Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
9. 5. 2019,
17.14

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Natisni članek

Giro d'Italia Giro d'Italia Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 9. 5. 2019, 17.14

4 leta, 11 mesecev

Oblegani Primož Roglič miren pred štartom Gira

Česa takega Roglič še ni doživel #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Primož Roglič | Primož Roglič je pred začetkom Gira miren. | Foto Jaka Lopatič

Primož Roglič je pred začetkom Gira miren.

Foto: Jaka Lopatič

Pogled na polno sobo za novinarje, ki je gostila predstavnike ekipe Jumbo-Visma, katere član je naš Primož Roglič, je lep pokazatelj, da je slovenski kolesar med osrednjimi favoriti za zmago na Giru.

Od našega poročevalca Bologna | Foto: Takšnega zanimanja za slovenskega kolesarja v vsej zgodovini še ni bilo. In to za kolesarja, ki se je pred šestimi leti sploh začel profesionalno ukvarjati s tem športom. Zdaj se je znašel v središču pozornosti. Primož Roglič namreč spada v ožji krog favoritov za zmago na znamenitem Giru.

"Več ljudi je okoli mene kot leta 2016. Sami smo poskrbeli za to. Dobri rezultati so razlog. Ti ljudje so tukaj upravičeno. Znajdem se. Ni večjega pritiska. So stvari, ki jih moraš poleg vsega opraviti," je Roglič povedal slovenskim novinarjem v Bologni, kjer bo v soboto štart 102. Gira.

Pogled na sobo pred začetkom novinarske konference

Martin Hvastija
Sportal "Kaj nameravate Slovenci zavzeti ves svet?" #video

Roza majica v soboto? "To so sladke skrbi."

Pred tem je v angleščini odgovarjal še preostalim tujim predstavnikom sedme sile, ki jih je zanimalo, kako pripravljen je. Že zdaj je bila dvorana, v kateri je bila novinarska konferenca, polna do zadnjega kotička. Raje ne povemo, katere so bile Primoževe besede, ko je vstopil vanjo.

Roglič pred Girom

Zaveda se, da bo v prihodnje še več zanimanja, zlasti če bo že v soboto na 8,2 kilometra dolgem prologu v Bologni oblekel rožnato majico vodilnega na Giru: "To so sladke skrbi. Najprej moraš imeti majico, da o tem razmišljaš. Nimamo se česa bati. Vsi smo na istem. Vsi smo vsak dan v enakem položaju. Verjamem v svojo ekipo, da bo postorila vse, kar je v njeni moči."

Primož Roglič
Sportal Rogliča čakalo neprijetno presenečenje, bil brez pomoči, nato presenetil vse #video

Domačo nalogo opravil novembra

V soboto ga čaka 8,2 kilometra dolg prolog po ulicah Bologne. | Foto: Vid Ponikvar V soboto ga čaka 8,2 kilometra dolg prolog po ulicah Bologne. Foto: Vid Ponikvar Dobri rezultati v preteklih letih in zlasti na lanskem Touru ter letošnji odlični začetek koledarskega leta so botrovali temu, da je nekdanji smučarski skakalec v središču pozornosti: "Vse je šlo po načrtu, kot smo si zamišljali. Dirka po Romandiji je rezultatsko presenečenje. Glavna stvar je, da ostanem zdrav, v enem kosu. Vse drugo smo naredili in lahko mirno pričakujemo štart dirke. Zdaj moram ohraniti zbranost vse tri tedne."

Kot smo pri njem vajeni, ni ničesar prepustil naključju. Trase Gira, zlasti tiste ključne, si je že ogledal pred časom, da je tudi v Italijo prišel pripravljen: "Pomembno je spoznati odločilne, predvsem gorske etape. Na srečo sem domačo nalogo opravil že novembra lani. Da zdaj nisem izgubljal časa. Pripravljeni smo."

Primož Roglič
Sportal Čeprav bi vam Roglič prinesel najmanj, bi vsi skakali do stropa #video

Izguba Gesinka je zelo velika

Bo že v soboto dvignil roko v zrak? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Bo že v soboto dvignil roko v zrak? Foto: Urban Urbanc/Sportida Prva etapa Gira bo prolog, ki ima podobno konfiguracijo kot tisti v Bergnu, kjer je na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma osvojil srebrno medaljo in zaostal le za Tomom Dumoulinom - ob Rogliču je ta prvi favorit Gira.

A je razlika v tem, da je bil takratni dolg 31 kilometrov. "Koliko mi je pisan na kožo, bomo govorili po njem. Načeloma mi je všeč. Najprej je šest kilometrov ravnine, nato dva kilometra strmega klanca. Tu se bodo poznale prve razlike. Vsak si želi odpeljati čim bolje. Vsak, ki razmišlja o skupni razvrstitvi, bo poskušal opraviti svojo najboljšo vožnjo. Tudi pri meni bo tako. Nato bo konkurenca povedala, kam spadam," poudarja član moštva Jumbo-Visma, ki v zadnjem delu prologa ne bo menjal kolesa, čeprav se cesta strmo povzpne.

Ekipo pa je pred začetkom dirke prizadela žalostna novica. Eden od ključnih Primoževih pomočnikov Robert Gesink se je poškodoval. "Ob koncu priprav smo imel nekaj težav. A jih imajo vsi. Izguba Gesinka je zelo velika. Vendarle je skoraj nenadomestljiv. Znajti smo se morali. Poklicali smo Seppa (Sepp Kuss iz Amerike, op. a.). Na to dirko je prišel od doma. Tudi on je pokazal, da je izjemen talent, čeprav je mlad. Ob ustreznem vodenju skozi prvi teden bo zagotovo lahko opravil svoje delo, kjer bo potrebno. V tem trenutku smo tukaj, pripravljeni. Mirno lahko čakamo na štart."

Ob kateri uri bo Roglič nastopil v soboto, še ni znano. V petek bodo vodilni ekip določili, kdaj bodo svoje kolesarje spustili na traso. Zgodi se lahko, da bodo preračunljivi, saj je za poznejšo uro napovedan dež, ki bi otežil vožnjo. Če se vremenska napoved ne bo spremenila, bi lahko nekatere favorite videli že na začetku prologa, ki se sicer začne ob 16.30.

Vincenzo Nibali
Sportal Italijanski zvezdnik hvalil Rogliča, a izpostavil podatek z lanskega Toura
Primož Roglič
Sportal Tehten razlog je, zakaj s prstom kažejo na Primoža Rogliča
Jan Polanc
Sportal UAE Emirates na dirki po Italiji tudi s Polancem
Kristijan Koren
Sportal V ekipi Bahrain Meride za Giro tudi Grega Bole in Kristijan Koren
Ne spreglejte