Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2019,
16.21

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Nairo Quintana Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Sreda, 11. 9. 2019, 16.21

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 17. etapa

Razburljiv dan na Vuelti, Quintana se je izstrelil tik za Rogliča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Nairo Quintana Alejandro Valverde | Nairo Quintana se je s šestega mesta v skupnem seštevku prebil na drugo. V primerjavi z vodilnim Primožem Rogličem je pridobil skoraj pet minut in pol. Kisovčan ima zdaj pred Kolumbijcem dve minuti in 24 sekund prednosti. | Foto Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Nairo Quintana se je s šestega mesta v skupnem seštevku prebil na drugo. V primerjavi z vodilnim Primožem Rogličem je pridobil skoraj pet minut in pol. Kisovčan ima zdaj pred Kolumbijcem dve minuti in 24 sekund prednosti.

Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Čeprav ravninska, je vetrovna 17. etapa na Dirki po Španiji precej premešala karte. Etapna zmaga je pripadla Belgijcu Philippu Gilbertu, Kolumbijec Nairo Quintana, ki je večji del etape dirkal z ubežno skupino, se je s šestega mesta v skupnem seštevku prebil na drugo mesto. Za Primožem Rogličem - njegova ekipa je priznala napako - je pred etapo zaostajal 7:43, zdaj zaostaja dve minuti in 24 sekund. Alejandro Valverde je padel na tretje mesto, Tadej Pogačar pa je s tretjega nazadoval na četrto mesto.

Prva etapa po drugem prostem dnevu na letošnji Vuelti je bila na papirju namenjena sprinterjem, a so ti hitro uvideli, da bodo daleč od cilja ostali praznih rok. Kmalu po štartu se je v begu znašla večja skupina, ki je ob razgibani trasi in pomoči vetra hitro prišla do velike prednosti. V begu je bil tudi Quintana, ki je bil po 16 dneh dirkanja šesti.

Ko se je Quintana začel bližati virtualnemu zmagovalnemu odru, je Roglič že zaukazal svojim moštvenim kolegom, da na vso moč poganjajo pedala in zmanjšajo razliko. Na pomoč so mu priskočili iz UAE Emirates Tadeja Pogačarja, ki je branil tretje mesto. A sta Slovenca kmalu ostala sama, na čelo pa je prišla Astana, ki je morala braniti četrto mesto Miguela Angela Lopeza.

A so ubežniki še naprej poganjali na vso moč in v zadnjih desetih kilometrih spet povečali prednost na več kot pet minut, Quintana pa je bil virtualno že drugi.

Dobra dva kilometra pred ciljno črto je iz ubežne skupine prvi udaril Čeh Zdenek Štybar. Njegovo moštvo Deceunicnk-Quickstep je bil v njej daleč najbolj zastopano, zato je prepustil lov na Štybarja drugim.

Philippe Gilbert je prikolesaril do druge etapne zmage. | Foto: Getty Images Philippe Gilbert je prikolesaril do druge etapne zmage. Foto: Getty Images

Gilbert potrdil odlično formo pred SP 

Čeha so ujeli, nato je dolgi sprint poskusil Irec Sam Bennett, iz njegovega zavetrja pa Belgijec Philippe Gilbert. Ta je slavil drugo zmago na letošnji španski pentlji in potrdil odlično pripravljenost pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Yorkshiru, ki je eden od njegovih glavnih ciljev sezone.

Skupina s favoriti je čez cilj prišla pet minut in 30 sekund za Gilbertom. Drugi je zdaj Quintana (+2:24), tretji Valverde (+2:48) in četrti Pogačar (+3:42).

Etapa je bila ena od najhitrejših v zgodovini dirke, povprečna hitrost je po 219,6 kilometra znašala 50,6 kilometra na uro.

Priznali napako

"Ko so moji klubski kolegi odpadli, je bilo vse na meni. Naredil sem napako, na začetku bi moral biti v ospredju, a nisem bil. Ekipa me je rešila. Lahko bi svoje delo opravil bolje, a pomembno je, da se iz napak nečesa naučiš. Morda smo res izgubili bitko, ne pa vojne. Še vedno sem v dobrem položaju," je po zahtevni etapi dejal Roglič. Primož Roglič ostaja v skupnem vodstvu dirke, njegov rojak Tadej Pogačar je zdrsnil na četrto mesto. | Foto: Unipublic/Photogomez Sport Primož Roglič ostaja v skupnem vodstvu dirke, njegov rojak Tadej Pogačar je zdrsnil na četrto mesto. Foto: Unipublic/Photogomez Sport

Tudi športni direktor Jumbo Visme Grischma Niermann je priznal, da je ekipa tokrat naredila napako. "To je bila najhitrejša, pa tudi najbolj katastrofalna etapa na Veulti za našo ekipo," je dejal. "Takoj smo se zavedali, da bodo ekipe v ospredju diktirale hud tempo, k sreči smo dobili nekaj pomoči s strani ostalih ekip. K sreči smo ubranili rdečo majico in to s še precejšnjo prednostjo, a to vsekakor ni bil naš dan. Ni bilo časa za paniko, ker smo morali dati vse od sebe, vendar resnično nisem bil prepričan, če lahko nadoknadimo sedem minut in pol zaostanka," je premleval po koncu etape.

Bolj optimistično naravnano in umirjeno je deloval generalni direktor Pogačarjevega moštva UAE Emirates Matxin Joxean Fernandez. "Tadej še vedno uživa in to je vse, kar smo od njega hoteli. Kar bo zmogel, bo zmogel. To je zanj še vedno odlična Vuelta. Zmagal je že v dveh etapah in to najtežjih, vodi v seštevku za belo majico … Ne želimo mu nalagati prevelikega bremena. Zelo mlad je še, in velik šampion je, kot takega ga tudi obravnavamo. Zelo je umirjen in zrel," je Pogačarju pel hvalnice Fernandez.  

Vrstni red Dirke po Španiji

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                         66:43:36
  2. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                             + 2:24
  3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                           2:48
  4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                            3:42
  5. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                             3:59
  6. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                                5:05
  7. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                            7:40
  8. James Knox (VBr/Deceuninck-QuickStep)                       8:03
  9. Carl Fredrik Hagen (Nor/Lotto Soudal)                      10:43
 10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Merida)                           12:21
...
109. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)                       3:08:04
114. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                         3:13:03


17. etapa

Cilj: zmagovalec najdaljše etape je Belgijec Philippe Gilbert. Nairo Quintana, ki je v cilj prišel malce za zmagovalcem, se je s šestega mesta v skupnem seštevku izstrelil na drugo mesto. Zaostanek za vodilnim Primožem Rogličem je znižal za skoraj pet minut in pol, zdaj zaostaja 2:24. Kolumbijec je tako Valverdeja potisnil na tretje, Pogačarja pa na četrto mesto.

Izidi, 17. etapa:

  1. Philippe Gilbert (Bel/Deceuninck-QuickStep)              4:20:15
  2. Sam Bennett (Irs/Bora-Hansgrohe)                          + 0:02
  3. Rémi Cavagna (Fra/Deceuninck-QuickStep)
  4. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Merida)
  5. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)
  6. Jonas Koch (Nem/CCC)
  7. Lawson Craddock (ZDA/EF Education First)
  8. Tim Declercq (Bel/Deceuninck-QuickStep)
  9. Silvan Dillier (Švi/AG2R La Mondiale)
 10. James Knox (VBr/Deceuninck-QuickStep)                       0:06
...
 30. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                             5:29
 31. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                        isti čas
 88. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)                         23:36
134. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                           29:21

10 kilometrov do cilja: Nairo Quintana narekuje tempo ubežnikov, ki imajo pred Rogličem, Pogačarjem, Valverdejem 5:10 prednosti. Če bo ostalo pri tej razliki, bo Kolumbijec iz šestega mesta v skupni razvrstitvi skočil na drugo. Pred Alejandra Valverdeja in Tadeja Pogačarja.

17 kilometrov do cilja: 26-erica vztraja v begu, pred rdečo majico z Rogličem ima 4:45 prednosti. Povprečna hitrost po štirih urah dirkanja je 49,6 kilometra na uro. Kot vse kaže, bo Pogačar po današnji etapi zdrsnil iz najboljše trojice.

31 kilometrov pred ciljem: skupina 26 kolesarjev je še vedno v begu, prednost pred skupino z Rogličem in Pogačarjem je štiri minute in pol.

44 kilometrov pred ciljem: 27 ubežnikov s Quintano načelu ima pred skupino z rdečo majico 4:45 prednosti. Quintana tako na drugem mestu v skupnem seštevku ogroža Valverdeja in tretjem Pogačarja. Za Rogličem ima v skupnem seštevku okoli dve minuti in 50 sekund zaostanka.

17. etapa je z 219,6 kilometra najdaljša na letošnji Vuelti, kolesarje pa bo popeljala od kraja Aranda de Duero do Guadalajare. Profil etape je pisan na kožo šprinterjem, a kot kaže trenuten položaj, bi etapo lahko krojili ubežniki.

Sestava ubežne skupine:

José Joaquín Rojas, Imanol Erviti, Nelson Oliveira, Nairo Quintana (Movistar Team), 
Silvan Dillier (AG2R La Mondiale)
Gorka Izagirre, Luis León Sánchez (Astana), 
Dylan Teuns (Bahrain-Merida), 
Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), 
Jonas Koch (CCC Team), 
Philippe Gilbert, Rémi Cavagna, Eros Capecchi, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, James Knox, Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step), 
Lawson Craddock (EF Education First), 
Sam Bewley, Dion Smith (Mitchelton-Scott), 
Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), 
Owain Doull, Wout Poels, Tao Geoghegan Hart, Ian Stannard (Team Ineos), 
Wilco Kelderman, Nikias Arndt, Rob Power, Max Walscheid (Team Sunweb) in
Juan Sebastián Molano (UAE Team Emirates).

Ubežna skupina, v kateri je tudi Nairo Quintana (Movistar), z zaostankom 7:43 šesti v skupni razvrstitvi dirke, si je 80 kilometrov pred ciljem nabrala skoraj šest minut prednosti pred glavnino.

Preberite še:

Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal V nemškem časniku podrobno o slovenskih junakih letošnje Vuelte
Tadej Pogačar
Sportal Nadarjeni Pogačar ekspresno hitro spreminjal tokove
T - Primož Roglič Alejandro Valverde
Sportal Valverde poudaril: Roglič se je že zlomil
Sportal Kolumbijski zvezdnik: Lahko sem srečen, da sem živ
Primož Roglič
Sportal Nizozemci skačejo od navdušenja: Primož Roglič rekel ''da''
Ne spreglejte