Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
15.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

1

Natisni članek

Marcel Kittel Mark Cavendish Maribor Rogaška Slatina Po Sloveniji

Četrtek, 14. 6. 2018, 15.00

5 let, 10 mesecev

Dirka Po Sloveniji, 2. etapa (Maribor-Rogaška Slatina, 152,7 km)

Nizozemcu etapna zmaga, zelena majica vodilnega pri ljubljanski ekipi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

1

 

Nizozemec Dylan Groenewegen (Lotto NL Jumbo) je zmagovalec druge etape 25. dirke Po Sloveniji. Drugi je bil Italijan Matteo Pelucchi, tretji pa Mezgečev klubski kolega Caleb Ewan. Najboljši Slovenec je bil Rok Korošec na devet mestu. Avstralec Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Xaurum) je novi nosilec zelene majice vodilnega. V petek kolesarje čaka 175,7 km dolga etapa med Slovenskimi Konjicami in Celjem.

 

Cilj - Rogaška Slatina:

1. Dylan Groenewegen (Niz/Lotto NL Jumbo)
2. Matteo Pelucchi (Ita/Bora Hansgrohe)
3. Caleb Ewan (Avs/Mitchelton – Scott)
4. Simone Consonni (Ita/UAE Team Emirates)
5. Manuel Belletti (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec)
6. Mark Cavendish (VB/Dimension Data)
7. Dušan Rajović (Srb/Adria Mobil)
8. Damiano Cima (Ita/Nippo Vinni Fantini Europa Ovini)
9. Rok Korošec (Slo/My Bike - Stevens)
10. Paolo Toto (Ita/Sangemini MG.Kvis)
...
14. Borut Božič (Slo/Bahrain Merida)
15. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton – Scott)
16. Marko Kump (Slo/CCC Sprandi Polkowice)
...

 
15.00, 3 km do cilja: Kdo bo danes najmočnejši?
 
14.50, 10 km do cilja: Vodilna kolesarja sta ujeta. Vse je praktično nared za ciljni šprint v Rogaški Slatini.
 
 
14.45, 14 km do cilja: Po Ewanu je imel smolo še en favorit za zmago. Mark Cavendish je moral 14 kilometrov do cilja zamenjati prvo kolo.
 
14.40, 16 km do cilja: Glavnima ima dovolj čakanja, ubežnika bosta kmalu ujeta. Imata le še pol minute  prednosti.
 
14.35, 19 km do cilja: Ekipe, ki računajo na etapno zmago, so že v ospredju glavnine, Katrašnik in Hačecky vztrajata v ospredju in ohranjata minute prednosti. 

14.30, 23 km do cilja: Vodilna kolesarja Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil) in Vojtěch Hačecky (Češ/Elkov Author Cycling Team) se ne predajata in grizeta naprej. Prednost je ponovno narasla preko ene minute.

14.27, 25 km do cilja: Po zmagi na zadnjem letečem cilju se je ponovni junak etape Hill ustavil in čaka na glavnino. Glavnina ima le še pol minute zaostanka za vodilnima dvema kolesarjema.
 

Leteči cilj - Podčetrtek (126,4 km)

1. Benjamin Hill (Avs/Ljubljana Gusto Xaurum)
2. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil)
3. Vojtěch Hačecky (Češ/Elkov Author Cycling Team)

 
14.25, 27 km do cilja: Kolesarji drvijo proti cilju, ki bo danes v Rogaški Slatini. Glavnina še ni začela z lovom za ubežniki in jih drži na razdalji dveh minut.
 
14.15, 33 km do cilja: Do cilja je le še 33 kilometrov. Razlika med vodilnimi tremi in glavnino ostaja okoli 2 minuti.

Po Sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

14.05, 40 km do cilja: Benjamin Hill je dobil tudi premijski ciljni šprint v Lesičnem-Kozjem. Ubežniki imajo pred glavnino le še minuto in 50 sekund prednosti.

14.00: Na zahtevnem spustu s Planine je padel Avstralec Caleb Ewan, ki je moral počakati tudi mehanika, da mu popravi kolo. Eden izmed favoritov in sotekmovalec Luke Mezgeca za današnjo etapo je padel že v sredo. K sreči je do cilja še dovolj, da ujame glavnino. 

Dirka Po Sloveniji 2018 - 2- etapa | Foto: Sportida Foto: Sportida

13.55, 48 km do cilja: Čeprav so se mnogi bali, da bi lahko vzpon na Planino premešal vrste, glavnina ostaja skupaj. Pred nami je še manj kot 50 kilometrov etape, vse skupaj pa se bo zagotovo končalo s ciljnim šprintom. Ubežniki imajo pred glavnino okoli 2 minuti prednosti.  

Gorski cilj III. kategorije - Planina pri Sevnici (100,9 km):

1. Benjamin Hill (Aus/Ljubljana Gusto Xaurum)
2. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil)
3. Vojtěch Hačecky (CZ/Elkov Author Cycling Team)

13.45, 54 km do cilja: Avstralec Hill je zaradi novih bonifikacijskih točk v današnji etapi v virtualni zeleni majici. Prednost pred glavnino je le še dobrih dveh minut (2:10).

13,35, 58 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo na klanec III. kategorije (Planina ob Sevnici). Prednost ubežne trojke se je zmanjšala na 2 minuti in pol.

13.30, 90 km: Čeprav je direktor dirke dejal, da dežja ne bi smelo biti, je začelo rahlo pršiti. Za zdaj še ni nič resnega.

Po Sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

13.20, 84 km: V štirih kilometrih je glavnina, na čelu katere so vse najmočnejše ekipe na letošnji slovenski pentlji, prednost za zasledovalci zmanjšala še za 20 sekund.

13.20, 80 km: Prednost vodilne trojice se je je še malce stopila. Na dobri polovici etape imajo še 3 minute in 30 sekund prednosti.

13.10: Za nami je še drugi leteči cilj, ki ga je spet dobil kolesar Adrie Mobil Gašper Katrašnik.

Leteč cilj - Šmarje pri Jelšah (75,6 km):

1. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil)
2. Benjamin Hill (Avs/Ljubljana Gusto Xaurum)
3. Vojtěch Hačecky (Češ/Elkov Author Cycling Team)

Svoje načrte ima spet tudi ekipa Bahrain Merida. Besedo ima Borut Božič:

13.05, 73 km: Pred ubežne trojke ostaja malce pod štirimi minutami. S terana pa prihaja še odlična vest, da možnost za padavine čedalje manjša. Vsaj tako trdi direktor dirke Bogdan Fink.

12.55, 67 km: Visok ritem zasledovalcev se nadaljuje, prednost vodilnih treh pa je padla pod štiri minute - 3:50.

12.50, 61 km: Glavnini je dovolj počivanja in počasi dviguje tempo. Prednost vodilnih se je v trenutku zmanjšala še za pol minute - 4:20.

12.45, 58 km: Prednost ubežnikov se je malce stopila, a je še vedno zelo visoka - 4:50.

Leteči cilj - Slovenska Bistrica (51,1 km):

1. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil)
2. Benjamin Hill (Avs/Ljubljana Gusto Xaurum)
3. Vojtěch Hačecky (Češ/Elkov Author Cycling Team)

12.30, 42 km: Glavnina ima za vodilnimi Katrašnikom, Hillom in Hačeckyjem že 5 minut in 15 sekund zaostanka. S terana pa poročajo, da imamo prvi odstop - s kolesa je sestopil Britanec Daniel McLay (Cannondale).

12.20: Drinovec in Cully sta dokončna popustila. Zdaj imamo spet ubežno trojico in glavnino, ki za vodilnimi tremi zaostaja že več kot pet minut.

12.10, 32 km:  Ubežna trojka (Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil),  Benjamin Hill (Avs/Ljubljana Gusto Xaurum) in Vojtěch Hačecky (Češ/Elkov Author Cycling Team)) ima pred prvima zasledovalcema Drinovcem in Cullyjem 3:50 prednosti, glavnina pa ostaja na razdalji petih minut.

po sloveniji | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

12.05, 28 km: Matej Drinovec (Slovenija National Team) in Jan Andrej Cully (Dukla Banska Bystrica) sta zdaj skupaj, njun zaostanek pa je velik - 3 minute in 20 sekund. Še več zaostaja glavnina - 5 minut.

12.00, 23 km: Zaostanek glavnine se je povečal na 4 minute in 30 sekund.

Besedo ima Grega Bole. Sam svojih načrtov nima, bo pa pomagal Bonifaziu:

12:00, 20 km: Vodilni ubežniki ohranjajo prednost pred glavnino, Drinovec zaostaja že več kot dve minuti, več kot tri pa tudi Slovak Cully. Zdi se, da bodo danes bežali le trije.

11.50: Vodilni trije imajo pred glavnino že skoraj štiri minute naskoka (3:40), zaostanek Drinovca pa se je povzpel na več kot minuto. Kaj lahko se zgodi, da mu ne uspe ujeti vodilnih treh. S terana še poročajo, da je iz glavnine skočil tudi Slovak Jan Andrej Cully (Dukla Banska Bystrica).

11.45, 16 km: Vodilna trojka ima pred glavnino že dve minuti in pol prednosti, za njo pa se je resno v lov podal še en slovenski kolesar Matej Drinovec (Slovenija National Team). Njegov zaostanek znaša 55 sekund.

11.40, 12 km: Imamo že prvi uspešen pobeg. Minuto prednosti so si privozili Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil),  Benjamin Hill (Avs/Ljubljana Gusto Xaurum) in Vojtěch Hačecky (Češ/Elkov Author Cycling Team). Avstralec Hill, član ljubljanske ekipe, je bil med ubežniki že na prvi etapi.

V sredo se je na tleh znašel tudi šprinterski adut Adrie Dušan Rajović. Kaj pričakuje danes?

11:30: Dežuje še ne, je pa grozeče oblačno. Pravi  čudež bi bil, če se danes etapa konča v suhem vremenu.

11:25: Kolesarji so prevozili ničti kilometer in zdaj se vse skupaj začenja zares. Kajpak, že takoj po sodnikovem žvižgu, ki je oznanil začetek etape, so posamezniki začeli s poskusi pobega.

11.20: Kolesarji se razporejajo v zaprti vožnji, po nekaj minutah pa so bo začelo zares.

11.15: V sredo jo je skupil tudi lanski zmagovalec Rafal Majka, ki na pogled čuti nekaj posledic obiska z asfaltom, prav tako pa čuti nekaj bolečin tudi kolesar Adrie Dušan Rajović, ki pa dodaja, da ga ne bodo preveč motile.

Štart - Maribor

11:10: Kljub sredinim nevšečnostim v zadnjem kilometru prve etape, v karavani ostaja vseh 151 kolesarjev.

11:00: Še malo in začela se bo druga etapa slovenske pentlje. Začelo se bo v Mariboru, okoli 15. ure pa bodo kolesarji prispeli v Rogaško Slatino.

Zvezdnik Mark Cavendish je po padcu svojega pomočnika na prvi etapi zasedel šele 14. mesto. | Foto: Sportida Zvezdnik Mark Cavendish je po padcu svojega pomočnika na prvi etapi zasedel šele 14. mesto. Foto: Sportida

Kolesarje čaka zelo razgibana 152,7 kilometra dolga etapa, ki bo potekala tudi prek gorskega cilja III. kategorije, Planine ob Sevnici, po kateri sledi zahteven spust, na katerem bo treba ostati zbran in previden, da se ne zgodi kakšen padec.

Ker je ta klanec še daleč od cilja, bi morala glavnina v cilj priti skupaj, o zmagovalcu pa bi tako ponovno odločal ciljni šprint.

V sredo je vso konkurenco presenetljivo ugnal Italijan Simone Consonni, v drugi etapi pa bodo skušali svoj sloves upravičiti zvezdniki, kot so Mark Cavendish, Marcel Kittel in tudi nesrečni Caleb Ewan, ki je na prvi etapi padel.

Kako je bilo na prvi etapi:

Po Sloveniji 2018, 1. etapa
Sportal Rezultati 1. etape in skupna razvrstitev 25. dirke po Sloveniji
Sportal V kaotičnem koncu, v katerem je padel lanski zmagovalec Majka, prestiž pobral Italijan
Sportal Kakšen zaključek: Italijani preprečili slovenske stopničke! #video

 

Ne spreglejte