Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2022,
17.16

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,09

21

Natisni članek

Wout van Aert BikeExchange-Jayco Bahrain Victorious Jumbo-Visma UAE Emirates Luka Mezgec Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sreda, 6. 7. 2022, 17.16

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 5. etapa (Lille–Arenberg Porte du Hainaut, 157 km)

Pogačar po kaotični etapi veliki zmagovalec, nesrečni Roglič padel!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,09

21

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je izjemno opravil s peklensko etapo po legendarnih kockah. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je izjemno opravil s peklensko etapo po legendarnih kockah.

Foto: Guliverimage

Spektakularna peta etapa na Dirki po Franciji je postregla z izjemno razburljivim dogajanjem, ki je nekaterim favoritom pristrigla krila. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je postal veliki zmagovalec dneva, čeprav je etapo na legendarnih tlakovcih osvojil ubežnik Simon Clarke. Slovenski šampion, ki išče pot do tretje zaporedne zmage na dirki vseh dirk, je namreč odlično prestal vse pasti tlakovane etape in se otresel osrednjih tekmecev v boju za skupno zmago. Kaos je zavladal v ekipi Jumbo-Visme. Padla sta Primož Roglič in Wout van Aert, ki mu je po velikem preobratu in izjemnem kolesarjenju le uspelo zadržati rumeno majico, medtem ko je imel Jonas Vingegaard težave s kolesom. Oba favorita nizozemskega moštva sta v primerjavi s Pogačarjem izgubila dragocen čas, zlasti Roglič.

Dirka po Franciji, 5. etapa, Lille–Arenberg Porte du Hainaut, 157 km

Cilj – Ubežnik Simon Clarke (Israel - Premier Tech) je kaotično osvojil etapo, Tadej Pogačar (UAE Emirates) izvrsten šesti. Woutu van Aertu (Jumbo-Visma) je po padcu, veliki drami pri Jumbo-Vismi in številnih preobratih le uspelo zadržati rumeno majico vodilnega. A sta njegova moštvena kolega Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) izgubila dragocen čas v primerjavi s Pogijem. Jonas 13 sekund, Roglič dve minuti in 8 sekund.

Rezultati 5. etape (Lille−Arenberg Porte du Hainaut, 156,7 km):

  1. Simon Clarke (Avs/Israel-Premier Tech)                       3:13:35
  2. Taco van der Hoorn (Niz/Intermarche-Wanty-Gobert)  isti čas
  3. Edvald Boasson Hagen (Nor/TotalEnergies)             + 0:02
  4. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)          0:04
  5. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost)                 0:30
  6. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)                           0:51
  7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  isti čas
  8. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)                  1:04
  9. Fabio Jakobsen (Niz/Quick-Step Alpha Vinyl)               isti čas
 10. Luca Mozzato (Ita/B&B Hotels-KTM)
...
 35. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)             isti čas
 44. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)
 61. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        2:59
132. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                   9:24

...

Skupni seštevek (5/21):

  1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                    16:17:22
  2. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)     + 0:13
  3. Edvald Boasson Hagen (Nor/TotalEnergies)               0:14
  4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                 0:19
  5. Yves Lampaert (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)               0:25
  6. Mads Pedersen (Niz/Trek-Segafredo)                          0:36
  7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                        0:40
  8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                             0:48
  9. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                            0:49
 10. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                      0:50
...
 41. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                2:22
 44. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           2:36
 94. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                  7:04
151. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                    17:39

...

5,5 km do cilja – Magnus Cort je popustil v skupini ubežnikov, ki je zrežirala veliko predstavo. Jasper Stuyven in Tadej Pogačar za njimi zaostajata 54 sekund. A Pogi pridobiva dragocen čas v primerjavi s konkurenti za skupno zmago. Jonas Vingegaard za njim zaostaja 35 sekund, Primož Roglič več kot dve minuti.

10 km do cilja Tadej Pogačar za ubežniki zaostaja 45 sekund, Jonas Vingegaard za slovenskim šampionom 55 sekund. Primož Roglič izgublja. Za Pogačarjem je že več kot dve minuti.

19 km do cilja Jasper Stuyven in Tadej Pogačar kolesarita izjemno ter lovita ubežnike. Odlepila sta se od svoje skupine.

20 km do ciljaTadej Pogačar ne popušča in kaže zobe tudi na izjemno težkih tlakovcih. Drži 45 sekund prednosti pred Jonasom Vingegaardom in dodatnih 50 sekund pred Primožem Rogličem.

23,6 km do cilja – Skupina z Jonasom Vingegaardom za Tadejem Pogačarjem zaostaja 40 sekund. Primož Roglič je v težkem položaju in za Jonasom zaostaja 40 sekund. Še štirje kockasti odseki so pred kolesarji.

27,4 km do ciljaTadej Pogačar narekuje oster tempo v glavnini. Ubežniki imajo le še minuto prednosti. Jonas Vingegaard za Pogijem zaostaja minuto, medtem ko Primož Roglič še dodatnih 40 sekund.

30 km do cilja Primož Roglič je padel. Zaletel se je v balo slame, ki jo je ob robu cestišča premaknil eden od kolesarjev. Slovenski kolesar se je zaletel vanjo in pristal na cesti. Padla sta še Caleb Ewan in Brandon McNulty.

32 km do cilja – Ubežniki imajo še 1:50 prednosti. V glavnini, ki jim sledi, so štirje slovenski kolesarji – Tadej Pogačar, Primož Roglič, Matej Mohorič in Luka Mezgec. Jonas Vingegaard ob pomoči moštvenih kolegov lovi skupino. Wout van Aert se je odrekel rumeni majici in čaka Jonasa, ki ga bo skušal priključiti. Približno 40 sekund zaostaja za Pogačarjem in Rogličem.

36 km do cilja – Jonas Vingegaard je imel težave s kolesom. Zamenjal je že dve kolesi, potem ko mu je bil prvo preveliko. Večina kolesarjev nizozemskega moštva je menjala kolesa. Primož Roglič k sreči težav ni imel. Wout van Aert, ki je danes padel, je izgubil stik.

41 km do cilja – Ubežniki ne popuščajo. Držijo prednost 2:18, ki pa kljub vsemu nekoliko pojenja. Na čelu glavnine je Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), letošnji junak francoske klasike Pariz–Roubaix, ki je dokazal, da se zna odlično peljati po tlakovani cesti. Fabio Jakobsen je medtem izgubil stik z osrednjo skupino. Moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Emirates George Bennett je bil udeležen v padcu.

48 km do cilja – Glavnina je vstopila v deveti odsek tlakovanega cestišča, ubežniki imajo 2:34 prednosti. Ta sektor je označen s težavnostjo treh zvezdic. Najtežji del še prihaja na vrsto. Chris Froome, Peter Sagan in Giulio Ciccone ne morejo slediti tempu najhitrejših.

51 km do cilja – V glavnini je tempo navila ekipa (Quick-Step Alpha Vinyl Team) in jo dodobra raztegnila. Kasper Asgreen je bil med najbolj aktivnimi. Ben O'Connor se je zaradi tehničnih težav s kolesom ustavil. Stan De Wulf mu je dal svojega. Mickaël Chérel in Benoît Cosnefroy sta počakala Avstralca, ki je pred začetkom Toura spadal v širši krog favoritov za končno zmago.

56 km do cilja – Pred ubežniki je naslednji tlakovan odsek. Njihova prednost pred glavnino znaša 3:26. Tadej Pogačar je v glavnini v ospredju, tik za njim kolesari Primož Roglič.

68 km do cilja – Takoj po prihodu s prvega tlakovanega odseka sta skočila Mads Pedersen in Jack Bauer ter lovita ubežnike.

71 km do cilja – Prvi od enajstih tlakovanih delov je za kolesarji. Vegard Stake Laengen in Peter Sagan sta padla na tem delu trase. Nathan van Hooydonck, ki je ključen kolesar Jumbo-Visme v današnji etapi, je zaradi težav s kolesom v ozadju skupine.

75 km do cilja – Kolesarji so začeli vožnjo po znamenitih tlakovcih. Prednost ubežnikov znaša 3:08. Tadej Pogačar je na čelu glavnine.

80 km do cilja – Ubežna šesterica ima 4:08 prednosti. Povprečna hitrost v prvih 70 kilometrih je znašala kar 50,9 km/h.

84 km do cilja – "Tlakovci sami po sebi niso težavni. Stres pred tlakovcih predstavlja skrb. Mislim, da imam dobre noge. Če ne bo smole, ne bo težko," je v pogovoru za Eurosport pred etapo dejal zmagovalec zadnjih dveh Dirk po Franciji Tadej Pogačar (UAE Emirates) in o tem, kako se izogniti smoli, dodal: "Kolesariti moraš v dobri poziciji. Na tlakovcih moraš imeti dobro linijo. Nikoli ne moreš biti 100-odsotno prepričan, da bo v redu. Lahko imaš defekt gume."

Na vprašanje, ali bi lahko danes napadel rumeno majico, je še povedal: "Težko bo danes. Če bo dirka, bom sodeloval v njej. Dal bom vse od sebe."

91.2 km do cilja Wout van Aert je imel spet nevšečnost, potem ko se je skoraj zaletel v enega od spremljevalnih avtomobilov. Komaj se je rešil pred najhujšim.

98 km do cilja – Lastnik rumene majice Wout van Aert (Jumbo-Visma) je padel, potem ko se je zapletel z moštvenim kolegom Stevenom Kruijswijkom. Videti je poškodovan, vendar se je usedel na kolo in nadaljuje vožnjo. Zamenjati je moral kolo, ki pa ni videti prilagojeno za vožnjo po tlakovcih, ki šele pridejo na vrsto.

111 km do cilja – ubežna šesterica ima prednost 2:37.

118 km do cilja – Na letečem cilju Merignies sta se v glavnini za točke udarila osrednja kandidata za zeleno majico Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki je hkrati tudi lastnik rumene majice vodilnega, in Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl Team). Nizozemski boj je pripadel zadnjemu, ki je prejel devet, član Jumbo-Visme pa osem točk. V skupnem seštevku jih ima zdaj Wout van Aert, ki je včeraj uprizoril izjemno vožnjo in jo kronal z etapno zmago, 178, Jakobsen 118.

128 km do cilja – Trojici ubežnikov so se priključili še trije kolesarji, ki imajo pred glavnino 2:38 prednosti. Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), Magnus Cort in Neilson Powless (EF Education-Easypost), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) in Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM).

141,7 km do cilja – Nemški kolesar Max Walscheid je padel in je potreboval novo kolo.

154 do cilja – Magnus Cort, Edvald Boasson Hagen in Taco van der Hoorn so šli v beg in imajo po treh kilometrih 20 sekund prednosti. Cort, ki je nosilec pikčaste majice, se je že četrtič na letošnjem Touru odločil za beg.

157 km do cilja – Kolesarji so prišli do kilometra 0. Spektakel na znamenitih tlakovcih se je začel.

13.46 – Ogromno dejavnikov bo danes vplivalo na končni razplet, od znamenitih tlakovcev, defekta gume do vetra v prsa. V zaključnih 30 kilometrih, kjer bo veliko nepredvidljivosti, bodo morali biti favoriti v ospredju, sicer bodo lahko izgubili dragocen čas v boju za skupno zmago. Kolesarji imajo za današnji dan posebna kolesa, ki so prilagojena za vožnjo po tlakovcih. Zelo pomemben bo pritisk v pnevmatikah, ki bo nekoliko nižji kot v navadnih etapah.

13.43 – Kilometer 0 bodo kolesarji prekolesarili približno ob 14. uri. Danes rojstni dan praznujeta Ruben Guerreiro (EF Education-EasyPost) in Christopher Juul-Jensen (Team BikeExchange - Jayco).

13.40Wout van Aert (rumena majica), Fabio Jakobsen (zelena majica), Magnus Cort (pikčasta majica) in Tadej Pogačarja (bela majica) so nosilci majic v današnji etapi.

13.35 – Peta etapa dirke Tour de France se je začela. Kolesarje čaka peklenski dan na tlakovcih, ki znajo popestriti dogajanje na trasi – dolga je 157 kilometrov. Strokovnjaki poudarjajo, da favorita za končno zmago Toura danes ne bodo dobili, lahko pa ga izgubijo. V igri je torej veliko. Pred nami je spektakel, v katerem lahko pričakujemo, da bo Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) iskal priložnost za etapno zmago. Pazljiva pa bosta morala biti osrednja favorita za končno zmago Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma)  TDF22, trasa pete etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Današnja etapa Toura je izziv za posebej čvrste kolesarje, mednje pa zagotovo spada tudi naš Matej Mohorič, as moštva Bahrain Victorious, ki je na letošnji izvedbi dirke Pariz–Roubaix zasedel odlično peto mesto. A v karavani so tudi tekmovalci, ki so bili na severnem peklu boljši od njega, nosilec rumene majice Wout van Aert (Jumbo-Visma), na primer. Ta je bil letos tam drugi, zaostal je le za Nizozemcem Dylanom van Baarlejem, članom moštva Ineos Grenadiers. Tretji je bil Švicar Stefan Küng, ki na tem Touru zastopa barve francoskega moštva Groupama FDJ, manjka pa četrti iz Roubaixa, Belgijec Tom Devriendt, ki ga ni v selekciji moštva Intermarche – Wanty – Gobert Materiaux.  

Enajst odsekov s tlakovci, skupaj dolgih 19,4 kilometra, kolesarje čaka v zadnjih 60 kilometrih etape, najtežja pa bosta sedmi (2,8 km) in deveti (2,4), katerih težavnost so prireditelji označili s štirimi zvezdicami.

Štart etape bo ob 13.35 v Lillu, ob 14. uri naj bi kolesarji dosegli kilometer nič in bitka se bo začela zares. V cilju tekmovalce pričakujejo med 17.20 in 17.39.

Luke Maguire
Sportal Irec, ki ima zaradi slovenskega zvezdnika še posebej veliko dela #video

Nosilci majic:

Rumena: Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
Zelena: Fabio Jakobsen (Niz/Quick-Step Alpha Vinyl)
Pikčasta: Magnus Cort Nielsen (Dan/EF Education EasyPost)
Bela: Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)

Skupni vrstni red po štirih etapah:

1. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 13;02:43
2. Yves Lampaert (Bel/QuickStep - Alpha Vinyl) + 0:25
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 0:32
4. Mads Pedersen (Dan/Trek - Segafredo) 0:36
5. Danny van Poppel (Niz/Bora - Hansgrohe) 0:38
6. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:40
7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 0:41
8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 0:48
9. Stefan Küng (Švi/Groupama FDJ) isti čas
10. Thomas Pidcock (Vbr/Ineos Grenadiers) 0:49

82. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange - Jayco) 2:22
140. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 7:04
159. Jan Tratnik (Slo/Bahrain - Victorious) 9:19

...

TDF22, trasa pete etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Preberite še:

Wout van Aert
Sportal Rogličevi na zadnjem klancu raztrgali glavnino, van Aert do prve zmage
Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Pogačar: Van Aert je bil zelo očitno najmočnejši, vse je razbil
TDF22, tretja etapa, Wout van Aert
Sportal Kazni na Touru za lastnika rumene majice, Pogačarjevega ekipnega kolega ...
Wout van Aert Primož Roglič
Sportal Šef Primoža Rogliča sproža alarm
Ne spreglejte