Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
7. 5. 2023,
10.30

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

3

Natisni članek

Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji Primož Roglič Primož Roglič Matevž Šparovec

Nedelja, 7. 5. 2023, 10.30

11 mesecev, 2 tedna

Roglič na Giru dobil skakalni obisk

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

3

Matevž Šparovec | Matevž Šparovec in Primož Roglič sta nekoč skupaj skakala, v soboto pa ga je Matevž obiskal na cilju 1. etape v Ortoni. | Foto Ana Kovač

Matevž Šparovec in Primož Roglič sta nekoč skupaj skakala, v soboto pa ga je Matevž obiskal na cilju 1. etape v Ortoni.

Foto: Ana Kovač

"Kot skakalci res nismo kolesarili, je pa lep in naporen šport. Primož Roglič je naredil kolesarski boom. Tudi med neskakalci. Mislim, da jih deset let nazaj ni toliko kolesarilo in tudi spremljalo kolesarstva v takšnem številu kot zdaj. Ne govorijo le rezultati o njegovi veličini, ampak je velik tudi zaradi osebnosti," je v cilju prve etape Dirke po Italiji v pogovoru za Sportal o nekdanjem skakalnem kolegu razlagal Matevž Šparovec, ki je po končani karieri prav tako postal nadobuden kolesar, sicer pa v slovenski skakalni reprezentanci vneto skrbi za pripravo smuči naših najboljših orlov.

Od našega poročevalca | Foto:

Navijači
Sportal Zaradi Rogliča na več kot 800 km dolgo pot, žena Evenepoela v soju žarometov #foto

V preteklosti je veljalo pravilo, da smučarski skakalci ne smejo kolesariti, saj to slabo vpliva na odzivnost njihovih mišic, zato ni nič nenavadnega, da ogromno nekdanjih skakalcev po koncu karier vidimo na kolesih. Povrhu vsega so se tudi sami navdušili za ta šport zaradi Primoža Rogliča.

Njihov stanovski kolega je bil nekoč nadarjeni skakalec in osvajal medalje na mladinskih svetovnih prvenstvih, nato pa se je po padcu na Letalnici bratov Gorišek zanj vse spremenilo. Srečo je kaj kmalu našel v kolesarstvu in se povzpel med velikane tega športa.

Primož Roglič
Sportal Roglič bo mirno zaspal, nesrečnemu Tratniku namenil spodbudne besede #video

Roglič se je razveselil skakalnega obiska

Kako je postati mladinski ekipni svetovni prvak v skokih, dobro ve tudi Matevž Šparovec, ki je bil leta 2005 skupaj z Mitjo Mežnarjem, Nejcem Frankom in Jurijem Tepešem zlat v Rovaniemiju. Dobro pozna tudi Rogliča, s katerim sta eno leto trenirala v mladinski reprezentanci in nato vse, dokler ni padel v Planici.

Matevž Šparovec zadnja leta skrbi za servis smuči najboljših slovenskih skakalcev v A reprezentanci. | Foto: Ana Kovač Matevž Šparovec zadnja leta skrbi za servis smuči najboljših slovenskih skakalcev v A reprezentanci. Foto: Ana Kovač

Zato ni nič nenavadnega, da smo serviserja slovenske moške članske skakalne reprezentance srečali na cilju prve etape Gira. "O, skakalna družba," se ga je Rogla razveselil, potem ko je opravil s traso kronometra v prvi etapi, v kateri je osvojil šesto mesto in za zmagovalcem Remcom Evenepoelom zaostal 43 sekund.

Thomas Gloag
Sportal Izklopil telefon, Rogličevi šefi so ga klicali, nato je sledilo presenečenje

"Velika osebnost je"

Tudi Šparovec je ogromno kolesaril v zadnjem obdobju. Na Sardiniji je v preteklih dveh tednih naredil približno 2.500 kilometrov. "Imam eno osnovo za naprej za sezono," se je zasmejal Šparovec in z naslednjimi besedami dal vedeti, zakaj je kolesaril na tem italijanskem otoku: "Ceste so lepe in všeč mi je tam. Ta teden imam še čas, v ponedeljek začnemo."

Zadnja dva tedna je kolesaril na Sardiniji in naredil približno 2.500 kilometrov. | Foto: Ana Kovač Zadnja dva tedna je kolesaril na Sardiniji in naredil približno 2.500 kilometrov. Foto: Ana Kovač

Z mislimi je pogledal proti treningom slovenskih skakalcev, ki se bodo v tem mesecu podali na skakalnice, medtem ko so s kondicijskimi treningi že začeli. A je bil na cilju prve etape v Ortoni čas za kolesarski pogovor. Na šport, ki ga je v zadnjih letih vzljubil, medtem ko ga v času skakalne kariere zaradi že omenjene specifike ni mogel podrobneje spoznati.

"Kot skakalci res nismo kolesarili, je pa lep in naporen šport. Primož Roglič je naredil kolesarski boom. Tudi med neskakalci. Mislim, da jih deset let nazaj ni toliko kolesarilo in tudi spremljalo kolesarstva v takšnem številu kot zdaj. Ne govorijo le rezultati o njegovi veličini, ampak je velik tudi zaradi osebnosti," je namenil spoštovanje Rogliču in dal vedeti, da je bil v preteklosti že na številnih njegovih dirkah: "Bi lahko kar nekaj časa govorila, da bi jih naštel. Všeč mi je kot idol. Rad grem pogledat in navijat zanj. Na Giru sem bil že na njegovem prvem. Upam, da se mu letos razplete, kot si želi."

Primož Roglič, Giro 2023
Sportal Evenepoel že v uvodu Gira do lepe prednosti pred Rogličem
Jan Tratnik
Sportal Prvič po hudi nesreči se je oglasil Jan Tratnik
Ne spreglejte