Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 1. 2019,
6.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,72

4

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA Philadelphia 76ers

Nedelja, 6. 1. 2019, 6.25

5 let, 3 mesece

Liga NBA, 5. januar

Luki Dončiću se je tresla roka, nor festival trojk v Sacramentu #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,72

4

Luka Dončić | Luka Dončić je imel na gostovanju v Philadelphii skromen met iz igre (4/16). | Foto Reuters

Luka Dončić je imel na gostovanju v Philadelphii skromen met iz igre (4/16).

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v ligi NBA v noči na nedeljo izgubili na gostovanju pri Philadelphii 76ers (100:106), Luka Dončić pa je ob skromnem metu iz igre v dobrih 26 minutah prispeval 14 točk, osem skokov in štiri asistence. Gostje iz Teksasa so zaostajali večji del tekme, največ preglavic pa jim je povzročal avstralski zvezdnik Ben Simmons. Košarkarji Sacramenta in Golden Stata so dosegli kar 41 trojk in poskrbeli za nov mejnik v ligi NBA.

Učinek Luke Dončića: 14 točk, met za tri 1/8, met za dve 3/8, prosti meti 5/10, osem skokov, štiri asistence, dve ukradeni žogi v 26 minutah in 19 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 19,4 točke, 6,7 skoka, 4,9 asistence, 1,1 ukradene žoge, 0,3 blokade, 3,3 izgubljene žoge v 31,8 minute.

Košarkarji Dallasa so manj kot 24 ur po visokem porazu v Bostonu (93:114) naleteli na premočnega tekmeca še v Filadelfiji. Košarkarji Philadelphia 76ers so premagali goste iz Teksasa s 106:100, za katere je mladi slovenski as Luka Dončić prispeval 14 točk, osem skokov, štiri asistence in dve ukradeni žogi. Ljubljančanu se je na krstnem gostovanju v dvorani Wells Fargo Center vse prevečkrat zatresla roka.

Luka Dončić
Sportal Dončić podrl snemalca, nato osvojil srca gledalcev #video

Prvi kandidat za novinca sezone v ligi NBA, ki je deležen izjemne podpore ljubiteljev košarke v glasovanju za nastop na tekmi vseh zvezd, je od 16 metov iz igre zadel v polno le štirikrat. Najbolj je bil nenatančen pri metih za tri točke. Od osmih poskusov je bil izza velike črte uspešen le enkrat, petkrat pa je zgrešil še s črte prostih metov in poskrbel za enega najslabših strelskih večerov, odkar nastopa v ligi NBA.

Vrhunci Luke Dončića na gostovanju pri 76ers:

Avstralec nerešljiva uganka za Dallasovo obrambo

Pri gostiteljih je blestel Ben Simmons. Avstralec, ki je v prejšnji sezoni prejel priznanje za najboljšega novinca, je dočakal že šestega trojnega dvojčka v tej sezoni. Več jih ima le Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder - 11). Simmons si je šesti triple-double v tej sezoni zagotovil že dobre tri minute pred koncem tretje četrtine.

Luka Dončić
Novice Številka, ki dokazuje, kako hitro Dončić postaja velesila lige NBA

Na koncu se je izkazal z 20 točkami (met iz igre 9/17), 14 skoki in 11 asistencami, poleg njega pa sta obrambo Dallasa namučila še kamerunski center Joel Embiid (25 točk in 12 skokov) ter J. J. Redick (20 točk), ki je v napadu nadomestil učinek odsotnega zvezdnika Jimmyja Butlerja. Slednji je zaradi zdravstvenih razlogov podobno kot Wilson Chandler izpustil še drugo tekmo zapored, a Philadelphie to ni oviralo na poti do že 17. domače zmage v tej sezoni, s katero si je utrdila status najbolj neizprosnega gostitelja v ligi NBA.

Vrhunci dvoboja med Philadelphio in Dallasom:

Telički najmanj uspešni gostje v ligi NBA

Dončić prvega gostovanja v Filadelfiji ne bo pomnil po dobrem, vseeno pa je dočakal tekmo, na kateri ni izgubil niti ene žoge. | Foto: Reuters Dončić prvega gostovanja v Filadelfiji ne bo pomnil po dobrem, vseeno pa je dočakal tekmo, na kateri ni izgubil niti ene žoge. Foto: Reuters Če je veliko orožje Dončića v tej sezoni, met za tri točke, na gostovanju pri 76ersih zatajilo, pa sta bila veliko bolj natančna njegova soigralca Wesley Matthews (4/7) in rezervist Ryan Broekhoff (3/5). S 17 in 15 točkami sta bila najboljša strelca pri poraženi ekipi, ki je pred zadnjo četrtino zaostajala za 17 točk, nato pa se v zadnji četrtini z rezultatom 30:19 nekoliko približala gostiteljem, a nikoli bližje kot za štiri točke. Tako je bilo minuto pred koncem, ko je Dončić zadel edino trojko na tekmi, Dallas pa je zaostajal s 97:101.

Gostje so nastopili brez treh igralcev. Manjkali so nemški veteran Dirk Nowitzki (počitek), Devin Harris (poškodba hrbta) in J. J. Barea (poškodba gležnja). 

Philadelphia je na domačem parketu v 21 tekmah izgubila le trikrat. | Foto: Reuters Philadelphia je na domačem parketu v 21 tekmah izgubila le trikrat. Foto: Reuters

Philadelphia in Dallas sta se tik pred začetkom sezone dvakrat pomerila na Kitajskem, prvo tekmo so s 120:114 dobili 76ers, drugo pa Mavericks s 115:112. Philadelphia je četrto moštvo vzhodne konference, na domačem parketu pa se lahko pohvali z najboljšim razmerjem zmag in porazov (17:3) v ligi NBA v tej sezoni. V tej statistični rubriki ji sledita Denver Nuggets (16:3) in Dallas Mavericks (15:3), ki kaže povsem drugačen obraz na gostovanjih, kjer je na 21 tekmah zmagal le trikrat in je najslabši v ligi.

TImi Zajc
Sportal "Da ne bo pomote, ne samo za Dončića, ampak tudi za Dragića!"

Dallas bo novo tekmo odigral v noči na torek, ko bo doma gostil moštvo Los Angeles Lakers.

Rekordni festival trojk v Sacramentu

Ljubitelji trojk so prišli na svoj račun na zadnji tekmi večera. Branilci naslova Golden State Warriors so v kalifornijskem obračunu premagali ekipo Sacramento Kings s 127:123, košarkarji obeh moštev pa so skoraj polovico vseh točk dosegli prek trojk (120 od 250). Zadeli so kar 41 trojk in postavili nov rekord v ligi NBA. Prvaki so jih dosegli 21, Sacramento eno manj.

V 40-letni zgodovini najmočnejše košarkarske lige na svetu, odkar je bila uvedena trojka, še ni bilo dvoboja, na katerem bi igralci zadeli v polno toliko metov za tri točke. Še več, ljubitelji statistike v ZDA so privlekli na plano podatek, da je kar sedem izmed 22 ekip v sezoni 1979/80, ko je začelo veljati pravilo o trojki, zadelo manj kot 40 metov izza velike črte. V celotni sezoni!

Vrhunci dvoboja v Oaklandu:

Na tokratnem festivalu trojk je najbolj izstopal kdo drug kot ostrostrelec Stephen Curry. Že 11. v karieri je dosegel dvomestno število trojk in poskrbel za nov rekord lige NBA. Trojke je metal 10/20 in bil z 42 točkami prvi strelec srečanja. To pa še ni vse.

Na večni lestvici košarkarjev v ligi NBA z največjim številom zadetkih trojk se je pomaknil na četrto mesto. Prehitel je Kyla Korverja, pred njim so le še Ray Allen, Reggie Miller in Jason Terry. Pri bojevnikih sta blestela tudi Kevin Durant (29 točk in devet asistenc) ter Klay Thompson (20 točk), pri košarkarjih iz glavnega mesta Kalifornije pa sta bila najbolj vroča Buddy Hield (32 točk – met za tri točke 8/13) in Justin Jackson (28 točk – met za tri točke 5/7).

Houston izgubil v Portlandu, Harden se je ustavil pri 38 točkah

Portland je v razprodani domači dvorani Moda Center premagal Houston s 110:101. Najboljši strelec lige NBA James Harden je resda dosegel 38 točk, a je zapravil preveč metov, da bi lahko gostje računali na boljši rezultat. Bradati as je iz igre zadel le 13 od 35 metov.

Za tri točke je metal 5/17 in prekinil niz petih zaporednih srečanj, na katerih je presegel mejo 40 točk. V prvem polčasu je ob skromnem mestu 3/15 dosegel zgolj devet točk, nato pa v tretji četrtini dal kar 20 točk. Harden ostaja najboljši strelec tekmovanja, še 12. zapored je dal več kot 30 točk, Houston pa je vknjižil prvi poraz po šestih zaporednih zmagah.

Harden je že desetič zapored presegel mejo 35 točk in petih asistenc:

Bosanski center Jusuf Nurkić je dosegel 25 točk in 15 skokov. To je bil že njegov 20. dvojni dvojček v tej sezoni. Eno točko manj je dosegel CJ McCollum (24).

Toronto je v derbiju vzhodne konference ugnal Milwaukee (123:116). Pri gostih iz Kanade sta s 30 točkami izstopala Kawhi Leonard in Kamerunec Pascal Siakam, Španec Serge Ibaka jih je dodal 25, Fred VanVleet pa 21. Milwaukee je ostal praznih rok kljub izjemni predstavi prvega asa Grka Giannisa Antetokounmpa, ki je ob metu 16/25, prispeval 43 točk in 18 skokov.

Vrhunci dvoboja v Milwaukeeju:

Denver je s 123:110 premagal Charlotte, Srb Nikola Jokić pa je z 39 točkami poskrbel za strelski rekord sezone. Odlično predstavo je dopolnil z 12 skoki in šestimi asistencami. Pri gostih je prvi strelec Kemba Walker (20 točk) iz igre zadel le šest od 17 metov.

New Orleans je dosegel najvišjo zmago večera. Skromni Cleveland, ki je izgubil devet zaporednih tekem, je nadigral kar za 35 točk.

Liga NBA, 5. januar:

Lestvici:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončić navdušil z novo neverjetno trojko ob pisku sirene #video
Luka Dončić
Sportal Dončić o seznamu za tekmo zvezd: Bil sem najsrečnejši človek na svetu
Luka Dončić
Sportal Nov svet, ki ga osvaja Luka Dončić

 

Ne spreglejte