Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

Natisni članek

Jonas Vingegaard Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 13. 7. 2023, 4.00

9 mesecev, 3 tedne

Pogačar že pred petkovim testom pričakuje etapo, polno pasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar opozarja pred današnjo 12. etapo.  | Foto Reuters

Tadej Pogačar opozarja pred današnjo 12. etapo.

Foto: Reuters

Kolesarji, ki ciljajo na visoka mesta v skupni razvrstitvi Dirke po Franciji, so včeraj kljub vmesnim epizodam s plohami, vetrom in srnjakom, ki je stekel čez cesto, preživeli dokaj miren dan. Pri vrhu skupnega seštevka dirke ni prišlo do sprememb, a že danes je lahko drugače, opozarja Tadej Pogačar, ki za vodilnim Jonasom Vingegaardom zaostaja 17 sekund. Trasa 12. etape s številnimi krajšimi vzponi je pisana na kožo ubežnikom, na svoj račun pa bi lahko prišli tudi favoriti, ki jih od petka do nedelje čakajo precej težje etape. Slovenski šampion na slabih cestah še vedno čuti nelagodje v zapestju.

Ne glede na to, da so zahtevne gorske etape na sporedu šele v petek, soboto in nedeljo, se slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar zaveda, da bi tudi današnja, 12. tranzitna razgibana etapa od Roanna do Belleville-en-Beaujolaisa, ki prinaša pet kategoriziranih vzponov in bonifikacijske sekunde na zadnjem vzponu, z vrhom okoli 28 kilometrov pred ciljem, lahko prinesla spremembe pri vrhu.

Profil 12. etape na Dirki po Franciji:

12. etapa Dirke po Franciji | Foto:

"Zelo zahtevno bo," je svoje mnenje o 12. etapi strnil Tadej Pogačar. "Trasa ima svoje pasti in je lahko zahtevna tudi za favorite," je ocenil Pogačar, ki je trenutno drugi v generalni razvrstitvi, sedemnajst sekund za nosilcem rumene majice Jonasom Vingegaardom.

Nekaj besed je namenil tudi poškodbi zapestja, kjer ena od kosti še vedno ni povsem zaceljena, a zatrjuje, da se stvari odvijajo v pravo smer. "Stanje z zapestjem se izboljšuje. Še vedno je vsak dan nekoliko občutljivo, po koncu Toura ga bom za nekaj dni povsem razbremenil. Kdaj me zapestje najbolj moti? Ko se vozimo po slabih cestah," je namignil in hitro dodal: "Toda na srečo so ceste v Franciji zelo lepe."

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pogačarjev največji tekmec Jonas Vingegaard je zagotovil, da do konca tedna, ko bodo na sporedu zahtevne gorske etape, ne bo poskušal z norimi napadi. "Skušali bomo obdržati rumeno majico, a ne bomo delali ničesar norega, energijo bomo hranili za konec tedna, predvsem za soboto in nedeljo. V petek nas čaka samo en vzpon, sobota in nedelja pa bosta zelo naporna," se zaveda lanski zmagovalec Toura.

Nepovabljen gost na 11. etapi Toura:

"Trase 12. etape si še nisem pogledal, vam pa, da je veliko vzponov in spustov, a to moramo še analizirati z ekipo. Trudil se bom, da do konca tedna ne bom imel nobenih težav," je dal vedeti Vingegaard.

V četrtek bo na sporedu zahtevna etapa od Roanna do Belleville-en-Beaujolaisa (168,8 km). Kolesarji bodo morali v razgibani etapi premagati pet kategoriziranih vzponov. Na zadnjem z vrhom okoli 28 kilometrov pred ciljem bodo delili tudi bonifikacijske sekunde. Možnih je več scenarijev, lahko se izide v prid ubežnikom ali pa favoritom za skupno zmago. Etapo si je podčrtal tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je bil v nedeljo po begu odličen tretji.

Še precej težje bo ob koncu tedna. Karavano v petek, na francoski državni praznik, dan Bastilje, čaka gorska etapa s ciljnim vzponom na Grand Colombier, ob koncu tedna pa dve alpski etapi. Kolesarji se bodo v soboto spopadli z vzponom na Joux Plane, dan pozneje pa jih čaka vzpon na Saint-Gervais Mont-Blanc. Sledi dan počitka in v torek gorski kronometer.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Pello Bilbao
Sportal V torek najhitrejši na Touru, dan pozneje osrečil Bahrain Victorious
Mattias Skjelmose
Sportal Danec, ki je z izjavo zakuhal pravo zmešnjavo na Touru, se je opravičil
Jasper
Sportal Neverjetni Belgijec do četrte etapne zmage na letošnjem Touru, Pogačar varno v cilju
Wout van Aert
Sportal Nekdanji član Jumbo-Visme kritičen do Wouta van Aerta
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar jasen: Noro je bilo
Ne spreglejte