Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2022,
9.10

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

5

Natisni članek

doping Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Jonas Vingegaard Wout Van Aert Primož Roglič Primož Roglič Mathieu Heijboer Jumbo-Visma

Sreda, 3. 8. 2022, 9.10

1 leto, 8 mesecev

Jumbo-Visma

Rogličev trener o dopinških vprašanjih: Za vsakega od naših dam roko v ogenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

5

Mathieu Heijboer, Jumbo-Visma | Mathieu Heijboer na vprašanja o dopingu: "Za vsakega člana te ekipe dam roko v ogenj. | Foto Guliverimage

Mathieu Heijboer na vprašanja o dopingu: "Za vsakega člana te ekipe dam roko v ogenj.

Foto: Guliverimage

Po zmagoslavju nizozemskega moštva Jumbo-Visma na letošnji dirki po Franciji, ko je Danec Jonas Vingegaard osvojil skupno zmago, Wout van Aert pa zeleno majico za najboljšega po točkah, sta morala prav ta kolesarja odgovarjati na neprijetna vprašanja o dopingu. Dvomi jezijo člane Rogličvega moštva, oglasil se je tudi trener ekipe Mathieu Heijboer.

"Za vsakega člana te ekipe dam roko v ogenj," je Mathieu Heijboer, povsem prepričan o čistosti kolesarjev Jumbo-Visme, odločno povedal za VeloNews. Osupljive predstave Vingegaarda in van Aerta na letošnjem Touru so vzbudile tudi vprašanja o uporabi dopinga, tudi ta kolesarska asa sta se morala pred dvema tednoma spopadati z njimi in oba prav tako odločno zanikala kakršnekoli nečednosti.

Jonas Vingegaard
Sportal Junak Toura moral odgovarjati o dopingu: Popolnoma čisti smo

Kolesarstvo naj bi bilo danes povsem drugačno, kot je bilo pred 20 leti in pred tem, ko je v pelotonu kraljevala uporaba prepovedanih sredstev, a vprašanja, namigovanja ter dvomi o čistosti kolesarjev so postali že nekakšna tradicija, meni Heijboer, ki v Jumbo-Vismi skrbi za fizično pripravo kolesarjev, tudi slovenskega asa Primoža Rogliča.

Jumbo-Visma je zavladala na letošnjem Touru, njeni kolesarji so morali odgovarjati tudi na neprijetna vprašanja. | Foto: Reuters Jumbo-Visma je zavladala na letošnjem Touru, njeni kolesarji so morali odgovarjati tudi na neprijetna vprašanja. Foto: Reuters

"Nismo se pojavili kar naenkrat"

"Moje protivprašanje bi bilo, ali boste zdaj zahtevali, da to dokažemo? Je to, da delujemo na visoki ravni in smo bili najboljše moštvo na Dirki po Franciji, zdaj razlog za sum," se je še razburjal Heijboer in poudaril: "Mi se nismo kar pojavili. Na stopničkah smo končali zadnje štiri Toure. Naša ekipa je rasla počasi in prišla do točke, ko se ji želijo priključiti zelo dobri kolesarji. Nismo se pojavili kar naenkrat in bili dobri na Touru." 

Jonas Vingegaard
Sportal Jonas Vingegaard ni padel kar z neba: to o njem pravita njegova starša

"Glede na zgodovino našega športa je logično ..."

A prav Heijboer je bil kolesarski profesionalec v temnih časih kolesarstva, v začetku tisočletja je dirkal za Rabobakn in Cofidis in bil priča dogodkom, zaradi katerih morajo tudi danes kolesarski asi odgovarjati na zoprna vprašanja. "Glede na zgodovino našega športa je logično, da ljudje sprašujejo, ampak po drugi strani pa morate vedeti, da je bil Wout van Aert v črnih časih kolesarstva star kakšnih 10, 12 let in s tem nima nič. Zdaj pa se mora braniti zaradi napak, ki so jih delali kolesarji dve generaciji pred njim," je v pogovoru za VeloNews še povedal danes 40-letni Nizozemec Heijboer.

"Kolesarstvo se je spremenilo in res ne vem, zakaj moramo še kar naprej govoriti o teh stvareh." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Kolesarstvo se je spremenilo in res ne vem, zakaj moramo še kar naprej govoriti o teh stvareh." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prepričan je, da so v Jumbo-Vismi dovolj pregledni, prepovedanih sredstev ne uporabljajo, prednosti iščejo v bolj dodelanih metodah treninga, s skrbno prehrano, najboljšo opremo ... "Novinarji tovrstna vprašanja zastavljajo, ker smo hitri, a če bi se malo bolj potrudili in raziskali, kako delujemo kot ekipa, bi ugotovili, da so nesmiselna. Prav ničesar ne počnemo narobe," je še povedal Heijboer.

sprejem Jonasa Vingegaarda
Sportal Kakšen sprejem! Kraljeve sile v zraku, nepregledna množica v mestu. #video #foto

Dvomi, nezaupanje in zoprna vprašanja so kolesarska folklora

Če je rumeni Vingegaard na vprašanja o dopingu po Touru odgovarjal mirno, je bil Van Aert veliko bolj nejevoljen. "Izjemno trdo smo delali za tole. Kolesarstvo se je spremenilo in res ne vem, zakaj moramo še kar naprej govoriti o teh stvareh," je povedal v Parizu.

Tudi Tadej Pogačar je moral lani, po svoji drugi zmagi na dirki vseh dirk odgovarjati na vprašanja o dopingu, očitali so mu celo mehanski doping, sumili o regularnosti njegovega kolesa. Nekdanji Sky, danes Ineos Grenadiers so bili v obdobju prevlade Chrisa Frooma prav tako tarča številnih očitkov in sumov, moštvo Bahrain Victorious Mateja Mohoriča, Jana Tratnika, Domna Novaka in Matevža Govekarja je bilo letos celo tarča policijskih preiskav. Dopinški dvomi so res postali nekakšna kolesarska folklora, še posebej na Dirki po Franciji.   

Preberite še:

Milan Eržen
Sportal Eržen še brez odgovorov: Dopinški napadi izvirajo iz ljubosumja
Marion Rousse
Sportal Prvi ženski Tour popoln uspeh: Sploh se še ne zavedamo, kaj nam je uspelo
Tadej Pogačar Lombardija
Sportal Pošalili so se na Pogačarjev račun
Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Prevlada Pogačarja in Rogliča se nadaljuje
Jonas Vingegaard
Sportal Kako je kralj Toura Vingegaard premagal tesnobo in strah
Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Pogačar in Roglič dobila učno gradivo
Ne spreglejte