SiolNET. Sportal Kolesarstvo
7,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka Po Sloveniji, 3. etapa (Slovenske Konjice–Celjski grad, 175,7 km)

Kolumbijski zvezdnik pokazal zobe in se odel v zeleno, Roglič tretji #video

7,05

termometer

Rigoberto Uran
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kolumbijec Rigoberto Uran (Cannondale) je zmagovalec tretje razgibane etape 25. dirke Po Sloveniji, ki se je začela v Slovenskih Konjicah in končala z vzponom na Celjski grad. Uran je s tem prevzel tudi vodstvo v skupni razvrstitvi. Drugi je bil Južnoafričan Darly Impey (Mitchelton – Scott), slovenski junak Primož Roglič pa tretji.

Konec: Po spustu s Celjske kože je odlično kazalo tudi Mateju Mohoriču, ki pa je v zadnji dveh kilometrih popustil, najboljši hribolazci pa so to izkoristili in obračunali med sabo. Roglič je skočil nekoliko prehitro in 200 metrov pred ciljem ugasnil, kar sta izkoristila Uran in Impey.

Cilj - Celjski grad:

1. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) 4:00:56
2. Daryl Impey (JAR/Mitchelton – Scott) isti čas
3. Primož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo) +0:04
4. Rafal Majka (Pol/Bora Hansgrohe) isti čas
5. Ildar Arslanov (Rus/Gazprom RusVelo) 0:06
6. Robert Kiserlovski (Hrv/Katjuša Alpecin) 0:11
7. Marco Canola (Rom/Nippo Vinni Fantini Europa Ovini) 0:12
8. Michael Storer (Avs/Sunweb) 0:14
9. Davide Formolo (Ita/Bora Hansgrohe) isti čas
10. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida) 0:16
11. Tadej Pogačar (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum) isti čas

...
13. Janez Brajkovič (Slo/Adria Mobil) 0:24
...
Uradni rezultati/Official results

14.40, 4 km do cilja: Matej Mohorič (Bahrain Merida) ima še 25 sekund prednosti. A na koncu ga čaka še dva kilometra vzpona.

 14.35, 6 km do cilja: Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida) nadaljuje v samostojnem pobegu. V spustu si je nabral okoli 20 sekund prednosti. Bo to dovolj za zmago?

14.30: Primož Roglič je dobil prvi resen gorski vzpon na letošnji dirki Po Sloveniji. V spustu pa zdaj blesti še en Slovenec, Matej Mohorič, ki mu ne more slediti prav nihče.

Gorski cilj II. kategorije - Celjska koča (160 km):

1. Primož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo)
2. Jai Hindley (Avs/Sunweb)
3. Rafal Majka (Pol/Bora Hansgrohe)

14.23: V vodilni skupini je deset kolesarjev, ne daleč za njimi pa je še ena skupina, ki bi jo na spustu lahko brez težav ujela.

14:19, 20 km do cilja: Primož Roglič je za kratek čas močno potegnil, zanimivo, sledil mu je lahko le lanski zmagovalec Rafal Majka. Slovenec je nato popustil in pustil, da ju ujamejo še preostali kolesarji.

14.16, 21 km do cilja: Rogličev pomočnik še vedno diktira močen tempo, v vodilni skupini pa je vse manj kolesarjev.

14.13, 22 km do cilja: Ubežnika sta bila ujeta že na začetku vzpona na Celjsko kočo. Primož Roglič ima ob sebi le še enega pomočnika. 

14.10, 23 km do cilja: Prednost vodilnih kolesarjev je le še dobra minuta. Le še vprašanje časa je, kdaj bo sta ujeta. Glavnina je vse hitrejša.

Leteči cilj - Laško (150,4 km):

1. Roger Kluge (Nem/Mitchelton – Scott)
2. Marcel Kittel (Nem/Katjuša Alpecin)
3. Matteo Pelucchi (Ita/Bora Hansgrohe)

14.00, 29 km do cilja: V glavnini so se na čelo postavili pomočniki Primoža Rogliča (ekipa Lotto NL Jumbo) in narekujejo izjemno močan ritem. Prednost ubežne dvojice se posledično hitro topi. Nemca Kittel in Kluge imata le še dobre dve minuti prednosti.

13.55, 36 km do cilja: Prednost ubežnikov se iz kilometra v kilometer zmanjšuje. Zdaj ta znaša le okoli 3 minute.

Po Sloveniji Foto: Mario Horvat/Sportida

13.40, 42 km do cilja: Nemška naveza Kluge-Kittel ne popušča in grize naprej. Pred glavnino ima 3 minute in 40 sekund.

13.35: V kolesarstvu je prava redkost je, da dobi šprinter dobi gorski cilj. Ne glede na to, da je le IV. kategorije. Kittel in Kluge ima zdaj pred glavnino 3 minute in 30 sekund prednosti.

Gorski cilj IV. kategorije - Prapreče (124 km):

1. Marcel Kittel (Nem/Katjuša Alpecin)

13.30: Vodilna Nemca (Kluge in Kittel) se že vzpenjata na Prapreče, še vedno imata okoli štiri minute pred glavnino. 

13.25: Premijski šprint v Zagorju je pripadel Rogerju Klugeju (Nem/Mitchelton – Scott). V Zagorju je kolesarje pričakalo ogromno navijačev.

13.20: Iz Savinjske doline je karavana prek Trojan prešla na Zagorsko, v domače kraje Primoža Rogliča. Ob cesti je čedalje več navijačev, prevladujejo seveda transparenti z vzpodbudnimi sporočili za Roglo.

13.15, 106 km: Vodilna sta med vzponom na Trojane izgubila še nekaj sekund. Zdaj imata pred glavnino okoli štiri minute prednosti. 

13.05, 103 km: Kittel in Kluge imata pred glavnino še vedno lepo prednost. Ta je sicer padla pod pet minut, a ne veliko (4:40). 

12.55: Po dveh urah vožnje je povprečna hitrost kolesarjev 45 km/h.

12.30, 77 km: Prednost ubežnikov se ne zmanjšuje (5:30), a roko na srce je pred nami šele dober začetek. Kmalu se bodo začeli klanci, kjer pa omenjana vsaj na papirju ne bi smela imeti preveč možnosti. 

Leteči cilj - Štore (68,2 km):

1. Marcel Kittel (Nem/Katjuša Alpecin)
2. Roger Kluge (Nem/Mitchelton – Scott)
3. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida)

Po Sloveniji Foto: Vid Ponikvar

12.20, 63 km: Na trasi brez sprememb. Vodilna kolesarja ohranjata prednost prek petih minut.

Leteči cilj - Šentjur (61,7 km):

1. Roger Kluge (Nem/Mitchelton – Scott)
2. Marcel Kittel (Nem/Katjuša Alpecin)
3. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida)

12.00, 54 km: Vodilna Nemca Marcel Kittel (Katjuša Alpecin) in Roger Kluge (Mitchelton – Scott) le povečujeta prednost. Ta je zdaj že velikih 5 minut in 20 sekund.

11.55: Kolesar Nippo Vinni Fantini, ki je padel, nadaljuje z dirko, je pa obiskal zdravnika v avtu.

11:51, 49 km: Vodilna dvojica je glavnini ušla iz pred oči, prednost pa se le povečuje. Kittel in Kluge ima že lepo prednost - 2 minuti in 15 sekud.

11.48, 47 km: Zdaj lahko resnično potrdimo prvi uspešni pobeg na tretji etapi. Prednost je narasla preko munite (1:10).

11.46, 46 km: Vodilna Kittel in Kluge sta še malce ušla. Zdaj imata 40 sekund prednosti.

11.40, 42 km: Smo le dočakali uspešen pobeg? Pol minute naskoka pred glavnino sta si privozila Marcel Kittel (Nem/Katjuša Alpecin) in Roger Kluge (Nem/Mitchelton – Scott).

Po Sloveniji Foto: Vid Ponikvar

11.35: Moštvi Nippo Vinni Fantini in Dukla sta bili obveščeni, da sta njuna kolesarja padla, kolesarju Stefan Mastaller (My Bike - Stevens) pa je odtrgalo menjalnik. Obvestila o novih odstopih za zdaj še ni.

Svoje načrte imajo tudi pri ekipi CCC: ''Prilagajali se bomo razmeram na dirki. Jan Tratnik  bo zagotovo  poskušal  kaj narediti, ostali pa mu bomo na razpolago za pomoč,'' pravi Marko Kump.

11.30, 31 km: Zabeležili smo nov poskus pobega. Trojica si je nabrala 100 metrov prednosti, a jih je glavnina po nekaj sekundah hitro ujela.

11.25, 28 km: Glavnina ostaja skupaj. Makadam kolesarjem pričakovano ni povzročal preveč težav. Nekaj pozivov je bilo mehanikom ekip, ampak nič resnega.

Po Sloveniji Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

11.20: Na 26. kilometru čaka kolesarje zaradi del na cesti 700 metrov makadama, kar pa zanje ni nikakršna neznanka. Vseeno previdnost ne bo odveč.

11.20, 25 km: Spet je dišalo po pobegu. Nekaj metrov prednosti si je prikolesarilo 12 kolesarjev, a je glavnina vse skupaj hitro zajezila. 

Matej Mohorič si želi s Celjske koče priti v enem kosu:

11.10: Ves čas potekajo poskusi pobegov, a za zdaj so prav vsi bili uspešno nevtralizirani. To je le kaže na to, kako pomembna je etapa za ekipe, ki računajo na skupno zmago. Te ekipe nočejo ničesar prepustiti naključju.

11.07, 15 km: Glavnina je še vedno skupaj, uspešnega pobega kljub številnim poskusom še ni. S terena sporočajo, da je padel Hrvat Deni Baniček (Meridiana Kamen) in končal z dirko.

11.05: Glavnina je ubežnike polovila. Pobega je bilo hitro konec.

11.00, 12 km: Skupina ubežnikov je prevelika (12-15 kolesarjev), zato jih glavnina ne spusti predaleč.

10.55, 8 km: Kot kaže je uspel že prvi pobeg. V vodstvu je 12 kolesarjev, glavnina pa je le 18 sekund za njimi.

Tadej Pogačar, pravi, da zelene majice ne bodo branili:

10.50: Začelo se je zares! V karavani ostaja 150 kolesarjev. Že takoj po sodnikovem žvižgu so se začeli prvi poskusi pobega.

10.45: Eden izmed favoritov za današnjo zmago je tudi Primož Roglič, ki se že veseli, da bo lahko pozdravil svoje vaščane: ''Trasa etapa gre čez moje kraje in tega se res veselim. Pogrešam dirkanje po domačih cestah in pred domačimi navijači. V čast mi je nastopati na dirki Po Sloveniji."

Pomoč je Rogliču obljubil tudi včerajšnji zmagovalec Dylan Groenewegen: Delali bomo za Primoža, nenazadnje je ta etapa pomembna tudi za končno razvrstitev."

10.40: Začela se je zaprta vožnja v Slovenskih Konjicah. Čez nekaj minut pa bo šlo zares.

Štart - Slovenske Konjice

10.35: Vodilni kolesar dirke Benjamin Hill: "Fantastično je nositi majico vodilnega, še zdaj ne morem verjeti. Dal bom vse od sebe, da majico zadržim, a možnosti so enake nič."

10.00: Zelo čustven dan bo za glavnega slovenskega aduta v skupni razvrstitvi Primoža Rogliča, saj bo današnja trasa vodila tudi skozi njegov rodni kraj Kisovec, kjer mu bodo domačimi, vsaj tako obljubljajo, pripravili bučen sprejem.

Kaj se bo dogajalo danes?

Kolesarje na dirki Po Sloveniji tretji dan čaka zelo razgibana, skoraj 176 kilometrov dolga trasa z zahtevnim delom Trojane-Zagorje-Hrastnik, sledil bo vzpon na Celjsko kočo, za konec pa še vzpon na Celjski grad. 

Čeprav je jasno, da današnji zmagovalec ne bo tudi končni, saj je v soboto na sporedu že kraljevska etapa, v nedeljo pa še kronometer, bo že dobro vidno, kam pes taco moli in kdo so tisti kolesarji, ki se bodo v zadnjih dneh udarili za zeleno majico. Po dveh dneh jo nosi član ekipe Ljubljana Gusto Xaurum Benjamin Hill.

Preberite še:

Benjamin Hill Sportal Rezultati 2. etape in skupna razvrstitev 25. dirke po Sloveniji Marko Polanc Sportal Tajvance dogodki v Sloveniji zelo razveselili Dylan Groenewegen Sportal Nizozemcu etapna zmaga, zelena majica vodilnega pri ljubljanski ekipi #video Dylan Groenewegen Sportal Dutch was fastest in Rogaška Slatina #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 182
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin