Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2024,
11.45

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,97

Natisni članek

kolesarstvo UAE Emirates Jay Vine Jonas Vingegaard BORA - hansgrohe Visma | Lease a Bike Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji Primož Roglič Primož Roglič Remco Evenepoel

Petek, 5. 4. 2024, 11.45

3 tedne, 4 dni

Grozljiv padec na četrti etapi dirke po Baskiji

Pri Vingegaardu odkrili novo poškodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,97
dirka po Baskiji Jonas Vingegaard | Jonas Vingegaard je eden od kolesarjev, ki so ga po padcu na četrti etapi odpeljali v bolnišnico. | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard je eden od kolesarjev, ki so ga po padcu na četrti etapi odpeljali v bolnišnico.

Foto: Guliverimage

V množičnem padcu na četrti etapi dirke po Baskiji so jo skupili vsi glavni favoriti te šestdnevne dirke. V četrtek so iz ekipe Visma | Lease a Bike sporočili, da ima Jonas Vingegaard zlomljeno ključnico in več reber, danes pa je prišla novica, da ima še kontuzijo pljuč in pnevmotoraks – bolj znan kot preluknjana pljuča. Jay Vine ima tri počena vretenca, Remco Evenepoel pa ima zlomljeno ključnico in lopatico.

Primož Roglič
Sportal Sreča v nesreči, Primož Roglič jo je odnesel brez zloma

Glede na posnetke s prizorišča padca jo je najhuje skupil Jonas Vingegaard (Visma | Lease a bike), ki je prek krmila padel v betonski jarek in ob njem obležal. V reševalno vozilo so ga naložili imobiliziranega na nosilih, imel je tudi kisikovo masko. Njegova ekipa je sporočila, da je pri zavesti in ga bodo pregledali v bolnišnici. Veliko informacij sprva ni imel niti športni direktor Addy Engels: "K sreči je bil pri zavesti, ko sem jaz prišel do njega. Jonasa zdaj pregledujejo v bolnišnici. Čakamo na nove informacije."

Vingegaard z zlomljeno ključnico in več rebri

Tri ure in pol po padcu je Visma | Lease a Bike le posredovala nekaj dodatnih informacij: "Bil je grd padec, a je k sreči stabilen in pri zavesti. Pregled v bolnišnici je pokazal, da ima zlomljeno ključnico in več reber. Ostaja v bolnišnici. Hvala vsem za sporočila podpore."

V petek so iz nizozemske ekipe sporočili, da to niso edine nevšečnosti Danca. Zdravniško osebje je prav tako odkrilo, da ima kontuzijo pljuč in pnevmotoraks – bolj znan kot preluknjana pljuča.

Evenepoel z zlomljeno ključnico in lopatico

Z reševalnim vozilom so v bolnišnico odpeljali tudi Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step), ki se je držal za ramo. Res ima zlomljeni desno ključnico in desno lopatico. V petek ga bodo odpeljali v Belgijo, kjer bo operiran.

"Moji načrti za bližnjo prihodnost se spreminjajo, a mislim, da se moji dolgoročni cilji ne bodo spremenili," je v prvi izjavi svojim navijačem sporočil Evenepoel. "Rad bi se zahvalil vsem zdravnikom, ki so v zadnjih urah poskrbeli zame. Tudi vsem drugim kolesarjem, ki so bili udeleženi v padcu, želim čim hitrejše okrevanje."

Vine s tremi počenimi vretenci

Še resneje je poškodovan Jay Vine (UAE Emirates), tudi njega so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Z glavo je udaril v betonski jašek ob cesti. Prav zaradi zasedenosti vseh reševalnih vozil so etapo nevtralizirali in rezultati ne štejejo v skupnem seštevku. Adriano Rotunno, zdravnik ekipe UAE Emirates, je po štirih urah sporočil precej resne posledice padca za Vina: "Jay je doživel zelo grd padec na dirki, ima počeno vratno vretence in dve počeni prsni vretenci. K sreči ni nevroloških poškodb in drugih večjih poškodb glave. Jay bo ostal v bolnišnici na nevrološkem opazovanju."

THUMB - Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar zaskrbljen nad črnim dogodkom

"Padcev si v kolesarstvu res ne želimo. Žal smo videli zelo grdega. Svojemu ekipnemu kolegu Jayu in drugim kolegom iz glavnine želim hitro okrevanje," je prek družabnih omrežij sporočil Tadej Pogačar (UAE Emirates).

V bolnišnico je moral tudi Natnael Tesfatsion (Lidl-Trek). Ta nima nič zlomljenega, niti pretresa, le številne odrgnine. Iz ekipe EF Pro Cycling sta bila v padcu udeležena Alexander Cepeda in Sean Quinn. Tudi za zadnjega je dirka končana. Poškodovan je še Steff Cras (TotalEnergies), ki ima počena rebra in vretenca, pa še pnevmotoraks.

Iz ekipe Bahrain Victorious so sporočili, da ni bil nihče od njihovih kolesarjev udeležen v padcu. "Z mislimi smo pri vseh poškodovanih in tistih, ki so morali odstopiti. Želimo jim čim hitrejše okrevanje," so še zapisali.

Vse dobro so poškodovanim prek družbenih omrežij zaželeli tudi v ekipi zmagovalca etape Louisa Meintjesa Intermarche-Wanty.

Pello Bilbao
Sportal Po črnem četrtku s številnimi padci pokazal s prstom tudi na kolesarje
Dirka po Baskiji, Primož Roglič
Sportal Grozljiv padec, etapa ustavljena, v jarku Roglič, Vingegaard, Evenepoel ...
Ne spreglejte