Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2022,
22.04

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

5

Natisni članek

pripravljalna tekma Hrvaška hrvaška košarkarska reprezentanca evropsko prvenstvo EuroBasket 2022 EuroBasket Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Sobota, 20. 8. 2022, 22.04

1 leto, 8 mesecev

PRIPRAVLJALNA TEKMA SLOVENIJA - HRVAŠKA

Slovenci po fantastični četrtini Gorana Dragića le strli hrvaški oreh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

5

Slovenija Hrvaška Košarka | Slovenska košarkarska reprezentanca je v Celju pred okrog pet tisoč gledalci premagala Hrvaško. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Celju pred okrog pet tisoč gledalci premagala Hrvaško.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je v zadnji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom v Celju premagala Hrvaško (94:88). Hrvatom je pripadel prvi polčas, nato pa je za preobrat v tretji četrtini, v kateri je dosegel kar 14 točk, poskrbel Goran Dragić. Najboljši strelec v slovenski reprezentanci je bil Vlatko Čančar, prvi zvezdnik evropskih prvakov Luka Dončić je dvoboj končal z 10 točkami, 6 asistencami in 5 skoki.

Sergio Scariolo
Sportal Španski selektor užival v čarovnijah Luke Dončića in se zamislil

Pripravljalna tekma:

Sobota, 20. avgust, Celje, dvorana Zlatorog:
Slovenija : Hrvaška 94:88 (25:25, 41:46, 77:72)
Čančar 21, G. Dragić 19; Šarić 18, Bogdanović 15

Vsi strelci za Slovenijo: Čančar 21, G. Dragić 19, Tobey 11, Dončić 10, Prepelič 9, Nikolić 8, Dimec 7, Z. Dragić 7, Blažič 2

Fotogalerija s tekme v Celju, foto Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 90

Slovenska košarkarska reprezentanca je v velikem slogu z zmago nad Hrvaško in brez enega samega poraza sklenila pripravljalno obdobje. Slovenci so na 38. medsebojnem obračunu s Hrvati dosegli še 19. zmago, slovenski južni sosedje pa so podaljšali sušno obdobje brez zmage na tekmah s Slovenijo, ki traja že vse od 8. septembra 2018. Slovenci so dobili zadnjih pet medsebojnih obračunov.

Kaj vse se je dogajalo na sosedskem obračunu v Celju?

Slovenska izbrana vrsta je zadnjo pripravljalno tekmo pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo in EuroBasketom v polnem Zlatorogu začela v nekoliko spremenjeni zasedbi napram s tekmo s Srbijo, saj sta poleg Luke Dončića, Mika Tobeyja in Vlatka Čančarja priložnost v prvi peterki namesto bratov Dragić dobila še Jaka Blažič in Aleksej Nikolić. Kot prvi se je v strelsko statistiko vpisal naturalizirani košarkar Hrvaške Jaleen Smith, na katerega so v slovenski izbrani vrsti opozarjali že pred začetkom tekme, na 4:0 pa je hitro povišal Dario Šarić.

Slovenija Hrvaška Košarka Žiga Dimec | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Na drugi strani je nato po dobri minuti igre ob izjemnem prodoru in še zadetem dodatnem prostem metu za Slovenijo prve točke dosegel eden izmed junakov srečanja s Srbijo Čančar. Hrvati so se v tekmo podali izjemno poletno, po trojki Šarića je bilo po slabih treh minutah že 11:3. Slovenci so nato vendarle našli pot do koša, ob zaostanku z 9:13 je na veselje glasnega Zlatoroga po dobrih štirih minutah tekme v igro vstopil kapetan Goran Dragić, ki se je manj kot minuto kasneje prvič vpisal tudi med strelce, Slovenija pa je ob tem prvič na tekmi tudi povedla (14:13).

Izenačena prva četrtina se je nato po zadetih prostih metih Ivice Zubca, ki je v prvem delu dosegel šest točk, končala z izenačenim rezultatom 25:25. V slovenski izbrani vrsti je v prvih desetih minutah izjemno podaje pod koš izkoriščal Žiga Dimec, ki je dosegel sedem točk, Čančar jih je dodal pet.

Slovenija Hrvaška Košarka | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Hrvati na glavni odmor s +5

Slovenci na začetku druge četrtine niso našli poti do koša, zato je po dobrih dveh minutah igre ukrepal Aleksander Sekulić, ki je na igrišče znova poslal Dončića, Slovenija pa je nato po več kot treh minutah in pol igre vendarle prišla do prve točke v drugih desetih minutah. S črte prostih metov je bil enkrat natančen Zoran Dragić, zatem pa je bil po dobri obrambi za tri natančen še Čančar, ki je Slovenijo približal le na točko zaostanka (29:30), Slovenijo pa je že v naslednjem napadu v novo vodstvo popeljal Tobey (31:30). Tako kot na sredini tekmi s Srbi si v nadaljevanju prvega polčasa nobeni izmed ekip ni uspelo priigrati višje prednosti, na glavni odmor na srečanju pa so s prednostjo 46:41 odšli Hrvati, pri katerih je v prvem polčasu z 11 točkami prednjačil Šarić, dvomesten je bil še Zubac, ki je dosegel točko manj.

V slovenski izbrani vrsti je bil še najbolj razpoložen Čančar, ki je osmim točkam dodal še štiri skoke, Dončić je dosegel sedem točk (1/5 za 3). Slovenski košarkarji so sicer v prvem polčasu dosegli le tri trojke iz 18 poskusov, ob tem so izgubili še sedem žog. 

Slovenija Hrvaška Košarka | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kapetan s 14 točkami v tretjem delu povlekel slovenski voz

Tako, kot se je končal prvi polčas, se je tudi tretja četrtina začela po notah Hrvatov, le po nekaj sekundah igre je bil za tri uspešen Bojan Bogdanović, zatem pa je Hrvaška po zadetem prostem metu Zubca prvič na tekmi povedla s +9 (41:50). To je prebudilo domače košarkarje, ki so odgovorili s tremi trojkami, najprej je bil natančen Aleksej Nikolić, nato pa je v razmaku pol minute dvakrat v polno meril še Čančar in prednost gostov stopil na -3 (50:53). Košarkar Denverja je bil slabih šest minut pred koncem tretjega dela zaslužen tudi za novo vodstvo Slovenije (56:55).

V zaključku tretje četrtine so živci popustili hrvaškemu selektorju Damirju Mulaomeroviću, ki si je prislužil tehnično napako, Slovenija pa je nato po protinapadu Gorana Dragića slabi dve minuti pred koncem tretjega dela povedla z 69:63, nato pa po trojki Zorana Dragića prvič na tekmi tudi z osmimi točkami naskoka (77:69). V zadnjo četrtino je Sekulićeva četa odnesla pet točk prednosti (77:72). Slovenci so sicer tretji del obračuna dobili s 36:26.

Slovenski voz je v tretjem delu srečanja vlekel kapetan Goran Dragić, ki je v tretji četrtini dosegel kar 14 točk, skupaj jih je imel po treh četrtinah 19 (8/11 met iz igre), Čančar je 16 točkam dodal še sedem skokov.

Navijači pričakali konec tekme na nogah

Selektor Sekulić je v zadnjih desetih minutah priložnost na parketu ponudil tudi nekaterim košarkarjem, ki do tedaj še niso igrali, med drugim sta na igrišče stopila Gregor Hrovat in Luka Rupnik, priložnost za nekaj več počitka pa sta dobila kapetan Dragić in Dončić. Slovenci so tudi v zadnjem delu srečanja zanesljivo držali prednost, ki so si jo priigrali v tretjem delu obračuna.

Slovenija Hrvaška Košarka | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slabe štiri minute pred koncem srečanja je Slovenija po dveh izkoriščenih prostih metih Prepeliča prvič na tekmi povedla z dvomestno razliko (87:76). Po trojki Prepeliča za vodstvo z 92:83 dobro minuto pred koncem pa je bilo bolj kot ne že jasno, da bo zmaga ostala v Zlatorogu, kjer so slovenski navijači zmago svojih ljubljencev s 94:88 pričakali na nogah.

V slovenski reprezentanci je bil na koncu z 21 točkami najboljši strelec Čančar (3/3 za 2, 4/6 za 3), Goran Dragić, ki v zadnji četrtini ni igral, je dosegel 19 točk, Tobey je 11 točkam dodal še šest skokov. Na drugi strani je Šarić dosegel 18 točk, Bogdanović pa 15.

slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Slovenijo čaka "drugačna" Hrvaška

Luka Dončić si je pred srečanjem vzel čas tudi za mlade ljubitelje košarke. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Luka Dončić si je pred srečanjem vzel čas tudi za mlade ljubitelje košarke. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V primerjavi z junijsko tekmo v Stožicah je bila najbolj očitna sprememba v hrvaški reprezentanci naturalizirani organizator igre Jaleen Smith. Ta se je z zelo dobro igro že izkazal pred dnevi, ko je Hrvaška visoko premagala reprezentanco Madžarske.

slovenska košarkarska reprezentanca : Hrvaška
Sportal Španec s "ponesrečenim" košem nasmejal splet, Hrvati z dobro popotnico v Celje, Srbi do preobrata
Prijateljska tekma (Celje, košarka): Slovenija - Nizozemska Jurij Macura
Sportal Selektor Sekulić prečrtal še enega igralca
Anthony Randolph
Sportal Novak Đoković ni bil edino veliko presenečenje v Ljubljani

Pripravljalne tekme:

Četrtek, 4. avgust:
Slovenija
: Nizozemska 83:76

Sobota, 6. avgust:
Slovenija
: Črna gora 70:52

Petek, 12. avgust:
Turčija : Slovenija 103:104 /po podaljšku/

Sobota, 13. avgust:
Ukrajina : Slovenija 82:86 

Sreda, 17. avgust 2022:
Slovenija : Srbija 97:92 /po podaljšku/

Sobota, 20. avgust 2022:
Slovenija : Hrvaška 94:88

Slovenija Srbija prijateljska tekma Edo Murić
Sportal "Luko Dončića je nemogoče kriti, a …"
Slovenija Srbija prijateljska tekma Klemen Prepelič
Sportal Od vseh v reprezentanci je njemu še najlažje
 

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023:

1. krog, četrtek, 25. avgust 2022
Slovenija -
 Estonija

2. krog, nedelja, 28. avgust 2022
Nemčija - Slovenija  

Skupina J:
1. Nemčija 5 zmag - 1 poraz
2. Finska 5 - 1
3. Slovenija 4 - 2
4. Izrael 3 - 3
5. Švedska 2 - 4
6. Estonija 2 - 4

*Na prvenstvo se uvrstijo tri najboljše reprezentance. Naša izbrana vrsta bo v drugem delu igrala doma in v gosteh proti Nemčiji, Izraelu in Estoniji.

Evropsko prvenstvo 2022:

1. september ob 17.15
Slovenija -
 Litva

3. september ob 20.30
Madžarska - Slovenija

4. september ob 17.45
Slovenija - Bosna in Hercegovina

6. september ob 20.30
Nemčija - Slovenija

7. september ob 17.15
Francija - Slovenija

Ne spreglejte