Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 10. 2021,
6.49

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Natisni članek

San Antonio Spurs Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA NBA

Petek, 29. 10. 2021, 6.49

2 leti, 6 mesecev

Liga NBA, 28. oktober

Hladna začetna prha streznila Dončićeve, ki so zrežirali preobrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Luka Dončić | Luka Dončić se je razveselil nove zmage. Dallas je zdaj pri treh in uvodnem porazu proti Atlanta Hawks. | Foto Reuters

Luka Dončić se je razveselil nove zmage. Dallas je zdaj pri treh in uvodnem porazu proti Atlanta Hawks.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so vknjižili tretjo zaporedno zmago v ligi NBA. Po počasnem začetku, ko so proti San Antoniu zaostajali že za 20 točk, so se le prebudili in se na koncu skupaj z navijači – za enega je bil večer izdatneje bogatejši, saj je prejel kar sto tisoč dolarjev v kriptovaluti – veselili novega uspeha. Slovenski košarkarski virtuoz je po slabšem prvem polčasu v drugem pokazal pravi obraz in k zmagi s 104:99 prispeval 25 točk, pet asistenc, tri skoke, izgubil pa je kar sedem žog. Prvi poraz v tej sezoni so doživeli Chicago, Atlanta in Golden State, pri katerem je vse do zadnje četrtine blestel Stephen Curry, nato pa se ni več vpisal med strelce in zgrešil šest trojk zapored.

 

Luka Dončić
Sportal Dončić oster: Ne smemo dovoliti, da se kaj takega spet zgodi

Navijači Dallasa, pa tudi njihovi ljubljenci na parketu, so le nekaj trenutkov po prvem skoku za prvo žogo na tekmi doživeli hladno prho. Gostje so ekspresno povedli z 11:1 in trenerja domače zasedbe Jasona Kidda prisilili, da je prvič poklical igralce na krajši posvet. A se stanje na parketu ni spremenilo. Po štirih minutah in pol je bilo že 16:1. Igra Mavericks ni stekla, velike težave je imel tudi Luka Dončić, ki je izgubljal žoge. Njegova prva napaka na tekmi so bili celo koraki, kar je v ligi NBA redkost, saj veljajo nekoliko drugačna pravila kot v Evropi in je dovoljen korak več.

Vrhunci igre Dallas Mavericks : San Antonio Spurs

Morda se je sprva poznala tudi odsotnost Kristapsa Porzingisa, ki ima težave s hrbtom in je izpustil teksaški obračun. Prvi met iz igre so domači dosegli po debelih petih minutah in pol, ko je bil uspešen prav slovenski košarkarski virtuoz. Drugič je alarm zazvonil pri zaostanku s 5:25, ko je Kidd še enkrat klical minuto odmora. Dončić se je v nadaljevanju četrtine usedel na klop, s prihodom Jalena Brunsona (19 točk, sedem skokov in pet asistenc) pa so se košarkarjem Dallasa razširila obzorja. V dveh minutah so zrežirali delni izid 10:0 in četrtino končali pri znosnih desetih točkah zaostanka (15:25).

Dončić hladen v prvem polčasu ...

Brunson je imel simultanko tudi v nadaljevanju, ko je s 13 točkami pripomogel, da je Dallas zrežiral veliki preobrat (25:4). Po njegovi trojki je bilo 30:29, nekaj trenutkov pozneje pa že +7 (36:29). A je bilo pričakovati, da se izbranci legendarnega trenerja Gregga Popovicha, ki počasi končuje bogato kariero, ne bodo kar zaustavili. Do konca prvega polčasa so se spet prebudili in v zadnji sekundi povedli s 50:47.

Vrhunci Dončićeve igre

Prvi zvezdnik Dallasa je bil v prvem delu hladen. Ko je sredi druge četrtine že mislil, da je končno le zadel trojko s korakom nazaj iz kota, so sodniki po pregledu videoposnetka ugotovili, da je z nogo nekoliko stopil na linijo avta. Na prvo je moral tako počakati do konca druge četrtine, ko je zadel v zadnji sekundi napada za 47:46. Nekaj trenutkov pred tem pa je vknjižil šele prvo asistenco, medtem ko je bila statistična kolona pri skokih povsem prazna, kar se pri njem zelo redko zgodi. Zato pa je bil tisti, ki je izgubljal največ žog. Kar štiri (skupaj sedem) jih je v prvih 24 minutah igre, v katerih je Dallas v času njegove prisotnosti na parketu izgubljal s 23 točkami razlike.

... povsem drug v drugem polčasu, navijač z metom s sredine igrišča do bogate nagrade

Tako kot na začetku tekme so gostje tudi v drugi polčas vstopili bolj podjetno in si po zaslugi vročega Dejounteja Murrayja (23 točk, deset skokov in osem asistenc) priigrali prednost petih točk (61:56). Nato je na sceno stopil Dončić, ki je sam držal niti Dallasove igre v svojih rokah. "Obožujem njegova čustva. Včasih se jezi, včasih se smeji, uživa ob podajah in trojkah, ki ti jih zadene neposredno v obraz. Zabaven je," je pred tekmo o Dončiću povedal trener gostov Popovich, s katerim sta se po koncu obračuna nekoliko dalj časa pogovarjala na sredini igrišča. Po osmih točkah je Kidd košarkarju s številko 77 na dresu namenil počitek, Mavericks pa so še vedno imeli minus na svojem računu (68:71).

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Soj žarometov se je nato uperil proti dvojici Brunson – Maxi Kleber, ki je pred vstopom v zadnjo četrtino ekipi poravnala pri 76:76. Morda je gostitelje za zaključni udar dodatno motiviral navijač, ki je v času odmora med tretjo in četrto četrtino zadel koš s sredine igrišča in si prislužil sto tisoč ameriških dolarjev v kriptovaluti.

Odlično je začela delovati naveza Luka Dončić – Dwight Powell, ki je že dodobra utečena. Ali je zadeval Dončić ali pa je slovenski košarkar lepo zaposlil centra Dallasa, ki mu iz neposredne bližine ni bilo težko potisniti žoge skozi obroč. In gostje so počasi začeli izgubljati stik. Na tribunah je dodatno završalo po novi izjemni Dončićevi akciji, ko je s korakom nazaj zadel trojko prek našega severnega soseda Jakoba Pöltla, nato pa še eno na enak način za 100:90.

Dončić in druščina gostom ponudili priložnost, a so se na koncu le zbrali

Videti je bilo, da je tekma rešena, vendar so se gostje vrnili. Tudi po zaslugi nezbranosti domačih. Dončić je med drugim ob vodstvu s 102:96 zgrešil oba prosta meta (vsega 4/13 so jih metali člani Dallasove zasedbe), v naslednjem napadu izgubil še sedmo žogo in se pritoževal nad sodniki, češ da je prejel udarec po roki. Igralci San Antonio Spurs so imeli tako pol minute pred koncem kar naenkrat priložnost, da izsilijo podaljšek (99:102). Vendar so bili izbranci Jasona Kidda ob koncu zbrani in jim je le uspelo zmagati tretjič zapored zmage v novi sezoni.

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Začetek je bil počasen, nato smo pokazali več energije in pripravili preobrat. Težko se je vrniti, ko enkrat zaostajaš z 20 točkami razlike, a nam je uspelo. Naš cilj je bil, da igramo čvrsto, kar smo v nadaljevanju pokazali," je po zmagi povedal Kleber, ki je bil odličen v obrambi in tekmecu dodelil kar šest blokad.

Pravega počitka pri Dallasu ne bodo imeli, saj jih že v noči na soboto čaka obračun z Denver Nuggets našega Vlatka Čančarja, v nedeljo pa ob 20.30 po slovenskem času še proti Sacramento Kings.

Stephen Curry
Sportal Neobičajna trojka na eni nogi hitro postala spletni hit #video

Chicagu bi skoraj uspel izjemen preobrat

Kratkohlačniki iz New Yorka so prizadejali Chicago Bulls prvi poraz v tej sezoni. Na srečanju, na katerem je bil Derrick Rose deležen ogromnega aplavza s strani občinstva v vetrovnem mestu, kjer je navduševal številna leta (od 2008 do 2016), so zmagali s 104:103. Gostiteljem ni pomagalo niti 25 točk Zacka Lavina, ki je nastopil kljub poškodbi levega palca. Chicago je še tri minute pred koncem zaostajal z 91:104, nato pa bi mu skoraj uspel popoln preobrat. Po zabijanju LaVina je devet sekund pred koncem znižal na 103:104, nato je Julius Randle zgrešil oba prosta meta, a je nato DeMar DeRozan zapravil met za zmago gostiteljev.

Vrhunci srečanja v Chicagu:

Prvi poraz v tej sezoni so doživeli tudi košarkarji Atlanta Hawks. Na srečanju proti Washingtonu, po katerem je Trae Young (15 točk in 13 asistenc) namenil kritičen pogled na nova sodniška pravila, po katerih številni najboljši strelci v ligi NBA izvajajo manj prostih metov, so ostali praznih rok (111:122). Pri Washingtonu je dosegel največ točk Bradley Beal (27), kar je največ v tej sezoni, mejo 20 točk pa so prestopili še trije njegovi soigralci. Pri poražencih je bil najbolj učinkovit John Collins (28 točk).

Najvišjo zmago večera je dosegel Utah, edini udeleženec lige NBA, ki v novi sezoni še ni izkusil grenkobe poraza. Rakete iz Houstna, ki jih je nedavno v teksaškem obračunu premagal Dončićev Dallas, je odpravil s kar 122:91.

Morant v drugem polčasu zasenčil Curryja

V zadnjem dejanju večera v ligi NBA je Memphis v gosteh pokvaril načrte Golden Statu. Bojevnikom se je nasmihala nova zmaga. Prvi polčas so dobili za 19 točk, prvi zvezdnik Stephen Curry pa je do zadnje četrtine dosegel že 36 točk, nato pa je sledil ''mrk''. Že na tretji tekmi zapored se v zadnji četrtini ni vpisal med strelce.

Kako je Ja Morant proslavil zmago:

Memphis je to na krilih Jaja Moranta, ki je samo v drugem polčasu dosegel 23 točk, znal spretno izkoristiti. Izsilil je podaljšek in na koncu zmagal s 104:101. Curry se ni med strelce vpisal tudi v podaljšku, na dvoboju je zgrešil zadnjih šest metov za tri točke (skupno jih je metal 20 in zadel 7).

Liga NBA, 28. oktober

Dallas Mavericks : San Antonio 104:99 
Luka Dončić 25 (met za 3 3/8, za 2 8/11, prosti meti 0/3) 3 sk., 5 as., 7 izg. žog v 34 min., Brunson 19, 7 sk., 5 as., Finney-Smith 14, 8 sk., Kleber 12, 10 sk., 6 blokad; Murray 23, 10 sk., 8 as. Pöltl 14, 13 sk.

Washington Wizards : Atlanta Hawks 122:111
Beal 27, 8 sk. in as., Harrell 25, 13 sk., 5 as.; Kuzma in Caldwell-Pope 21; Collins 28, 12 sk., Reddish 20, Young 15, 13 as.

Philadelphia 76ers : Detroit Pistons 110:102
Embiid 30, 18 sk., Harris 17, Maxey 16, 6 sk. in as.; Bey 19, Grant in Olynyk 14

Houston Rockets : Utah Jazz 91:122
Wood 16, Sengun 14; Bogdanović 19, Gobert 16, 14 sk., Clarkson 16

Chicago Bulls : New York Knicks 103:104
LaVine 25, Vučević 22, 8 sk., 6 as., DeRozan 20; Walker 21, Barrett 20, Randle 13, 16 sk., 9 as.

Golden State Warriors : Memphis Grizzlies 101:104*
Curry 36 (met za tri 7/20), 8 as., 7 sk., Wiggins 16, Lee 14; Morant 30, 7 sk., Bane 19, Jackson Jr. 15, 8 sk.

* po podaljšku

Lestvici

Luka Dončić
Sportal Dončić spet navduševal, velika smola Jokića po nori predstavi #video
Ne spreglejte