Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
7.01

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

Natisni članek

Dallas Mavericks Kyrie Irving Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 23. 5. 2024, 7.01

3 tedne, 2 dneva

Irving spomnil Dončića, kaj mora narediti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44
Kyrie Irving Luka Dončić | Kyrie Irving in Luka Dončić sta dosegla več kot polovico točk Dallas Mavericks. | Foto Reuters

Kyrie Irving in Luka Dončić sta dosegla več kot polovico točk Dallas Mavericks.

Foto: Reuters

Končno, so si verjetno dejali v taboru Dallas Mavericks, ki so prvič pod vodstvom Jasona Kidda dobili uvodno tekmo kakšne izmed serij končnice lige NBA. V velikem slogu so z zmago s 108:105 na gostovanju strli odpor Minnesote Timberwolves. Dvojec Luka Dončić – Kyrie Irving je dosegel skupaj 63 točk. "Tokrat sva si zamenjala vlogi," je dejal slovenski košarkarski dragulj, ki je blestel v zadnji četrtini, starejši moštveni kolega pa v prvem polčasu.

Minnesota Timberwolves je na prvi tekmi izgubila prednost domačega terena, potem ko so morali njeni košarkarji priznati premoč Dallas Mavericks. Ti sicer niso prikazali najboljše predstave, a so se na koncu veselili velike zmage, kar je v takšnih serijah izjemno pomembno.

V prvem polčasu je s 24 točkami blestel Kyrie Irving, v drugem Luka Dončić pred tekmo je petič zapored postal član elitne peterke lige NBA –, ki je v zadnji četrtini dosegel 15 od 33 točk. Skupaj sta dosegla več kot polovico točk Dallasa. Njuna točkovna bilanca je znašala 63 točk.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić zablestel v ključnem trenutku dramatičnega obračuna

Dončić se je zasmejal: Prihodnje leto

"Brez Kyrieja bi imeli ob polčasu verjetno zaostanek 20 točk. V drugem polčasu sem mu moral pomagati. Tokrat sva zamenjala vlogi," je Luka po koncu dvoboja odgovoril na novinarsko vprašanje o delitvi napadalnih vlog s Kyrijem v obeh polčasih, potem ko je bila v zadnjem obdobju praksa, da je Kyrie blestel v zaključkih, Dončić pred tem.

Vrhunci tekme med Minnesoto in Dallasom

V zadnji četrtini je Dončić prevzel vajeti v napadu, a dobro odigral tudi v obrambi. Ko so go prosili, naj pokomentira tudi obrambni vložek, se je zasmejal: "Ohh." Novinar je nato v šali dejal, ali je Luka presenečen, ker ni dobil glasu pri imenovanju najboljše obrambne peterke lige NBA. "Prihodnje leto," se je smejalo Luku.

Kidd pohvalil Dončića zaradi obrambe

Sprva je pri zaostanku s 101:102 prebral namero Jadena McDanielsa in mu pod obročem vzel žogo: "Bolj sem začel uporabljati roke. Prebral sem namero." Sledila je trojka P. J. Washingtona za 104:102, nato pa je v obrambnih nalogah v ospredje spet stopil Dončić.

Tokrat je prebral namero Mika Conleyja, ki je želel čez Dončića podati centru Rudyju Gobertu. "Izjemna poteza je bila. Njegov košarkarski IQ je velik. Predvidel je, kam bo šla žoga. Vedno se pri njem govori o napadu, a napreduje v obrambi," ga je pohvalil glavni trener Jason Kidd.

Dallas Mavericks Luka Dončić Jason Kidd | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V napadu je nato dosegel 33. točko za 106:102, v obrambi uspešno skočil po zgrešenem metu in Dallasu se je odprla pot do zmage na uvodni tekmi konferenčnega finala, ki jo je na koncu dobil s 108:105.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić upravičen do rekordne pogodbe v vsej zgodovini košarke

"Luka je ostal pozitiven"

"Rekel sem si, da moramo zmagati to tekmo. Moram biti boljši. Tri četrtine nisem bil pravi. V četrti sem prišel do svojega mesta in popeljal ekipo do zmage," je Dončić razložil, kakšen premik je naredil v zadnji četrtini.

Dončić in Irving skupaj dosegla 63 točk

Irving je po tekmi prav tako povedal, kaj je bilo pri mlajšem zvezdniku ključno, da je v pravem trenutku napadalno eksplodiral: "Luka je ostal pozitiven. Včasih odreagira ob izgubljenih žogah ali takrat, ko ni koša po podajah. Spomnil sem ga, naj ima dvignjeno glavo. Veliko soigralcev pri njem išče čustveno in psihološko stabilnost. Vemo, da je eden najboljših strelcev vseh časov. To dokazuje. Vedel sem, da bo z agresivnostjo v drugem polčasu naredil pravi korak."

"Verjeti moramo v svoj načrt"

Dallas je tokrat dobil skok z 48:40, a košarkarji niso bili razpoloženi pri metih z razdalje. Vsega šest trojk iz 25 poizkusov so zadeli. K sreči dve Dončića in Washingtona – prvi jih je metal 3/10, drugi 2/8 – v ključnem trenutku. "Imamo še prostor za napredek. Zadenemo lahko več trojk. Nekajkrat smo bili sami, a smo zgrešili. Zato pa smo zadeli, ko je bilo nujno. Naš odstotek meta za tri točke je bil le 24-odstoten. Ne glede na to moramo še naprej metati in hitro krožiti z žogo. Verjeti moramo v svoj načrt," je še dejal Dončić.

Luka Dončić je spodbujal moštvene kolege, ko jim ni šlo. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je spodbujal moštvene kolege, ko jim ni šlo. Foto: Guliverimage

Drugi obračun finala zahodne konference bo na sporedu v noči na soboto ob 2.30, še drugič pa bodo gostitelji košarkarji Minnesote Timberwolves, nato pa se bo serija za dve tekmi preselila v Dallas.

Finale zahodne konference, spored tekem:

1. tekma, četrtek, 23. maj:
Minnesota Timberwolves : Dallas Mavericks 105:108

2. tekma, sobota, 25. maj:
2.30 Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks

3. tekma, ponedeljek, 27. maj:
2.00 Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves

4. tekma, sreda, 29. maj:
2.30 Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves

Morebitna 5. tekma, 31. maj:
2.30 Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks

Morebitna 6. tekma, 2. junij:
2.30 Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves

Morebitna 7. tekma, 4. junij:
2.30 Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks

Ne spreglejte