Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Matej Mugerli Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sreda, 19. 7. 2023, 4.00

9 mesecev, 1 teden

Pogled strokovnjaka – Matej Mugerli po 16. etapi TDF

"Je Tour že odločen? Ne, Tour se konča na Elizejskih poljanah."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Tadej Pogačar, TDF 23 | "Zagotovo bo Tadej še kaj poskušal, kakor bi vsak. Nikoli se ne predaš, še posebej ne v kolesarstvu." | Foto Reuters

"Zagotovo bo Tadej še kaj poskušal, kakor bi vsak. Nikoli se ne predaš, še posebej ne v kolesarstvu."

Foto: Reuters

Po torkovem kronometru, na katerem je Tadej Pogačar kljub odlični vožnji Jonasu Vingegaardu oddal še minuto in 38 sekund, je slovenski as v težkem položaju, a niti približno še v izgubljenem, nam je prikimal naš nekdanji kolesarski profesionalec, danes pa športni direktor v avstrijski ekipi Team Hrinkow Advarics Matej Mugerli.

Tadej Pogačar
Sportal "Zapleteno je"

Tadej Pogačar zdaj za Vingegaardom zaostaja minuto in 48 sekund. Je Tour že odločen? "Ne, Tour se konča na Elizejskih poljanah," odgovarja Matej Mugerli. Slovenski as še ima možnost, da se vrne v boj za svojo tretjo zmago na dirki vseh dirk, je prepričan, za to ima na voljo še dve etapi, prvo že danes. 17. etapa je kraljevska, kolesarje čaka 5.400 višinskih metrov in Pogačar bo moral napasti.

"S pravilno taktiko ekipe in dobrimi nogami je mogoče še kaj storiti. Zagotovo bo Tadej še kaj poskušal, kakor bi vsak. Nikoli se ne predaš, še posebej ne v kolesarstvu. Do konca Toura je še pet etap, dve sta težki," upanja na Pogačarjev uspeh ne izgublja naš sogovornik in pri tem najbrž niti približno ni osamljen.

Po kraljevski etapi bomo vedeli več

"'Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj,' je Tadejev moto in zagotovo se tudi zdaj ne bo." | Foto: Simon Kavčič "'Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj,' je Tadejev moto in zagotovo se tudi zdaj ne bo." Foto: Simon Kavčič Izjemen boj med Dancem in Slovencem je lahko odprt vse do sobote, ko bo na sporedu še zadnja težja gorska etapa, a to le v primeru, da Pogačarju že danes uspe nadoknaditi nekaj izgubljenega časa. "Po današnji etapi bomo že vedeli več. Zagotovo bo težka, čisto realno pa mislim, da je to tudi zadnja priložnost za Pogačarja," meni Mugerli.

Razlog za optimizem je lahko Pogačarjeva vrnitev po peti etapi v prvem tednu, ko je na vzponu na Marie-Blanque proti Vingegaardu izgubil več kot minuto. A že v šesti etapi se je s protinapadom vrnil v igro. Tudi sam Pogačar razmišlja tako. "Upam, da bo jutri moj dan," je povedal po torkovem kronometru. Slovenski as zagotovo nima zlomljenega duha, še meni Mugerli: "Sam Pogačarjev karakter mu daje to motivacijo. 'Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj,' je Tadejev moto in zagotovo se tudi zdaj ne bo."

Richard Plugge
Sportal Šef Jumbo-Visme opozarja: Pogačar je kot Nemci

Vingegaard kot Roglič

V vožnji na čas resnično nismo pričakovali takšne razlike, upali smo celo, da bo Pogačar Vingegaardu odščipnil kakšno sekundo, a je Danec prikazal naravnost nezemeljsko predstavo. "Da, Jonas je bil močnejši. In to ob tem, da je bil tudi Pogačar zelo dober. Samo poglejte, kakšno razliko je naredil v primerjavi z van Aertom!" meni naš sogovornik in dodaja: "Taktika Jumbo-Visme je podobna, kot je bila na Giru. Prepričani so bili o kronometru in samo čakali. Napadal je samo Tadej. Ravno tako je Roglič na Giru ohranjal minimalni zaostanek in varčeval z močmi za kronometer. Tudi Jonas je zadnje dni bolj ali manj varčeval z energijo, verjel je, da bo zelo dober na kronometru, in vse stavil nanj. Tadej je deloval pravilno, poskušal je zmanjševati razliko, pridobivati sekunde ... Ampak kronometer pokaže, kdo je ta dan močnejši, in v torek je bil to Jonas."

"Jonas je zadnje dni bolj ali manj varčeval z energijo, verjel je, da bo zelo dober na kronometru, in vse stavil nanj." | Foto: Reuters "Jonas je zadnje dni bolj ali manj varčeval z energijo, verjel je, da bo zelo dober na kronometru, in vse stavil nanj." Foto: Reuters

Prost dan ni imel učinka na najboljše

Mugerli nas je že pred začetkom letošnjega Toura opozarjal, da ima lahko prost dan tudi negativen učinek na kolesarja. Tega včeraj vsaj med najboljšimi na dirki ni bilo zaznati. Tudi Pogačar ni imel slabega dne, van Aerta je na primer premagal za minuto in 13 sekund, Vingegaard je preprosto odpeljal kronometer kariere, kot se je izrazil sam. Očitno je spretno privarčeval dovolj moči za res epsko vožnjo. "Jonas je preprosto stavil vse na ta kronometer. Mislim, da je bil, vse odkar je oblekel rumeno majico, osredotočen samo na ta torek. Tudi v sobotni 14. etapi bi, če bi želel in imel noge, lahko napadel, a ni," še pravi 41-letni Primorec.

Tadej Pogačar
Sportal Jonas ponosen na "najboljši kronometer v karieri", Pogačar pa: Toura še ni konec!

"Če si dober, dobiš dodaten zagon, če si slab, je ravno obratno"

Treba je pošteno priznati, da je bil Vingegaard preprosto boljši. Pogačarju je morda med samim kronometrom, ko je prevzemal vodstvo na merjenjih vmesnega časa, a ob vsem garanju ves čas izgubljal proti letečemu Dancu za njim, malce tudi pošla vnema, še razmišlja Mugerli. "Če ti enkrat sredi dirke sporočijo, da zaostajaš, ti zagotovo tudi malce vzame moralo. Če si dober, dobiš dodaten zagon, če si slab, je ravno obratno. Takšen je tudi učinek rumene majice. Govorimo, da je težka, da jo je težko nositi in braniti, ampak ko jo imaš, ti da tudi dodatno motivacijo, da daš lahko še več od sebe."

Je bila menjava kolesa napaka?

Minuta in 38 sekund se vendarle zdi ogromen zaostanek na vsega 22 kilometrih. "Raje bi rekel v 35 minutah kot na 22 kilometrih. Ta kronometer ni bil raven in v klancih so vedno večje razlike kot na ravnem. V 35 minutah ravnine bi bil zaostanek manjši, ker je krivulja moči in hitrosti nelinearna. Bil je težak kronometer," nas je popravil športni direktor avstrijske ekipe. Pa se mu je morda zdela menjava kolesa, za katero se je odločil Pogačar, Vingegaard pa ne, napaka?

"Ne. Ko smo enkrat utečeni, je to zelo hitro. Kot smo videli na Giru z menjavo kolesa pri Rogliču in Thomasu, je menjava kolesa stvar desetih sekund. Menim, da to ni bila napaka. To je naredil že tolikokrat v karieri, da s tem nima težav. Tudi večjih posledic s tem, da je sestopil s kolesa, ni čutil. Če se zavedaš, da zaostajaš, pa ti takšen manever vseeno odvzame še malo moči."

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

 

Tadej Pogačar
Sportal Hud udarec za Pogačarja, Vingegaard še trdneje v vodstvu
Matej Mohorič, TDF23
Sportal Mohoriča letos ne bo na svetovnem prvenstvu
Geraint Thomas, TDF2021
Sportal Kakšna prednost so lahko kolesa na strehi? Številke so osupljive.
Sepp Kuss
Sportal Pri Jumbo-Vismi v tožbo proti navijaču, ki je povzročil množični padec na Touru

 

Ne spreglejte