Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2024,
8.32

Osveženo pred

2 dneva, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Jan Tratnik Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Visma | Lease a Bike

Petek, 28. 6. 2024, 8.32

2 dneva, 9 ur

Pri Vismi predstavili posebno nadzorno sobo na štirih kolesih, UCI takoj napovedal preiskavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44
Visma vozilo | Pri nizozemski kolesarski ekipi Visma | Lease a Bike so predstavili tehnološko inovacijo, ki je takoj spodbudila preiskavo Mednarodne kolesarske zveze.  | Foto Ana Kovač

Pri nizozemski kolesarski ekipi Visma | Lease a Bike so predstavili tehnološko inovacijo, ki je takoj spodbudila preiskavo Mednarodne kolesarske zveze.

Foto: Ana Kovač

Pri nizozemski kolesarski ekipi Visma | Lease a Bike so spet korak pred konkurenco, očitno pa tudi korak pred Mednarodno kolesarsko zvezo. Takoj ko so objavili, da si bodo na Dirki po Franciji pomagali z lastno pogruntavščino, inovativno nadzorno sobo, ki jo predstavlja kombi z najsodobnejšo tehnologijo in opremo, v katerem bodo zbirali podatke o svojih kolesarjih na dirki v realnem času in sproti sprejemali odločitve glede taktike, so pri UCI napovedali, da bodo raziskali, ali je novost v skladu s pravili zveze. Podobno se je zgodilo tudi pri uvedbi novih revolucionarnih zaščitnih čelad, ki so jih kolesarji Visme začeli uporabljati marca na dirki Tirreno–Adriatico in so prav tako dvignile precej prahu, a se je na koncu izkazalo, da izpolnjujejo vse kriterije.

Kmalu zatem, ko smo tudi mi pred novinarskim središčem Dirke po Franciji v Firencah v Italiji opazili kombi ekipe Visma z napisom Kontrolna soba, je iz Mednarodne kolesarske zveze (UCI) prišlo obvestilo o preiskavi dotičnega vozila.

"Ekipa Visma | Lease a Bike je Mednarodno kolesarsko zvezo obvestila o nedavni uvedbi nadzorne sobe. Trenutno izvajamo preverjanja, s katerimi želimo zagotoviti, da je soba, ki jo je oblikovala ekipa, v skladu z veljavnim regulativnim okvirom, zlasti glede zbiranja in prenosa podatkov," so zapisali pri UCI. Pri tem se sklicujejo na pravila, da določenih podatkov o kolesarjih, kot so srčni utrip, moč, hitrost ..., ne smejo poslati neposredno vodji ekipe. "Naša prednostna naloga je ohraniti integriteto športa, zagotoviti športno poštenost, enak dostop do tehnologije in prednost človeka pred strojem. UCI je zavezana spoštovanju teh načel in bo na podlagi ugotovitev preiskave ustrezno ukrepala," so napovedali pri UCI.

Na novico o preiskavi se je hitro odzval tudi prvi mož Visme Richard Plugge, ki je v pogovoru za specializirani kolesarski portal WielerFlits zatrdil, da z uvedbo visokotehnološkega prostora ne kršijo nobenih pravil. "Za kontrolno sobo uporabljamo javno dostopne informacije, nikakor ne hodimo po sivi coni. S tem delo vodij naše ekipe naredimo varnejše. O tem bomo obvestili tudi UCI, seveda so zelo dobrodošli, da si sobo pridejo pogledat v živo," jih je povabil Plugge.

Visma vozilo | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Visma vozilo | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Iz ekipe so še pred najavo preiskave v sporočilu za javnost sporočili, da je nadzorna soba namenjena analizi javno dostopnih podatkov v realnem času med etapami, kot so TV-slika, vremenske informacije in podatki z radijskih zvez. Po mnenju ekipe gre predvsem za optimizacijo taktičnih odločitev. Projekt je plod sodelovanja med glavnim sponzorjem Visma, ki se ukvarja s poslovno programsko opremo in spletno igralnico BetCityjem.

Preberite še:

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Tomaž Poljanec: Ko sta Vingegaard in Pogačar stoodstotna, sta res razred zase. Roglič pa ...
Tour Firence Primož Roglič Red Bull - Bora - Hansgrohe
Sportal Roglič in Pogačar z najglasnejšim aplavzom na griču nad Firencami #foto #video
Tour Firence Tadej Pogačar UAE Emirates
Sportal Pogačar tik pred vrhuncem sezone prebolel covid-19
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič pripravljen za skok na posebno pot #video

 

 

Ne spreglejte