Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2024,
14.13

Osveženo pred

2 dneva, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France rekord Mark Cavendish

Sobota, 29. 6. 2024, 14.13

2 dneva, 3 ure

Bo siru Marku Cavendishu uspelo podreti rekord Eddyja Merckxa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Mark Cavendish | Lahko Mark Cavendish pri 39 letih doseže še eno etapno zmago na Touru? | Foto Guliverimage

Lahko Mark Cavendish pri 39 letih doseže še eno etapno zmago na Touru?

Foto: Guliverimage

Ena večjih zgodb letošnje Dirke po Franciji bo prav gotovo tudi zgodba o 39-letnem britanskem sprinterju Marku Cavendishu (Astana Qazaqstan Team), ki bo na lovu za večnostjo – v zgodovini bi rad bil zapisan kot lastnik največjega števila etapnih zmag na Touru – bržkone brezkompromisen. Nekdanji kolesar, danes komentator Eurosporta Jens Voigt je javnost pozval, naj čim glasneje izraža dvom o tem, da mu lahko uspe, saj ga bo to samo še dodatno podžgalo v želji, da dvomljivcem zapre usta.

Letošnja Dirka po Franciji je bržkone zadnja priložnost za 39-letnega Britanca Marka Cavendisha, da po številu etapnih zmag na Touru prehiti legendarnega Belgijca Eddyja Merckxa. Za zdaj imata na svojem statističnem računu oba po 34 etapnih zmag na dirki vseh dirk, pri čemer Cav nikoli ni skrival, da si želi rekord lastiti sam.

Ker mu to lani ni uspelo, saj je dirko predčasno sklenil zaradi padca in posledičnega zloma ključnice, je celo prestavil že maja lani napovedano upokojitev ob koncu sezone. Na 111. Touru, kjer bo osem etap ravninskih, bo poskusil še zadnjič. 

Mark Cavendish | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Čeprav zagotovo ni več najhitrejši na svetu in se po hitrosti in eksplozivnosti težko kosa s sprinterji, kot so Jasper Philipsen, Mads Pedersen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Fabio Jakobsen in Dylan Groenewegen, pa je Jens Voigt, nekdanji nemški kolesar, danes komentator na Eurosportu,  prepričan, da bi Cavendish lahko dodatno moč in hitrost črpal ravno iz velikega števila dvomljivcev, ki ne verjamejo v njegov uspeh. Sam ima celo idejo, kako ga še dodatno motivirati. 

"Morda se to sliši smešno, toda če mu želimo pomagati osvojiti še eno etapo, bi morali vsi govoriti proti njemu in mu dati občutek, da tega ne zmore. To ga bo zelo razjezilo," je v pogovoru za Eurosport dejal Voight, ki meni, da bodo ravno dvomljivci Cavendisha dodatno spodbodli, da bo našel energijo, s katero jim bo pokazal, da so v zmoti. "Rekel bo, zmagal bom v etapi, samo da ti dokažem, da se motiš. Resnično, Cav je tiste vrste oseba, ki se hrani z izzivi."

Cavendish je maja lani napovedal upokojitev, pa si je nato zaradi lova na rekord premislil.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cavendish je maja lani napovedal upokojitev, pa si je nato zaradi lova na rekord premislil. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sir Cavendish je še vedno dovolj dober za etapno zmago

Voigt verjame, da Cavendisha kljub temu, da se bliža 40. letu (praznoval bo 21. maja prihodnje leto), ne gre kar odpisati. "Koliko čudežnih vrnitev je že imel? Virus Epstein-Barr, padci, neuspešno iskanje ekipe, pa se mu je vedno uspelo vrniti. Tako da absolutno (mu lahko uspe, op. a.), poleg tega ima zdaj še viteški naziv. Sir Mark Cavendish je prav gotovo še vedno dovolj dober za še eno etapno zmago in pri tem ga povsem podpiram," je javno povedal 52-letni Nemec, ki je bil v svoji karieri znan predvsem po uspešnih pobegih.

Ali bo Marku Cavendishu uspelo doseči 35. etapno zmago na Dirki po Franciji in se v zgodovino zapisati kot najuspešnejši etapni zmagovalec Toura?

  • Da! Držim pesti, da mu uspe.
    73,99 %
    256 glasov
  • Ne, ob tej konkurenci je to nemogoče.
    24,57 %
    85 glasov
  • Ne vem, ne spremljam kolesarstva.
    1,45 %
    5 glasov
Oddanih 346 glasov

Voigt je prepričan, da letos zaradi strnjene konkurence na Touru nihče od sprinterjev ne bo dominiral. "Vsi so tako izenačeni, da je vse odvisno od dnevne sreče, forme in uspešne izvedbe sprinterskega vlaka. Skoraj vsak izmed njih lahko v zadnjih 500 metrih zmaga ali izgubi etapo. Drobne malenkosti so tiste, ki naredijo razliko med prvim, drugim ali tretjim," je prepričan Voigt.

Preberite še:

Jan Tratnik
Sportal Kot iz topa ustrelil ime Tadej Pogačar
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Tomaž Poljanec: Ko sta Vingegaard in Pogačar stoodstotna, sta res razred zase. Roglič pa ...
Jonas tatu
Sportal Vingegaard po seriji hudih poškodb ne napoveduje zmage na Touru: Bonus je že to, da sem tukaj
Visma vozilo
Sportal Pri Vismi predstavili posebno nadzorno sobo na štirih kolesih, UCI takoj napovedal preiskavo
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar upa na nov šov z Vingegaardom, si pa želi, da si zamenjata majici

 

Ne spreglejte