Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2023,
5.40

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

6

Natisni članek

Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Chicago Bulls Goran Dragić Goran Dragić Houston Rockets Dallas Mavericks Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 3. 1. 2023, 5.40

1 leto, 3 mesece

Liga NBA, 2. januar

Dončićev sanjski niz se nadaljuje, Dragić spremljal rekorden dosežek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

6

Luka Dončić | Luka Dončić je spet polnil koš Houstona, tokrat bolj z linije, ki označuje proste mete. Zadel jih je kar 18 iz 22 poskusov. | Foto Reuters

Luka Dončić je spet polnil koš Houstona, tokrat bolj z linije, ki označuje proste mete. Zadel jih je kar 18 iz 22 poskusov.

Foto: Reuters

Dallas Mavericks so z izjemnim zaključnim nizom 12:2 preskočili Houston Rockets in se veselili sedme zaporedne zmage (111:106). Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je spet napolnil koš tekmeca. Tokrat se je zaustavil pri 39 točkah, 12 skokih in osmih asistencah. Osrednje ime večera lige NBA pa je bil Donovan Mitchell. Proti Chicago Bulls našega Gorana Dragića mu je uspela sanjska predstava, ki jo je kronal z 71 točkami, kar je njegov osebni rekord z naskokom in osmi dosežek lige NBA. Poražen je bil tudi Vlatko Čančar.

Houston Rockets : Dallas Mavericks 106:111

Porter Jr. 25; Dončić 39 (met za 3 1/9, za 2 9/17, prosti meti 18/22), 12 skokov, 8 asistenc 1 urk. žoga, 4 izg. žoge v 41 min., Wood in Hardaway jr 21.

Ni veliko manjkalo, da bi se zmagoviti niz Dallas Mavericks končal na gostovanju pri najslabši ekipi zahodne konference lige NBA. Na začetku tretje četrtine so zaostajali z 18 točkami razlike (47:65) in imeli praktično vse do vstopa v zadnji del igre dvomesten zaostanek. Takrat pa se je prebudil Luka Dončić, ki je v prvem polčasu ob skromnejšem metu (3/12 iz igre) dosegel zgolj deset točk.

V naslednjih 12 minutah je vknjižil 19 točk, Dallas pa se je v povsem zadnjih izdihljajih približal na zgolj štiri točke zaostanka (83:87) in zmaga je bila spet aktualna.

Slovenski čudežni deček, ki je postal košarkar tedna v ligi NBA – kmalu ga bodo okronali tudi za igralca decembra v zahodni konferenci, saj je kazal sanjske predstave –, je bil razpoložen tudi v zadnji četrtini. Z dodatnimi desetimi točkami je pomagal Mavericks, da so prevesili tehtnico na svojo stran.

A ni šlo vse kot po maslu. Slabih šest minut pred koncem so gostitelji vodili s 100:93, ko je prav Luka zadel svojo edino trojko iz devetih poskusov in napovedal drugačne ritme v Houstonu. Ob dveh novih zadetih prostih metih (na tekmi jih je vrgel kar 22 in bil osemnajstkrat uspešen) je Dallas tri minute in pol pred zadnjim zvokom sirene vodil s 105:104.

Dončić imel zadnjo besedo, trener Houstona ni želel biti kaznovan in je bil raje tiho

Odločilen koš je nato prispeval Spencer Dinwiddie, ko je bilo na semaforju še deset sekund, Mavs pa so takrat pobegnili na 109:106. Zadnjo besedo na tekmi je imel LD77, ki je z novima prostima metoma postavil končnih 111:106.

"Po prvem polčasu nisem bil zaskrbljen. Vedel sem, da moram biti bolj agresiven. In to sem storil. V prvem polčasu sem bil pasiven, kar ni bilo dobro za celotno ekipo," je po dvoboju izpostavil Luka, ki je tako pomagal Dallasu do sedme zaporedne zmage, kar je najdaljši niz teksaškega moštva vse od sezone 2010/2011.

Ob tem se lahko pohvali, da je na zadnjih šestih tekmah dosegel vsaj 32 točk, vključno 60 proti New York Knicks in 50 proti Houston Rockets. "Zmagovati je vedno lepo. Energija v garderobi je izjemna. Zmagati sedemkrat zapored je nekaj posebnega. A si želimo še. Danes smo igrali zelo slabo, a se velike ekipe poberejo in zmagajo na takšnih tekmah," je še izpostavil Luka.

"Zmagati sedem tekem v ligi ni lahko. V NBA je lahko izgubiti, a ne zmagati," je dejal trener Jason Kidd, ki je bil v sezoni 2010/11 član Dallasa, ta pa jo sklenil s skokom na vrh lige NBA, kar je edini naslov za Mavericks.

"Mislim, da smo celotno tekmo dobro zaustavljali Dončića. Težava so bile osebne napake. Nimam dovolj denarja, da bi plačal kazni, zato se bom tu zaustavil," pa je po porazu o Dončićevi predstavi dejal trener Houston Rockets Stephen Silas.

Dončić igralec tedna

Dončić je bil izbran za igralca tedna zahodne konference. Med 26. decembrom in 1. januarjem je odigral tri tekme in z Mavericks zabeležil tri zmage, njegova osebna statistika pa je bila neverjetna. Na teh treh tekmah je dosegel v povprečju 48,7 točke (61,7-odstotni met iz igre, 48-odstotni za tri), 13 skokov, 10,7 asistence, 2,3 ukradene žoge in 1,3 blokade.

Na tekmah proti New York Knicks, Houston Rockets in San Antonio Spurs je Ljubljančan skupno dosegel 146 točk in postal tudi prvi igralec v zgodovini lige NBA z več kot 140 točkami, 30 skoki in 30 podajami na treh zaporednih tekmah. Dončić je bil za igralca tedna izbran drugič zapored in devetič v karieri.

Za igralca tedna na Vzhodu pa je bil izbran Latvijec Kristaps Porzingis, od lani član moštva Washington Wizards, pred tem pa je bil tri sezone Dončićev soigralec pri Dallasu. Tudi Porzingis ima za seboj brezhiben teden, v katerem je čarovnikom pomagal do štirih zmag, sam pa v povprečju dosegal po 24,5 točke na tekmo, pa 8,5 skoka in 2,5 blokade.    

Tadej Pogačar Luka Dončić Primož Roglič
Sportal Norišnica zaradi Dončića, Pogačarja, Rogliča …

Donovan Mitchell nasul Dragićevim Chicago Bulls neverjetnih 71 točk

Neverjetno predstavo pa je zrežiral Donovan Mitchell. Če smo se še pred kratkim čudili, kako je Dončić proti New York Knicks dosegel 60 točk, je bilo v noči na 3. januar še bolj spektakularno. Mitchell se je lahko proti Chicago Bulls pohvalil s častitljivimi 71 točkami, kar je največ v zadnjih 17 letih.

Košarkarji, ki so izstopali v noči na 3. januar

Donovan Mitchell – 71 točk za zmago Cleveland Cavaliers
Klay Thomspon - 54 točk, 7 sk. za zmago Golden State Warriors 
DeMar DeRozan – 44 točk ob porazu Chicago Bulls
Lebron James – 43 točk, 11 sk., 6 as. za zmago LA Lakers
Joel Embiid – 42 točk, 11 sk. za zmago Philadelphie 76ewrs.
Luka Dončić – 39 točk, 12 sk., 8 as. Za zmago Dalas Mavericks

Da je bilo vse skupaj še slajše, pove podatek, da so njegovi Cleveland Cavaliers izničili zaostanek 21 točk in nato v podaljšku s 145:134 premagali Bike, pri katerih je Goran Dragić v 11 minutah dosegel zgolj dve točki (met za 3 0/1, za 2 1/2), ob tem pa v statistiko vpisal še asistenco.

Mitchell se lahko zdaj pohvali z osmim najboljšim dosežkom v ligi NBA. Nazadnje so se ljubitelji košarkarje čudili takšnim številkam leta 2006, ko je pokojni Kobe Bryant proti Torontu dosegel kar 81 točk. Rekord lige je še vedno v lasti Wilta Chamberlaina, ki je proti New York Knicks leta 1962 končal predstavo pri častitljivih stotih točkah.

"Biti v knjigi rekordov s fanti, kot je Wilt, je resnično nekaj posebnega. Vedno sem verjel, da sem lahko eden najboljših igralcev v ligi. Brez besed sem in blagoslovljen, da sem v družbi te veličine," je bil vesel Mitchell, ki je v podaljšku dosegel 13 točk, pred tem pa ob koncu rednega dela v stilu Dončića zgrešil prosti met, pobral odbito žogo in tri sekunde pred koncem izsilil podaljšek.

Mitchell je postal sedmi košarkar v klubu 70. Chamberlainu je uspelo šestkrat, medtem ko Bryantu, Davidu Thompsonu, Elginu Baylorju, Davidu Robinsonu in Devinu Bookerju po enkrat.

Tako kot Dragić je poraz na koži občutil tudi Vlatko Čančar. Denver Nuggets so bili prekratki na gostovanju pri Minnesoti Timberwolves (111:124). Slovenski reprezentant je na parketu prebil 17 minut, v tem času pa mu je uspelo doseči dve točke (met za 3 0/2, za 1/1), enega skoka in asistence.

Denver Boston Nikola Jokić
Sportal Dvoboj vodilnih dobil Denver, tudi s Čančarjevimi točkami

Liga NBA, 2. januar:

Lestvica:

Preberite še:

Giannis Antetokounmpo Luka Dončić
Sportal Grki napovedali prijateljsko tekmo leta
Dallas San Antonio Luka Dončić
Sportal Dončić se ne ustavlja: tretjič v enem tednu več kot 50 točk
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić še naprej ni prvi izbor za naziv MVP
Luka Dončić
Sportal Dončić tik pred tem, da dobi poseben naziv
Ne spreglejte