Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2019,
4.05

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

3

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 15. 9. 2019, 4.05

1 leto, 9 mesecev

Nov dan v znamenju Tadeja Pogačarja

Pogačar po španski pravljici: Zame je to nepojmljivo in neponovljivo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

3

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar, največje presenečenje letošnje Dirke po Španiji | Foto Alenka Teran Košir

Tadej Pogačar, največje presenečenje letošnje Dirke po Španiji

Foto: Alenka Teran Košir

Plataforma de Gredos - "Za mano je popoln dan," je včeraj po še tretji etapni zmagi na letošnji Dirki po Španiji, vnovičnem prevzemu bele majice za najboljšega mladega kolesarja in gromozanskem skoku nazaj na zmagovalni oder Vuelte, ob bok h kolegu Primožu Rogliču, komaj 20-letni kolesar Tadej Pogačar povzel bistvo 20. dne na dirki ali pa kar bistvo vse tritedenske dirke. Prve v njegovem življenju. Mladi slovenski matador ob velikem zmagoslavju ni pozabil na tiste, ki so ga spodbujali ob trasi. "Danes mi je pomagala misel na to, da so v Španijo pripotovali številni navijači iz vse Slovenije," je opozoril na pomen navijaškega vzdušja ob španskih cestah.

74. Dirko bo Španiji je spet zaznamoval Tadej Pogačar. 

Z 20 leti najmlajši kolesar na Vuelti je na svoji prvi tritedenski dirki dosegel tri etapne zmage, kar na letošnji izvedbi dirke ni uspelo nikomur, znova oblekel belo majico, ki je znak, da je mladi Komendčan tudi najboljši med kolesarji do 25 let, in se zavihtel nazaj na zmagovalni oder.

In to v družbo svetovnega prvaka Alejandra Valverdeja, ki bo Vuelto končal na 2. mestu, in Primoža Rogliča, ki bo kot prvi Slovenec v zgodovini posegel po skupni zmagi na eni od dirk Grand Toura, med katere spadata še italijanski Giro in francoski Tour.

Poglejte si Pogačarjev prihod v cilj ... (video: Alenka Teran Košir)

... in veselje na ekipnem avtobusu:

Na vse ali nič

"Spet sem dal vse, kar sem imel, šel sem na vse ali nič, res je bilo super. Na zadnjem vzponu je Lopez (Miguel Angel Lopez – največji tekmec v boju za belo majico, op. a.) napadel, a na napačnih mestih," je presrečni mladec s Klanca pri Komendi v cilju na Plataformi de Gredos na višini 1.750 metrov razlagal medijskim spremljevalcem španske dirke. Med njimi smo bili tudi številni novinarji iz Slovenije, ki je zaradi uspeha Rogliča in Pogačarja letos bolj kot kadarkoli prej spremljala špansko dirko.

Včeraj sta ob trasi etape za Pogačarja pesti stiskala tudi njegova starša in njegov prvi trener Miha Koncilija. | Foto: osebni arhiv Teje Hauptman Včeraj sta ob trasi etape za Pogačarja pesti stiskala tudi njegova starša in njegov prvi trener Miha Koncilija. Foto: osebni arhiv Teje Hauptman

Slovensko navijaško vzdušje je opazil tudi včerajšnji junak 190 kilometrov dolge etape od mesta Arenas de San Pedro do cilja v gorovju Gredos, ki je bil še kako vesel podpore, predvsem družinske, in svojega prvega trenerja Mihe Koncilije, ki ga je včeraj čakala ob cesti.

Miha Koncilja
Sportal Še človek, ki je odkril Pogačarja, ob videnem ostaja brez besed #intervju

"Opazil sem jih že več 100 metrov pred seboj in res sem bil zelo vesel," je priznal mladenič, ki šele prvo leto tekmuje v dresu ekipe najvišje ravni UAE Emirates, a že zdaj preseneča tudi tiste, ki že dolga leta spremljajo njegov razvoj.

Še sam ni mogel verjeti, da mu je uspel tak preobrat. Iz 5. mesta v skupni razvrstitvi je skočil na tretje, ponovno pa si je prislužil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.  | Foto: Unipublic/Photogomez Sport Še sam ni mogel verjeti, da mu je uspel tak preobrat. Iz 5. mesta v skupni razvrstitvi je skočil na tretje, ponovno pa si je prislužil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Marca je navdušil z zmago na večetapni dirki po portugalski pokrajini Algarve, nato kot najmlajši zmagovalec v zgodovini pometel še s konkurenco na Dirki po Kaliforniji in se včeraj po šampionski predstavi, ko se je 39 kilometrov pred ciljem, v deževnem vremenu, ki mu ustreza, izstrelil iz skupine, na klancu na Punto de Pena Negra ujel ubežnika Taa Geoghegana Harta (Ineos) in Rubena Guerreiro (Katjuša Alpecin) ter s samostojnim pobegom prišel še do tretje etapne zmage na tej dirki.

Pogum in odlična pripravljenost sta ga vrnila tudi na zmagovalni oder letošnje Vuelte, kjer bo danes zvečer v Madridu stal v družbi aktualnega svetovnega prvaka Alejandra Valverdeja (Movistar) in kolega iz reprezentance Primoža Rogliča. (Jumbo Visma).

Primož Roglič
Sportal Roglič še ni videl prave črte, Pogačar ne dojema vsega #video

"Nepojmljivo in neponovljivo"

Priznal je, da pred tremi tedni pred začetkom Vuelte nikakor ni razmišljal o izkupičku, ki ga je skoval v 20 dneh, "razmišljal sem samo o tem, da bi končal Vuelto, potem pa sem se počutil dobro in zgodilo se je, kar se je. To, da sva s Primožem oba na zmagovalnem odru, je zame nepojmljivo in neponovljivo," je priznal.

Tadej Pogačar | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir

"Zame so naredili vse"

V cilju se je spomnil tudi na tiste, ki so mu v zadnjih tednih s strokovnim znanjem in empatijo najbolj pomagali.

"To so moji športni direktorji, vključno z Andrejem Hauptmanom, in vsa ekipa, ki mi je dala motivacijo in vlila upanje. Zame so naredili vse in na koncu se je res izšlo tako, kot bi si lahko samo želel."

Pogačar je šele drugi kolesar v zgodovini, ki je še pred 21. rojstnim dnem (Pogačar bo 21 let praznoval šest dni po Vuelti, 21. septembra) na eni od tritedenskih dirk dosegel tri etapne zmage.

Pred njim je to uspelo samo Giuseppeju Saronniju, menedžerju Pogačarjevega moštva UAE Emirates.

Ni razmišljal o tem, da bi vrgel puško v koruzo

Poudaril je, da nikoli ni obupal. Niti ko mu je Lopez "slekel" belo majico, niti ko ga je Nairo Quintana v sredo zrinil z zmagovalnega odra, Lopez pa dan pozneje potisnil na 5. mesto v skupni razvrstitvi.

"Ne, puške nismo nikoli vrgli v koruzo," je poudaril.

Z Rogličem idealna kombinacija

Spregovoril je tudi o zavezništvu z Rogličem. "S Primožem sva imela bolj ali manj skupne interese, s tem, da je on branil 1. mesto, jaz pa napadal, zato je bila to za naju idealna kombinacija," je dejal.

In kaj o Tadeju Pogačarju pravi Primož Roglič? (Video: Jaka Lopatič)

Nedeljska parada šampionov

Pogačar si je že sinoči lahko oddahnil. Današnja etapa na Vuelti bo namreč ravninska in med oblikovalci skupnega seštevka ne bo igrala bistvene vloge.

Kolesarji bodo v Fuenlabradi štartali ob 17.10, cilj v Madridu pa naj bi po 106 kilometrih dosegli okrog 20. ure.

Preberite še:

Primož Roglič Alejandro Valverde Vuelta2019
Sportal Tadej Pogačar s tretjo etapno zmago nazaj na stopničke, Roglič kralj Vuelte
Primož Roglič
Sportal Roglič vstopil v svet nesmrtnih, Pogačar tlakuje pot vanj
Slovenska navijača na Vuleti 2019
Sportal V nasprotju z Girom so slovenske zastave na Vuelti redka dragocenost #foto
gumijasti bomboni
Sportal Neverjetno, a logično: zato kolesarji na Vuelti tako radi žvečijo gumijaste bombone

 

 

Ne spreglejte