Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
6. 1. 2019,
4.01

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

3

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić NBA

Nedelja, 6. 1. 2019, 4.01

5 let, 3 mesece

Številka, ki dokazuje, kako hitro Dončić postaja velesila lige NBA

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

3

Luka Dončić | Luka Dončić je velik ljubitelj videoiger. Pred časom je v prostem času pogosto igral spletno akcijsko igro Overwatch, v zadnjem času pa več pozornosti namenja megalomanski uspešnici Fortnite, kar je razkril tudi med intervjujem v začetku lanskega decembra, ko so ga vprašali, kaj je počel, ko je izvedel, da je osvojil naziv novinca novembra v zahodni konferenci lige NBA. "Igral sem Fortnite," je dejal.  | Foto Reuters

Luka Dončić je velik ljubitelj videoiger. Pred časom je v prostem času pogosto igral spletno akcijsko igro Overwatch, v zadnjem času pa več pozornosti namenja megalomanski uspešnici Fortnite, kar je razkril tudi med intervjujem v začetku lanskega decembra, ko so ga vprašali, kaj je počel, ko je izvedel, da je osvojil naziv novinca novembra v zahodni konferenci lige NBA. "Igral sem Fortnite," je dejal. 

Foto: Reuters

Luka Dončić je avgusta lani na družbenem omrežju Instagram objavil podobo sebe iz košarkarske igre NBA 2K19, zraven pa je bila pripisana številka 79, ki je označevala njegovo raven sposobnosti v igri. Od septembrskega izida igre NBA 2K19, ki je postala prodajna uspešnica in velja za najboljšo virtualno uprizoritev košarke ta hip, je Dončić na krilih odličnih predstav v ligi NBA svojo oceno izboljšal že za kar pet točk, na 84, in se v igri že prebil med deset najboljših igralcev na svojem položaju. 

Najboljših deset organizatorjev igre (levi stolpec), branilcev (sredinski stolpec) in kril (desno stolpec) v košarkarski igri NBA 2K19. Luka Dončić se je med deseterico najboljših branilcev prebil le nekaj več kot tri mesece po izidu igre, pridobil pa je kar okrog deset mest. Spletna stran 2Kratings.com, ki redno osvežuje ocene virtualnih košarkarjev v NBA2K19, Dončića, ki lahko sicer igra na več različnih položajih, uvršča med branilce (shooting guard), v igri pa je krilo (small forward). Če pogledamo seznam kril, se Dončić glede na svojo oceno uvršča še višje kot na deseto mesto.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Najboljših deset organizatorjev igre (levi stolpec), branilcev (sredinski stolpec) in kril (desno stolpec) v košarkarski igri NBA 2K19. Luka Dončić se je med deseterico najboljših branilcev prebil le nekaj več kot tri mesece po izidu igre, pridobil pa je kar okrog deset mest. Spletna stran 2Kratings.com, ki redno osvežuje ocene virtualnih košarkarjev v NBA2K19, Dončića, ki lahko sicer igra na več različnih položajih, uvršča med branilce (shooting guard), v igri pa je krilo (small forward). Če pogledamo seznam kril, se Dončić glede na svojo oceno uvršča še višje kot na deseto mesto. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ocene igralcev v simulaciji košarkarske igre NBA 2K19 določajo, kako dober je košarkar v primerjavi z drugimi košarkarji v igri. Ocena predstavlja povprečje več deset različnih statistik, kot so natančnost in tehnika metov na koš ter podaj, sposobnost preigravanja in zadrževanja žoge, hitrost, pregled nad igro in tako naprej. Vsaka statistika je določena s številčno vrednostjo od 1 do 99. To pomeni, da je najnižja mogoča ocena 1, najvišja pa 99. 

V seriji košarkarskih iger NBA2K ocene posameznih košarkarjev ob izidu novega nadaljevanja temeljijo na njihovih predstavah iz pretekle sezone, nato pa se, če je uporabnik povezan s spletom, med tekočo sezono tedensko prilagajajo njegovi dejanski učinkovitosti na parketu.

Nekatere najvišje statistike Luke Dončića v igri NBA2K10 sovpadajo s tem, kar smo do zdaj videli na parketu lige NBA: odprt met za tri točke, pokrit met za tri točke, met za tri točke po preigravanju. | Foto: YouTube Nekatere najvišje statistike Luke Dončića v igri NBA2K10 sovpadajo s tem, kar smo do zdaj videli na parketu lige NBA: odprt met za tri točke, pokrit met za tri točke, met za tri točke po preigravanju. Foto: YouTube
Podjetje 2K Games, ki razvija serijo NBA2K, ima samo za analizo košarkarske igre in vodenje statistik za posamezne igralce zaposlenih več specialistov, ki se, da bi ocene igralcev čim bolj odražale resnične sposobnosti in formo košarkarjev, svojega dela lotevajo s skoraj znanstveno natančnostjo. 

Jan Oblak
Novice Jan Oblak postavil nov mejnik za slovenski nogomet

Ocena 84 pomeni, da je Luka Dončić po mnenju analitikov podjetja 2K Games trenutno boljši košarkar od prepoznavnih imen, kot so Gordon Hayward, Derrick Rose, Andrew Wiggins, Eric Bledsoe.

Dončić je tudi daleč najboljši novinec lige NBA v igri NBA2K19. Prvi izbor lanskega nabora Deandre Ayton (82) je na seznamu sto najboljših košarkarjev v igri na 58. mestu, Jaren Jackson Jr. (80) pa na 90. mestu. Dončić je trenutno številka 49

Eden boljših košarkarjev v igri NBA 2K19 je sicer še vedno tudi Goran Dragić, ki ima oceno 80

Kako je videti in kako se giblje virtualni Luka Dončić v igri NBA 2K19:

Preberite tudi:

Wayne Rooney, Manchester United
Novice Potop angleškega nogometnega superzvezdnika
Luka Dončić
Novice Razkrivamo plat Luke Dončića, za katero ne ve skoraj nihče
Ne spreglejte