Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2024,
17.53

Osveženo pred

1 dan, 16 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 29. 6. 2024, 17.53

1 dan, 16 ur

Dirka po Franciji, 1. etapa (Firence–Rimini, 206 kilometrov)

Francoskemu veteranu zmaga in rumena majica, Tadej Pogačar za začetek četrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73
Romain Bardet. TDF 2024, 1. etapa | Francoski veteran Romain Bardet je zmagovalec uvodne etape 111. Dirke po Franciji. | Foto Reuters

Francoski veteran Romain Bardet je zmagovalec uvodne etape 111. Dirke po Franciji.

Foto: Reuters

Zmagovalec prve etape 111. Dirke po Franciji je francoski veteran Romain Bardet, ki bo jutri nosil tudi rumeno majico vodilnega. Po 206 kilometrih mučenja od Firenc do Riminija in več kot 3.600 metrih plezanja je o zmagovalcu uvodne etape Toura odločala ravnina. Bardet in njegov kolega iz moštva DSM – firmenich PostNL Frank van den Broek sta z zadnjimi močmi uspela zadržati nekaj deset metrov prednosti pred glavnino. Za tretje mesto je šprintal tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), a moral priznati premoč Belgijcu Woutu van Aertu (Visma | Lease a Bike). Že tako naporen dan so zaznamovale tudi ekstremno visoke temperature, že na štartu je bilo 33 stopinj Celzija. 

Triintridesetletni francoski veteran, ki bo naslednje poletje končal profesionalno kariero, je danes prišel še do svoje četrte etapne zmage na Dirki po Franciji, sploh prvič v karieri pa bo oblekel prestižno rumeno majico. "Moj napad je bil stvar navdiha, na klancih pa je bilo samo trpljenje. O rumeni majici sem sanjal že kot otrok, to je nekaj fenomenalnega," je bil vesel v cilju v Riminiju.  

Bardet je iz glavnine skočil kakšnih 50 kilometrov pred ciljem, ko je bil v ospredju le še ostanek prvotne devetčlanske ubežne skupine, tudi Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), ki pa so mu ravno tedaj po skoraj 140 kilometrih bega že pošle moči. Francoz je počasi prehiteval še druge ubežnike in se v vodstvu pridružil še zadnjemu med temi, moštvenemu kolegu van den Broeku. Skupaj sta potem spisala zmagovito zgodbo.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v cilj prišel na četrtem mestu, pet sekund za zmagovalcem, v glavnini pa so uvodno etapo končali tudi preostali trije največji favoriti za skupno zmago, Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) na osmem, Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) na 16. in Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) na 33. mestu.

Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike) je danes odlično opravljal delo pomočnika, na predzadnjem klancu dneva pa je popustil in v cilj prišel na 59. mestu, 14:16 za zmagovalcem. Matej Mohorič, član prvotne ubežne skupine, je bil 80. (+ 18:46). Luka Mezgec (Jayco AlUla) je bil 140. (+ 29:14), v cilj pa je danes kljub hudim težavam – med etapo je celo bruhal – prišel britanski veteran Mark Cavendish (Astana). V cilj je prispel na predzadnjem mestu z dobrimi 39 minutami zaostanka za zmagovalcem, a še udobno znotraj dovoljenega časa. V nadaljevanju dirke se bo tako še lahko boril za rekordno 35. zmago.

Bardet ima v skupnem seštevku štiri sekunde prednosti pred moštvenim kolegom van den Broekom, pa 11 pred van Aertom in 15 pred Pogačarjem.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, potek prve etape:

Cilj: Noro! Romain Bardet je na svojem zadnjem Touru v karieri le prišel do zmage in rumene majice. Z van den Broekom sta v cilj prišla le nekaj metrov pred glavnino. Šprint za tretje mesto je dobil Belgijec Wout van Aert, četrti pa je ciljno črto prečkal Tadej Pogačar.

1,5 km do cilja - Ubežnika imata še 11 sekund prednosti! Neverjetno tesno bo.

3 km do cilja - Vodilna imata še 20 sekund prednosti. Jima vendarle lahko uspe priti v cilj pred glavnino?

6 km do cilja - Bardet in van den Broek se srdito borita, a se jima glavnina ves čas približuje in jima zdaj z vsega 36 sekundami zaostanka že močno diha za ovratnik.

10 km do cilja - Bardet in van den Broek imata le še 50 sekund prednosti. Cavendish in skupina šprinterjev vozi 31 minut za čelom dirke in bo zagotovo ujela časovno zaporo. Favoriti za skupno zmago so se nekoliko umaknili, a se dobro držijo v razredčeni glavnini. Vse kaže, da bo o zmagovalcu in prvem nosilcu rumene majice odločal ciljni sprint. 

13 km do cilja - Lidl - Trek se je spravil v lov za vodilnima, prednost teh pada in zdaj znaša le še dobro minuto. Danec Mads Pedersen je favorit ameriške ekipe za današnjo zmago. Visma | Lease a Bike pa najverjetneje pripravlja izhodišče za šprint Wouta van der Aerta

16 km do cilja - Bardet in van den Broek imata še 1:25 prednosti pred glavnino. Začenja se boj za etapno zmago in prestižno rumeno majico. Triintridesetletni Francoz letos zaključuje kariero, nastopa torej na svojem zadnjem Touru.

26 km do cilja - Van den Broek je osvojil še zadnji dve gorski točki dneva, z Bardetom sta imela v San Marinu 1:38 prednosti pred Healyjem, tega pa bo vsak čas ujela glavnina. Izgleda, da bo po več kot 3.600 metrih plezanja v današnji etapi o zmagovalcu naposled odločala ravnina.  

Izidi gorskega cilja, San Marino (tretja kategorija):
1. Van den Broek 2 točki
2. Bardet 1

Norvežan Jonas Abrahamsen (UNo-X Mobility) bo jutri nosil pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki.

Manjša nerodnost soigneurja moštva Red Bull - BORA - hansgrohe, ki je komaj predal bidon Primožu Rogliču, preden se je zvrnil na zadnjo plat:

29 km do cilja - Bardet in van den Broek vztrajata v vodstvu, dobro minuto pred Healyjem in 1:56 pred glavnino, ta pa je zdaj ujela tudi onemoglega Madouasa. Cavendisheva skupina vozi slabih 26 minut za čelom dirke. V glavnini je narekovanje tempa prevzela ekipa Ineos Grenadiers.

32 km do cilja - Vodilna kolesarja Bardet in van den Broek sta vzpon v San Marino (tretja kategorija, 7,1 kilometra, 4,8 odstotka) začela minuto pred Healyjem in Madouasom ter dobri dve minuti pred glavnino. V tej je Jan Tratnik opravil svoje delo za danes in počasi popušča. Vingegaardova Visma ostaja na čelu razredčene glavnine, takoj za njo vozijo kolesarji Ineosa, za njimi Pogačarjevega UAE Emirates. Blizu sta tudi Rogličev Red Bull in Evenepoelov Soudal - Quick Step.

38 km do cilja - Nizozemec Frank van den Broek je prvi prečkal Montemaggio, s kolegom iz moštva DSM - firmenich PostNL Romainom Bardetom sta se na klancu otresla še onemoglega Madouasa in imata zdaj dobro minuto prednosti pred Benom Healyjem ter 1:45 pred glavnino z vsemi največjimi favoriti. Po kratkem spustu se bo začel še zadnji klanec dneva, vzpon v San Marino. Cavendisheva skupina zaostaja že nekaj več kot 23 minut.

Izidi gorskega cilja, Montemaggio (tretja kategorija):
1. Van den Broek 2 točki
2. Bardet 1  

42 km do cilja - Popustil je še Abrahamsen, v vodstvu tako ostaja trojica, ki jo lovi Healy, na čelu glavnine tempo spet narekuje Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike). 

43 km do cilja - Začel se je predzadnji vzpon dneva na Montemaggio (tretja kategorija, 4,2 kilometra, 6,6 odstotka), Bardet in van den Broek sta ujela Abrahamsena in Madouasa, iz glavnine pa je skočil še Irec Ben Healy (EF Education - EasyPost). Vodilna četverica ima 1:23 prednosti pred zasledovalci. Povsem izčrpani Mohorič ne more držati tempa glavnine in še naprej drsi po razpredelnici. 

48,7 km do cilja - Francoz Valentin Madouas (Groupama - FDJ) je prvi prečkal gorski cilj na San Leu, močno razredčena glavnina je ujela Mohoriča in vozi 1:19 za čelom dirke.

Izidi gorskega cilja, San Leo (druga kategorija)
1. Madouas 5 točk
2. Abrahamsen 3
3. Van den Broek 2
4. Bardet 1

V seštevku za pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki ima Abrahamsen trenutno 13 točk, dve več od Madouasa in pet več od Izagirreja.

49 km do cilja - Bardet je prehitel izčrpanega Mohoriča in ujel Gibbonsa in van den Broeka, pred njim sta zdaj le še Abrahamsen in Madouas, ki se bosta spopadla za nove gorske točke.

50 km do cilja - Iz glavnine je v napad skočil Romain Bardet (DSM - firmenich PostNL), ki se želi preseliti v vodilno skupino, ta pa ima le še dobro minuto prednosti pred zasledovalci, popustil pa je tudi Matej Mohorič

54 km do cilja - Kolesarji se zdaj vzpenjajo na San Leo (druga kategorija, 4,8 kilometra, 7,7 odstotka), ubežna peterica z Matejem Mohoričem ima še dobri dve minuti prednosti pred glavnino, na čelu te so zdaj spet kolesarji moštva Visma | Lease a Bike. Cavendisheva skupina vozi že več kot 21 minut za vodilnimi, a časovna zapora na današnji etapi naj bi znašala okoli 45 minut, zato ima sloviti Britanec dobre možnosti, da se uspešno prebije skozi današnje trpljenje.

V glavnini največji favoriti za skupno zmago, Pogačar, Vingegaard, Roglič in Evenepoel, ves čas budno pazijo eden na drugega.  

Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education - EasyPost) pa je menjal kolo.

70 km do cilja - Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) je osvojil novih pet točk na Barbottu, prednost vodilne peterice pred glavnino je padla na 2:21. Iz glavnine so na klancu izpadli Mathieu van der Poel, Mads Pedersen, Paul Lapeira ...

Izidi gorskega cilja, Barbotto (druga kategorija):
1. Abrahamsen 5 točk
2. Madouas 3
3. Van den Broek 2
4. Mohorič 1

73 km do cilja - Na čelu glavnine so narekovanje tempa prevzeli kolesarji Pogačarjevega UAE Emirates, Mohorič in ubežniki imajo še 3:14 prednosti. Dogaja se že selekcija, iz glavnine odpadajo številni kolesarji. Cavendisheva skupina vozi slabih 16 minut za čelom dirke. V vodilni skupini je popustil Ion Izagorre.

76 km do cilja - Vodilni kolesarji se že vzpenjajo na Barbotto (druga kategorija, 5,9 kilometra, 7,6 odstotka), najtežji vzpon dneva. Ubežna šesterica ima 4:25 prednosti pred glavnino in 15:20 pred Cavendishevo skupino. Na čelu glavnine je pred klancem tempo močno narasel. Pospešila je Rogličeva Red Bull - BORA - hansgrohe.

90 km do cilja - Vodilna šesterica z Matejem Mohoričem spet pridobiva proti glavnini in ima zdaj pred njo spet skoraj pet minut naskoka. Zaostanek "grupetta" z Markom Cvendishem se bliža 15 minutam. Na čelu glavnine so zdaj kolesarji moštva EF Education - EasyPost.

Na žalost pa smo dočakali že prvi odstop z dirke, enega moža je izgubilo moštvo Astana, a to ni bil Cavendish, temveč njegov italijanski kolega Michele Gazzioli, ki se je pred odstopom zapeljal ob klubski avto in se držal za levo stegno.

102 km do cilja - Kolesarje čaka bržčas odločilna serija štirih klancev, na čelo glavnine so se zdaj postavili člani Visme | Lease a Bike, tempo narekuje Jan Tratnik. Šesterica z Matejem Mohoričem ima še 3:45 prednosti. Cavendishev "grupetto" raste in vozi 13:28 za čelom dirke. 

Kakšne načrte pa imajo danes največji favoriti?
"Moj tovariš Tim Wellens je bil zadnje dni neverjetno nervozen, ker si ni in ni mogel predstavljati, kaj se lahko danes zgodi. Mislim, da je veliko takšnih. Najbolje je, da počakamo in vidimo. Če se bom počutil dobro ... Danes morda ni ravno dan zame, jutri ali v torek pa bi lahko kaj poskusil. Bomo videli," je za Eurosport povedal Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Jonas Vingegaard je še enkrat poudaril, da je zmagal že s tem, da je prišel na dirko: "Zelo vesel sem, da sem tukaj in lahko dirkam. Bila je dolga pot, na trenutke sem mislil, da mi ne bo uspelo, zato sem predvsem vesel tega, da sem sploh tu. Če se bom lahko boril za zmago, bo jasno po treh tednih, moja prva zmaga pa je že to, da sem tu." Med dirko se je po radijski zvezi javil vodstvu ekipe in povedal, da nima prav nobenih težav.

"Vsak dan se trudiš pokazati najboljše in zmagati, seveda. A na to vpliva veliko dejavnikov. Moja naloga je predvsem pokazati najboljše, kar zmorem, in iz ekipe iztisniti najboljše, kar ima. Na Dofineji smo že pokazali, da smo močni," je povedal Primož Roglič.

Primož Roglič, TDF 2024 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Naredil sem vse, da bi na dirko prišel v najboljši mogoči formi. Bomo videli. Čutim, da sem v zadnjih tednih napredoval na treningih. Vse zastavljene cilje sem dosegel, zato ni razlogov za skrb," pa se je konkretnim napovedim pred začetkom dirke izognil Belgijec Remco Evenepoel.

108 km do cilja - Za gorske točke sta tudi na Carnaiu šprintala Izagirre in Abrahamsen, hitrejši je bil Španec. Vodilna šesterica ima še dobre štiri minute prednosti pred glavnino in dobrih 12 pred skupino s Cavendishem, v kateri pa se nabirajo šprinterji, tudi Fabio Jakobsen.

Izidi gorskega cilja, Carnaio (tretja kategorija):
1. Izagirre 2 točki
2. Abrahamsen 1

Še naprej je zelo vroče, temperatura zraka je skoraj 32 stopinj Celzija.

Dirka po Franciji Firence
Sportal Peklenska vročina na štartu Toura! Kako se nanjo pripravljajo v ekipi Ineos?

113 km do cilja - Iz vodilne skupine sta na klancu popustila Francoza Dujardin in Champoussin, v vodstvu ostaja še šesterica z Mohoričem, Gibbonsom, Madouasom, Izagirrejem, van den Broekom in Abrahamsenom in ima 3:45 prednosti pred glavnino. Tudi iz te na vsakem klancu odpadejo šprinterji, povsem v ozadju pa se še naprej muči Mark Cavendish, ki s kolegi iz Astane zdaj vozi slabih deset minut za čelom dirke.

Mark Cavendish s kolegi iz Astane, Davidem Bellerinijem, Ceesom Bolo, Michaelejem Gazziolijem in Michaelom Morkovom: 

Mark Cavendish, Dirka po Franciji 2024. 1. etapa | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

118 km do cilja - Kolesarji so v Santa Sofii prevozili še edini leteči cilj dneva, 20 točk je pobral Francoz Sandy Dujardin (TotalEnergies). Iz glavnine, ki vozi 3:20 za čelom dirke, je za točke šprintal Jasper Philipsen (Alpecoin - Deceuninck). Cavendishev zaostanek za vodilno osmerico se bliža devetim minutam, kolesarji pa se zdaj že vzpenjajo na Carnaio (tretja kategorija, 10,1 kilometra, 4,7 odstotka).

128 km do cilja - Gorski cilj Forche je prvi prečkal Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility). Vodilna osmerica je imela na vrhu še 3:33 prednosti pred glavnino in 7:48 pred Cavendishevo skupino.

Izidi gorskega cilja, Forche (tretja kategorija):
1. Abrahamsen 2 točki
2. Izagirre 1

130 km do cilja - Kolesarji se že vzpenjajo na Forche (tretja kategorija, 2,5 kilometra, 6,7 odstotka), na čelo glavnine so se zdaj postavili kolesarji moštva EF Education - EasyPost in se vodilni osmerici z Mohoričem približali na 3:55. Cavendisheva skupina vozi 7:30 za čelom dirke.

141 km do ciljaMatteo Vercher (TotalEnergies) je v glavnini, ta pa zdaj vozi 4:30 za osmerico ubežnikov. Cavendish in njegovi kolegi iz Astane so osem minut za čelom dirke. Težave 39-letnega Britanca so šok, upali smo namreč, da bo letos poskušal napasti absolutni rekord v številu zmag na Touru, zdaj si ga s 34 osvojenimi etapami deli z belgijsko legendo Eddyjem Merckxom. Ni še vse izgubljeno, prva šprinterska etapa bo na sporedu v ponedeljek. Držimo pesti, da Cavendishu uspe preživeti naporen otvoritveni konec tedna.

Mark Cavendish
Sportal Bo siru Marku Cavendishu uspelo podreti rekord Eddyja Merckxa?

148 km do cilja - Kolesarji se spuščajo v dolino, Vercherjev zaostanek za vodilno osmerico je narasel na 3:48, glavnina vozi 4:54 za čelom dirke, Cavendisheva skupina pa zaostaja že prek osem minut. Britanski veteran je v težavah, očitno je bolan, s proge poročajo, da je bruhal. S kolegi iz Astane se še naprej trudi ujeti glavnino.

156 km do cilja - Gorski cilj na Valico Tre Faggi je osvojil Španec Ion Izagirre (Cofidis). Na vrhu prvega kategoriziranega klanca dneva je imela vodilna osmerica z Mohoričem 2:55 prednosti pred Vercherjem, 5:35 pred glavnino in dobrih sedem minut pred Cavendishem, ki se glavnino trudi ujeti s pomočjo svojih kolegov iz Astane.

Izidi gorskega cilja, Valico Tre Faggi (druga kategorija):
1. Izagirre 5 točk
2. Madouas 3
3. Abrahamsen 2
4. Van den Broek 1

160 km do cilja - Vodilna osmerica z Matejem Mohoričem ima zdaj 1:40 prednosti pred Vercherjem in 5:35 pred glavnino. Že na prvem klancu močno trpijo sprinterji, predvsem Mark Cavendish, ki je izgubil stik z glavnino. Prvo uro etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 42,3 kilometra na uro. 

163 km do cilja - V vodilni skupini je popustil Francoz Matteo Vercher (TotalEnergies) in izgublja stik s kolegi ubežniki, zaostanek glavnine za čelom dirke je narasel na 4:30. Primož Roglič vozi v glavnini, obkrožen je s kolegi iz moštva Red Bull - BORA - hansgrohe, v hudi vročini (tudi v hribih je več kot 30 stopinj Celzija) kolesarji ves čas skrbijo, da popijejo dovolj tekočine. Tempo v glavnini še naprej nadzorujejo moštva Ineos Grenadiers, Red Bull - BORA - hansgrohe, UAE Emirates in tudi Visma | Lease a Bike.

165 km do cilja - Ryan Gibbons (Lidl Trek) in Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) sta ujela vodilno sedmerico, deveterica ima zdaj že 3:36 prednosti pred glavnino. Do vrha prvega kategoriziranega klanca dneva je še devet kilometrov. Na čelu glavnine so zdaj moštva Ineos Grenadiers, UAE Emirates in Red Bull - BORA - hansgrohe.

Tadej Pogačar želi preveriti noge
"Pripravljen sem in veselim se preverjanja nog v prvi in drugi etapi. Upam, da bo šlo vse gladko," je pred začetkom Toura za Eurosport povedal Tadej Pogačar, ki velja za prvega favorita za končno zmago, pa tudi v današnji etapi mu strokovnjaki pripisujejo odlične možnosti za zmago.

170 km do cilja - Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), Valentin Madouas (Groupama - FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Clement Champoussin (Arkega - B&B Hotels), Frank van den Broek (DSM - firmenich PostNL), Sandy Dujardin (TotalEnergies) in Matteo Vercher (TotalEnergies) imajo 50 sekund prednosti pred zasledovalcema Gibbonsom in Abrahamsenom ter 1:40 pred glavnino. V tej je spet tudi Vingegaard. Začel se je že vzpon na Valico Tre Faggi (12,6 kilometra, 5,4 odstotka).

Matej Mohorič, Dirka po Franciji 2024, 1. etapa | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

173 km do cilja - Na čelu glavnine so kolesarji moštev Soudal - Quick Step, Lidl - Trek, tudi UAE Emirates na trenutke. Norvežana, ki sta se poskušala priključiti vodilni sedmerici, sta spet v glavnini, v napad pa sta skočila nova, Južnoafričan Ryan Gibbons (Lidl - Trek) in Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility). Medtem je imel nekaj težav Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), ki je zamenjal kolo in lovi glavnino.

180 km do cilja - V lov za vodilnimi sta se podala še kolesarja norveške ekipe Uno-X Mobility, Odd Christian Eiking in Rasmus Tiller, vozita 1:17 za vodilno sedmerico in le 23 sekund pred glavnino.

183 km do cilja - Sedmerica vodilnih ima že dobro minuto prednosti pred glavnino.

185 km do cilja - Bežijo Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), Valentin Madouas (Groupama - FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Clement Champoussin (Arkega - B&B Hotels), Frank van den Broek (DSM - firmenich PostNL), Sandy Dujardin (TotalEnergies) in Matteo Vercher (TotalEnergies). Priključiti se jim je poskušal še Gianni Vermeersch (Alpecin - Deceuninck), ki je nato obupal.

189 km do cilja - Nekoliko večjo prednost je vendarle uspelo prikolesariti močni skupini, v kateri je tudi Matej Mohorič (Bahrain - Victorious).  

195 km do cilja - Nadaljujejo se poskusi pobega, za zdaj so vsi neuspešni. Nekaj skokov so nevtralizirali tudi Pogačarjevi kolegi iz UAE Emirates. 

200 km do cilja - Takoj po uradnem začetku so se začeli napadi, nekaj prednosti si je privozil Francoz Valentin Madouas (Groupama - FDJ), hitro pa so se mu pridružili še številni tekmeci, glavnina je budno pazila na kolesarje, ki so imeli v ospredju le nekaj metrov prednosti. Uspešnega pobega še ni, glavnina je razpotegnjena, a bolj ali manj strnjena.  

206 km do cilja: Ob 12.45 se je prva etapa začela tudi zares! Kolesarji so prevozili kilometer nič.

Že pred štartom nesreča Čeha
Že pred štartom nevtralne vožnje jo je skupil Čeh Jan Hirt (Soudal - Quick Step). "Ekipe morajo upoštevati sto pravil, a nekdo z nahrbtnikom je s kolesa sklatil Jana Hirta, ko se je od avtobusa peljal na podpis štartne liste. Trije zlomljeni zobje," se je na družbenih omrežjih jezil šef belgijske ekipe Patrick Lefevbre.

Dirka po Franciji 2024, prva etapa, Firence | Foto: Reuters Foto: Reuters

Start: Kolesarji so se iz središča Firenc že ob 12. uri odpravili na dolgo zaprto vožnjo, uradni začetek uvodne etape letošnje francoske pentlje bo šele ob 12.40, ko bodo prevozili kilometer nič.

Štartno listo je danes podpisalo 176 kolesarjev iz 22 ekip, med temi pet Slovencev: Tadej Pogačar (UAE Emirates), Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe), Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike) in Luka Mezgec (Jayco AlUla). 

Van Aert: Pričakujem, da se bodo že danes naredile razlike
"Težko je napovedati, kje bo na današnji etapi ključni trenutek, zadnji štirje klanci so precej skupaj, pa tudi vroč dan bo, zato pričakujem, da se bodo že danes naredile določene razlike," je za Eurosport pred etapo povedal Belgijec Wout van Aert (Visma | Lease a Bike). Kolesarji so naporen uvodni tekmovalni dan začeli pri temperaturi 33 stopinj Celzija, v nadaljevanju dneva naj bi bilo še kakšno stopinjo bolj vroče, zato bo danes resnično naporen uvod v dirko.

Dobrodošli, ljubitelji kolesarstva! Danes se v Firencah začenja 111. Dirka po Franciji, čez tri tedne se bo končala v Nici.  

Pred etapo

Pa smo dočakali štart 111. Dirke po Franciji. Tako imenovani "Grand depart" prvič v zgodovini najznamenitejše kolesarske dirke na svetu gostuje v Italiji. Začenja se v Firencah, prestolnici slikovite Toskane, 206 kilometrov dolga uvodna etapa pa se bo končala v Riminiju, jadranskem letovišču, v katerem je 14. februarja leta 2004 umrl legendarni italijanski šampion Marco Pantani. Ta je na Dirki po Franciji zmagal leta 1998, tedaj je dobil tudi domači Giro d'Italia in odtlej tega dvojčka ni uspelo osvojiti še nikomur. Letos bo to poskušal ponoviti naš šampion Tadej Pogačar, ki je pred vsega 34 dnevi v Rimu ponosno dvignil "neskončni pokal" za zmago na Giru.

Pogačar (UAE Emirates), zmagovalec Toura v letih 2020 in 2021, tudi letos spada med največje favorite francoske pentlje, v naslednjih treh tednih bo poskušal zlomiti zmagovalca zadnjih dveh izvedb, Danca Jonasa Vingegaarda (Visma | Lease a Bike). Četverico velikih kolesarskih asov zaključujeta še slovenski as Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) in belgijski adut Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step).

Dirka po Franciji 2024, trasa 1. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Še nikoli ni bilo tako težkega začetka Toura

Že v uvodni etapi bodo morali vsi štirje glavni kot tudi drugi kolesarji iz širšega kroga favoritov paziti drug na drugega. Še nikoli v zgodovini Toura ni bilo tako težkega začetka, tekmovalce danes čaka sedem kategoriziranih klancev in skupno kar 3.600 metrov plezanja. To pomeni nadvse težak dan tudi za druge tri slovenske udeležence dirke, Mateja Mohoriča (Bahrain - Victorious), Jana Tratnika (Visma | Lease a Bike) in Luko Mezgeca (Jayco AlUla).  

Že po dobrih 30 kilometrih etape je na vrsti prvi klanec, Valico Tre Faggi (druga kategorija, 12,5 kilometra,  5,1-odstotni povprečni naklon), nato si klanci sledijo kar eden za drugim, in sicer Forche (tretja kategorija, 2,5 kilometra, 6,2 odstotka), Carnaio (druga kategorija, 10,5 kilometra, 4,6 odstotka), Barbotto (druga kategorija, 5,8 kilometra  7,6 odstotka), San Leo (druga kategorija, 4,6 kilometra, 7,7 odstotka), pa Montmaggio (tretja kategorija, 4,2 kilometra, 6,6 odstotka) in nato še vzpon v San Marino, kamor vodi 7,1 kilometra dolg klanec tretje kategorije s 4,8-odstotnim povprečnim naklonom, nato pa spust proti Jadranskemu morju. Zadnjih 15 kilometrov etape do Riminija je povsem ravnih, tam pa bo dejavnik tudi veter.

Težak dan ni sicer povsem po meri najboljših hribolazcev, bo pa dovolj zahteven, da bomo lahko videli, v kakšni formi je resnično Jonas Vingegaard. Pogačar bi lahko s pomočniki Adamom Yatesom, Juanom Ayusom in Joaom Almeido s hudim tempom na zadnje klance močno otežil dirko. Remco Evenepoel bi v takšni etapi lahko sprožil kakšen napad, prav tako Tom Pidcock, Alberto Bettiol, Alex Aranburu, tudi Slovenca Matej Mohorič in Jan Tratnik. Če klance preživi dovolj velika skupina, bi se lahko v šprintu spopadli asi, kot so Michael Matthews, Mads Pedersen, Wout van Aert. Morda proste roke danes dobi kakšen od pomočnikov, denimo Pogačarjev Ayuso ali Rogličev Aleksandr Vlasov, tudi Vingegaardov Matteo Jorgenson ... 

Etapa se bo začela ob 12.40, v cilju kolesarje pričakujejo med 17.30 in 18.00.

Preberite še:

Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič ima poseben cilj na Dirki po Franciji
Tour Firence Primož Roglič Red Bull - Bora - Hansgrohe
Sportal Roglič podkrepil besede o želji po zmagi na Touru: Sicer ne bi zamenjal ekipe
Jan Tratnik
Sportal Kot iz topa ustrelil ime Tadej Pogačar
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Tomaž Poljanec: Ko sta Vingegaard in Pogačar stoodstotna, sta res razred zase. Roglič pa ...
Jonas tatu
Sportal Vingegaard po seriji hudih poškodb ne napoveduje zmage na Touru: Bonus je že to, da sem tukaj
Visma vozilo
Sportal Pri Vismi predstavili posebno nadzorno sobo na štirih kolesih, UCI takoj napovedal preiskavo
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar upa na nov šov z Vingegaardom, si pa želi, da si zamenjata majici
Tour de France 2024
Sportal Že prvi teden na legendarni klanec, dirkalo pa se bo vse do konca

 

Ne spreglejte