Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2024,
12.15

Osveženo pred

1 dan, 16 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Remco Evenepoel Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 29. 6. 2024, 12.15

1 dan, 16 ur

Peklenska vročina na štartu Toura! Kako se nanjo pripravljajo v ekipi Ineos?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Dirka po Franciji Firence | Začetek 111. izvedbe Dirke po Franciji v Firencah bodo zaznamovale ekstremno visoke temperature.  | Foto Guliverimage

Začetek 111. izvedbe Dirke po Franciji v Firencah bodo zaznamovale ekstremno visoke temperature.

Foto: Guliverimage

Vremenska napoved za današanji dan je neusmiljena. V Firencah v Italiji, kjer se bo danes ob 12.40 začela 111. izvedba Dirke po Franciji, naj bi se živo srebro povzpelo kar na 36 stopinj Celzija! Preverili smo, kako se na takšne ekstremne pogoje pripravljajo v karavani.

Kot nam je povedal Marko Džalo, soigneur iz britanske ekipe Ineos Grenadiers, t. i. hot weather protocol oz. protokol za visoke temperature aktivirajo že takrat, ko se živo srebro povzpne nad 24 stopinj Celzija. Kaj to pomeni v praksi?

Marko Džalo je že vrsto let pomemben člen britanske kolesarske ekipe Ineos Grenadiers.  | Foto: Ana Kovač Marko Džalo je že vrsto let pomemben člen britanske kolesarske ekipe Ineos Grenadiers. Foto: Ana Kovač

"To pomeni, da imajo kolesarji pred štartom na sebi ledene jopiče, za vratom pa ledene nogavice, da čim dlje ostanejo ohlajeni. Na vsaki okrepčevalni postaji dobijo termo bidone z zmrznjeno pijačo, ledene energijske gele in ledene nogavice. Na cilju pa jih čaka še ledena kopel," nam je ukrepe opisal Džalo.

kopel | Foto: kopel | Foto:

kopel | Foto:

Kot smo na Sportalu že poročali, športni maserji kolesarskih ekip v vročih dneh pripravijo posebne hladilne nogavice. To pomeni, da v ženske najlonke natlačijo led, jih zavežejo in ločijo na posamezne enote, kolesarji pa si nato hladilne nogavice zatlačijo za dres pri tilniku, in ko se led topi, jih to prijetno hladi.

Tudi Pogačar se je navadil na vročino

Dirka po Franciji je znana po ekstremno visokih temperaturah, ki vsaj pregovorno ne ustrezajo prvemu favoritu Pogačarju, a kot nam je zagotovil na novinarski konferenci pred začetkom Toura, se je tudi on z leti navadil na ekstremno vročino. "Res je, Tour je ena najbolj vročih dirk v sezoni, zdi pa se mi, da sem vsako leto nekoliko boljši na vročini. Nekako sem se navadil nanjo. Zdaj celo opažam, da mi mraz ne ustreza več toliko in da precej bolj kot včasih cenim, kadar je toplo," je namignil Pogačar, ki je do zdaj štirikrat vozil Tour, dvakrat je zmagal in bil dvakrat drugi. "Mislim, da sem se glede visokih temperatur precej izboljšal in da sem pripravljen na vroče poletje," je bil tudi glede visokih temperatur optimističen prvi kolesar sveta.

Dirka po Franciji Firence | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Že prva etapa bi lahko razkrila marsikaj

Uvodna etapa 111. Toura od Firenc do Riminija (206 kilometrov, 3.600 višinsih metrov) bo prva priložnost, da se na isti dirki sreča t. i. velika četverica, dvakratna zmagovalca Toura Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) in Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ki na Touru nastopa prvič. Vsi pričakujejo, da bi bila lahko glede na profil trase že prva etapa dokaj eksplozivna, lahko pa bi tudi že pokazala na razmerja moči v karavani.

Dirka po Franciji 2024, trasa 1. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Na štartni listi Toura, ki ga bomo tudi letos podrobneje spremljali na Sportalu, je pet Slovencev, poleg bolj izpostavljenih Pogačarja in Rogliča še Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (Jayco AlUla).

Preberite še:

Romain Bardet. TDF 2024, 1. etapa
Sportal Francoskemu veteranu zmaga in rumena majica, Tadej Pogačar za začetek četrti
Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič ima poseben cilj na Dirki po Franciji
pogačar
Sportal Se spomnite fanta, ki ga je osrečil Pogačarjev bidon? Zdaj je dobil še avtogram. #video
Tour Firence Primož Roglič Red Bull - Bora - Hansgrohe
Sportal Roglič podkrepil besede o želji po zmagi na Touru: Sicer ne bi zamenjal ekipe
Pogačar Bijol Drkušić
Sportal VIDEO: Tadeja Pogačarja smo vprašali, kdo bo zmagal v osmini Eura: Slovenija ali Portugalska?
Jan Tratnik
Sportal Kot iz topa ustrelil ime Tadej Pogačar
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Tomaž Poljanec: Ko sta Vingegaard in Pogačar stoodstotna, sta res razred zase. Roglič pa ...

 

Ne spreglejte