Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
18.53

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

Jason Kidd Minnesota Timberwolves Dallas Mavericks Michael Jordan Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Četrtek, 23. 5. 2024, 18.53

3 tedne, 1 dan

Izjemna statistika Luke Dončića

Statistični posladek, ki predstavlja Luko Dončića v neverjetni luči!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35
Luka Dončić | Luka Dončić je v tej sezoni že večkrat poudaril, da igra najboljše v življenju. Temu pritrjujejo tudi številke. Tako v napadu kot tudi obrambi. | Foto Reuters

Luka Dončić je v tej sezoni že večkrat poudaril, da igra najboljše v življenju. Temu pritrjujejo tudi številke. Tako v napadu kot tudi obrambi.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić na uvodnem dvoboju konferenčnega finala v Minneapolisu ni navdušil le z izjemnim učinkom v napadu, ampak tudi obrambi. Dokaz več o tem, kako v svoji najboljši sezoni, odkar nastopa v ligi NBA, izstopa tudi z vrhunsko obrambo, prinaša prav poseben statistični posladek. To pa še zdaleč ni vse, kar zadeva neverjetne mejnike 25-letnega Ljubljančana, ki ga je po zadnjih bleščečih predstavah vzljubil tudi še ne tako davno njegov večni kritik Skip Bayless.

Kyrie Irving Luka Dončić
Sportal Irving spomnil Dončića, kaj mora narediti

V napadu je že dolgo med najboljšimi. V tej sezoni ni boljšega strelca v ligi NBA od Luke Dončića, ki igra košarko svojega življenja. Da je na poti do nečesa veličastnega, nakazuje tudi v končnici. V playoffu je preskočil že dve oviri. Čeprav je imel Dallas opravka z neugodnima tekmecema, tako LA Clippers kot prvi nosilec Oklahoma City sta računala na prednost večjega števila tekem na domačem igrišču, ju je izločil. Obakrat po enakem scenariju s 4:2 v zmagah.

Irving in Dončić zamenjala vlogi

Zdaj ko se v konferenčnem finalu meri z Minnesoto, ta je serijo poprej izločila branilce naslova Denver Nuggets, diši po novem uspehu Dallasa. Mavericks so serijo odprli z navdušujočo predstavo in zmago s 108:105, pri kateri je imel glavno vlogo dvojec LuKai. Tokrat sta si izmenjala vlogi. Kyrie Irving, ki ponavadi začne polniti koš tekmeca v drugem polčasu, se je tokrat izkazal v prvem delu srečanja, LD77 pa se je prebudil v odločilni zadnji četrtini, v kateri je dosegel kar 15 od skupno 33 točk. To pa še zdaleč ni bilo vse. Dončić je pomagal soigralcem do zmage tudi z zavzeto in kakovostno igro v obrambi. Z njimi ni skoparil zlasti v zadnjih minutah, ko se je lomil rezultat in se je odločilo o zmagovalcu.

Ko so ga o tem povprašali na novinarski konferenci po tekmi, je Luka sarkastično zavzdihnil in hlinil presenečenje. Tekmo so odigrali namreč le dan po tem, ko so postali znani rezultati najboljših obrambnih igralcev sezone. V glasovanju ni prejel točke prav nihče iz Dallasa, Minnesota pa je imela na drugi strani najboljšega izmed vseh (Rudy Gobert), Jaden McDaniels, ki je večino tekme pokrival Dončića, pa je bil uvrščen v drugo najboljšo obrambno peterko. Ko ga je na glasovanje opozoril novinar in ga vprašal, ali ga je to presenetilo, je Dončić odgovoril, da bo drugače prihodnje leto, in se nasmehnil.

Vrhunci dvoboja med Minnesoto in Dallasom:

V prihodnji sezoni tako pričakuje, da bo v glasovanju za igralce, ki so izstopali v obrambni igri, prejel vsaj kakšno točko. Že večkrat je predstavnikom sedme sile očital, zakaj ne opazijo tudi njegovega prispevka v obrambi, ampak le tistega v napadu. Podobno je bilo tudi po znameniti blokadi, ki jo je na peti tekmi konferenčnega polfinala dal prvemu zvezdniku OKC Shaiu Gilgeousu-Alexandru.

Ko jih je pokrival Dončić, so zadeli le 90 od 216 metov

Dokaz več o tem, na kako visoko raven je Dončić povzdignil igro v obrambi, prinaša statistični posladek, v katerem prednjači v ligi NBA. V tej končnici je namreč tekmece takrat, ko jih je pokrival, onemogočal do te mere, da so bili uspešni le 41,7-odstotno (90 od 216). To je najnižji odstotek izmed vseh igralcev, ki so jim tekmeci med pokrivanjem vrgli na koš vsaj 200-krat.

Kar zadeva napad, je Dončić, ko nastopa na tekmah konferenčnega finala, najboljši. V zgodovini tekmovanja ni košarkarja, ki bi dosegal tako veliko točk. Dončićevo povprečje, dosegel ga je na tekmah proti Golden Statu (2022) in Minnesoti (2024), znaša 32,2 točke, naslednji na večni lestvici pa je z dobro točko zaostanka legendarni Michael Jordan. Z njim je komaj 25-letnega Dončića primerjal tudi Skip Bayless. Ameriški košarkarski analitik in komentator, ki je v zadnjih letih namenjal Slovencu zelo ostre kritike in vselej poveličeval druge kandidate, je izjemno predstavo Dončića v zadnji četrtini, v kateri je Minnesoti dal kar 15 točk, hkrati pa se izkazal tudi v obrambi, opisal za jordanovsko.

Povezavo med Jordanom in Dončićem je šaljivo iskal tudi trener Dallasa Jason Kidd. "Verjetno se razlog skriva v košarkarskih copatih. To so posebni copati. Michael Jordan ima posebne copate, Luka ima posebne copate … Posebni igralci ustvarjajo posebne predstave in pogosto tega ne počnejo na napadalni polovici," je pohvalil Dončićev učinek v obrambi. V primerjavi z mnogimi, ki še vedno podcenjujejo ta Dončićev prispevek.

Luka Dončić, ki se še vedno spopada z zdravstvenimi težavami, a jih junaško prenaša, bo v noči na soboto v Minnesoti lovil drugo zmago Dallasa v konferenčnem finalu. | Foto: Reuters Luka Dončić, ki se še vedno spopada z zdravstvenimi težavami, a jih junaško prenaša, bo v noči na soboto v Minnesoti lovil drugo zmago Dallasa v konferenčnem finalu. Foto: Reuters

Druga tekma konferenčnega finala med Minnesoto in Dallasom bo na sporedu v noči na soboto. Začetek dvoboja bo znova ob 2.30 po slovenskem času.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić zablestel v ključnem trenutku dramatičnega obračuna
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić upravičen do rekordne pogodbe v vsej zgodovini košarke
Luka Garza
Sportal Luka Dončić v finalu proti Luki, ki je povezan s Slovenijo
Dallas Mavericks Luka Dončić, P. J. Washington, Dereck Lively II
Sportal Pred Dallasom in Dončićem stoji zid
Luka Dončić Saša Dončić
Sportal Saša Dončić spregovoril o morebiti ključni prednosti Lukovega Dallasa
Ne spreglejte