Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 9. 2023,
17.38

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,70

Natisni članek

Sepp Kuss Primož Roglič Primož Roglič Jonas Vingegaard Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sobota, 9. 9. 2023, 17.38

7 mesecev, 3 tedne

Dirka po Španiji, 14. etapa (Sauveterre-de-Béarn–Larra-Belagua, 156,2 km)

Prerojeni Evenepoel po veliki zmagi v solzah, trojec Jumbo-Visme trdno v vodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,70
Remco Evenepoel, Vuelta 23 | Remco Evenepoel se je po včerajšnji krizi spet pokazal v najlepši luči. | Foto Guliverimage

Remco Evenepoel se je po včerajšnji krizi spet pokazal v najlepši luči.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 14. etape Dirke po Španiji je Belgijec Remco Evenepoel, ki je imel včeraj veliko krizo in je v skupnem seštevku izgubil 27 minut. Vodilnih v skupnem seštevku tudi danes ni ogrozil, je pa osvojil pikčasto majico najboljšega hribolazca na Vuelti. Američan Sepp Kuss je zanesljivo ubranil rdečo majico vodilnega na dirki, njegova kolega iz Jumbo-Visme, Slovenec Primož Roglič in Danec Jonas Vingegaard, pa drugo in tretje mesto. 

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, potek 14. etape:

Cilj: Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep) se je po včerajšnji krizi vrnil z zmago. S fenomenalno vožnjo je osvojil 14. etapo z 1:11 prednosti pred Francozom Romainom Bardetom (DSM - Firmenich), dobil vse štiri kategorizirane gorske cilje dneva in osvojil tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki. Evenepoela so po veliki vrnitvi v cilju premagala čustva. 

Vodilne trojice nizozemske ekipe Jumbo-Visma pa danes ni ogrožal. Čeprav so Američan Sepp Kuss, Slovenec Primož Roglič in Danec Jonas Vingegaard v cilj prišli več kot osem minut za Belgijce, so zanesljivo obdržali prva tri mesta v skupnem seštevku. 

4 km do cilja - Remco Evenepoel se je odpeljal Bardetu. 

9,5 km do cilja – začel se je zaključni vzpon 14. etape, klanec prve kategorije Larra-Belagua. V začetku so nakloni devet in deset odstotkov, v zadnjih petih kilometrih pa se cesta nekoliko poravna, zato je povprečni naklon vsega vzpona le 6,3 odstotka. Remco Evenepoel (Soudal – QuickStep) in Romain Bardet (DSM – Firmenich) sta se v klanec zapodila 4:45 pred trojico zasledovalcev, Storerjem, Castroviejom in Van Eetveltom ter 8.09 pred skupino favoritov.

24 km do cilja – kolesarji so opravili še z letečim ciljem v Uztarrozu, 20 točk je tam pobral Francoz Romain Bardet (DSM – Firmenich). Vodilni dvojec vozi 4:19 pred Storerjem, Castroviejom in Van Eetveltom in 6:40 pred skupino favoritov z Rogličem.

Izidi letečega cilja, Uztarroz:
1. Romain Bardet (DSM-Firmenich) 20 točk
2. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) 17
3. Michael Storer (Groupama-FDJ) 15
4. Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) 13
5. Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers) 10

30 km do cilja - Evenepoel je v seštevek za najboljšega hribolazca na Vuelti na prelazu Laza dodal še tri točke in bo po današnji etapi oblekel pikčasto majico. Zdaj imata z Romainom Bardetom že skoraj štiri minute prednosti pred najbližjimi zasledovalci, več kot šest pred skupino favoritov in več kot sedem pred glavnino. Rdeči majici nista nevarna, saj imata v skupnem seštevku oba več kot 20 minut zaostanka za Seppom Kussom.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Laza (III. kategorija):
1. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) 3 točke
2. Romain Bardet (DSM-Firmenich) 2
3. Michael Storer (Groupama-FDJ) 1

37 km do cilja - po krajšem spustu se je začel že naslednji vzpon, ta je le tretje kategorije, 3,4 kilometra dolg klanec na Puerto de Laza s povprečnim naklonom 6,3 odstotka. Evenepoel in Bardet imata 2:33 prednosti pred Storerjem, 3:26 pred Castroviejom in Eetveltom, 4:06 pred Lopezom in 6:24 pred skupino favoritov, v kateri ob rdeči majici (Kussu) kolesarijo še Roglič, Vingegaard, Ayuso, Mas, Soler, Vlasov, Landa, Almeida, Uijtdebroeks, Cras, De la Cruz, Valter, Buchmann, Poels, Cattaneo, Toberi, Kämna, Gesink, Fischer-Black, Diaz in Hamilton.

47 km do ciljaRemco Evenepoel (Soudal – QuickStep) je prvi prečkal prelaz Larrau in prevzel vodstvo v seštevku za pikčasto majico. Z Romainom Bardetom (DSM – Firmenich) imata že dve minuti prednosti pred Storerjem in 5:40 pred skupino favoritov okoli rdeče majice. Ta se je nekoliko razširila, ko je polovila nekaj obnemoglih nekdanjih ubežnikov. Kolesarska karavana se je spet zapeljala v Španijo.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Larrau (ekstra kategorija):
1. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) 15 točk/6 bonifikacijskih sekund
2. Romain Bardet (DSM-Firmenich) 10/4
3. Michael Storer (Groupama-FDJ) 6/2
4. Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers) 4
5. Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) 2
6. Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek) 1

53 km do cilja - Evenepoel in Bardet vztrajata 1:09 pred Storerjem, preostali zasledovalci pa so popustili in se jim približuje glavnina oziroma zdaj že zgolj selekcija favoritov. Za zadnje krčenje te skupinice, ki vozi 4:42 za čelom dirke, je z napadom poskrbel Juan Ayuso (UAE Emirates), z njim so se odpeljali le še Kuss, Roglič, Vingegaard, Mas, Landa, Vlasov, De la Cruz in Poels. 

54 km do cilja - iz ekipe Jumbo-Visma so sporočili, da je bila novica o padcu Jana Tratnika napačna. Idrijčan je imel mehansko okvaro, težave z naperami na obroču kolesa. Dirko nadaljuje brez težav.

56 km do cilja - v lov za Evenepoelom in Bardetom se je podal Michael Storer (Groupama - FDJ), ki zdaj vozi dobro minuto sekund za vodilnim dvojcem, Lopez, Kämna, Hamilton, Castroviejo, Caruso, Quinn, Cattaneo in Van Eetvelt zaostajajo 49 sekund za Avstralcem, glavnina pa je 4:44 za čelom dirke. Na čelu močno razredčene glavnine so še kar kolesarji UAE Emirates, tudi Domen Novak.

Vse kaže, da je tudi z Janom Tratnikom vse v redu, vozil naj bi se v eni od skupin za glavnino.

62 km do cilja - začel se je vzpon na Puerto de Larrau (15-kilometrski klanec ekstra kategorije s 14-odstotnim povprečnim naklonom in deli, kjer naklonina doseže tudi 16 odstotkov). Evenepoel in Bardet vozita 1:10 pred zasledovalci (Lopez, Kämna, Hamilton, Castroviejo, Storer, Caruso, Quinn, Cattaneo, Van Eetvelt) in 4:26 pred glavnino. Na vrhu Larraua bodo kolesarji zapustili Francijo in spet zapeljali na španska tla.

69 km do cilja - Jan Tratnik (Jumbo-Visma) je bil vpleten v padec na spustu, poroča radio Vuelta. Za zdaj ne vemo nič več. Upamo, da je z Idrijčanom vse OK.

Evenepoel in Bardet imata zdaj že več kot minuto prednosti pred zasledovalci in 4:20 pred glavnino.

70 km do cilja - Belgijec in Francoz - tudi Bardet je imel včeraj slab dan in za Vingegaardom zaostal več kot 24 minut - sta prednost pred zasledovalci povečala na 50 sekund, glavnina, na čelu katere vztraja ekipa UAE Emirates, pa vzdržuje 3:50 zaostanka za vodilnima.

77 km do cilja - na spustu sta se v vodstvo odpeljala Remco Evenepoel in Romain Bardet in imata že dobrih 30 sekund prednosti pred zasledovalci, glavnina pa zdaj vozi 3:45 za čelom dirke.

85 km do cilja - kolesarji so zdaj na dolgem spustu, vodilna dvanajsterica ima še 3:12 prednosti pred glavnino, 62 kilometrov pred ciljem etape pa se bo začel nov vzpon, tokrat še nekoliko zahtevnejši 15-kilometrski klanec na Puerto de Larrau, ki bo kljub temu, da bosta tri kilometre pod vrhom dva kilometra ravnine in spusta, izjemno strm. Večina klanca ima več kot deset odstotkov naklona, na zadnjih dveh kilometrih je klanec kar 14-odstoten.  Na vrhu se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde.

91 km do cilja - Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep) je prvi prečkal Col Hourcere in pobral 15 gorskih točk. V seštevku za pikčasto majico se je Belgijec vodilnemu Vingegaardu približal le na točko zaostanka. 

Izidi gorskega cilja, Col Hourcere:
1. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) 15 točk
2. Romain Bardet (DSM-Firmenich) 10
3. Michael Storer (Groupama-FDJ) 6
4. Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek) 4
5. Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers) 2
6. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) 1

93 km do cilja – v vodstvu je zdaj dvanajsterica z Evenepoelom, Lopezom, Carusom, Cattaneom, Bardetom, Kämno, Oliveiro, Fernandezom, Storerjem, Castroviejom, Quinnom in Van Entveltom, ima 3:10 prednosti pred glavnino, v kateri pa prav tako ni več prav veliko kolesarjev. Na čelu glavnine še vztraja Domen Novak, ki narekuje tempo za Marca Solerja in Juana Ayusa, trojcu UAE Emirates pa sledi vlak Jumbo-Visme z Rogličem in Tratnikom

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je zaradi mehanske okvare zamenjal kolo, a ostaja v glavnini.

97 km do cilja - vodilna skupina z Remcom Evenepoelom se še naprej krči, pred glavnino pa ima zdaj 3:38 prednosti. Na čelo glavnine so se postavili kolesarji moštva UAE Emirates, zdaj tempo narekuje Domen Novak. Zaostala pa sta Britanca Geraint Thomas (Ineos Grenadoiers) in Hugh Carthy (EF Educatoion - EasyPost). 

100 km do cilja - vodilna skupina na klancu razpada, Remco Evenepoel narekuje tempo na čelu dirke, glavnina zaostaja 4:32, vodi pa jo hladnokrvni Jan Tratnik (Jumbo-Visma).

102 km do cilja - začel se je vzpon na na Col Hourcère (11,6 km, 8,7-odstotni povprečni naklon), prvi del klanca je najbolj strm z več kot desetodstotnim naklonom.

103 km do cilja - vodilna skupina še kar raste, pričakovati pa je mogoče, da se bo na prvem vzponu dneva razbila. Evenepoel kolege ubežnike priganja, naj še dvignejo tempo, a ni odziva. Jumbo-Visma se je postavila na čelo glavnine in umirila tempo, zaostanek do ubežnikov je tako hitro narasel na štiri minute.

107 km do cilja - kolesarji se bližajo začetku vzpona na Col Hourcère (11,6 km, 8,7-odstotni povprečni naklon), iz glavnine še skačejo novi napadalci, saj velika ubežna skupina ni daleč, njena prednost je še zmeraj samo drobec več kot minuto. V vodilni skupini je tudi nekaj sprinterjev, ki bodo na klancu najbrž hitro popustili. Jumbo-Visma ostaja povsem mirna in je nekoliko upočasnila glavnino.

113 km do cilja - ubežniki imajo že več kot minuto prednosti pred glavnino.

V prvi uri etape je bila povprečna hitrost kolesarjev kar 51,6 km/h.

123 km do cilja - glavnini je naposled le uspelo pobegniti večji skupini kolesarjev, jasno, med ubežniki je tudi Evenepoel. 

Bežijo: Evenepoel (Soudal Quick-Step), Castroviejo (Ineos Grenadiers), Caruso, Gradek (Bahrain Victorious), Davy, Storer (Groupama-FDJ), Kämna (Bora-Hansgrohe), Groves (Alpecin-Deceuninck), Van Eetvelt (Lotto Dstny), Bissegger, Quinn (EF Education-EasyPost), Costa, Johansen, Petilli (Intermarché-Circus-Wanty), Oliveira (Movistar), Carvalho, Fernandez (Cofidis),  Bardet, Dainese (DSM-Firmenish), Vauquelin, Ledanois (Arkea Samsic), Nicolau (Caja Rural-Seguros-RGA), Lopez, Ghebreigzabhier ( Lidl-Trek) …

127 km do cilja - še naprej se vrstijo napadi na čelu glavnine, Evenepoel je zraven skoraj pri vsakem. Glavnina je močno razpotegnjena in mestoma že raztrgana.

137 km do cilja - Evenepoelu in Oliveiru se je pridružila še šesterica, zraven je bil tudi Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), nato je glavnina reagirala in poskus pobega nevtralizirala. Nadaljuje se bitka na čelu glavnine, hitrost je zato velika.

"Včeraj res nisem imel svojega dne. Za menoj je dolga sezona, v kateri sem že dosegel nekaj pomembnih ciljev, eden od teh je bil tudi naslov svetovnega prvaka v kronometru. Priprave na Vuelto tako zame niso bile idealne, bile so precej čudne in včeraj sem plačal ceno," je pred startom današnje etape še povedal Evenepol, ki je včeraj dokončno izgubil možnosti za ubranitev lanske zmage na španski pentlji. Zdaj je osredotočen na etapne zmage, je še dodal.

145 km do cilja - nekaj prednosti pred glavnino sta si privozila Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in Nelson Oliveira (Movistar).

152 km do cilja - med najbolj agresivnimi na čelu glavnine sta Belgijca Thomas De Gendt (Lotto Dstny) in Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Na vsak način si želita pobegniti.

Etapa se je začela v Franciji, okoli 60. kilometra pa tekmovalce že čaka prvi klanec dneva, vzpon ekstra kategorije na Col Hourcère (11,6 km, 8,7-odstotni povprečni naklon, na začetku bo naklonina celo desetodstotna). 

13.15 (156,5 km do cilja) - 14. etapa Vuelte se je začela tudi zares, takoj po uradnem startu so se začeli napadi. Tudi Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep) je aktiven na čelu glavnine, danes se očitno počuti veliko bolje in bi se rad odkupil z etapno zmago. "Od zdaj me pač čaka drugačen slog dirkanja," je napovedal pred etapo.

12.55 - kolesarji so se podali na zaprto vožnjo, uradni start 14. etape bo predvidoma ob 13.17.

V rdeči majici vodilnega na Vuelti tudi danes kolesarji Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma), v pikčasti najboljšega hribolazca pa njegov moštveni kolega Jonas Vingegaard. Danec je z včerajšnjo zmago prevzel vodstvo v tem seštevku, ima 36 točk, devet več od Kussa in 11 od Avstralca Michaela Storerja (Groupama – FDJ). Danes je na voljo 105 gorskih točk, en kolesar jih lahko teoretično pobere največ 43.

V zeleni najboljšega sprinterja na dirki vozi Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), v beli najboljšega mladega kolesarja na dirki pa Španec Juan Ayuso (UAE Emirates).

Pozdravljeni! Ob 12.55 se bodo kolesarji podali na zaprto vožnjo 14. etape 78. Dirke po Španiji, ob 13.17 naj bi dosegli kilometer nič in nova naporna gorska preizkušnja s štirimi kategoriziranimi vzponi se bo začela tudi zares. Bo tudi danes Rogličeva Jumbo-Visma nepremagljiva ali bo Belgijec Remco Evenepoel (Soudal – QuickStep), ki je ime včeraj hudo krizo in je za zmagovalcem 13. etape, Dancem Jonasom Vingegaardom, zaostal debelih 27 minut, vrnil udarec?  

  

Skupni vrstni red po 13 etapah:
1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma), +1'37''
3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma), +1'44''
4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates), +2'37''
5. Enric Mas (Špa/Movistar), +3'06''
...
19. Remco Evenepoel (Bel/Soudal - QuickStep) + 27:50"

Do zdaj je z dirke odstopilo 20 kolesarjev, zadnji štirje včeraj. Na startu 13. etape se niso pojavili Belgijec Robbe Ghys (Alpecin - Deceuninck), Francoz Alan Jousseaume (TotalEnergies) in Venezuelec Alberto Sanabria (Caja Rural), etape pa ni končal še Avstralec Callum Scotson (Jayco AlUla). 

Pred etapo

Tudi danes bodo kolesarji na Dirki po Španiji grizli navkreber. Na trasi od Sauveterre-de-Béarna do Larra-Belague (156,2 kilometra) v francoskih Pirenejih jih čaka še ena zahtevna gorska etapa, v kateri bodo morali premagati dva vzpona ekstra kategorije, nekoliko lažji klanec tretje kategorije in zaključni klanec prve kategorije na Larra-Belaguo (9,5 kilometra/6,3 odstotka).

Prvih sto kilometrov trase bo dirka potekala po francoskih tleh, potem pa se bo karavana vrnila v Španijo, v domovino Vuelte.

Etapa se bo začela v mestu Sauvettere-de-Béarn, kjer se je rodil kolesar ekipe Burgos-BH Cyril Barthe, ki mu bodo domačini zagotovo pripravili posebno dobrodošlico, nato pa sledi dokaj ravninski začetek etape v prvih 50 kilometrih, ki bo pravzaprav edina ravnina, ki jo bodo kolesarji danes okusili.

14. etapa Dirke po Španiji | Foto:

Vzpon na prvi klanec dneva, gre za vzpon ekstra kategorije na Col Hourcère, se bo začel okoli 60. kilometra, vrh pa bo na 71. kilometru trase, na nadmorski višini 1.440 metrov. Klanec bo dolg dobrih 11 kilometrov in ima 8,7-odstotni povprečni naklon, na začetku bo naklonina celo desetodstotna. 

Po skoraj 20-kilometrskem spustu čaka karavano naslednji test, še en vzpon ekstra kategorije. Gre za skoraj 15-kilometrski vzpon na Puerto de Larrau, kjer bo kljub temu, da bosta tri kilometre pod vrhom dva kilometra ravnine in spusta, izjemno strm. Večina klanca ima več kot deset odstotkov naklona, na zadnjih dveh kilometrih je klanec kar 14-odstoten. 

Puerto de Larrau | Foto: Po spustu bodo kolesarji vstopili v Baskijo, ki je letos gostila start Dirke po Franciji. Tam jih čakata dva vzpona, najprej je to vzpon tretje kategorije The Puerto de Laza (3,4 kilometra/6,3 odstotka) in nato zaključek do smučarskega središča Larra Belagua, ki je ocenjen kot klanec prve kategorije in ni tako zahteven kot v petkovi etapi. Zadnji klanec bo dolg 9,5 kilometra in ima 6,3-odstoten povprečni naklon.

14. etapa Larra-Belague | Foto:

V etapi bi lahko bili uspešni ubežniki, sploh če bi se že pred prvim vzponom na Col Hourcère izoblikovala velika ubežna skupina, ali kolesarji, ki se borijo za najvišja mesta v skupni razvrstitvi. Med favoriti velja izpostaviti Francoza Romaina Bardeta, Nemca Lennarda Kämno, Nizozemca Wouta Poelsa, Italijana Damiana Caruso, Kolumbijca Einerja Rubia, Valižana Gerainta Thomasa, Španca Mikela Lando in Enrica Masa ali pa trojko Jumbo-Visme, etapnega zmagovalca kraljevske etape Jonasa Vingegaarda, vodilnega Seppa Kussa ali slovenskega asa Primoža Rogliča.

Sepp Kuss ostaja v rdeči majici.  | Foto: Guliverimage Sepp Kuss ostaja v rdeči majici. Foto: Guliverimage

V skupnem seštevku še vedno vodi Kuss, ki ima zdaj pred drugouvrščenim Rogličem 1:37 minute naskoka, na tretje mesto je s sedmega napredoval Vingegaard, ki zaostaja 1:44 minute. Danec je prevzel tudi vodstvo v razvrstitvi za pikčasto majico. Najboljši med ostalimi je četrti Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) z zaostankom 2:37 minute, ki je novi vodilni med mladimi kolesarji.

Med preostalimi Slovenci na Vuelti je v skupnem seštevku najvišje uvrščen Jan Tratnik (Jumbo-Visma) na 44. mestu, Domen Novak (UAE Team Emirates) je 121., Matevž Govekar (Bahrain Victorious) pa 154.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 12.55, uradno pa ob 13.17. Kolesarje v cilju pričakujemo okoli 17.45.

Preberite še:

Remco Evenepoel
Sportal Kaj se je zgodilo z Evenepoelom? Povsem izčrpan v cilju brez komentarja.
Jonas Vingegaard Vuelta 2023
Sportal Emocionalna zmaga Jonasa Vingegaarda: Ta je za mojo hčer Frido #video
Vin thumb
Sportal Vingegaard zmagal na hčerin rojstni dan, Roglič je zdaj že drugi, polom Evenepoela
Primož Roglič Jan Tratnik
Sportal Kuss hvaležen Rogliču, ki je poskrbel za navdušenje
Primož Roglič, Vuelta 23
Sportal Roglič med junaki šprinterske etape
Ne spreglejte