Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2022,
16.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

2

Natisni članek

Tour de France Tour de France Tour Dirka po Franciji Bradley Wiggins Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sobota, 25. 6. 2022, 16.45

1 leto, 9 mesecev

Bradley Wiggins

"Na Strade Bianche sem resnično dojel, kako poseben je Tadej Pogačar"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

2

Bradley Wiggins | Bradley Wiggins: Čeprav sem Tadeja opazoval že na Touru, sem šele na dirki Strade Bianche, ko sem zadnjih 20 kilometrov njegov napad spremljal čisto od blizu z motorja, dojel, za kako posebnega kolesarja gre. | Foto Guliverimage

Bradley Wiggins: Čeprav sem Tadeja opazoval že na Touru, sem šele na dirki Strade Bianche, ko sem zadnjih 20 kilometrov njegov napad spremljal čisto od blizu z motorja, dojel, za kako posebnega kolesarja gre.

Foto: Guliverimage

"Je res izjemen kolesar, izstopa iz konkurence," o številki ena svetovnega kolesarstva, slovenskem zvezdniku Tadeju Pogačarju, ki bo čez slab teden dni v Köbenhavnu na Danskem začel napad na tretjo zaporedno zmago na Dirki po Franciji, povedal Bradley Wiggins, prvi britanski zmagovalec slovitega Toura. S Pogačarjem in tudi Primožem Rogličem kot vodilnima asoma nove generacije,  se kolesarsko dirkanje vrača v razburljive čase belgijske legende Eddyja Merckxa, še meni Wiggins in dodaja: "To pa je odlično za nas gledalce."

Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Številne pasti za Rogliča in Pogačarja

"Kolesarstvo se je spremenilo. Vrnilo se je v čase Eddyja Merckxa, ko so bili največji zvezdniki konkurenčni že v začetku sezone. In to je odlično za nas gledalce," meni nekdanji kolesarski zvezdnik Bradley Wigging, ki je leta 2012 kot prvi Britanec v zgodovini osvojil sloviti Tour, istega leta pa na olimpijskih igrah v Londonu osvojil še zlato medaljo v vožnji na čas.

"Pravzaprav gre še vedno za to, da skloniš glavo, dvigneš zadnjico in poganjaš kar najhitreje. V najosnovnejši obliki bo šlo pri kolesarskem dirkanju vedno za to, kdo je hitrejši, kar zadeva taktiko in trening, pa se je v zadnjih 20 letih močno spremenilo. Izjemno spremenilo. Tako zelo, da še sam polovico časa sploh ne vem, kaj se dogaja," je konec marca letos pred Dirko po Flandriji razlagal Wiggins, ki od leta 2019 deluje kot strokovni komentator na televiziji Eurosport.

Mohorič Tratnik Polanc
Sportal Potrjeni še trije Slovenci s pomembno nalogo na Touru

Danes dirke spremlja z motorja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Danes dirke spremlja z motorja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Šele na Strade Bianche sem dojel, za kako posebnega kolesarja gre"

Zadnja leta se na največjih dirkah vozi na motociklu v karavani in se med televizijskimi prenosi javlja z zanimivimi informacijami. "Čeprav sem Tadeja opazoval že na Touru, sem šele na dirki Strade Bianche, ko sem zadnjih 20 kilometrov njegov napad spremljal čisto od blizu z motorja, dojel, za kako posebnega kolesarja gre. Izstopa iz konkurence," je bil navdušen 42-letni Anglež, ki je v karieri osvojil tudi štiri zlate olimpijske kolajne v dirkališčnem kolesarstvu, zadnjo na igrah v Riu leta 2016, po katerih je tudi končal tekmovalno kariero.

Pogačar je v izjemnem slogu dobil letošnjo dirko Strade Bianche, to pa je bila po slavju na večetapnih dirkah UAE Tour in Od Tirenskega do Jadranskega morja njegova tretja zmaga v sezoni. Nato se je mladi Gorenjec pogumno lotil še klasike Milano– Sanremo, ki jo je končal na petem mestu, opazoval pa je lahko epsko zmago Mateja Mohoriča, marca in aprila pa se je preizkusil še na spomladanskih klasikah v Belgiji. Na Dirki čez Flandrijo je bil deseti, na Dirki po Flandriji četrti in na Valonski puščici 12. Tudi Primož Roglič je letos že preizkusil ceste s tlakovanimi odseki, ki bodo del prihajajočega Toura v peti etapi.

PogiBoys
Sportal "Pogijevi fantje", belgijski navijači, ki stiskajo pesti za Slovenca, Tadeja Pogačarja

Wiggins je osemkrat nastopil na Dirki Pariz-Roubaix. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Wiggins je osemkrat nastopil na Dirki Pariz-Roubaix. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Na klasikah si lahko hitro uničiš sezono, nevarne so"

Favoriti za skupne zmage na največjih tritedenskih dirkah se dandanes ne skrivajo več in dirkajo tudi na klasikah, kar močno navdušuje Wigginsa. Zakaj? "Veliko klasik sem odpeljal v začetku kariere, pa potem nekaj tudi ob koncu, ko nisem bil več kandidat za skupne zmage na velikih dirkah. Na klasikah si lahko hitro uničiš sezono, nevarne so. Na dirkah s tlakovci moraš biti ves čas v ospredju, enodnevno klasiko odpeljati na vso moč ti vzame toliko moči kot vsa večetapna dirka. To je hud psihični in fizični napor, za nameček pa je še veliko tveganje. Ena napaka in padec ti lahko vzameta pet, šest mesecev sezone. To so glavni razlogi, da so se tekmovalci za 'grand toure' doslej izogibali spomladanskih klasik. Padec na Flandriji ali dirki Pariz–Roubaix ti lahko odnese Tour. Tudi zato je toliko bolj osupljivo, da je Pogačar vozil po Flandriji," pojasnjuje Wiggins.

Pogačar si je po belgijskih klasikah vzel premor, tik pred Tourom pa je svojo formo preveril na domači dirki Po Sloveniji, kjer je s suvereno zmago, svojo drugo zapored na slovenski pentlji, dokazal, da je odlično pripravljen za vrhunec sezone.

Preberite še:

Jan Bevc
Sportal Slovenec z zmago na avdiciji do sanjske priložnosti pri Jumbo-Vismi #video
Primož Roglič Jumbo Visma
Sportal Rogličevo posebno presenečenje razveselilo zvezdnika MotoGP
DP kolesarstvo kronometer
Sportal Tratnik v tesnem obračunu ugnal Mohoriča, Žigartova drugič prvakinja #foto
Ne spreglejte