Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2024,
18.08

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Remco Evenepoel Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 4. 4. 2024, 18.08

4 tedne, 1 dan

Dirka po Baskiji, 4. etapa (Extarri Aranatz–Legutio, 159 km)

Grozljiv padec, etapa ustavljena, v jarku Roglič, Vingegaard, Evenepoel ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Dirka po Baskiji, Primož Roglič | Primož Roglič je grdo padel že v sredo, še precej hujši pa je bil četrtkov padec. Dirke je zanj konec. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je grdo padel že v sredo, še precej hujši pa je bil četrtkov padec. Dirke je zanj konec.

Foto: Guliverimage

Četrta etapa kolesarske dirke po Baskiji je bila nevtralizirana 28 kilometrov pred ciljem, saj se je nekaj kilometrov prej zgodil množični padec 12 kolesarjev. Na tleh je bil znova tudi Primož Roglič, ki se je sicer iz jarka pobral sam, a pri tem šepal. Pregledali so ga v reševalnem vozilu, a z njim ni hujšega, saj se je nato s prizorišča padca odpeljal v avtomobilu svoje ekipe. Huje jo je skupil Jonas Vingaagard, ki je obležal ob cesti (padel je čez krmilo v jarek). Padel je tudi Remco Evenepoel.

Primož Roglič
Sportal Sreča v nesreči, Primož Roglič jo je odnesel brez zloma
dirka po Baskiji Jonas Vingegaard
Sportal Pri Vingegaardu odkrili novo poškodbo

Do padca je prišlo pri visoki hitrosti na spustu z drugega kategoriziranega klanca Olaeta. V malce ostrejšem ovinku so številni zdrsnili na tla, nekateri pa so pristali v globokem odtočnem jašku. Med njimi sta bila tudi Primož Roglič (Bora - hansgrohe) in Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), medtem ko je čez jašek poletel Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) in nato med drevesi izgubil nadzor nad kolesom. Na tleh in ob cesti se je ob treh glavnih favoritih za končno zmago znašlo še devet kolesarjev. Hudo jo je skupil tudi Avstralec Jay Vine (UAE Emirates), ki je z glavo naprej pristal v betonskem jarku. Tudi njega so z reševalnim vozilom pri zavesti odpeljali v bolnišnico. 

Med prvimi sta v desni ovinek pripeljala Evenepoel in Vingegaard, Roglič se nato ni mogel izogniti padcu ob polni cesti zavirajočih kolesarjev in tistih, ki so že pristali na tleh. Roglič se je po padcu med prvimi sam pobral na noge, a vidno šepal. Po pregledu v reševalnem vozilu je le tega lahko zapustil in se s prizorišča padca odpeljal v avtomobilu svoje ekipe. Pri tem je pomahal v kamero in dvignil palec. Pri Evenepoelu sumijo na zlom ključnice in poškodbo roke. Vingegaard se je z zdravniki in kolegi pogovarjal, a se ni mogel premakniti, preden so ga oskrbeli in odpeljali z reševalnim vozilom (imel je kisikovo masko).

Zaradi zasedenosti reševalnih vozil so etapo nevtralizirali (kolesarje so ustavili). Po polurni prekinitvi so se odločili, da bo šest ubežnikov vendarle dirkalo za etapno zmago, za glavnino pa se bo etapa štela kot nevtralizirana. Bonikacijskih sekund niso podelili, rezultati etape se prav tako ne štejejo v skupni seštevek dirke. Uro in pol po padcu je Louis Mentjies (Intermarché - Wanty) tako prišel skozi cilj kot zmagovalec etape. A se glede na dogodke ni veselil. "Na tak način si ne želiš zmagati. Mogoče je to zmaga, a se ne počutim kot zmagovalec," je dejal po svoji drugi zmagi na najvišji ravni. Drugi je Reuben Thompson (Groupama - FDJ), tretji pa Karel Vacek (Burgos - BH). 

Dirka po Baskiji, 4. etapa:

Results powered by FirstCycling.com

Ker sta pred etapo prvi in drugi, Roglič in Evenepoel, odstopila, je nov vodilni na Dirki po Baskiji Mattias Skjelmose (Lidl-Trek). Podelitve majic v cilju etape ni bilo.

Dirka po Baskiji, potek četrte etape:

Cilj: Uro in pol po padcu je Louis Mentjies (Intermarché - Wanty) prišel skozi cilj kot zmagovalec etape. A se glede na dogodke ne veseli. To je njegova prva etapna zmaga po skoraj dveh letih. Drugi je Reuben Thompson (Groupama - FDJ), tretji pa Karel Vacek (Burgos - BH). Rezultati etape v skupnem seštevku dirke ne veljajo.

5 km do cilja: Meintjes gre očitno na etapno zmago. Ima 22 sekund prednosti pred Vacekom, tretji je Thompson.

8 km do cilja: Ker je Roglič odstopil, bo majico vodilnega na dirki prevzel Skjelmose, a podelitve majic v cilju etape tokrat ne bo.

13 km do cilja:
Šesterica je na zadnjem klancu, a ne vozi na polno.

19 km do cilja: Vodstvo dirke zahteva, da se pomerijo za zmago. Šesterica tako zdaj vendarle kolesari naprej. A vprašanje, ali bodo res uprizorili ciljni šprint.

21 km do cilja: Ubežniki so se ustavili, saj nočejo dirkati za etapno zmago.

Odločitev vodstva dirke: nevtralizirana etapa za glavnino, šest ubežnikov se bo pred ciljem lahko pomerilo za etapno zmago.

Nevtralizirana etapa: Rogliča so pregledali v reševalnem vozilu, a očitno z njim ni hujšega, saj se je s prizorišča padca zdaj odpeljal v avtomobilu svoje ekipe.
Pomahal je v kamero. Je pa zanj dirke konec.


Etapa nevtralizirana: Padlo je 12 kolesarjev, šest so jih odpeljali z reševalnim vozilom v bolnišnico, med njimi so Roglič, Vingegaard, Evenepoel in Vine. Najhuje jo je skupil Vingegaard, bil je na nosilih in imel kisikovo masko. Etapa se ne more nadaljevati, saj so vsa reševalna vozila na urgentni vožnji.

Etapa nevtralizirana: 
Vingagaarda so na nosilih naložili v reševalno vozilo. 

28 km do cilja: Dirka je nevtralizirana, ubežnike in glavnino so ustavili z motorjem. Več reševalnih vozil je pri kolesarjih, ki so padli. Jasno je, da jih bo nekaj odstopilo.

36 km do cilja: Znova množični padec, na tleh pa spet tudi Roglič. Pa tudi Vingegaard in Evenepoel. Roglič je na nogah, a šepa. Hodi tudi Evenepoel, a se drži za ključnico. Nekaj kolesarjev je obležalo v jarku, med njimi Vingagaard, ki potrebuje pomoč zdravnikov. 


42 km do cilja: Šest ubežnikov (Meintjes, Thompson, Burgaudeau, Retegi, Lopez in Vacek) imajo znova nekoliko večjo prednost, dobre tri minute pred glavnino z Rogličem. V naslednjih 30 kilometrih sledijo trije krajši vzponi tretje kategorije.

62 km do cilja: "Ni pomembno, kako zelo trpiš. Si na štartu kot vsi drugi. Počutil sem se že bolje. Tukaj sem, sem na kolesu. Bom videl, kako bom lahko vozil, kako se bo počutilo telo," je pred začetkom etape dejal Roglič. Za zdaj se brez težav vozi v glavnini, ki je samo še dve minuti in 45 sekund za ubežniki.


70 km do cilja: Glavnina je dvignila ritem in se približala na štiri minute. Med tistimi, ki narekujejo tempo v glavnini, je tudi Vingegaard.

84 km do cilja: Šesterica ubežnikov ima pet minut in 50 sekund prednosti.

104 km do cilja: Šesterica ubežnikov ima že več kot šest minut prednosti pred glavnino. Naslednjih 50 kilometrov je pretežno ravninskih, nato v zaključku sledijo še trije krajši vzponi tretje kategorije.

116 km do cilja: Na vrhu prvega klanca šest točk za Louisa Meintjesa, ki je že zdaj v rdeči majici. V ubežni skupini so še Reuben Thompson, Mathieu Burgaudeau, Mikel Retegi, Joseba Lopez in Karel Vacek.

134 km do cilja: Šest ubežnikov si je prikolesarilo dve minuti prednosti. Kljub razgibani etapi si večina ekip želi ciljni šprint glavnine.

157 km do cilja: Kolesarji bodo morali opraviti 159 kilometrov, čakajo jih štirje kategorizirani vzponi, najtežjih pa je zadnjih 42 kilometrov, ko si bodo po vrsti sledili krajši klanci Olaeta (1,9 kilometra/devet odstotkov), Untzilla (2,3 kilometra/8,5 odstotka) in Leintz Gatzaga (tri kilometre/8,7 odstotka), ki ga bodo prečkali vsega 9,3 kilometra pred ciljem. V cilju v mestu Legutio jih pričakujejo med 17.15 in 17.45.

13.30 Začela se je četrta etapa Dirke po Baskiji, pred katero je imel vodilni Primož Roglič sedem sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem Remcom Evenepoelom. Roglič je v sredo grdo padel, etapo je sicer končal v glavnini, a dirko lahko nadaljuje. 

Dirka po Baskiji, trasa četrte etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Primož Roglič, Baskija 2024
Sportal Primož Roglič grdo padel, a ubranil vodstvo na dirki
Lennard Kämna
Sportal Lennard Kämna utrpel več poškodb, a je v stabilnem stanju in odziven
Lennard Kämna
Sportal Še en udarec za Boro, Lennard Kämna v bolnišnici
Primož Roglič, Baskija 2024
Sportal Kako je po grdem padcu s Primožem Rogličem? #video
Ne spreglejte