Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 1. 2023,
19.30

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

upokojitev Sean Bennett Sacha Modolo

Ponedeljek, 2. 1. 2023, 19.30

1 leto, 3 mesece

Seznam kolesarskih upokojencev vse daljši

V pokoj še italijanski sprinter in razočarani Američan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Sacha Modolo | Italijanski veteran Sacha Modolo ni našel kluba za sezono 2023. | Foto Sportida

Italijanski veteran Sacha Modolo ni našel kluba za sezono 2023.

Foto: Sportida

Seznam kolesarskih upokojencev je danes daljši še za dve imeni. Konec tekmovalne kariere sta namreč napovedala italijanski sprinter Sacha Modolo in 26-letni ameriški talent Sean Bennett. Z iztekom leta 2022 so se od profesionalnega kolesarstva poslovila nekatera velika imena, kot so Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Philippe Gilbert, Richie Porte, Pierre Rolland ...

Tadej Pogačar Luka Dončić Primož Roglič
Sportal Norišnica zaradi Dončića, Pogačarja, Rogliča …

35-letni Italijan Sacha Modolo je zadnji v vrsti kolesarskih upokojencev, v dolgi profesionalni karieri je specialist za spinte zbral 49 zmag, dve tudi na Dirki po Italiji. Dvakrat je dirkal tudi na dirki Po Sloveniji, med profesionalci pa od leta 2010 nosil drese Modola, Lampreja, UAE Emirates, EF Education, Alpecin-Fenixa in nazadnje pro kontinentalne ekipe Bardiani CSF-Faizane.

Že decembra lani je na družbenih omrežjih izrazil dvom, da mu bo uspelo najti ekipo za sezono 2023. "Izkušnje mi govorijo, da ne bom našel ničesar. Sem realist. Vrata bom pustil odprta še ta mesec, nato bom začel razmišljati o svoji prihodnosti," je zapisal na Twitterju, danes ima v profilu že zapisano, da je "nekdanji profesionalni kolesar".

Jan Ullrich
Sportal "Težave z alkoholom in drogami so za mano, pripravljen sem na vrnitev v šport"

Obupal tudi mladi Američan

Tudi nadarjeni 26-letni ameriški kolesar Sean Bennett je obupal pri iskanju novega delodajalca, ko je njegov zadnji klub Qhubeka-Assos propadel. V tega je prestopil predlani po dveh sezonah dirkanja za EF Education First, lani pa je bil član kitajske kontinentalne ekipe China Glory Continental Cycling Team. 

Tudi Kalifornijca smo lahko lani videli na dirki Po Sloveniji, s sedmim mestom pa se je izkazal v četrti etapi s ciljem na Veliki Planini. Tedaj je za zmagovitim dvojcem močnega UAE Emirates, Poljakom Rafalom Majko in kasnejšim zmagovalcem slovenske pentlje Tadejem Pogačarjem, zaostal 33 sekund.

Sean Bennett (desno) ob Dancu Mikkelu Bjergu na lanski dirki Po Sloveniji. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sean Bennett (desno) ob Dancu Mikkelu Bjergu na lanski dirki Po Sloveniji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Bennett je enkrat vozil na Dirki po Franciji, dvakrat na Dirki po Italiji, dvakrat tekmoval na spomeniku Po Lombardiji in enkrat na Liege–Bastogne–Liege. V prezgodnji pokoj odhaja brez profesionalne zmage. "Na kariero imam nekaj lepih spominov, v zadnjem času pa so bila bolj ali manj le razočaranja. Iskal sem klub, a ga nisem našel," je povedal.

Miguel Angel Lopez
Sportal Astana odpustila Lopeza, ta bo pravico iskal na sodišču

Več kot sto profesionalcev visi, tudi velika imena

Finančno sesutje francoskega moštva B&B Hotels-KTM je nedavno v pokoj prisililo tudi francoskega asa Pierra Rollanda, a je ta priofesionalno kariero zaključil pri zrelih 36 letih z 12 zmagami v statistiki. Dve etapi je dobil tudi na domačem Touru, eno na Giru, tega pa je leta 2014 končal na četrtem mestu v skupnem seštevku.

Kar nekaj velikih imen pa pred sezono 2023 še visi. Tudi zaradi kolapsa ekip B&B Hotels in Qhubeka je takih še več kot sto. Med temi tudi britanski as Mark Cavendish, eden najboljših sprinterjev vseh časov, Kolumbijec Nairo Quintana, pri katerem se je zapletlo s podaljšanjem pogodbe z Arkeo Samsic, pa njegov rojak Miguel Angel Lopez, ki je izgubil službo pri Astani zaradi domnevnih vezi s kontroverznim doktorjem Maynarjem Marinom ... Seznam upokojencev se tako utegne v kratkem še podaljšati.

Preberite še:

Tom Pidcock
Sportal Mladi Britanec spektakularno poletel med gledalce #video
Sportal Pogačar leto končal kot državni podprvak v ciklokrosu, naslov Štajnarju #foto #video
Domen Novak
Sportal Ujel zadnji vlak pred prezgodnjim koncem kariere
Geraint Thomas
Sportal Še enkrat bo poskusil z Girom: "Upam, da tokrat pridem do konca"

 

Ne spreglejte