Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
14.59

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

Natisni članek

Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Kriterij po Dofineji

Sobota, 8. 6. 2024, 14.59

1 teden, 5 dni

Kriterij po Dofineji, 7. etapa (Albertville–Samoens, 155,3 km)

Primož Roglič do nove velike zmage!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15
Primož Roglič Matteo Jorgenson | Primož Roglič je z novo etapno zmago potrdil, da je najboljši na Kriteriju po Dofineji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je z novo etapno zmago potrdil, da je najboljši na Kriteriju po Dofineji.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesar Primož Roglič (BORA - hansgrohe) je zmagovalec sedme etape na Kriteriju po Dofineji in je v velikem slogu zadržal rumeno majico vodilnega na svojih plečih. V zaključku brutalnega ciljnega vzpona na Samoens je prehitel vse tekmece. Najbolj se ga je držal Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike). Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) tudi tokrat ni našel stika z najboljšimi. Roglič ima v skupnem seštevku pred odločilno nedeljsko etapo, ki je prav tako gorska, 1:02 prednosti pred Jorgensonom.

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič se jim je zahvalil

Podrobneje, 7. etapa:

Cilj – V zaključnem sprintu je Primož Roglič (BORA - hansgrohe) še drugič zapored premagal vse tekmece. Najbolj se ga je držal Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike). Tretji je bil Italijan Giulio Ciccone (Lidl-Trek), ki je bil v petek drugi za Rogličem. Slovenski kolesar ima v skupnem seštevku pred Jorgensonom 1:02 prednosti. Tretji Derek Gee zaostaja 1:13, četrti je Rogličev pomočnik Aleksandr Vlasov (1:56), medtem ko je Remco Evenepoel padel na šesto mesto, na katerem ima 2:15 zaostanka.

Results powered by FirstCycling.com

600 metrov do cilja – Santiago Buitrago je skočil. Tudi Primož Roglič je šel za njim.

900 metrov do cilja – Devet kolesarjev je ostalo v igri za etapno zmago.

1,7 km do cilja – Kdo bo današnji zmagovalec? Primož Roglič je prvi favorit. Trenutno se vozi na petem mestu v glavnini in nadzira tekmece. Remco Evenepoel medtem zaostaja 1:14. Aleksandr Vlasov se izkazuje za odličnega pomočnika našemu Rogliču, kar je dober kapital za Tour de France.

2,1 km do cilja – Konec bega. Marc Soler je ujet. Zdaj so oči v celoti uprte le še v enajsterico – Roglič, Vlasov, Jorgenson, Ciccone, Lazkano, Buitrago, Landa, Gee, De Plus, Rodriguez.

2,7 km do cilja – Tank pri zadnjem ubežniku Marcu Solerju je videti izpraznjen. Le še 35 sekund ima prednosti. V glavnini je še 11 kolesarjev (Roglič, Vlasov, Jorgenson, Ciccone, Lazkano, Buitrago, Landa, Gee, De Plus, Rodriguez).

3 km do cilja – Minuto prednosti ima le še Marc Soler. Primož Roglič je medtem v glavnini na petem mestu in nadzoruje glavne tekmece. Na čelu je njegov ekipni kolega Vlasov.

30 | Foto: 3,8 km do cilja – Spet je Aleksandr Vlasov na čelu glavnine, Primož Roglič pa tik za moštvenim kolegom.

4,1 km do ciljaMarc Soler trpi v ospredju, v glavnini je napadel Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious). Vlasov se mu je takoj priključil. Prednost Solerja je le še 1:28. Remco zaostaja 2:34.

4,8 km do cilja – Le še dve minuti ima Marc Soler prednosti pred glavnino, kateri tempo narekuje Rogličev pomočnik Aleksandr Vlasov. Remco Evenepoel, ki je dan začel kot drugi v skupnem seštevku, zaostaja za glavnino že minuto.

5,8 km do cilja – Po 100 metrih je Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe) priključil glavnino do Cicconeja. Zaostanek Marca Solerja je hitro padel na 2:40. V glavnini, ki lovi ubežnike drugega za drugim, je le še 12 kolesarjev.

5,9 km do cilja – Iz glavnine je skočil Giulio Ciccone (Lidl-Trek), ki je bil v petek drugi za Primožem Rogličem.

6,8 km do cilja Remco Evenepoel je izgubil stik z glavnino, na čelu katere je član BORE - hansgrohe Jai Hindley. Prednost Marca Solerja je le še 3:06, kar pomeni, da je Primož Roglič tudi virtualno nazaj v rumeni majici. Pred njim je še Aleksandr Vlasov, ki je dobro vlekel na zaključni klanec že v petek.

7,1 km do cilja Remco Evenepoel ima težave s tempom BORE - hansgrohe. Izgublja stik z glavnino. 

7. etapa Kriterija po Dofineji | Foto: 7,5 km do cilja – Ekipa BORE - hansgrohe je dodobra navila tempo. Prednost vodilnega ubežnika Marca Solerja je skopnela na 3:30.

8,5 km do cilja Sepp Kuss ima težave. Medtem prednost Marca Solerja pada. Trenutno je 3:55.

10 km do cilja – Ubežnik Marc Soler je začel zaključni vzpon s prednostjo 4:20 pred glavnino. Pred kolesarji je najtežji klanec dirke.

14,7 km do cilja – Prednost Marca Solerja je nekoliko padla. Zdaj je pri številki 4:55. Virtualno je v rumeni majici vodilnega, saj je imel pred začetkom dneva za Primožem Rogličem zaostanek 3:45.

19 km do cilja – Kolesarje čaka v zaključku dneva še brutalen vzpon v dolžini deset kilometrov na Samoens. Povprečna naklonina bo kar 9,3 odstotka.

20 km do cilja Marc Soler je ravno dobil leteči cilj, kar pomeni deset bonifikacijskih sekund. Njegova prednost pred glavnino znaša pet minut.

30 km do cilja – Pri spustu z gorskega cilja je videti, da nihče ne želi preveč tvegati, saj je cesta zaradi dežja spolzka. Prednost Solerja znaša 5:25.

37 km do cilja Marc Soler je kot prvi prikolesaril na gorski cilj Col de la Ramaz. Njegova prednost znaša 5:29, kar je dobro. Pred njim je spust, približno deset kilometrov vožnje z rahlim vzpenjanjem, nato bo sledil še zaključni vzpon na Samoens.

41 km do cilja – Natanko pet minut ima Marc Soler prednosti pred glavnino, v kateri je na čelu ekipa BORE - hansgrohe s kapetanom Primožem Rogličem.

43 km do cilja Marc Soler (UAE Emirates) navija močan tempo. Njegova prednost pred glavnino je poskočila na 4:56. Do vrha gorskega cilja ima še dobrih pet kilometrov.

44 km do cilja – V ubežni skupini je Marc Soler navil tempo in se odpeljal. Pred današnjo etapo je za Primožem Rogličem zaostajal 3:45, trenutno pa ima 4:17 prednosti. Virtualno je torej v rumeni majici vodilnega. Do vrha gorskega cilja ima še 7,5 kilometra. Lorenzo Fortunato (Astana) za Solerjem zaostaja približno deset sekund.

51 km do cilja – Ubežniki so začeli naslednji gorski izziv v dolžini 13,9 kilometra. Vzpon na Col de la Ramaz ima povprečen sedemodstotni naklon, na določenih delih pa je tudi 11-odstotni. Ubežniki so začeli klanec s prednostjo 4:10, kar pomeni, da je Marc Soler (UAE Emirates) virtualno v rumeni majici, saj je pred začetkom dneva za Primožem Rogličem zaostajal 3:45.

60 km do cilja – Kar 11 kolesarjev je predčasno končalo sedmo etapo, štirje je sploh niso začeli. Četrtkov množični padec je pustil posledice.

Primož Roglič | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

70 km do cilja – Fortunato je bil najhitrejši tudi na drugem gorskem cilju. Prednost ubežnikov znaša 4:03. Zdaj jih je 11 – Marc Soler (UAE), Davide Formolo (Movistar), Lorenzo Fortunato (Astana), Nicolas Prodhomme in Dorian Godon (Decathlon-AG2R), Darren Rafferty (EF Education-Easypost), Kevin Geniets (Groupama-FDJ), Warren Barguil (DSM), Guillaume Martin (Cofidis), Koen Bouwman (Visma | Lease a bike) in Mark Donovan.

75 km do cilja – Ubežniki so začeli z vzponom na Cote d'Araches. Glavnina zaostaja štiri minute, kar pomeni, da je Primož Roglič (BORA - hansgrohe) virtualno izgubil rumeno majico vodilnega. Ta je trenutno v lasti Marca Solerja (UAE Emirates), ki je pred današnjo etapo zaostajal 3:45. Povprečna hitrost po dveh urah kolesarjenja je znašala 39 kilometrov na uro.

86 km do cilja – Prednost ubežnikov znaša 3:40. Kolesarji se približujejo naslednjemu kategoriziranemu vzponu. Povzpeli se bodo na prelaz Cote d'Araches, 948 metrov nad morjem. Klanec bo dolg 6,4 kilometra in ima 7,1-odstoten povprečni naklon.

104 km do cilja – Na čelu glavnine so kolesarji BORE - hansgrohe, ki imajo v svojih vrstah vodilnega na dirki Primoža Rogliča. Zaostanek za ubežniki znaša 3:30, kar pomeni, da ima slovenski kolesar virtualno le še 15 sekund prednosti pred ubežnikom Marcom Solerjem, ki je v družbi devetih kolesarjev.

108 km do cilja Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe) in Neilson Powless (EF Education-Easypost) imata težave ter izgubljata stik z glavnino. Prav tako Ivan Garcia Cortina in Ivan Sosa (oba Movistar).

116 km do cilja – V ubežni skupini je zdaj deset kolesarjev – Marc Soler (UAE), Davide Formolo (Movistar), Lorenzo Fortunato (Astana), Nicolas Prodhomme in Dorian Godon (Decathlon-AG2R), Darren Rafferty (EF Education-Easypost), Kevin Geniets (Groupama-FDJ), Warren Barguil (DSM), Guillaume Martin (Cofidis) in Koen Bouwman (Visma | Lease a bike). Njihova prednost pred glavnino znaša 2:50.

122 km do cilja – Najhitrejši na gorskem cilju je bil Fortunato. Medtem so trije še odstopili z dirke – Clement Berthet (Decathlon-AG2R), Cristian Rodriguez (Arkea-B&B Hotels) in Kenny Elissonde (Cofidis).

124 km do cilja – Prednost sedmih ubežnikov pred glavnino znaša 2:35. Marc Soler (UAE), Davide Formolo (Movistar), Lorenzo Fortunato (Astana), Nicolas Prodhomme (Decathlon-AG2R), Darren Rafferty (EF Education-Easypost), Kevin Geniets (Groupama-FDJ) in Warren Barguil (DSM) so v ospredju.

129 km do cilja – Marc Soler (UAE), Davide  Formolo (Movistar), Lorenzo Fortunato (Astana), Nicolas Prodhomme (Decathlon-AG2R) in Darren Rafferty (EF Education-Easypost) so v ospredju vzpona na Col des Saisies. Pred trojico zasledovalcev Kevin Geniets (Groupama-FDJ), Warren Barguil (DSM) in Mathis Le Berre (Arkea-B&B Hotels) imajo minuti prednosti, glavnina zaostaja dodatnih 15. Med ubežniki je Soler najbližje Primožu Rogliču v skupnem seštevku. Za njim zaostaja 3:45.

135 km do cilja – Vsi ubežniki so ujeti. Zdaj so z begom poizkusili Marc Soler (UAE), Davide Formolo (Movistar) in Lorenzo Fortunato (Astana).

136 km do cilja – Številni kolesarji so odstopili. Neilson Powless (EF Education-Easypost), Cristian Rodriguez (Arkea), Emils Liepins (DSM-Firmenich), Ilan van Wilder (Soudal-Quick Step) so nekateri. Četrtkov množični padec je pri marsikom pustil posledice.

138 km do cilja – Danes bodo morali kolesarji opraviti s 4269 višinskimi metri.

140 km do cilja – Z begom so poizkusili Tim Wellens (UAE Emirates), Enzo Leijnse (DSM-Firmenich), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Mathis Le Berre (Arkea-B&B Hotels), Sean Quinn (EF Education-Easypost), ki imajo pred glavnino deset sekund prednosti. Kolesarji se ves čas vzpenjajo, a se uradno še ni začel prvi vzpon prve kategorije, ki sliši na ime Col des Saises. Ta bo v dolžini 9,4 kilometra in ima 6,6-odstotni povprečni naklon.

10.20 – Pozdravljeni ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Danes je na Kriteriju po Dofineji čas za kraljevsko etapo. Slovenski šampion Primož Roglič, ki je v velikem slogu slavil zmago v petek in po koncu dneva povedal, da v rami čuti posledice četrtkovega padca, kolesari v rumeni opravi vodilnega. Etape niso začeli Tao Geoghegan Hart, Hugo Toumire, Logan Currie in Clément Russo. Četrtkov padec je pustil posledice.

V skupnem seštevku ima pred drugim Remcom Evenpoelom, ki je moral včeraj predati rumeno majico našemu kolesarju, 19 sekund prednosti. Tretji Matteo Jorgenson zaostaja 58 sekund.

Pred kolesarji na Dirki po Dofineji je še en zahteven dan v Alpah. Na 155 kilometrov dolgi trasi od Albertvilla do Samoensa jih čakajo štirje kategorizirani vzponi, vključno s ciljnim, kar skupaj nanese 4300 višinskih metrov. Navkreber bo šlo že od starta, ko se bodo kolesarji začeli vzpenjati na Col des Saises, klanec prve kategorije, ki bo vrh dosegel na 33. kilometru trase, 1661 metrov nad morjem. Klanec bo dolg 9,4 kilometra in ima 6,6-odstoten povprečni naklon.

Naslednji vzpon bo kolesarje peljal na prelaz Cote d'Araches, 948 metrov nad morjem. Gre za vzpon prve kategorije, ki bo vrh dosegel na 85,9 kilometra trase. Klanec bo dolg 6,4 kilometra in ima 7,1-odstoten povprečni naklon.

Približno na 100. kilometru trase se bodo kolesarji začeli vzpenjati na Col de la Ramaz (1619 m). Čaka jih 13,9 kilometra dolg klanec s sedemodstotnim povprečnim naklonom. In tudi tukaj se trpljenje še ne konca. Tudi danes bo cilj na vrhu vzpona. Kolesarji bodo zagrizli v klanec ekstra kategorije Samoens 1600. Gre za deset kilometrov dolg klanec s kar 9,3-odstotnim povprečnim naklonom, kmalu na začetku bo šlo tudi čez 12 odstotkov.

Po včerajšnji zmagi bo v rumeni danes vozil slovenski as Primož Roglič (BORA - hansgrohe), ki ima pred prvim zasledovalcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) 19 sekund prednosti. Vodi tudi v posebnem seštevku za zeleno majico, a ker ne more nositi dveh, jo bo danes posodil Giuliu Cicconeju (Lidl – Trek), ki je bil včeraj zelo konkurenčen na zadnjem vzponu. Francoz Mathis Le Berre (Arkéa - B&B Hotels) ostaja v pikčasti majici najboljšega na gorskih ciljih, z belo najboljšega mladega kolesarja pa se bo moral zadovoljiti Evenepoel.

Startna lista se zaradi bolezni ali posledic padca v peti etapi krči dalje. Že včeraj so iz ekipe Lidl-Trek sporočili, da Taa Geoghegan Harta zaradi bolečin v hrbtu, ki so posledica padca, ne bo na startu. 

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Roglič po veličastni zmagi priznal, da posledice padca niso nedolžne #video
Primož Roglič
Sportal Kakšen dan! Roglič do etapne zmage in rumene majice na Dofineji!
Steven Kruijswijk
Sportal Nov udarec za Vismo | Lease a Bike
Dirka po Dofineji padec
Sportal Kakšno je zdravstveno stanje kolesarjev, ki so padli na Dofineji?
Dirka po Franciji
Sportal Trije mušketirji že na skupnih pripravah za Tour #video

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela že ob 10.20, zares bo šlo od 10.30, cilj pa naj bi kolesarji dosegli nekaj pred 15. uro.

Ne spreglejte