski jogurt s tropskim sadjem in ingverjem: 330 gramov, 20 gramov mlečnih beljakovin, 0,3 odstotka mlečne maščobe. Ne vsebuje laktoze.

Malce tropske eksotike nas bo po treningu poživilo, da bomo lahkotno zajadrali v nov dan. Dukat fit beljakovinski jogurt s tropskim sadjem in ingverjem je bogat s polnovrednimi mlečnimi beljakovinami, ima nizek delež mlečnih maščob ter v primerjavi z drugimi sadnimi jogurti zmanjšan delež sladkorja. Z njim zaužijemo 19,8 grama mlečnih beljakovin. Pakiran je v 330-gramsko embalažo, ki nas lahko spremlja na vsakem koraku.

Dukat fit je partner Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona in sponzor uradnih priprav na največji tekaški dogodek v Sloveniji, zato ga uživajo najbolj zavzeti rekreativci.

Zgrabite Dukat fit tudi vi, kajti: ko si fit, zmoreš vse!

Ne spreglejte