Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Dirka po Franciji Remco Evenepoel Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 10. 1. 2024, 4.00

3 mesece, 3 tedne

Primož Roglič bo svoj program dirk za sezono 2024 predstavil danes na Majorki

Kdaj in kje se bodo srečali kolesarji, ki naj bi krojili letošnjo Dirko po Franciji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Jonas Primož Tadej Remco | Kako pogosto se bodo v letošnji sezoni križale poti četverice, ki naj bi krojila letošnjo Dirko po Franciji? | Foto Guliverimage

Kako pogosto se bodo v letošnji sezoni križale poti četverice, ki naj bi krojila letošnjo Dirko po Franciji?

Foto: Guliverimage

Po do zdaj znanih podatkih se bodo Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel v letošnji sezoni prvič srečali šele poleti, in sicer na največji etapni dirki, francoskem Touru, ki se bo 29. junija začel v Firencah v Italiji in tri tedne pozneje izjemoma končal v Nici na Azurni obali in ne Parizu, gostitelju letošnjih poletnih olimpijskih iger, kot smo vajeni.

Tadej Pogačar (UAE Emirates), Jonas Vingegaard (Team Visma | Lease a Bike) in Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) so svoje načrte razkrili že v preteklih dneh, danes pa bo svoj tekmovalni koledar na Majorki predstavil še Primož Roglič, ki bo v letošnji sezoni nastopal za nemško ekipo svetovne serije BORA - hansgrohe.

Po poročanju kolesarskega portala GCN bo Roglič pred Tourom, ki bo njegov osrednji cilj sezone, nastopil samo na treh etapnih dirkah (Pariz–Nica, Dirka po Baskiji in Kriterij po Dofineji), kar pomeni, da se velika kolesarska četverica ne bo srečala pred Tourom.

Srečanje četverice v sezoni 2024        
  Pogačar   Roglič Vingegaard Evenepoel
Pariz–Nica (3.–10. 3.)   x   x
Liège–Bastogne–Liège (21. 4.) x     x
Dirka po Baskiji (1.–6. 4.)   x x x
Kriterij po Dofineji (2.–9. 6.)   x x x
Dirka po Franciji (29. 6.–21. 7.) x x x x

Bomo pa medsebojne obračune v različnih kombinacijah lahko spremljali že prej. Na dirki Pariz–Nica, ki bo potekala med 3. in 10. marcem, se bosta za rumeno majico na razgibanem terenu francoskih cest pomerila Roglič in Evenepoel.

Vingegaard bo februarja dirkal na Gran Caminu v Španiji (od 22. do 25. 2.) in marca na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja (od 4. do 10. 3.), medtem ko bo Pogačar sezono začel na dveh enodnevnih italijanskih dirkah (na Strade Bianche 2. 3. in spomeniku Milano–Sanremo 16. 3.) in jo nadaljeval na Dirki po Kataloniji (18. 3.–24. 3.)

Primož Roglič bo program dirk za sezono 2024 predstavil danes na medijskem dnevu ekipe BORA-hansgrohe na Majorki.  | Foto: Instagram/Primož Roglič Primož Roglič bo program dirk za sezono 2024 predstavil danes na medijskem dnevu ekipe BORA-hansgrohe na Majorki. Foto: Instagram/Primož Roglič

21. aprila se bodo prvič letos križale poti Pogačarja in Evenepoela, ki bosta nastopila na drugem spomeniku sezone, belgijski klasiki Liège–Bastogne–Liège. Do srečanja je sicer prišlo že lani, a je Pogačar po 85 kilometrih dirke padel, si poškodoval zapestje, kar je močno otežilo njegove priprave na Tour, in odstopil. Oba sta sicer zmagovalca zadnjih treh izvedb dirke v Liègu.

In če se  je Pogačar odločil za precej drugačen program kot preostali trije favoriti za zmago na Touru, saj bo maja nastopil na Dirki po Italiji (od 4. do 26. 5.), se bo trojica pred Tourom srečala večkrat.

Trojica že na Baskiji in Dofineji, četverica šele na Touru

Nekdanja sotekmovalca Roglič in Vingegaard ter Evenepoel se bodo pomerili tako na Dirki po Baskiji (od 1. do 6. 4.) kot na Kriteriju po Dofineju (od 2. do 9. 6.), ki velja za najboljšo pripravljalno dirko za Tour.  

Četverica, ki naj bi krojila dogajanje na letošnjem Touru, naj bi se v tej sezoni prvič srečala prav tam, na dirki vse dirk. Za Evenepoela bo to krstna preizkušnja na francoski pentlji, Roglič bo nastopil šestič (najvišje je bil uvrščen leta 2020, ko je osvojil 2. mesto), za Pogačarja bo to peti nastop na Touru, za Vingegaarda pa četrti. Oba imata dve skupni zmagi, Slovenec je rumeno majico osvojil leta 2020 in 2021, Danec pa je na Touru gospodaril naslednji dve leti. 

 Preberite še:

Wout Poels
Sportal Še vedno ga čudi Valižanov poraz proti Rogliču: Je jedel sendvič?
Roglič
Sportal "Vedno sem govoril, da bom ekipo zapustil skupaj z Rogličem"
Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF 23
Sportal Pogačar dal vedeti, ali imajo načrt za Vingegaarda #video
Primnož Roglič Bora Hangrohe
Sportal To so dirke, na katerih bo Primož Roglič pilil formo za svoj glavni cilj: zmago na Dirki po Franciji
Quinn Simmons
Sportal Ameriški prvak po smrti Gina Mäderja prepričan, da ne bo več sedel na kolo
Remco Evenepoel
Sportal Zdaj je tudi uradno: na Dirki po Franciji se obeta najmanj četveroboj
Bradley Wiggins
Sportal Nekdanji zmagovalec Dirke po Franciji o temnih plateh slave

Ne spreglejte